Προθεσμία πήρε ο Θωμάς Λιακουνάκος

Δεύτερη προθεσμία για μετά το Πάσχα πήρε ο Θωμάς Λιακουνάκος-Είχε κληθεί σε απολογία με αφορμή εξοπλισμούς τους οποίους πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ

stin-anakritria-o-thwmas-liakounakos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μετά το Πάσχα θα απολογηθεί ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας «ΑΧΟΝ», Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος είχε κληθεί σε απολογία σήμερα. Αντιμετωπίζει κακουργηματική κατηγορία, η οποία αφορά στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος».

Η σύμβαση φέρεται να μην έχει υλοποιηθεί και να παραμένει σε ισχύ, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να έχει λάβει έστω κι ένα εξάρτημα

Καλείται για εξηγήσεις

Οι εξηγήσεις που πρέπει να δώσει ενώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς, Κωνσταντίνου Σαργιώτη, αφορούν στα «κενά» που είχε εντοπίσει η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, αναφορικά με σύμβαση που προέβλεπε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος, στόχος του οποίου ήταν να προκαλεί παράσιτα στις συχνότητες επικοινωνίας τού εχθρού.

Το κόστος του προγράμματος ανήλθε στα 72 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Οπως προέκυψε όμως από την έρευνα, με την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε στη SONAK (εταιρεία θυγατρική της AXON) το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ -δηλαδή το 50% της αξίας- παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία η προκαταβολή δεν μπορεί να ξεπερνά το 40%.

Επιπλέον, η σύμβαση φέρεται να μην έχει υλοποιηθεί και να παραμένει σε ισχύ, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να έχει λάβει έστω κι ένα εξάρτημα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι η επίμαχη σύμβαση εξελίχθηκε σε βάθος χρόνου από το 2001 έως το 2009 και η προμήθεια είχε φτάσει σε διαιτησία, την οποία κέρδισε η εταιρεία SONAK και έχασε το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει και αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που είχε λάβει.

Δεκαεννέα κατηγορούμενοι

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι  ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ Γιώργος Αντωνακόπουλος, οι δύο πρώην γενικοί διευθυντές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος και Γιώργος Κολίρης, όπως και 14 αξιωματικοί του Στρατού που συμμετείχαν στις αρμόδιες επιτροπές του ΥΕΘΑ.

Πληροφορίες θέλουν τον κ. Λιακουνάκο να ζητά και δεύτερη προθεσμία

Οι κατηγορίες που αποδίδονται -κατά περίσταση- είναι για απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία στην απιστία.

Σε ό,τι αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δηλαδή των πρώην υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Παπαντωνίου, Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αυτές είναι παραγεγραμμένες.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Λιακουνάκος θα ζητήσει να πάρει και δεύτερη προθεσμία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook