Σποράδες: Βρήκε το δίκιο του μετά από 45 χρόνια μέσω του kathimerinotita.gr

Κατάφερε μετά από 45 χρόνια να πάρει πίσω το αναπαλλοτρίωτο οικόπεδο από το Δημόσιο χάρις στην «Καθημερινότητα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σποράδες: Βρήκε το δίκιο του μετά από 45 χρόνια μέσω του kathimerinotita.gr

Από το μακρινό 1974 προσπαθούσε ένας πολίτης να πάρει πίσω το από το Ελληνικό Δημόσιο αγροτεμάχιο που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του σε νησί των Σποράδων, αλλά δεν τα κατάφερνε. Το κράτος το είχε απαλλοτριώσει μετά τον ισχυρό σεισμό του 1965 (όπως και όλα τα υπόλοιπα της περιοχής), ώστε να δημιουργηθεί νέος οικισμός. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί και η εν λόγω δεσμευμένη έκταση για το χτίσιμο του οικισμού, οπότε κανονικά θα έπρεπε να αποδοθεί άμεσα στον πολίτη.

Το ίδιο θα συνέβαινε και για μερικούς ακόμη κατοίκους της περιοχής. Ο νόμος είναι σαφής: «Αν απαλλοτριωθείσα έκταση δεν χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό που έγινε η απαλλοτρίωση, αποδίδεται στον αρχικό της ιδιοκτήτη» έναντι φυσικά της επιστρεπτέας οικονομικής αποζημίωσης.

Εδώ αρχίζει και η περιπέτεια για τον άτυχο νησιώτη. Ενώ θα έπρεπε να πάρει άμεσα πίσω το αγροτεμάχιο, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είχε καταστεί εφικτό. Μέχρι που αποτάθηκε στην Υπηρεσία της Καθημερινότητας που δημιούργησε πριν από περίπου δύο χρόνια ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αφού ο πολίτης είχε απελπιστεί, είπε να απευθυνθεί και στη συγκεκριμένη υπηρεσία στέλνοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.kathimerinotita.gov.gr, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξιστόρησε όλο τον γραφειοκρατικό κυκεώνα με τον οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση έγινε επί Χούντας, ότι η κατασκευή του νέου οικισμού αποπερατώθηκε με αποτέλεσμα να πάρουν καινούργιο σπίτι ακόμη και μη δικαιούχοι που ζούσαν στην Αυστραλία, αλλά οι αριστεροί οικοδόμοι που εργάζονταν εποχικά στην Αθήνα δεν αποκαταστάθηκαν γιατί… δεν ήταν εκείνη την περίοδο κάτοικοι του νησιού.

Πρόσθεσε επίσης ότι η άρση της απαλλοτρίωσης έγινε αμέσως μετά την Μεταπολίτευση αλλά το Συντονιστικό Συμβούλιο Στέγασης δέησε να λάβει τη σχετική απόφαση τον Νοέμβριο του 1986. Και πάλι όμως δεν υπήρξε δικαίωση. Μετέπειτα, στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, και μετά από πολύ πίεση, από το Υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του είπαν ότι είναι έτοιμος ο σχετικός υπηρεσιακός φάκελος για να σταλεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο που θα αποφαινόταν επί τούτου, αλλά το συμβούλιο αυτό… δεν είχε συσταθεί.

Τελικά η απόφαση που περίμενε τόσα χρόνια ο πολίτης πάρθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Δυστυχώς όμως τα βάσανα δεν είχαν τελειώσει. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών έστειλε έγγραφο στην Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας (εκεί υπάγεται το νησί του ενδιαφερόμενου) και ακολούθως θα έπρεπε το Πρωτοδικείο Βόλου να ορίσει εμπειρογνώμονα, κάτι που δεν γινόταν επί πολλούς μήνες. Το δε έγγραφο του Υπουργείου Πρόνοιας προς το Υπουργείο Οικονομικών χάθηκε κάπου στην πορεία.

Όλη αυτή την πορεία του ...χαρτοβασιλείου αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν βήμα προς βήμα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας «Καθημερινότητα» προκειμένου να βγάλουν άκρη. Το πρόβλημα επιτέλους λύθηκε.

Κατόπιν αλλεπάλληλων συνεννοήσεων και υπηρεσιακών τηλεφωνημάτων, υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και πριν από λίγες ημέρες ο πολίτης κατάφερε να αποκτήσει και πάλι το αγροτεμάχιο.


Image-editing: Στέλιος Δημητροκάλλης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 24 Ιαν 2022 | 23:26

Κακοκαιρία "Ελπίς": Δύσκολη νύχτα για την Αττική - Στο έλεος του χιονιά μέχρι το πρωί [Εικόνες - Βίντεο]

Η έντονη χιονόπτωση στην Αττική αναμένεται να συνεχίσει με αμείωτη ένταση - Η εξέλιξη των χιονοκυμάτων ώρα με την ώρα - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία "Ελπίδα"

ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 24 Ιαν 2022 | 23:07

Κακοκαιρία "Ελπίδα": Ποια καταστήματα θα ανοίξουν την Τρίτη - Σε ποια θα μπει "λουκέτο"

Το ωράριο με το οποίο θα λειτουργήσουν την Τρίτη σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων στις περιοχές που "χτύπησε" η κακοκαιρία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Ιαν 2022 | 22:43

ΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Πατρών: Φοιτήτρια κατήγγειλε καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Στην εισαγγελία η καταγγελία - Απόφοιτη και διδάκτορας του πανεπιστημίου η φοιτήτρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Ιαν 2022 | 22:30

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκης-Αθηνών - Πού έχει κλείσει η Αθηνών-Λαμίας

Η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από τη διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο Διυλιστηρίων, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ 24 Ιαν 2022 | 22:10

Κακοκαιρία "Ελπίδα": Ζητά συγγνώμη τώρα η Αττική Οδός - Νέα ανακοίνωση από την εταιρεία

Η Αττική Οδός κάνει λόγο για πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Ιαν 2022 | 22:03

Κακοκαιρία "Ελπίδα": Κλειστοί δρόμοι στην Αττική - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Όλοι οι δρόμοι όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίδα" - Απαραίτητες οι αλυσίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 24 Ιαν 2022 | 21:52

Κλειστά τα δικαστήρια την Τρίτη: Ποιες περιοχές αφορά - Οι εξαιρέσεις

"Λουκέτο" στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΑ SELF TEST 24 Ιαν 2022 | 21:45

Κακοκαιρία Ελπίδα: Δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση αύριο Τρίτη στα κλειστά σχολεία

Δεν θα γίνει τηλεκπαίδευση αύριο Τρίτη στα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Ιαν 2022 | 21:12

Συναγερμός στη Λιβαδειά: Τρένο συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία - 11 τραυματίες

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των καιρικών συνθηκών, μια μηχανή τρένου συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 54, πλησίον της Λειβαδιάς με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροτραυματισμοί.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ METEO 24 Ιαν 2022 | 21:09

Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες: Πώς σχηματίζονται και γιατί συνοδεύονται από βροντές

Τι είναι το φαινόμενο που έφερε η κακοκαιρία "Ελπίς" - Γιατί έχουν πιο έντονη λάμψη οι βροντές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 21:09

Στο έλεος της "Ελπίδας" η Αττική: Σοβαρά προβλήματα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς - Τα νεότερα στοιχεία

Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία "Ελπίς", αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 24 Ιαν 2022 | 21:01

Κακοκαιρία "Ελπίς": Ουρές χιλιομέτρων και στη Λεωφόρο Μεσογείων - Ακινητοποιημένα τα ΙΧ [Βίντεο]

Εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους οι οδηγοί στη Λεωφόρο Μεσογείων, και στα δύο ρεύματα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 24 Ιαν 2022 | 20:52

Παραιτήθηκε ο δικηγόρος του 37χρονου ιερέα: "Μου απέκρυψε στοιχεία, προέκυψαν νέες καταγγελίες"

Ο δικηγόρος του ιερέα εξηγεί τους λόγους για τους οποίος αποφάσισε να μην αναλάβει την υπεράσπιση του 37χρονου.