ΣτΕ: Συνταγματικό το ψαλίδι στις αμοιβές μελών ΔΕΠ

Το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μελών ΔΕΠ που ζητούσαν επιστροφή χρημάτων λόγω των περικοπών στους μισθούς τους.

ste-suntagmatiko-to-psalidi-stis-amoibes-melwn-dep
|
SHARE THIS
0
SHARES

​Για λόγους δημοσίου συμφέροντος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έγιναν οι περικοπές ​στις αποδοχές του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) έκρινε το ΣΤ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζοντας προσφυγή τριών καθηγητών που ζητούσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχασαν την 1η Αυγούστου του 2012 όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος (Ν. 4092/12). 

Την οριστική απόφαση ωστόσο θα λάβει η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, στην οποία αναπέμφθηκε η υπόθεση λόγω των σοβαρών νομικών θεμάτων που πρέπει να εξεταστούν.

Το 6ο τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η προσφυγή των καθηγητών που διεκδικούσαν αποζημιώσεις από 3.500 ως περίπου 7.000 ευρώ πρέπει να απορριφθεί.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι μετά από αλλεπάλληλες περικοπές, οι αποδοχές τους δεν αρκούν για την άσκηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων και για τα έξοδα διαβίωσης.

Οι δικαστές δέχτηκαν ότι οι περικοπές έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος 

Αναγνώρισαν ότι το Σύνταγμα επιτάσσει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση για τα μέλη ΔΕΠ λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, αλλά δεν επιβάλλει εξομοίωση με τους δικαστικούς λειτουργούς ή άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που συνδέονται με τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας (όπως οι στρατιωτικοί).

Επίσης κρίθηκε ότι το επίπεδο του μισθού των μελών ΔΕΠ μετά τις περικοπές δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοπρεπή διαβίωση ούτε καθιστά δυσχερή την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον τελευταίο λόγο θα έχει η ολομέλεια του δικαστηρίου.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook