Στέλεχος Κομισιόν: Ανεπαρκής ο σχεδιασμός του προσφυγικού

Το στέλεχος της Κομισιόν Matthias Ruete αναγνώρισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ήταν ανεπαρκής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στέλεχος Κομισιόν: Ανεπαρκής ο σχεδιασμός του προσφυγικού

Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου, κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά και της αναλογικής κατανομής του βάρους από την προσφυγική κρίση σε όλες της χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, κ. Matthias Ruete.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων - και το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel, στις Βρυξέλες, ο κ. Ruete αναγνώρισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ε.Ε. ήταν ανεπαρκής καθώς η πραγματικότητα του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος σάρωσε τις προβλέψεις που είχαν υπάρξει.

Διαπίστωσε ότι τώρα η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί την κρίση, σχεδόν από το μηδέν και εν μέσω της μεγάλης καταιγίδας, καθώς το Δουβλίνο 3 δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Ruete επισήμανε τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των προσφύγων από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό σύστημα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Monika Hohlmeier εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη ζώνη Σένγκεν. Είπε χαρακτηριστικά ότι αν κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της εξόδου. Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να «σφραγίσει» τα σύνορα της όταν τόσο η FRONTEX όσο και οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν στο Αιγαίο στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, αναγνώρισε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η συνολικά ελλιπής διαχείριση του ζητήματος και κυρίως η μη λειτουργία των hot spots, προκειμένου να μην υπάρχει μια απολύτως ανεξέλεγκτη μεταναστευτική και προσφυγική ροή. Εκτίμησε ότι το να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ύπαρξη της Ε.Ε. Τέλος, σχολίασε ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει την προστασία των προσφύγων, αλλά δεν τους δίνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη και εγκατάστασης σε όποια χώρα επιθυμούν.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελος Συρίγος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την επικίνδυνη εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως έχει συμφωνηθεί. Τα κυκλώματα των διακινητών δρουν ανενόχλητα και ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος για να μπορεί να υπάρξει εύκολη διαχείριση. Τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο τουρκικό έδαφος και όχι στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς από τη στιγμή που οι μετανάστες μπουν στα πλοιάρια η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ανάλογα σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας και στο ζήτημα της επανεισδοχής μεταναστών, καθώς οι τουρκικές καθυστερήσεις στα σχετικά ελληνικά αιτήματα έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστοι μετανάστες να εγκαταλείπουν τελικά το ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αρχικώς λάθος μήνυμα μη θέλοντας να κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των εισροών. Αντίστοιχα και η αρχική διακήρυξη της πολιτικής ανοικτών συνόρων από τη Γερμανία την έκανε χώρα προορισμού.

Κλείνοντας, ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Συντονιστής Υλοποίησης Ερευνητικού Έργου του ΚεΔΕΠΟΔ επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ιστορία της ακριβώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί μια πολλαπλή κρίση (κοινωνική, πολιτική, οικονομική αλλά και ασφάλειας) την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό και η μόνη λύση περνά μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Βαυαρικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 16 Νοε 2021 | 11:19

Μητσοτάκης για πανδημία: Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βρετανικό δίκτυο.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΙΣΒΟΛΗ» ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΤΟ 2020 15 Νοε 2021 | 20:17

Συμβούλιο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ: Τον Δεκέμβριο το έγγραφο προτάσεων για κυρώσεις στην Τουρκία

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου το έγγραφο επιλογών με πιθανά μέτρα, ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια

ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 15 Νοε 2021 | 07:25

Ο δικτάτορας Λουκασένκο της Λευκορωσίας επιτίθεται στην Πολωνία με copy paste σχέδιο Ερντογάν - Νέα μεταναστευτική κρίση

Κοινή πεπατημένη Άγκυρας και Μίνσκ για πίεση της Ε.Ε. μέσω του μεταναστευτικού. Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες κυρώσεις για την Λευκορωσία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ 10 Νοε 2021 | 22:21

Μηταράκης: "Κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί το 2015 στο μεταναστευτικό"

"Κάθε βάρκα στο Αιγαίο είναι μια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είναι μια αποτυχία της Τουρκίας" το μήνυμα Μηταράκη.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 10 Νοε 2021 | 15:23

Μεταναστευτικό - Στις 27 Νοεμβρίου τα εγκαίνια των ΚΥΤ σε Κω και Λέρο

Στα τέλη Νοεμβρίου και συγκεκριμένα στις 27 του μήνα, πρόκειται να εγκαινιαστούν τα δύο νέα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, στη Λέρο και την Κω

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ DEUTSCHE WELLE 08 Νοε 2021 | 07:58

Μέρκελ: Το προσφυγικό και την πανδημία χαρακτηρίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της θητείας της στην καγκελαρία

Την προσφυγική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού αναδεικνύει η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 16ετούς θητείας της.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ 07 Δεκ 2021 | 14:08

Δίκη ψευτογιατρού - Νέες αποκαλύψεις: Μας έλεγε να σταματήσουμε τις χημειοθεραπείες και μας έδινε... βότανα

Κατά την έναρξη της διαδικασίας προκλήθηκε ένταση όταν ο συγγενής ενός θύματος, φώναξε στον ψευτογιατρό: "Τη la prairie ξέχασες να μου φέρεις κύριε Κόντε, που είσαι ο εφευρέτης της…".

ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ 13 ΚΑΙ 14 ΕΤΩΝ 07 Δεκ 2021 | 14:01

Δύο νέες καταγγελίες για τον δάσκαλο του τένις: Ασέλγησε και βίασε δύο ανήλικα κορίτσια

Δύο νέες καταθέσεις για τη δράση του προπονητή τένις έρχονται στη δημοσιότητα από δύο γυναίκες που τότε ήταν ανήλικες.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 07 Δεκ 2021 | 13:48

Ανατροπή με την τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Η αδελφή σκότωσε τον αδελφό της και αυτοκτόνησε - Τα πρώτα στοιχεία [εικόνες]

Η 29χρονη στο Ν. Ηράκλειο φέρεται να είναι αυτή η οποία αρχικά πυροβόλησε με καραμπίνα τον 34χρονο αδελφό της και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε, στο Νέο Ηράκλειο.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 13:37

Συγκλονίζουν τα τελευταία μηνύματα του ποδοσφαιριστή Τσουμάνη πριν αυτοκτονήσει: "Μόνο μια λύση έχω αν στραβώσει..."

Μηνύματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο ποδοσφαιριστής Τσουμάνης.

4Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ 07 Δεκ 2021 | 13:34

Δίκη για τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου - Ανατριχιαστική κατάθεση μάρτυρα: "Είδα μία μανία, ένα ασυγκράτητο μίσος"

΄Ενας 40χρονος μάρτυρας, που η κατάθεσή του άνοιξε τη σημερινή 4η ημέρα της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόποουλου, περιέγραψε στο δικαστήριο όσα είδε.

ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΤΩΝ 9 ΜΠΟΦΟΡ 07 Δεκ 2021 | 12:55

Δονούσα: Η "μάχη" του Blue Star Naxos να δέσει στο λιμάνι, ενώ τα κύματα λούζουν επιβάτες και οχήματα [βίντεο]

Δείτε κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η έξοδος και η είσοδος επιβατών και οχημάτων στο Blue Star Naxos, με τα μανιασμένα κύματα στην κυριολεξία να τους "λούζουν"

ΑΠΟ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ 07 Δεκ 2021 | 12:19

Καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Πάτρα: Εδωσε 650 ευρώ σε γιατρό και έκανε 4 εμβόλια… σε μπουφάν

Έρευνα για σοβαρή καταγγελία για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, σε εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας.