Σαν κεραυνός αν αιθρία έπεσε η καταγγελία της Ολυμπιονίκου στην ιστιοπλοΐα, Σοφίας Μπεκατώρου, ότι βιάστηκε από αξιωματούχο της ομοσπονδίας, πριν από 23 χρόνια.
Το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, όμως η κερκόπορτα για τις αθλιότητες ενός διεφθαρμένου συστήματος, με περιτύλιγμα τις αθλητικές επιτυχίες και τα ολυμπιακά μετάλλια, άνοιξε.
Εκτός από τον πάντα καταγγελτικό Νίκο Κακλαμανάκη, που δεν διστάζει να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα του χώρου, μετά το ξέσπασμα της Σοφίας πήραν το θάρρος και τη δύναμη που χρειάζονταν και άλλες αθλήτριες, αλλά και φοιτήτριες, που βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρενοχλήθηκαν από ανθρώπους με εξουσία και θέση ισχύος απέναντι στα θύματά τους.
Η Μαρίνα Ψυχογιού, η Νίκη Μπακογιάννη, η Μάνια Μπίκοφ και η Ραμπέα Ιατρίδου νίκησαν τον φόβο και την ντροπή και μίλησαν για τις δικές τους άσχημες εμπειρίες. Ακολούθησαν οι φοιτήτριες του ΑΠΘ για τις παρενοχλήσεις από συγκεκριμένο καθηγητή και έτσι ένα ελληνικό κίνημα #MeToo αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά.
#MeToo: Τι είναι και πώς ξεκίνησε
Το κίνημα Me Too (ή #MeToo) είναι ένα κοινωνικό κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης όπου οι άνθρωποι δημοσιοποιούν καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα.
Η φράση "Me Too" χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε αυτό το πλαίσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2006, στο Myspace, από το θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και ακτιβίστρια Tarana Burke.
Παρόμοια με άλλα κοινωνικά κινήματα δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης που βασίζονται στο σπάσιμο της σιωπής, ο σκοπός του "Me Too", όπως αρχικά το εξέφρασε η Burke, είναι να ενδυναμώσει τις γυναίκες μέσω της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης, ειδικά νέες και ευάλωτες γυναίκες, δείχνοντας φανερά πόσες έχουν επιβιώσει από σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση, ειδικά στο χώρο εργασίας.
Μετά τις αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές επιθέσεις του Harvey Weinstein στις αρχές Οκτωβρίου 2017, το κίνημα άρχισε να εξαπλώνεται ως hashtag στα κοινωνικά μέσα. Στις 15 Οκτωβρίου 2017, η Αμερικανίδα ηθοποιός Alyssa Milano δημοσίευσε στο Twitter: "Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί ή κακοποιηθεί σεξουαλικά έγραψαν το" Me Too "ως κατάσταση, θα μπορούσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος".
Ακολούθησαν σύντομα πολλές δημοσιεύσεις και απαντήσεις από διασημότητες όπως οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Άσλεϊ Τζουντ, Τζένιφερ Λόρενς και Ούμα Θέρμαν.
Αφού εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη φράση και το hashtag με αυτόν τον τρόπο στα Αγγλικά, η έκφραση άρχισε να εξαπλώνεται σε δεκάδες άλλες γλώσσες. Φαίνεται πως πλέον θα μπορούμε να μιλάμε και για το ελληνικό κίνημα #MeToo.
Συγκλονίζει η Μπεκατώρου: "Δεν είμαι η μοναδική στο χώρο, σπάστε τη σιωπή σας"
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την καταγγελία για τον βιασμό της προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, η πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου ύστερα από τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο.
Η ολυμπιονίκης αναφέρθηκε στα μηνύματα συμπαράστασης που έλαβε μετά την καταγγελία που έκανε.
Η Σοφία Μπεκατώρου ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για τη συμπαράσταση, τονίζοντας ότι "η προσπάθεια που έχουμε κάνει αφορά κυρίως στο να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας".
Επιπλέον η ίδια τόνισε ότι το περιστατικό που συνέβη στην ίδια δεν είναι το μοναδικό στο χώρο.
Ακόμα, η πρωταθλήτρια ζήτησε από κάθε αθλητή που πέφτει θύμα κακοποίησης να σπάει τη σιωπή του.
"Σπάστε την σιωπή και μιλήστε", είπε και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως "έχουμε όλοι τη δύναμη να βγούμε νικητές και να κάνουμε νέο ξεκίνημα".

Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση της Σοφίας Μπεκατώρου με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου τόνισε σχετικά πως "η θαρραλέα στάση της Σοφίας Μπεκατώρου θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές".
Όπως επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου: "Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή".
"Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό" τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας:
"Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη, την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Ήταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη όχι συμπαράστασης αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Όλες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Όλες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από τη ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε τη σιωπή ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή."
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr