Σπίρτζης:"Σε 2,5 μήνες μπαίνουν μπουλντόζες στην Πατρών-Πύργου"

"Ήταν μια μεγάλη μάχη τέσσερα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους ο πολίτης της Ηλείας να έχει αυτοκινητόδρομο και όχι μονοπάτι", ανέφερε ο υπουργός Υποδομών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σπίρτζης:"Σε 2,5 μήνες μπαίνουν μπουλντόζες στην Πατρών-Πύργου"

Για «τόνους λάσπης που δέχτηκε ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο αλλά και η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο» σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Πύργου μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ενημερώνοντας αναλυτικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πορεία του έργου.

Ο κ Σπίρτζης ανακοίνωσε παράλληλα ότι μέσα σε 2,5 μήνες «θα μπουν μπουλντόζες» και θα ξεκινήσει η ουσιαστική κατασκευή του έργου.

Όπως είπε ο υπουργός «οι βουλευτές της Ηλείας έχουν δείξει ιδιαίτερο ζήλο για την υλοποίηση του έργου» «Τους ευχαριστώ , είπε, για την πίεση που ασκούσαν, αλλά δεν τους ευχαριστώ για την υιοθέτηση αθλιοτήτων τα οποία έχουν γραφεί στον Τύπο, από τα οποία δεν ισχύει τίποτα».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης και στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Πάτρα- Πύργος που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μετά την αποκοπή του έργου από την Ολυμπία Οδό, ήταν προβληματική και διάτρητη. Δεν υπήρχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, παρά τα όσα υποστηρίζει η ΝΔ, και θα οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα σε δικαστικές διαμάχες, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την τελική ματαίωση του έργου.

Ανέφερε, ότι κατά των όρων του διαγωνισμού προσέφυγε η ΜΕΤΚΑ οι οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, προσέφυγε γιατί επρόκειτο για ένα διαγωνισμό» με σημαδεμένα χαρτιά».

«Τετρακόσια σαράντα εκατομμύρια ήταν ο προϋπολογισμός του παλιού διαγωνισμού, με τελείως αλλοιωμένες τις ποσότητες και άρα τον προϋπολογισμό. Με τελείως ψεύτικα τα στοιχεία , κίβδηλα στοιχεία, ώστε κάποιοι να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον διαγωνισμό» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι ισχυρισμοί που προτάθηκαν αφορούσαν νόθευση του ανταγωνισμού, γεγονός που δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην εξέλιξη των διαδικασιών του διαγωνισμού και βεβαίως, σημαντικές καθυστερήσεις.

Με λίγα λόγια, είπε, δεν είχαν οι διαγωνιζόμενοι την ίδια πρόσβαση στην ενημέρωση, στο τι εργασίες και τι ποσότητες εργασιών έπρεπε να έχουν για το Πάτρα – Πύργος. Δηλαδή, καταγγέλθηκε , επί της ουσίας, στήσιμο του έργου.

«Είχε γίνει η προσφυγή από το ΜΕΤΚΑ με δύο σημαντικές αιτιάσεις. Έθεταν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ο ανάδοχος του έργου (από το οποίο απεντάχθηκε το Πάτρα Πύργος) είχε όλα τα στοιχεία του έργου.

Ήταν σχεδόν βέβαιο, ότι θα δικαιώνονταν η εταιρεία, και θα τινάσσονταν ο διαγωνισμός στον αέρα.

Στις χωματουργικές εργασίες στον ενιαίο διαγωνισμό τα αδρανή υλικά, προβλέπονταν 3,5 εκατομμύρια κυβικά. Όταν το υπουργείο ξαναμέτρησε, μέτρησε 6,5 εκ. κυβικά.

Η χρηματοδότηση της ενιαίας εργολαβίας ήταν ανέφικτη. Καθώς όπως προέβλεπε ο διαγωνισμός « εγκρίνεται η χρηματοδότηση του έργου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία, πριν την οριστική έγκριση του φακέλου μεγάλου έργου από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη κόστους οφέλους θα γινόταν με μικρή έκπτωση, γεγονός που θα οδηγούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απόρριψη του έργου» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε πως «όταν κόπηκε η Πατρών -Πύργου από την Ολυμπία οδό, με την αναθεώρηση του 2013, δεν υπήρχε κάποια πρόβλεψη για να είναι το έργο εγκεκριμένο έργο. Αν δεν αναπτύσσονταν διαδοχικές διαδικασίες μεγάλων εκπτώσεων, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε την έγκριση μεγάλου έργου για τη χρηματοδότηση».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη το έργο θα εξελίσσεται σε οκτώ διαφορετικά μέτωπα. Σε έξι – επτά σε πρώτη φάση -γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο περίπου δέκα μέρες θα έχει στείλει και την έβδομη σύμβαση ταυτόχρονα, με ένα θεσμικό πλαίσιο που μπορείς εύκολα να βγάλεις πλέον τον ανάδοχο που δεν προχωράει το έργο, με διαφορετικούς αναδόχους.

Μέχρι στιγμής είναι τέσσερις ή πέντε οι εταιρείες που θα συμμετέχουν στην υλοποίηση, που θα έχουμε σύγκριση ανά τμήμα ότι το ένα τμήμα έχει προχωρήσει 30%, το άλλο 28%, το τρίτο 10%, άρα θα μπορείτε να έχετε και έναν κοινωνικό έλεγχο του πως προχωράνε όλα τα τμήματα.

Και βέβαια με τους εργολήπτες που δεν κάνουν εγκαίρως και σοβαρά της δουλειά τους να μπορείς να τους αντικαταστήσεις, με τον επόμενο που είναι στη λίστα του διαγωνισμού, με διαφάνεια και με αυτό που θα πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, εκεί που πρέπει.

«Η διαδικασία για να φτάσουμε στην υλοποίηση της Πατρών-Πύργου, υπογράμμισε ο υπουργός, ήταν μια μεγάλη μάχη τέσσερα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους ο πολίτης της Ηλείας να έχει αυτοκινητόδρομο και όχι μονοπάτι, να μην σκοτώνεται και να έχει διαχωριστική νησίδα και να ξέρει ποιοι έχουν λαϊκίσει για να κερδίσουν την ψήφο τους ή την εύνοιά τους και ποιοι έδωσαν τη μάχη για να υπάρχει αυτοκινητόδρομος στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ ΣΤΟ MEGA 24 Νοε 2020 | 19:52

Έγκλημα στη Μάνη: Σπαραγμός στην κηδεία της 44χρονης - Η συγγνώμη του συζυγοκτόνου [Βίντεο]

Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν την άτυχη 44χρονη στη Μάνη - Ο δράστης ζητά συγγνώμη από τα παιδιά του

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Νοε 2020 | 19:26

Κορονοϊός: Έπεσε κάτω από 10% ο δείκτης θετικότητας στη χώρα - Απέχει όμως από το όριο ασφαλείας

Στα 100 τεστ κορονοϊού τα 9,6 είναι θετικά - Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την χώρα.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ 24 Νοε 2020 | 19:26

Μεγάλη φωτιά στον Πάρνωνα στην Αρκαδία - Αντιδήμαρχος: Δίνουμε μάχη [Εικόνες]

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για μεγάλη φωτιά στην Αρκαδία - Στο σημείο επιχειρεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 24 Νοε 2020 | 19:22

Παραλίγο τραγωδία για 44χρονη μητέρα - Εξερράγη η ηλεκτρική σκούπα και της έκαψε το πόδι [Βίντεο]

Σοκ για 44χρονη μητέρα από έκρηξη της ηλεκτρικής σκούπας μέσα στο σπίτι της - Εγκαύματα με φουσκάλες και ανοιχτές πληγές στο πόδι της

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΑΔΕΔΥ 24 Νοε 2020 | 19:14

Απεργία: Καθηλωμένα τα αεροπλάνα την Πέμπτη - Προβλήματα στις πτήσεις, με τροποποιήσεις και ακυρώσεις την Τετάρτη

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί της ΥΠΑ συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24 Νοε 2020 | 18:49

Συγκλονίζει ο γιος του διασώστη που πέθανε από κορονοϊό - "Πρώτη φορά τον είδα να φοβάται" [βίντεο]

Εμφανώς συγκινημένος, ο γιος του Σάκη Σωτηράκη μιλά τη μάχη που έδωσε ο πατέρας του με τον κορονοϊό και το τεράστιο έργο του στον εθελοντισμό.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 24 Νοε 2020 | 18:35
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 18:23

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 1.000 νέα κρούσματα Θεσσαλονίκη και Αττική - "Στο κόκκινο" παραμένει η Λάρισα

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού εξακολουθεί να "χτυπά" αλύπητα τη χώρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Νοε 2020 | 18:06

Κορονοϊός: Νέο σοκ με 101 νεκρούς και 562 διασωληνωμένους - 2.135 κρούσματα σε μια μέρα

Τριψήφιος αριθμός θανάτων για ακόμη μία μέρα - Ρεκόρ σε διασωληνωμένους - Σε υψηλά επίπεδα ξανά τα κρούσματα

ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ 24 Νοε 2020 | 18:01

Κρήτη: Ισόβια στην 45χρονη που σκότωσε με ψαλίδι τον 56χρονο Γάλλο σύντροφό της

Ομόφωνα ένοχη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, κρίθηκε η 45χρονη στην Κρήτη

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK 24 Νοε 2020 | 17:59

Η αποστομωτική απάντηση της Έλενας Ακρίτα στο "έγινες Κατίνα" της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Πώς σχολίασε η Έλενα Ακρίτα την επίθεση που δέχτηκε από τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 24 Νοε 2020 | 17:53

Κορονοϊός: Σοκ και δέος - Υπερδιπλασιάστηκαν νεκροί και διασωληνωμένοι από την αρχή του lockdown

18 μέρες έχουν περάσει από την εφαρμογή του lockdown - Φονικότερο του πρώτου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 24 Νοε 2020 | 16:43

Καιρός: Αγριεύει με βροχές και ισχυρούς βοριάδες - "Βουτιά" του υδράργυρου έως 6 βαθμούς [Χάρτης]

Χαλάει ο καιρός - Πού θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα - Έως έξι βαθμούς η πτώση της θερμοκρασίας.