Η Ελληνίδα σεφ που κακοποιήθηκε από τον πρέσβη της Βενεζουέλας: Πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να μη μιλήσω

Η απίστευτη περιπέτεια της Ξένιας Μπουζαρανίδου που εδώ και 8 χρόνια αναζητά δικαίωση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βενεζουέλα

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις της κ. Ξένιας Μπουζαρανίδου, της γυναίκας που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες, στην "Κοινωνία Ώρα ΜEGA".

Η κ. Μπουζαρανίδου, η οποία εργαζόταν ως σεφ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, κακοποιήθηκε από τον τότε πρέσβη και όπως δηλώνει, πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ της ζήτησε να δείξει "πολιτική ωριμότητα" και να μην καταγγείλει το περιστατικό.

Οι περιγραφές της για τον εφιάλτη που βίωσε είναι χαρακτηριστικές

"Το 2011 ξεκίνησα να δουλεύω στην πρεσβεία της Βενεζουέλα. Το 2012 ήρθε ο κ. Γκονζάλες και έκανε τη ζωή μας κόλαση. Όχι μόνο τη δική μου, και άλλων 4 γυναικών. Σε τέτοιο σημείο, που πήγαινα στη δουλειά και ήθελα να είμαι αόρατη. Να μη με βλέπει" τονίζει, κάνοντας λόγο ότι ο πρέσβης έμπαινε στον χώρο εργασίας της με τα εσώρουχα και προσπαθούσε να την απομονώσει.

"Είχα την ατυχία επειδή δούλευα στο σπίτι, στην οικία του πρέσβη, να είμαι μόνη μου. Οπότε δεν ήταν πολύ εύκολο να αποφύγω το αφεντικό μου. Όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ισοπεδωτικό. Σε ισοπεδώνει σαν άνθρωπο και είναι κάτι που το κουβαλάς κάθε μέρα μαζί σου. Δεν φεύγει, δεν είναι κάτι που ξεπερνάς σε μια μέρα. Έκανα περίπου 7χρόνια για να το ξεπεράσω μέσα μου", προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρέμβαση Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκάλυψη του θέματος

Όπως αναφέρει και όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, Αλέξης Τσίπρας, παρενέβη με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προκειμένου να απομακρυνθεί ο πρέσβης.

"Έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθεί το θέμα. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να πω το όνομά του, που μου ζήτησε να δείξω πολιτική ωριμότητα και να λυθεί το θέμα εσωτερικά", αναφέρει η σεφ.

"Εκείνη την εποχή ήταν σε άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - Βενεζουέλα ήταν πολύ καλές. Ήταν προεκλογική περίοδος, οπότε το να έβγαινε ένα τέτοιου τύπου σκάνδαλο, θα αμαύρωνε ίσως την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα", συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κ. Μπουζαρανίδου, από τις πέντε γυναίκες που κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά ο πρέσβης της Βενεζουέλας, η ίδια και άλλη μια προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη. "Οι υπόλοιπες φοβήθηκαν" υποστηρίζει.

Αφότου αντικαταστάθηκε ο κακοποιητής πρέσβης, η σεφ απολύθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας. Μάλιστα, δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά, καθώς όταν πήγαινε σε νέους εργοδότες και αυτοί τηλεφωνούσαν στην τέως εργασία της, εκείνοι την δυσφυμούσαν ως κακή υπάλληλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ενόχληση και η δικαίωση

Παρότι η κ. Μπουζαρανίδου δικαιώθηκε δικαστικά και η υποθεσή της τελεσιδίκησε, ακόμα δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση.

"Η απόφαση με δικαιώνει πανηγυρικά. Λέει ότι απολύθηκα λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που υπέστην. Επιδικάζει μια ηθική βλάβη, κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απόλυση" επισημαίνει.

"Εξοργίστηκα και βγήκα να μιλήσω. Ακούγοντας να μιλάνε για το θέμα τους πολιτικούς, χρησιμοποίησαν και τη δική μου υπόθεση. Απλά υποκρινόντουσαν. Υπέστη μια κακοποίηση, έκανα καταγγελία. Έγινε δικαστήριο, δικαιώθηκα. Και τα τελευταία χρόνια κανείς δεν εκτελεί την απόφαση του δικαστηρίου. Και εξοργίζομαι όταν ακούω τους πολιτικούς μας να λένε "βγείτε και μιλήστε". Μιλήσαμε. Και μετά; Τι θα γίνει μετά;" καταλήγει.

Το δημοσίευμα του Έθνους

Οκτώ χρόνια πριν το #MeToo ξεκινήσει και στην Ελλάδα με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, πέντε Ελληνίδες τόλμησαν να κάνουν συγκλονιστικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα όμως δεν έτυχαν ποτέ ούτε της ίδιας προβολής ούτε της ίδιας μεταχείρισης. Η μία από αυτές που αποφάσισε να κινηθεί νομικά όχι μόνο δεν είχε καμία κυβέρνηση στο πλευρό της, αλλά είχε απέναντί της τρεις κυβερνήσεις δύο χωρών. "Έζησα την κόλαση. Ήμουν απελπισμένη. Ήλπιζα να γίνει ένα θαύμα για να σωθώ", λέει στο ethnos.gr η Ξένια Μπουζαρανίδου.

Η υπόθεση σε όσους παροικούν την Ιερουσαλήμ είναι γνωστή και ως "Βενεζουέλα Gate" και θα μπορούσε να γίνει best seller. Πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής "υπόγειας" αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖA ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Βενεζουελας Νικολά Μαδούρο.

Βενεζουέλα Gate

Πέντε Ελληνίδες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και στο χρονικό διάστημα από το φθινόπωρο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013. Οι τρεις από αυτές απολύθηκαν. Η μία βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2019. Ωστόσο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να αποζημιωθεί. Μία δεύτερη γυναίκα η Σ.Μ. έχει κινηθεί και αυτή νομικά αλλά ακόμα η υπόθεσή της δεν έχει εκδικαστεί και έχει πάρει αναβολές και μέσα στην πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρέσβης κολλητός του Μαδούρο

Τα όσα διαδραματίστηκαν έγιναν σε μία περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν… καθ΄οδόν για την πρωθυπουργία της χώρας και όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις επιστολές που έστελνε στον Νικολά Μαδούρο τα "συστημικά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα θα μπορούσαν κάλλιστα να εκμεταλλευτούν τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης για να πλήξουν τη δημοφιλία του ιδίου, την ελληνική αριστερά και τη Βενεζουέλα". Απασχόλησε επίσης τον Νικολά Μαδούρο καθώς ο πρέσβης ήταν κολλητός του με πλούσιο παρελθόν σεξουαλικών σκανδάλων στην Ουρουγουάη, και στην Ουκρανία προκαλώντας "αποκεφαλισμούς" κορυφαίων στελεχών στο Διπλωματικό Σώμα και καραμπόλες στα ηγετικά στελέχη της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν υπογράφει

Σήμερα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενθαρρύνουν δημόσια τα θύματα να "μιλήσουν" διαβεβαιώνοντας πως θα έχουν ασφάλεια και δικαιοσύνη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπογράφει για να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση που δικαιώνει την Ξένια Μπουζαρανίδου επειδή πάγια θέση είναι να μην γίνεται καμία ενέργεια απέναντι σε Διπλωματική Αντιπροσωπεία άλλης χώρας.

Βενεζουέλα

Περίμενε να ωριμάσει η ελληνική κοινωνία

Ποτέ κανείς δεν τολμούσε να αναφέρει το όνομα της γυναίκας που δέχτηκε πολλαπλές σεξουαλικές επιθέσεις από τον πρέσβη, ούτε και η ίδια επιδίωξε πότε τη δημοσιότητα. Μέσα της οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί. Ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με τις σκέψεις και τα "γιατί". Έφτασε πολλές φορές στο σημείο να αναρωτιέται εάν έκανε καλά που διατήρησε το άβατο στην ηθική της και στην αξιοπρέπειά της και δεν ενέδωσε στις απειλές και στις πιέσεις. Κλείστηκε στον εαυτό της. Μίλησε μόνο στα παιδιά της και στους ηλικιωμένους γονείς της. Περίμενε τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα ωριμάσουν και θα "μιλήσουν" ανοικτά για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς το αποφάσισε

Ολα αυτά μέχρι το μεσημέρι της 25ης Φεβρουαρίου 2021. Βλέποντας στην τηλεόραση τη σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με φόντο τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης που αποκαλύπτονται στη χώρα μας, θύμωσε καθώς διαπίστωσε πως "εκτός από τη συγκάλυψη υπάρχει και πολλή υποκρισία". Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να αποκαλύψει δημόσια το μυστικό, να εκφράσει το θυμό της αλλά και την αγανάκτησή της. Μάλιστα στις 15 Φεβρουαρίου είχε στείλει και επιστολή στην υπηρεσία κοινωνικών υποθέσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναφέρει τα όσα αποκαλύπτει σήμερα στο ethnos.gr και ζητά την εκτέλεση της δικαστικής απόφαση που εκδόθηκε 5 Μαρτίου 2019.

"Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα;"

"Άκουσα προσεκτικά τα λόγια του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εξουσιαστικής και σεξουαλικής βίας και αντί να με ανακουφίσουν με θύμωσαν και με πόνεσαν. Έδωσαν ρεσιτάλ υποκρισίας. Μου ξύπνησαν μνήμες. "Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε" είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου ενθαρρύνοντας και άλλες γυναίκες να κάνουν αποκαλύψεις και καταγγελίες όσες και όσους έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Και λοιπόν; Τι θα αλλάξει εάν μιλήσουν; Τι άλλαξε με εμένα που μίλησα και το πλήρωσα ακριβά εγώ και τα ανήλικα παιδιά μου; Να σας πω τι άλλαξε; Έχασα τη δουλειά μου. Πέρασα μαύρα χρόνια με πολλές δυσκολίες, ψυχολογική πίεση και στερήσεις για μένα και τις δύο μου κόρες. Ζούσαμε πέντε άτομα με τη σύνταξη του πατέρα μου 550 ευρώ. Ζήτησα δανεικά για να φέρω εις πέρας έναν δικαστικό αγώνα που με δικαίωσε τον Μάρτιο του 2019 και εδώ και δύο χρόνια δε μπορώ να αποζημιωθώ. Με κάνουν να αναρωτιέμαι εάν έκανα καλά που ακολούθησα αυτό το δρόμο... Συνεχίζω να ζω το παράλογο…", λέει με παράπονο η Ξένια Μπουζαρανίδου.

"Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…"

Και ποιο είναι το παράλογο; "Πρέπει να υπογράψει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Πάγια τακτική του Ελληνικού ΥΠΕΞ είναι να μην υπογράφει υποθέσεις που στρέφονται κατά ξένων διπλωματικών αποστολών. Έχω στείλει επιστολή και στον πρωθυπουργό αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Θα περιμένω μέχρι να πεθάνω…"

Έτσι ξεκίνησε ο εφιάλτης

Με καταγωγή από το Διδυμότειχο και βαθιά αγάπη για τη μαγειρική η Ξένια Μπουζαρανίδου έκανε επάγγελμα το χόμπι της παρότι έχει τρία πτυχία κορυφαίων ελληνικών πανεπιστημίων. Η μεγάλη της "τρέλα" ήταν πάντα η μαγειρική έχοντας αποσπάσει κορυφαίους τίτλους και διακρίσεις. Το 2011 προσλήφθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ως σεφ. Το πρώτο διάστημα ήταν ιδανικό. Ο τότε πρέσβης ήταν ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο γιατρός στο επάγγελμα, με πλούσιο διπλωματικό έργο, ευγενής, διακριτικός και συνεργάσιμος με το προσωπικό της πρεσβείας. Όλα όμως άλλαξαν το 2012 όταν τη θέση του πήρε ο Φράνκλιν Γκονζάλες. Η φήμη του έφτασε πιο γρήγορα από τον ίδιο. Όλοι μιλούσαν για έναν άνθρωπο χωρίς ηθικούς φραγμούς που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ουρουγουάη όταν παρενόχλησε σεξουαλικά την ανιψιά του προέδρου της χώρας. Ερχόταν από την θητεία του στην Ουκρανία όπου ερχόταν είχαν γίνει πράγματα και θαύματα.

Βενεζουέλα

Δέχτηκαν παρενοχλήσεις

Τις κακές φήμες συνόδευαν και οι πληροφορίες πως ο νέος πρέσβης Φράνκλιν ήταν προσωπικός φίλος του Νικολάς Μαδούρο που εκείνη την περίοδο καθιερωνόταν στην ηγεσία της Βενεζουέλας. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο που ο Φράνκλιν τοποθετήθηκε στην Ελλάδα καθώς ο Μαδούρο ήθελε έναν "δικό του" άνθρωπο. Επομένως το να τολμήσει κανείς να αποκαλύψει το παραμικρό εντός των τειχών της πρεσβείας ισοδυναμούσε με τρέλα και φυσικά με εξόντωση. Πριν την… εξόντωση όμως για τις πέντε Ελληνίδες εργαζόμενες της πρεσβείας είχε αρχίσει η… κόλαση.

"Κλινική περίπτωση σεξουαλικά αρρώστου"

"Από τις πρώτες μέρες που μπήκε στην πρεσβεία ο νέος πρέσβης Φράνκλιν Γκονζάλες τα πάντα άλλαξαν. Όλοι φοβόμασταν. Εγώ είχα την ατυχία να βρίσκομαι σχεδόν πάντα μόνη μου στην κουζίνα και να αφιερώνω πολλές ώρες στην προετοιμασία των φαγητών αλλά και των επίσημων γευμάτων, δείπνων των εκδηλώσεων πρωτοκόλλου. Ο Φράνκλιν έκανε συνεχώς χειρονομίες και μιλούσε πρόστυχα. Η κόλαση μου είχε ξεκινήσει. Ήμουν απελπισμένη. Ήλπιζα να γίνει ένα θαύμα και να σταματήσει όλο αυτό που βίωνα. Έβλεπα όμως πως δεν είχε ηθικούς φραγμούς. Θα έλεγα με σιγουριά πως ήταν μία κλινική περίπτωση αρρωστημένου ανθρώπου. Φυσικά δεν τολμούσα καν να μιλήσω στην αρχή γιατί φοβόμουν για τη δουλειά μου την οποία είχα μεγάλη ανάγκη για να ζήσω τα παιδιά μου...", λέει η Ξένια Μπουζαρανίδου.

"Μου έσκισε τα ρούχα να με βιάσει"

Όσο περνούσαν οι ημέρες ο Φράνλκιν Γκονζάλες εκτραχύνονταν όλο και περισσότερο: "Ένα πρωί ετοίμαζα φαγητά στην κουζίνα και ήρθε με το εσώρουχο του. Μου ζήτησε να πάω αμέσως στο δωμάτιο του. Νόμιζα πως κάτι συνέβη. Γνώριζα πως στο σπίτι βρίσκονταν και η αδελφή του και έτσι δεν πήγε ο νους μου στο κακό. Όταν μπήκα στο δωμάτιο μου έκανε επίθεση, με έπιασε με βία από το στήθος και το λαιμό. Με τράβαγε, μου έσκισε τα ρούχα και επιχείρησε να με βιάσει. Φώναζα δυνατά. Ένιωθα πως σταμάτησε ο χρόνος. Δεν ξέρω από που και πως εμφανίστηκε ξαφνικά η αδελφή του που κυριολεκτικά με γλίτωσε από τα χέρια του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη μέρα. Έκλαιγα και ντρεπόμουν. Έχασα την αυτοεκτίμηση μου. Ένιωθα συνένοχη χωρίς να έχω κάνει το παραμικρό. Φοβόμουν, ήξερα πως εάν μιλήσω θα χάσω τη δουλειά μου".

Βενεζουέλα

"Είχε στύση και μου επιτέθηκε πάλι στην κουζίνα"

Τα βασανιστήρια της Ξένιας Μπουζαρανίδου είχαν μόλις ξεκινήσει... Λίγες ημέρες αργότερα το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά είχε φύλακα άγγελο τον οδηγό της πρεσβείας που κυριολεκτικά την έσωσε την τελευταία στιγμή: "Ήμουν πάλι στην κουζίνα και μου επιτέθηκε. Είχε στύση. Με άρπαξε από πίσω με μανία. Φώναζα σε βοήθεια. Έγινε πάλι χαμός μέσα στην κουζίνα μέχρι που ο οδηγός της πρεσβείας άκουσε τις φωνές μου και ήρθε και με έσωσε από τα χέρια του. Τότε αποφάσισα να καταγγείλω τα όσα βίωνα. Διαπίστωσα πως ανάλογες επιθέσεις είχε κάνει σε άλλες τέσσερις εργαζόμενες της πρεσβείας. Ο κύριος αυτός σας είπα πως ήταν μία κλινική περίπτωση. Μάλιστα δεν θα ξεχάσω ποτέ πως την κατάκοιτη μητέρα του την φιλούσε στο στόμα... Τι να σας πω. Βίωσα απίστευτες καταστάσεις που ντρέπομαι και να τις αναφέρω. Δεν περίμενα πως θα ζούσα τέτοιες καταστάσεις. Τότε ήταν που κάναμε την καταγγελία σε βάρος του πρέσβη. Η πρώτη καταγγελία έγινε τον Ιανουάριο του 2013 και η δεύτερη λίγες ημέρες μετά τον Φεβρουάριο".

Θα έπληττε το προφίλ του Τσίπρα

Το σκάνδαλο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς αμαύρωνε το προφίλ της Βενεζουέλας. Στον ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμός διότι υπήρχε φόβος να γίνει το θέμα αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους και επιπλέον, μεταξύ των πέντε γυναικών που έκαναν καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ήταν και κόρη υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε πολλάκις την ηγεσία της Βενεζουέλας και τον Φεβρουάριο του 2013 έστειλε απόρρητη επιστολή προς το Νικολάς Μαδούρο στον οποίο αφού του ευχόταν καλή επιτυχία για τις εκλογές της 14ης Απριλίου σημείωνε πως "το θέμα θα το χρησιμοποιήσουν τα μέσα συστημικής επικοινωνίας στο μέγιστο, για να επιτεθούν στην αριστερά τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα...".

Η επιστολή Τσίπρα στον Μαδούρο

Ο Αλέξης Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2013 έγραψε προς τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο είχε ήδη ενημερώσει αρκετές φορές για τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρέσβη:

"...Τέλος, ένα ευαίσθητο θέμα, ελπίζω στη συμβολή και την αντιμετώπιση με τον καλύτερο τρόπο, το οποίο είναι ήδη γνωστό σε σας ερώτημα με τον νέο Πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της Πρεσβείας, έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει δράση μέσα στην Ελλάδα ότι θα δημοσιεύσει το πρόβλημα, γεγονός που θα χρησιμοποιούν τα μέσα συστημικής επικοινωνίας στο μέγιστο, για να επιτεθούν στην αριστερά, τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα...", έγραφε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βενεζουέλα

Βενεζουέλα

Ζωή κόλαση στην πρεσβεία

Οπως θυμάται η Ξένια Μπουζαρανίδου ήταν μία δύσκολη περίοδος που έπρεπε να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί καθώς κινδύνευε η περιπέτειά της να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και αντιπαράθεσης χωρίς η ίδια να δικαιωθεί και κυρίως χωρίς να τιμωρηθεί ο πραγματικός ένοχος. Στο μεταξύ η ζωή της Ελληνίδας σεφ είχε γίνει κόλαση στην πρεσβεία. Τη μετέθεσαν σε άλλες υπηρεσίες, στο αρχείο και στην αποθήκη και αλλού. Συνεχίζονταν οι άσχημες συμπεριφορές και από την σεξουαλική βία περάσαμε στην εξουσιαστική βία. Ο Φράνκλιν Γκονζάλες καρατομήθηκε και τη θέση του τον Ιούλιο του 2013 και στη θέση του ήρθε ο Φαρίντ Γκονζάλες.

Βιασμός δίχως τέλος...

"Η πρεσβεία παρέμεινε ακέφαλη μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι που ο Φαρίντ Φερνάντες πήρε τον τίτλο του πρέσβη λίγες ημέρες νωρίτερα προκειμένου να καταλάβει τη θέση. Ο βιασμός συνεχίστηκε σε επαγγελματικό και εξουσιαστικό επίπεδο από τον Φαρίντ που είχε εντολή από τον Μαδούρο να τις οδηγήσει σε παραίτηση", λέει η Ξένια Μπουζαρανίδου η οποία τελικά απολύθηκε τελικά στις 3 Νοεμβρίου 2015 και έτσι μη έχοντας άλλη επιλογή αποφάσισε να τα βάλει με "θεούς και δαίμονες". Είχε όπλο τη δύναμη ψυχής και στόχο να αποκαλύψει την αλήθεια και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Μετά από μεγάλες μάχες δικαιώθηκε δικαστικά αλλά ακόμα δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση αποζημίωσης.

Ο κίνδυνος να γίνει η δίκη στο Καράκας

Όταν απολύθηκε, η Βενεζουέλα είχε μπει σε κρίση και στη δίνη της πτώχευσης και γρήγορα μπήκε το νομικό δίλημμα το οποίο επίσης ήταν μια ακόμα μαχαιριά για την Ξένια Μπουζαρανίδου: "Σύμφωνα με τους νομικούς που συμβουλεύτηκα εάν κινούσα νομικές διαδικασίες για ηθική δικαίωση και αποζημίωση για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης η δίκη θα έπρεπε να γίνει στο Καράκας και εγώ να πρέπει να πηγαίνω στα δικαστήρια της Βενεζουέλας και να κυνηγάω ψύλλους στα άχυρα. Έτσι ακολούθησα τη νομική οδό για το εργατικό δίκαιο ώστε η εκδίκαση να γίνει σε ελληνικό δικαστήριο και να αποζημιωθώ για την άδικη και καταχρηστική απόλυση μου.

Με αυτή την απόφαση δεν τιμωρήθηκαν ποτέ τα αδικήματα του Φράνκλιν Γκονζάλες για σεξουαλική βία αν και ήταν η απόδειξη στο δικαστήριο πως ήταν και τα κίνητρα της απόλυσης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως χωρίς τη θέληση μου και χωρίς να κριθώ για την επαγγελματική μου επάρκεια βρέθηκα χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα για να ανήλικα παιδιά μου και εγκλωβισμένη μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτικών συνθηκών. Φανταστείτε όλα αυτά και να πρέπει να ξεκινήσω και δικαστικό αγώνα κόντρα σε μία κυβέρνηση όπως αυτή της Βενεζουέλας. Ήμουν μόνη μου. Και σήμερα μετά από όλα αυτά πάλι μόνη μου νιώθω και αυτό με πονάει και με εξοργίζει".

Οι φύλακες άγγελοι

Σημαντική βοήθεια και πολύτιμες συμβουλές στην Ξένια Μπουζαρανίδου προσέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη και η νομικός Ελένη Ραμπαβίλα, αλλά εάν δεν ήταν η κατάθεση του πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο (αντικαταστάθηκε από τον Φράνκλιν Γκονζάλες) τότε ίσως να φτάναμε στην απονομή δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες των Ελληνίδων στον Μαδούρο

Στην 6σελιδη αναφορά του ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο που στο μεταξύ μετατέθηκε στην Γερμανία αποκάλυψε πως οι καταγγελίες πέντε εργαζομένων γυναικών έγιναν αρχικά 16 Ιανουαρίου 2013 προς τον Ελίας Χοσέ Χάουα Μιλάνο υπουργό Λαϊκής Εξουσίας και δεξί χέρι του Νικολάς Μαδούρο. Ακολούθησε η δεύτερη επιστολή των πέντε γυναικών τον Φεβρουάριο του 2013. Μάλιστα στην επιστολή τους οι πέντε Ελληνίδες προς τον συνεργάτη του Μαδούρο ανέφεραν τότε: "Το πρόβλημα αφορά τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που κάνει κατάχρηση εξουσίας και όχι κάποιο θεσμό ή τη Βενεζουέλα. Θα κάνουμε υπομονή και θα αντέξουμε με την ίδια αποτελεσματικότητα σε αυτή την διπλωματική αποστολή". Βέβαια λίγο καιρό αργότερα οι τρεις από τις πέντε απολύθηκαν (η Ξένια Μπουζουρανίδου και οι Στ.Μ., Μ.Σπ.) και ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο γράφει στην αναφορά του: "Ημουν τέσσερα χρόνια πρέσβης σε αυτή την πρεσβεία στην Αθήνα και μπορώ να δώσω συστάσεις για αυτές τις εργαζόμενες. Καμία άλλη αποστολή της Βενεζουέλας σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την εξαιρετική απόδοση του προσωπικού", έγραφε μεταξύ άλλων ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο.

Η επιστολή

Το σκάνδαλο έγινε γνωστό στην Κουμουνδούρου και (σύμφωνα πάντα με τον Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο) ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Κώστα Ήσυχου και του Νίκου Παππά παρέδωσε στον Ροντρίγκο επιστολή με εντολή να την παραδώσει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για το θέμα πριν δει το φως της δημοσιότητας. Η επιστολή στάλθηκε και στον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Τεμίρ Πόρρας με στόχο την απομάκρυνση του πρέσβη.

Το e-mail της ντροπής

Σύμφωνα με την κατάθεση του Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο για την υπόθεση είχε ανοιχτεί και ένα email με διεύθυνση trabajadorasengrecia@gmail.com και εκεί κοινοποιούνταν όλες οι καταγγελίες των γυναικών για την συγκεκριμένη υπόθεση. Βεβαίωσε μάλιστα πως όλες οι γυναίκες θύματα που είχαν υποστεί τις επιθέσεις του Φράνκλιν "κινήθηκαν διακριτικά και με σεβασμό στις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο ή αμαυρωθεί η εικόνα της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Αποκάλυψε μάλιστα πως οι καταγγελίες των Ελληνίδων έφτασαν μέχρι και την ανώτερη εισαγγελέα της καγγελαρίας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγκα αλλά όπως είπε ήταν δεμένα τα χέρια της καθώς ο πρέσβης Φράνκλιν είχε διπλωματική ασυλία.

"Άρρωστος άνθρωπος που βλάπτει γυναίκες"

Ο Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο στο φινάλε της αναφοράς του με ημερομηνία μετάφρασης 30/11/2016 έγραψε: "Για την περίπτωση του πρέσβη Φράνκλιν πιστεύω ότι πέρα από το γεγονός πως προωθείται η ατιμωρησία του και η αδικία, για το δικό του καλό, θα πρέπει να βοηθηθεί από έναν ειδικό, διότι μιλάμε για έναν άρρωστο που χρειάζεται φροντίδα και ειδική θεραπεία για να μην εξακολουθεί να βλάπτει γυναίκες". Η μαρτυρία του Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο αλλά και το γεγονός πως ο Φράνκλιν καθαιρέθηκε τελικά από το διπλωματικό Σώμα της Βενεζουέλας ήταν μία ηθική δικαίωση για την Ξένια Μπουζαρανίδου και για τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην πρεσβεία αλλά ο Γολγοθάς είχε ακόμα πολύ ανηφόρα…

Βενεζουέλα

Περιμένω απάντηση από τον πρωθυπουργό

Η Ξένια Μπουζαρανίδου δικαιώθηκε με απόφαση του δικαστηρίου στις 5 Μαρτίου 2019 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αποζημιωθεί: "Το Μάρτιο του 2019 δικαιώθηκα. Στις 15 Φεβρουαρίου 2021 έστειλα και επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου στον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση. Σήμερα βλέπω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα να μιλούν για δικαίωση των θυμάτων από σεξουαλικές επιθέσεις και κάθε μορφή βίας. Ζούμε την απόλυτη υποκρισία".

"Δεν θα ησυχάσω..."

Και η Ξένια Μπουζαρανίδου καταλήγει: "Θέλουν να αλλάξουν νόμους, να τους κάνουν πιο αυστηρούς. Νόμοι υπάρχουν αρκεί να τους σεβόμαστε και να τους εκτελούμε. Εγώ μετά από όλα αυτά πως θέλετε να αισθάνομαι; Να σας απαντήσω: Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση και ικανοποίηση γιατί η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της αλλά αισθάνομαι απογοήτευση, αγωνία και αγανάκτηση γιατί διαπιστώνω πως οι κυβερνήσεις της πατρίδας μου δεν έχουν βούληση να εφαρμόσουν δικαστικές αποφάσεις ξεκάθαρης εργατικής διαφοράς. Σημειώστε επίσης πως για τον εφιάλτη που έζησα και για το διασυρμό που βίωσα δεν λογοδότησε ποτέ κανείς και δε μπορώ και να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Και μετά από όλα αυτά περιμένω μία ελληνική κυβέρνηση να με δικαιώσει. Δεν θα ησυχάσω εάν δεν δικαιωθώ. Δεν θα κάνω πίσω και τώρα που κάνω την αρχή δεν θα σταματήσω να μιλάω για όλα αυτά που βίωσα και που για πάντα σημάδεψαν τη ζωή μου".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Απρ 2021 | 11:27

Ήσυχος: Ο πρώην του ΣΥΡΙΖΑ απαντά για τον πρέσβη της Βενεζουέλας και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Με μακροσκελή ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Κώστας Ησυχος αποκαλύπτει ότι ο πρέσβης παρενόχλησε πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας, μεταξύ των οποίων και την κόρη του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΔΟΥΡΟ 12 Απρ 2021 | 09:08

Η Βενεζουέλα θα παράγει 2 εκατ. δόσεις του κουβανέζικου εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξαγγέλλει ότι η χώρα του θα αρχίσει να παράγει δύο και πλέον εκατ. δόσεις εμβολίου της Κούβας για τον νέο κορονοϊό τον μήνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Απρ 2021 | 11:22

Πρέσβης Βενεζουέλας: Ο Ιάσονας Πιπίνης για τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών υπαλλήλων- Ο Τσίπρας τα γνώριζε

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν ήταν με την πλευρά των θυμάτων", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιάσονας Πιπίνης σε ανάρτησή του στο facebook.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΕΦ 09 Απρ 2021 | 10:29

#MeToo στην πρεσβεία Βενεζουέλας: Αυτός είναι ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που τα "κουκούλωνε" - Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και η κόρη του

Η Ελληνίδα σεφ που κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας μιλά για τα πρόσωπα που διαδραμάτησαν ρόλο- κλειδί στην υπόθεση.

09 Απρ 2021 | 07:22

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η επιστολή Τσίπρα - Το πρώτο ελληνικό #MeToo

Η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ 08 Απρ 2021 | 16:59

Κατάσχεση στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα- Για τις σεξουαλικές επιθέσεις του πρέσβη σε γυναίκες υπαλλήλους

Ανοίγει ο φάκελος για τις σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, από τον πρέσβη

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2021 | 15:44

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: "Εχω καταθέσει ήδη στο ΣΕΗ για περιστατικό που ήμουν μάρτυρας"

Όπως αποκάλυψε ο Γερ. Σκιαδαρέσης έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό και έχει καταθέσει στο πειθαρχικό της ΣΕΗ

ΤΟΥΣ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ 07 Απρ 2021 | 11:15

Καταγγελίες σοκ για κακοποίηση από 22 αθλήτριες της ενόργανης: Εριχναν σφαλιάρες και κλοτσιές - "Μας τραβούσαν από το αιδοίο"

Απίστευτα βασανιστήρια καταγγέλλουν σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό αθλητές της ενόργανης, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 05 Απρ 2021 | 21:33

Μανώλης Λιδάκης: "Γνώρισα απάνθρωπες συμπεριφορές, μου έχουν συμβεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις"

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Μανώλη Λιδάκη που μοιράστηκε τις εμπειρίες του λέγοντας πως τον "κακομεταχειρίστηκαν πάρα πολύ. Γνώρισα απάνθρωπες συμπεριφορές".

ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΑ 03 Απρ 2021 | 14:52

Σύμβουλος Ακεραιότητας στο Δημόσιο: Θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας διαμεσολαβεί, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των αναφορών.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 31 Μαρ 2021 | 12:23

Αυτός είναι ο τραυματιοφορέας που κατηγορείται για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών - Απολογείται στον ανακριτή [εικόνες]

Στον ανακριτή ο τραυματιοφορέας του Παίδων "Αγία Σοφία" που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ 27 Μαρ 2021 | 12:43

Νίκος Ψαρράς: "Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήμουν 23 ετών"

Υπάρχουν πολύ σοβαρά τέτοιου είδους θέματα να ασχοληθούμε. Να τα ακούσουμε από τα θύματα σχολίασε ο Νίκος Ψαρράς