Στην καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Leibniz

Με τις έρευνές της η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Χαρτογραφεί αγεωγράφητα νερά της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους. Η Κατερίνα Χαρβάτη-Παπαθεοδώρου, καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Κέντρο Ζένκενμπεργκ του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν της Γερμανίας, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της. Οι έρευνές της αποκάλυψαν νέες πτυχές της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον άνθρωπο του Νεάντερταλ (είδος ανθρωπίδη, ο οποίος φέρει την ονομασία του από την κοιλάδα Νεάντερ κοντά στο Ντίσελντορφ. Εμφανίστηκε πριν 250.000-200.000 χρόνια και εξέλιπε πριν 40.000). Στις 15 Μαρτίου η ελληνίδα καθηγήτρια τιμάται με το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο επιστημονικής έρευνας Leibniz.

Με αφορμή τη βράβευση η Κατερίνα Χαρβάτη είπε στη DW: "Η απονομή της πιο σημαντικής επιστημονικής διάκρισης είναι για μένα τεράστια τιμή, αλλά και αναγνώριση για όλη τη δουλειά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Είναι φυσικά και αναγνώριση για την ομάδα και τους συναδέλφους που δουλεύουμε εδώ μαζί στο Τίμπιγκεν. Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με το βραβείο αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται και η σημασία της Παλαιοανθρωπολογίας και από το ευρύ κοινό".
Στην καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Leibniz

"Ο Νεάντερταλ είναι σαν μια διαφορετική εκδοχή της ανθρωπότητας"

Από κοινού με την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η Κατερίνα Χαρβάτη ανέδειξε την παρουσία Νεάντερταλ και στην Ελλάδα. Η ελληνίδα καθηγήτρια απέδειξε εξετάζοντας απολιθώματα στη Πελοπόννησο ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από 210.000 χρόνια. Είχαν φθάσει δηλαδή στην Ευρώπη περίπου 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό, τι πιστεύονταν.

"Τι κάνει για σας τόσο συναρπαστικό τον Νεάντερταλ", τη ρωτήσαμε: "Για μένα είναι συναρπαστική συνολικά η ανθρώπινη εξέλιξη. O Νεάντερταλ είναι ίσως ακόμα πιο συναρπαστικός διότι είναι το αδερφό μας είδος. Δηλαδή είναι σαν μια διαφορετική εκδοχή της ανθρωπότητας που έζησε αρκετά πρόσφατα και συνυπήρξε και με τους σύγχρονους ανθρώπους. Οπότε αφήνει πολλά ερωτήματα: πως ήταν αυτή η συνύπαρξη, γιατί εξαφανίστηκε ο Νεάντερταλ και γιατί υπερίσχυσε ο σύγχρονος άνθρωπος. Και επίσης τυχαίνει ο άνθρωπος του Νεάντερταλ να έχει αφήσει πολύ περισσότερα δεδομένα. Ίσως γιατί είναι πιο πρόσφατος σε σχέση πχ με τους αυστραλοπιθήκους και υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις, και αρχαιολογικές και παλαιοανθρωπολογικές, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο εκτεταμένες μελέτες και να έχουμε πιο ισχυρά στατιστικά αποτελέσματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Έχουμε φέρει τον πλανήτη στα μέτρα μας"

Βάσει των ερευνών της η Κατερίνα Χαρβάτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ δεν ήταν οπωσδήποτε "υποδεέστερος" σε σύγκριση με τον homo sapiens, όσον αφορά τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, αλλά ότι ήταν απλά διαφορετικός. Έτσι η DW ρώτησε την ελληνίδα καθηγήτρια αν, έστω και θεωρητικά, θα μπορούσαμε σήμερα να συνυπάρχουμε στον πλανήτη με ανθρώπους Νεάντερταλ.

"Εκατομμύρια χρόνια συνυπήρχαν πολλαπλά είδη ανθρώπινα στον πλανήτη και ακόμα και στην ίδια ήπειρο, στην Αφρική ή ακόμα και την Ευρώπη. Και ξέρουμε ότι σε διαφορετικές περιόδους υπερίσχυε ή το ένα ή το άλλο. Δεν ήταν πάντα ο home sapiens εκείνος που υπερίσχυε. Οπότε θα μπορούσαμε θεωρητικά να συνυπάρχουμε. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως η ανθρωπότητα με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να συνυπάρχει μαζί με άλλα ανθρώπινα είδη γιατί όπως βλέπουμε, σχεδόν δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με άλλα είδη και έχουμε φέρει όλο τον πλανήτη τα δικά μας μέτρα με την "άγρια πανίδα" να είναι πια η μειοψηφία και η πλειοψηφία των θηλαστικών σε μάζα πάνω στη γη να είναι τα ζώα της κτηνοτροφίας. Μάλλον πιο περίεργο είναι να υπάρχει στον πλανήτη μόνο ένα ανθρώπινο είδος, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Homo Sapiens".

Παιδεία και έρευνα ως δημόσια αγαθά

Η Κατερίνα Χαρβάτη σπούδασε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στη συνέχεια εκεί ως καθηγήτρια. Από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Της ζητήσαμε, κλείνοντας, μια σύγκριση από τη προσωπική σκοπιά και εμπειρία, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

"Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο γερμανικό σύστημα. Όπως και σε όλα τα συστήματα Παιδείας ωστόσο υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Πιστεύω ότι γενικά το γερμανικό σύστημα Παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει πολλές δυνατότητες, πολύ καλές συνθήκες για έρευνα ακόμα και σε σύγκριση με την Αμερική. Εγώ δηλαδή δεν θα έφευγα από τη Γερμανία ποτέ πια! Να αναφέρω μόνο ότι τα γερμανικά πανεπιστήμια ανήκουν στη δημόσια εκπαίδευση ενώ τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ακόμα και τα "δημόσια" βασίζονται σε χρηματοδότηση μέσω διδάκτρων ή δωρεών, άρα είναι στην ουσία ιδιωτικά. Στη Γερμανία το σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό, είναι βασισμένο στην ιδέα της παιδείας και της έρευνας ως δημόσιου αγαθού, πράγμα που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό".

Πηγή: DW

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 24 Φεβ 2021 | 13:05

Opinion Poll: "Φουντώνει" η μάχη της Κεντροαριστεράς - Πρώτος ο Λοβέρδος, ακολουθούν Ανδρουλάκης και Γεννηματά

Προβάδισμα Λοβέρδου έναντι Γεννηματάς και Ανδρουλάκη στην προτίμηση των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 24 Φεβ 2021 | 12:52

Ιστορική καταδίκη στη Γερμανία ενός πρώην πράκτορα του Ασαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ενας πρώην πράκτορας του καθεστώτος Άσαντ είναι ο πρώτος που καταδικάζεται για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γερμανία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Φεβ 2021 | 20:03

Bild: Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού μέσω κινητών τηλεφώνων στη Γερμανία

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού στη Γερμανία θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο.

ΑΓΟΡΕΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 21 Φεβ 2021 | 11:19

Αλλάζουν οι συνήθειες: Ένας στους δύο καταναλωτές θέλει να κάνει τα ψώνια του γρήγορα και να φύγει από το κατάστημα

Το 36% των καταναλωτών θυμώνουν πολύ όταν περιμένουν στην ουρά για να μπουν στο κατάστημα ενώ το 25% φοβούνται να επισκεφτούν τα καταστήματα για τις αγορές τους

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ 20 Φεβ 2021 | 16:20

Γερμανία: Σάλος με τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση κολυμβητριών από τον προπονητή τους

Αποκαλύψεις στο Spiegel για σεξουαλική κακοποίηση κολυμβητριών στην Γερμανία, από τον ομοσπονδιακό προπονητή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΙΦΗ 19 Φεβ 2021 | 22:08

Μέριλιν Μάνσον: Αρχίζει έρευνα σε βάρος του μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση

Τέσσερις γυναίκες κατηγορούν τον Μέριλιν Μάνσον ότι τις κακοποίησε.

Η «ALLSUN» 19 Φεβ 2021 | 20:29

Γερμανία: Γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων θα απαιτεί από τους πελάτες της να έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Η νέα πολιτική που θα ισχύει στα 35 ξενοδοχεία της εταιρείας, με έδρα τη Γερμανία, ενδέχεται να ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου

ΤΙ ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΑΥΤΗΣ 19 Φεβ 2021 | 14:02

Νέα έρευνα για τον κορονοϊό: Ξέφυγε κατά λάθος από εργαστήριο στη Γουχάν, λέει το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, σε αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα των διαθέσιμων ενδείξεων.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ 19 Φεβ 2021 | 07:11

Κορονοϊός: Το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προτιμά το 84% των Γερμανών - Έτοιμο να εμβολιαστεί το 74%

Με το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προτιμά να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 17 Φεβ 2021 | 19:38

Έκρηξη βόμβας στα κεντρικά της Lidl στη Γερμανία: Τρεις τραυματίες [Εικόνες-Βίντεο]

Τρία άτομα τραυματίστηκαν νωρίτερα το απόγευμα από έκρηξη μηχανισμού που εστάλη με δέμα στα κεντρικά της εταιρίας Lidl στη Γερμανία.

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΙΩΝ 17 Φεβ 2021 | 16:47

Ρώσοι επιστήμονες θέλουν να εξάγουν προϊστορικούς ιούς από απολιθώματα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Στο "κυνήγι" αρχαίων ιών οι επιστήμονες, καθώς στα κορυφαία κέντρα ιολογίας της Ρωσίας παραμένουν δείγματα ζώων της Εποχής του Πάγου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 17 Φεβ 2021 | 09:16

Κορονοϊός: Η σοβαρή νόσηση συνδέεται με επικίνδυνες ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών

Ενώ ο κορονοϊός SARS-CoV-2 -πρωτίστως- πλήττει τους πνεύμονες, έχει συνδεθεί, επίσης, με παθήσεις των ματιών, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια και η επιπεφυκίτιδα.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ 2Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 15 Φεβ 2021 | 17:57

Η ισορροπημένη διατροφή προτεραιότητα για τη ΔΕΛΤΑ: Απέσπασε 4 βραβεία στα Healthy Diet Awards

Το 2020 η ΔΕΛΤΑ απέσπασε 30 βραβεία για τα καινοτόμα προϊόντα και την υπεύθυνη λειτουργία της