ΣτΕ: Κατά της φορολόγησης των πανεπιστημιακών

Η πάγια μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια είναι 2.112 ευρώ

ste-kata-tis-forologisis-twn-panepistimiakwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τη φορολόγηση των επιδομάτων δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια καθώς  και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα  μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του κρίνοντας σχετική  προσφυγή καθηγήτριας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οποία τώρα η αρμόδια Δ.Ο.Υ. οφείλει  να επιστρέψει του φόρους που παρακράτησε για τα  επίμαχα επιδόματα. 

 Το μέγεθος της απόφασης αυτής που έλαβε σε Ολομέλεια το ΣτΕ καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη 2.000 παρόμοιες υποθέσεις.

Η πάγια μηνιαία αποζημίωση που χορηγείται στους Πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια  είναι 2.112 ευρώ, ενώ το ειδικό ερευνητικό επίδομα για τη πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και τη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων ανέρχεται στα 3.169,4 ευρώ.

Η φορολόγηση των επίμαχων επιδομάτων ξεκίνησε από 8.7.2002, μετά  την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικο του ΣτΕ  "τα επίμαχα επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 78 του Συντάγματος και του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας  Εισοδήματος, δεν φορολογούνται" κι αυτό "δεν αποτελεί «συγκεκαλυμμένο φορολογικό προνόμιο» υπέρ των μελών  του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook