Follow us

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμοί, bullying και παραβατικότητα από το... Δημοτικό

Άγριο ξύλο και παραβατικότητα από το... δημοτικό σχολείο δείχνουν τα στοιχεία της αστυνομίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Άγριο ξύλο και παραβατικότητα από το... δημοτικό σχολείο. Κατά 52% αυξήθηκαν μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι "άγουροι" δράστες βίαιων επιθέσεων, κάτω των 14 ετών. Η Ελληνική Αστυνομία κατέγραφε το 2021 μια υπόθεση ξυλοδαρμού με ανήλικους δράστες, κάθε δύο μέρες. Αρκετά από τα βίαια περιστατικά, τα οποία παρουσιάζουν τον τελευταίο χρόνο αύξηση που ξεπερνάει το 16%, καταγράφηκαν μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, στα πλαίσια ενός ανησυχητικού κύμματος bullying.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές υποθέσεις σχολικού εκφοβισμού είδαν το φώς της δημοσιότητας, ενώ δεν ανήκουν στο μακρινό παρελθόν οι αυτοκτονίες παιδιών που δεν άντεξαν το βάρος του bullying που δέχονταν διαδικτυακά ή από άλλα παιδιά. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ειδική γραμμή που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά, καταγράφει δύο με τρεις αναφορές την ημέρα, με τους ψυχολόγους του Οργανισμού να κάνουν λόγο όχι μόνο για αύξηση των περιστατικών αλλά και για ποιοτικές αλλαγές που παρατηρούνται στο φαινόμενο του bullying.

Αυξάνεται το... άγριο ξύλο στα σχολεία

Σχεδόν 1 ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, που φέρνει στη δημοσιότητα ο "Ε.Τ.". Αρκετά από αυτά τα περιστατικά καταγράφονται μέσα σε σχολικά συγκροτήματα, όπου το φαινόμενο του bullying παίρνει πολλές φορές ανησυχητικά βίαιες διαστάσεις. Από τα συνολικά 327 θύματα, τα 190 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών, καθώς οι περισσότερες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων, σημειώνονται σε χώρους Επαγγελματικών Λυκείων.

"Πήγαιναν στα παιδιά και τους έλεγαν αύριο θα φέρεις 20 ευρώ και μην τυχόν και μιλήσεις. Και τα παιδιά ζητούσαν λεφτά από τους γονείς και αν δεν τα έφεραν τα έδερναν". Την παραπάνω καταγγελία είχε κάνει στην ιστοσελίδα in.gr ένα πριν, μητέρα μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα. Ένας 13χρονος έφτασε στο σημείο να παρουσιαστεί στο σχολείο έχοντας πάνω του αεροβόλο με πλαστικές σφαίρες, φοβούμενος για τη σωματική του ακεραιότητα, καθώς όπως είπε δεχόταν ακραίο bullying. Οι μαθητές του Γυμνασίου, περιέγραφαν κάθε λογής περιστατικά εκφοβισμού, ακόμα και άγριους ξυλοδαρμούς.

Μόνο το 2021, οι ανήλικοι δράστες που απασχόλησαν τις αρχές για σωματικές βλάβες, αυξήθηκαν κατά 27%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχη αύξηση που ξεπερνούσε το 16%, σε σχέση με το 2020, σημειώθηκε και στις υποθέσεις ξυλοδαρμού. Ενδεικτικό των βίαιων τάσεων που καταγράφεται σε αρκετούς νεαρούς μαθητές είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο χρόνο έχουν καταγραφεί 62 δράστες ξυλοδαρμών, ηλικίας μόλις... 8 έως 14 ετών, αριθμός που αυξήθηκε κατά 52% μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

"Η εμπειρία μας δείχνει ότι τα φαινόμενα ξεκινούν από το Δημοτικό, κορυφώνονται στο γυμνάσιο, ενώ στο Λύκειο τις περισσότερες φορές εξισορροπεί η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ των συμμαθητών. Κάτι βέβαια που δεν παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις Επαγγελματικών Λυκείων", εξηγεί ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Ψυχολόγοι σε ρόλο "πυροσβέστη"

Πριν δύο χρόνια, το υπουργείο προχώρησε στην πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη της σχολικής κοινότητας που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά.

Παράλληλα, άμεση είναι η επέμβαση και των αρμόδιων φορέων όπως οι Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης αλλά και το προσωπικό των ΚΕΔΑΣΥ, σε περιστατικά bullying εντός του σχολείου.

Οι παραπάνω ενέργειες όμως κρίνονται, όπως παραδέχονται γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί στον "Ε.Τ." περισσότερο ως "πυροσβεστικές" και αποσπασματικές, παρά ως ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου, με αποτέλεσμα να μην περιορίζουν το πρόβλημα. Όπως σημειώνουν η εμφάνιση μία φορά την εβδομάδα ενός ψυχολόγου ή ενός κοινωνικού λειτουργού δεν είναι ικανή να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο και χρειάζεται εντατική διαχείριση.

Μία ακόμα πτυχή που αναφέρεται, ιδίως από τους γονείς είναι αρκετές φορές η τάση κάλυψης των περιστατικών από την πλευρά του σχολείου, με αποτέλεσμα αυτό να διογκώνεται και μερικές φορές να φτάνει σε ακραίες καταστάσεις.

Ένα ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Παιδείας είναι η έλλειψη της απαραίτητης γνώσης από την πλευρά των εκπαιδευτικών για να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Σχεδιάζονται επιμορφώσεις το επόμενο διάστημα, ώστε το φαινόμενο αυτό να καταπολεμηθεί με παιδαγωγικό τρόπο, όμως όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το φαινόμενο εξαπλώνεται πολύ πιο πέρα από τα σύνορα του σχολείου.

Από πού ξεκινάει το bullying

Το σχολείο είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και είναι λογικό σε αυτόν να εστιάζεται το ενδιαφέρον των φορέων για την καταπολέμησή του. Όμως σύμφωνα με τον κ. Αλεβίζο, πρόκειται για ένα πολύ πιο περίπλοκο φαινόμενο, και δεν αφορά απαραίτητα τον χώρο του σχολείου. "Ο εκφοβισμός είναι πολυεπίπεδος, αφορά τον μαθητή, την τάξη, την οικογένεια, τις κοινωνικές συνθήκες στις οποίες εμφανίζεται. Δεν ξεκινάει από το σχολείο, καθώς οι περισσότερες στατιστικές δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένες αναφορές για εκφοβισμό από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια καταλήγει και στον χώρο του σχολείου, στον οποίο βέβαια εμείς μπορούμε να δουλέψουμε με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς".

Τα προφίλ αυτών που ασκούν και αυτών που δέχονται bullying είναι αρκετά θολά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι παρατηρούν εναλλαγή ρόλων. Δηλαδή των παιδί που δέχθηκε εκφοβισμό στο παρελθόν είναι αυτό που τώρα ασκεί τον εκφοβισμό, υπό των φόβο να βρεθεί στην προηγούμενη θέση.

"Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά, η χρήση του όρου θύτης και θύμα είναι καλό να αποφεύγεται. Δίνει κάποιο ρόλο στο παιδί, το οποίο αισθάνεται ότι πρέπει να λειτουργεί εντός αυτής της ταυτότητας που του προσέδωσαν", εξηγεί ο κ. Αλεβίζος, ο οποίος εφιστά την προσοχή και σε μία ακόμα ευαίσθητη ομάδα μαθητών που φαίνεται ότι δέχεται εκφοβισμό.

"Τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς δεν έχουν τις αντιδράσεις των υπολοίπων παιδιών και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά".

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
2020 2021 2020 2021 2020 2021
132 154 194 247 349 327

ΗΛΙΚΙΑ ΔΡΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ (2021)
ΔΡΑΣΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
8-14 15-18 9-14 15-18
62 185 118 190

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΙΜΗ 16 Ιουν 2022 | 17:56

Νίκος Γκάλης: Ο "θεός του μπάσκετ" έγινε μάθημα στα σχολεία

Κείμενο που αναφέρεται στη θρυλική μορφή του μπάσκετ και του αθλητισμού, τον Νίκο Γκάλη, συμπεριλαμβάνεται στα βιβλία της Νεοελληνικής Γλώσσας της A' Γυμνασίου.

ΣΕ ΠΑΡΤΙ BEACH BAR 15 Ιουν 2022 | 14:22

Μαχαίρωμα μεταξύ μαθητών σε beach bar: Σοβαρό επεισόδιο στην παραλία Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη

Μαθητές λυκείων από το Μαρκόπουλο, το Πόρτο Ράφτη, το Λαγονήσι και την Κερατέα συμμετείχαν στο σοβαρό επεισόδιο με μαχαίρωμα και έναν τραυματία στο Πόρτο Ράφτη.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ 13 Ιουν 2022 | 09:33

Πάτρα: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων - Στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι ένας 16χρονος - Συνελήφθη 15χρονος

Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ανηλίκων σημεώθηκε το βράδυ στην περιοχή Μπεγουλακίου στην Πάτρα

ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 12 Ιουν 2022 | 15:53

ΕΛΑΣ: Έξι συλληφθέντες για τα χθεσινά επεισόδια στο ματς ΠΑΟ Ρουφ – Μακεδονικός - Ανήλικοι οι 4

Υπό κράτηση βρίσκονται έξι συλληφθέντες που συμμετείχαν σε επεισόδια μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα "ΠΑΟ ΡΟΥΦ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ".

ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ, ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ... ΤΣΕΚΟΥΡΙ 09 Ιουν 2022 | 07:41

Κανονικό οπλοστάσιο είχε η συμμορία ανηλίκων σε Παγκράτι και Βύρωνα - "Μα@@@@ με ψάχνουν οι μπάτσοι..."

Το πρωί της Τρίτης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο ακόμα μέλη της συμμορίας, ηλικίας 15 και 17 ετών, ενώ συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων συνεργών τους.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 08 Ιουν 2022 | 20:24

Ανοιχτά ως τις 17.30 δημοτικά και παιδικοί σταθμοί - Από τον Σεπτέμβριο σε 5.000 τμήματα

Η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και εντός του καλοκαιριού αλλά και νέες προσλήψεις

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 08 Ιουν 2022 | 19:21

Παγκράτι: Διάλογοι - σοκ των ανήλικων ληστών - "Με ψάχνουνε μπάτσοι για τη φέρμα που είχαμε κάνει στους δύο μικρούς"

Στον διάλογο ήρθε στο φως, ο ένας ανήλικος δίνει οδηγίες στον δεύτερο ανήλικο που συνελήφθη για το τι θα πούνε αν τους πάνε στο αστυνομικό τμήμα

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ 08 Ιουν 2022 | 16:45

Παγκράτι: Συμμορία ανηλίκων με μαχαίρια, τσεκούρια και σιδερογροθιές - Χτυπούσαν μαθητές για να τους αρπάξουν τα κινητά

Στα χέρια της ΕΛΑΣ έπεσε ένας 15χρονος και ένας 17χρονος, κατηγορούμενοι ως μέλη συμμορίας που διέπραττε ληστείες στο Παγκράτι

ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΜΟΙΒΗ 07 Ιουν 2022 | 12:50

Αδιανόητο περιστατικό βίας στο μετρό της Νέας Υόρκης: Κάμερες κατέγραψαν άνδρα να πετά γυναίκα στις ράγες

Ο άνδρας με το καπελάκι του μπέιζμπολ που πέταξε στις ράγες του νεοϋορκέζικου μετρό μια γυναίκα, αναζητείται από την αστυνομία.

ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ 07 Ιουν 2022 | 10:41

Συνελήφθη στο Παγκράτι 16χρονος, μέλος "σκληρής" συμμορίας, με σουγιά και σιδερένια ράβδο - Αναζητούνται άλλοι δύο

Στο Παγκράτι αστυνομικοί συνέλαβαν 16χρονο μέλος "σκληρής" συμμορίας, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ανήλικοι.

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ Η ΜΗΤΕΡΑ 06 Ιουν 2022 | 14:05

Μεσσαρά: "Δεν ήταν βιασμός" - Εξοργίζει ο 52χρονος που βίαζε τα παιδιά της συντρόφου του και τους έδινε δύο ευρώ

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του 52χρονος που κατηγορείται ότι βίαζε τα δύο παιδιά της συντρόφου του στη Μεσσαρά Κρήτης. Ο εξοργιστικός ισχυρισμός του.

ΚΡΗΤΗ 06 Ιουν 2022 | 11:30

Χανιά: Πρώην επιχειρηματίας κατηγορείται ότι ασελγούσε σε ανιψιές του - Κακοποιούσε και τη μητέρα του

Κατηγορείται ότι ασκούσε ασελγείς πράξεις σε δυο ανήλικες ανιψιές του - Η υπόθεση μετά από καιρό εκδικάζεται αυτή την περίοδο στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

ΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 03 Ιουν 2022 | 16:09

Κρήτη: "Δεν πείραξα τον μεγάλο" - Εξοργίζει ο 52χρονος που ασελγούσε στα παιδιά της συντρόφου του

"Δεν πείραξα τον μεγάλο" φέρεται να είπε ο 52χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό των δύο παιδιών της συντρόφου του - Ερευνάται και ο ρόλος της μητέρας.