X

Πολιτική κόντρα για τον αμερικανό επικοινωνιολόγο που ταξίδεψε με τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ- Ποιος είναι ο Σταν Γκρίνμπεργκ

Ο Σταν Γκρίνμπεργκ, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους στον κόσμο- Επαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ.

Γράφει: TheToc team

Μεταξύ των επιβαινόντων στο αεροσκάφος που μετέφερε την πρωθυπουργική αποστολή στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, βρισκόταν και ο "γκουρού" της στρατηγικής και της επικοινωνίας, Σταν Γκρίνμπεργκ. Η παρουσία του στο πλευρό του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να μάθει από πού πληρώνεται ο επικοινωνιολόγος:

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάταια προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους επικοινωνιολόγους παγκοσμίως, ο κ. Γκρίνμπεργκ, συνοδεύει τον κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, επειδή είναι απλά "φίλος του από παλιά" και μάλιστα "δεν πληρώνεται από πουθενά", αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

"Καθώς επίσης και ότι συμπτωματικά, τώρα τελευταία, συναντά καουμπόηδες που τον χαρακτηρίζουν "ήρωα" ή κάνει απρόσμενες παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές εκπομπές", σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

"Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Με πόσα χρήματα και από πού πληρώνει ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Γκρίνμπεργκ για να του φτιάξει το προφίλ και να ανακόψει τη ραγδαία φθορά του, δεδομένου ότι η ΝΔ χρωστάει στις τράπεζες 350 εκατ. ευρώ και δεν εξυπηρετεί καν τους τόκους, αυξάνοντας κάθε χρόνο τα υπέρογκα χρέη της στις τράπεζες".

Ποιός είναι ο διάσημος επικοινωνιολόγος Γκρίνμπεργκ;

Ο Γκρίνμπεργκ βρισκόταν στη ΔΕΘ, τόσο για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, όσο και για την συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα. Ο Αμερικανός pollster (εκλογολόγος) συμμετείχε, άλλωστε, και στην καμπάνια του 2019, ενώ βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την περίοδο που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ.

Διαβάστε Επίσης

Είναι απόφοιτος του Harvard και θεωρείται "γκουρού" της στρατηγικής και της επικοινωνίας, έχοντας καταγράψει στο ενεργητικό του μερικές από τις πιο επιτυχημένες εκλογικές καμπάνιες παγκοσμίως, με "πελάτες" από τον Νέλσον Μαντέλα και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, έως τον Βάτσλαβ Χάβελ (Τσεχία) και τον Τόνι Μπλερ.

Είναι όμως κυρίως ο άνθρωπος που θεωρείται ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στην εκλογή του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η επιτυχία του το 1988 να βοηθήσει τον Τζο Λίμπερμαν να εκλεγεί στη Γερουσία, ενεργοποίησε το ενδιαφέρον του Μπιλ Κλίντον, στην εκλογή του οποίου έπαιξε σημαντικό ρόλο.

"Όταν συνάντησα τον Μπιλ Κλίντον αυτό που ήταν το πιο ενδιαφέρον, ήταν ότι ήταν απίστευτα ‘πολιτικός’. Του άρεσε η όλη διαδικασία, του άρεσε να κερδίζει ανθρώπους με το μέρος του. Μερικοί σύμβουλοι με αντιλήψεις τείνουσες περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις, το θεωρούν αυτό αδυναμία ως ηγετικό προσόν, αλλά εγώ διέκρινα μία ιδιαίτερη δυναμική σε αυτό, το να θέλει δηλαδή ένας πολιτικός να εμπλέκεται με το κοινό και να φέρνει τους ανθρώπους με το μέρος του", είχε πει ο Γκρίνμπεργκ για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Γκρίνμπεργκ πέρασε μια δεκαετία διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ πριν γίνει πολιτικός σύμβουλος. Η μελέτη του το 1985 για τους Δημοκρατικούς, έγινε ένα κλασικό δείγμα προοδευτικής πολιτικής στρατηγικής και η βάση για το συνεχές επιχείρημά του ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να εργαστούν ενεργά για να παρουσιαστούν με φιλολαϊκό προφίλ που υποστηρίζουν την επέκταση των ευκαιριών για τη μεσαία τάξη.

Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος ιδιοκτήτης της Greenberg Quinlan Rosner μέχρι το 2016. Κατόπιν συμμετείχε αποκλειστικά στην Greenberg Research όπου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Είναι συνιδρυτής (με τους James Carville και Bob Shrum ) του Democracy Corps, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που παράγει αριστερή πολιτική στρατηγική. Θεωρείται, δηλαδή, στις ΗΠΑ ένας σύμβουλος στρατηγικής με ιδεολογικό υπόβαθρο και προσέγγιση που ταιριάζει στην "αριστερή" πτέρυγα των Δημοκρατικών, αυτή που τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί ο Μπέρνι Σάντερς.

Διαβάστε Επίσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σταν Γκρίνμπεργκ εμπλέκεται στα ελληνικά πράγματα. Το 2000 άρχισε να συνεργάζεται στην υπόθεση της στρατηγικής και της επικοινωνίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, κατόπιν προτάσεως της τότε προέδρου του ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου και θεωρήθηκε σημαντική η συμβολή του, κυρίως ως προς την απόκρουση των αρνητικών δημοσιευμάτων που υπήρχαν τότε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τότε, στους κυβερνητικούς κόλπους αλλά και στον ΑΘΗΝΑ 2004, είχε αποκτήσει το παρατσούκλι "Πράσινος" (εκ του πρώτου συνθετικού του επιθέτου του), και γενικώς είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις για την στρατηγική που εισηγήθηκε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Είναι φίλος του πρωθυπουργού, δεν πληρώνεται

"Ο Σταν Γκρήνμπεργκ είναι παλιός γνώριμος του πρωθυπουργού, δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά μαζί του", απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing το μεσημέρι της Τρίτης.

Σε συμπληρωματική ερώτηση "από που πληρώνεται ο κ. Γκρήνμπεργκ, από την κυβέρνηση ή από τη ΝΔ;", ο εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν πληρώνεται από πουθενά, ο κ. Γκρήνμπεργκ είναι φίλος του πρωθυπουργού".

Η λίστα επιβατών για τη ΔΕΘ που διέρρευσε στα social media