Στέλεχος Κομισιόν: Ανεπαρκής ο σχεδιασμός του προσφυγικού

Το στέλεχος της Κομισιόν Matthias Ruete αναγνώρισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση ήταν ανεπαρκής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στέλεχος Κομισιόν: Ανεπαρκής ο σχεδιασμός του προσφυγικού

Υπέρ της δημιουργίας ενός νέου, κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά και της αναλογικής κατανομής του βάρους από την προσφυγική κρίση σε όλες της χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη Μετανάστευση, κ. Matthias Ruete.

Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων - και το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel, στις Βρυξέλες, ο κ. Ruete αναγνώρισε ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Ε.Ε. ήταν ανεπαρκής καθώς η πραγματικότητα του μεταναστευτικού-προσφυγικού κύματος σάρωσε τις προβλέψεις που είχαν υπάρξει.

Διαπίστωσε ότι τώρα η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί την κρίση, σχεδόν από το μηδέν και εν μέσω της μεγάλης καταιγίδας, καθώς το Δουβλίνο 3 δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Ruete επισήμανε τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των προσφύγων από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της. Αναγνώρισε, τέλος, τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και η Τουρκία στην αντιμετώπιση του ζητήματος, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό σύστημα επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής κ. Monika Hohlmeier εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη ζώνη Σένγκεν. Είπε χαρακτηριστικά ότι αν κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της εξόδου. Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να «σφραγίσει» τα σύνορα της όταν τόσο η FRONTEX όσο και οι ελληνικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν στο Αιγαίο στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, αναγνώρισε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η συνολικά ελλιπής διαχείριση του ζητήματος και κυρίως η μη λειτουργία των hot spots, προκειμένου να μην υπάρχει μια απολύτως ανεξέλεγκτη μεταναστευτική και προσφυγική ροή. Εκτίμησε ότι το να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ύπαρξη της Ε.Ε. Τέλος, σχολίασε ότι το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει την προστασία των προσφύγων, αλλά δεν τους δίνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη και εγκατάστασης σε όποια χώρα επιθυμούν.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Άγγελος Συρίγος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την επικίνδυνη εξέλιξη του φαινομένου, επισημαίνοντας τη μεγάλη ευθύνη της Τουρκίας, η οποία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, όπως έχει συμφωνηθεί. Τα κυκλώματα των διακινητών δρουν ανενόχλητα και ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας είναι υπερβολικά μεγάλος για να μπορεί να υπάρξει εύκολη διαχείριση. Τόνισε ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο τουρκικό έδαφος και όχι στη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς από τη στιγμή που οι μετανάστες μπουν στα πλοιάρια η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ανάλογα σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας και στο ζήτημα της επανεισδοχής μεταναστών, καθώς οι τουρκικές καθυστερήσεις στα σχετικά ελληνικά αιτήματα έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστοι μετανάστες να εγκαταλείπουν τελικά το ευρωπαϊκό έδαφος. Εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε αρχικώς λάθος μήνυμα μη θέλοντας να κάνει διαχωρισμό μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των εισροών. Αντίστοιχα και η αρχική διακήρυξη της πολιτικής ανοικτών συνόρων από τη Γερμανία την έκανε χώρα προορισμού.

Κλείνοντας, ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Συντονιστής Υλοποίησης Ερευνητικού Έργου του ΚεΔΕΠΟΔ επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ιστορία της ακριβώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί μια πολλαπλή κρίση (κοινωνική, πολιτική, οικονομική αλλά και ασφάλειας) την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό και η μόνη λύση περνά μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Βαυαρικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε. με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΖΑΚ ΠΟΤ 26 Νοε 2020 | 22:19

Τζόκερ κλήρωση 2212: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα (26/11/2020)

Ποιοι αριθμοί κερδίζουν σήμερα στην κλήρωση του Τζόκερ.

ΣΤΟ "ΤΡΑΠΕΖΙ" ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 22:09

Κορονοϊός: Σκέψεις για lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου - Η ανησυχία των λοιμωξιολόγων για το τρίτο κύμα

Οι ειδικοί εστιάζουν στο πότε θα "χτυπήσει" το τρίτο κύμα κορονοϊού στη χώρα.

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 26 Νοε 2020 | 20:17

Κρήτη: 22χρονη έχασε το χέρι της από μηχανή του κιμά - Ακρωτηριάστηκε από την παλάμη

Η νεαρή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Κρήτη ωστόσο οι γιατροί δεν κατάφεραν να σώσουν το χέρι της.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ 26 Νοε 2020 | 20:00

Σχολεία: "Συζητάμε για άνοιγμα στη νότια Ελλάδα" λέει μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Το άνοιγμα των σχολείων μελετά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά την άρση του lockdown.

ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 26 Νοε 2020 | 19:35

Εξοργιστικό: Έβριζε τον καθηγητή την ώρα της τηλεκπαίδευσης στη Λαμία - Οι απειλές σε μαθητή και η μήνυση

Επιτήδειος μπήκε με ψεύτικο όνομα σε ψηφιακή τάξη της Λαμίας - Έβρισε τον καθηγητή και απείλησε τον μαθητή του οποίου τα στοιχεία αντέγραψε.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ 26 Νοε 2020 | 19:26

Σαρώνει ο κορονοϊός στην Καβάλα: Ένας νεκρός και 30 κρούσματα στο "Προκόπειο" Γηροκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 26 Νοε 2020 | 19:13

Κορονοϊός: Συγκλονίζει γυναίκα που έχασε τον άντρα της - "Δεν μπόρεσα να του πω ένα τελευταίο σ' αγαπώ" [Βίντεο]

Η Έλενα Αποστόλου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς έχασε έτσι ξαφνικά τον 57χρονο σύζυγό της από κορονοϊό

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" πάλι η Θεσσαλονίκη με 562 νέα κρούσματα και η Αττική με 408 - Τριψήφια νούμερα σε Λάρισα και Πιερία

Σαρώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού τη Θεσσαλονίκη παρότι βρίσκεται σε lockdown μία εβδομάδα περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα.

ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΡΩΝ 26 Νοε 2020 | 18:31

Θεσσαλονίκη: Η στιγμή της επίθεσης των νεαρών στους αστυνομικούς - Τους χτυπούν στο πρόσωπο και τους ρίχνουν στο έδαφος [Βίντεο]

Καρέ-καρέ η στιγμή της επίθεσης των νεαρών στους αστυνομικούς που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Νοε 2020 | 18:13

Σοκ στη Φθιώτιδα: Μωρό ενός έτους διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην Αθήνα με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι

Ένα κοριτσάκι ενός έτους υπέστη σοβαρό τραύμα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στην Αθήνα

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 26 Νοε 2020 | 18:13

Εγκλημα Σπέτσες: "Κάρφωσε τρεις μαχαιριές στο παιδί μου και το πέταξε" - Συγκλονίζει η μάνα του 26χρονου [Βίντεο]

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η μητέρα του 26χρονου για τη δολοφονία του στις Σπέτσες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Νοε 2020 | 18:07

Κορονοϊός: Έσπασε το φράγμα των 600 διασωληνωμένων - 99 νέοι θάνατοι και 2.018 κρούσματα σήμερα

Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από κορονοϊό - Υψηλός αριθμός κρουσμάτων παρά τα μέτρα lockdown για τρίτη εβδομάδα

ΣΟΒΑΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 17:42

Κορονοϊός: Στην Αθήνα το C-130 με τους τρεις ασθενείς σε ειδική κάψουλα - Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία [εικόνες]

Πρόκειται για την πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών με κορονοϊό από νοσοκομείο της ανατολικής Μακεδονίας.