Follow us

Στην Κέρκυρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ: Σύσκεψη και έλεγχοι για τους θανάτους από λεπτοσπείρωση

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να προχωρήσουν σε διερεύνηση για τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, τόσο στο νοσοκομείο του νησιού όσο και στην ευρύτερη περιοχή

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΕΟΔΥ ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιτόπια διερεύνηση-κατόπτευση πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 μικτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στον πιθανολογούμενο χώρο έκθεσης του τελευταίου κρούσματος λεπτοσπείρωσης στη Βόρεια Κέρκυρα.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Δουγά Γεώργιο, Μαλλιάκα Ασημίνα εκ μέρους του ΕΟΔΥ, τη Δελλή Ελένη εκ μέρους του τοπικού παραρτήματος του ΕΟΔΥ, εκ μέρους της Δνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Ιωάννη Λίγκα προϊστάμενου της Δ/νσης Υγιεινής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Καζαντζόγλου Χριστίνα συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε έγινε ενημέρωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας "Αγία Ειρήνη" και ο ΕΟΔΥ προχωρούν άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες και στα απαιτούμενα μέτρα για την προφύλαξη του πληθυσμού.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας ενώ θα εξεταστούν στενοί συγγενείς και επαφές των κρουσμάτων. Έλεγχοι θα γίνουν και στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ένας άνδρας από το συγκεκριμένο χωριό, ο οποίος είχε μολυνθεί από λεπτοσπείρωση, έχασε τη ζωή του την Παρασκευή έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα λεπτοσπείρωσης από τον Μάιο, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για τρίτο κρούσμα που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας, ωστόσο, η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι η λεπτοσπείρωση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά από επαφή (μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.

Διαβάστε Επίσης

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει για τα εξής:

Ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα και του Τμήματος Συντονισμού Ετοιμότητας & Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας & Απόκρισης με τη συνδρομή των Κινητών Ομάδων Υγείας ΠΕ Κέρκυρας, επισκέφθηκε την Κέρκυρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 όπου πραγματοποίησε δράσεις που αφορούν τόσο την επιδημιολογική διερεύνηση του κρούσματος, όσο και την ενημέρωση των αρχών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, στις 10:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση και διάθεση ενημερωτικού υλικού σε τοπικούς παράγοντες και επαγγελματίες υγείας και στην οποία παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κέρκυρας, η Γενική Δ/ντρια Δημόσιας Υγείας, εργαζόμενοι στη Δ/νσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου και η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Στη συνέχεια, το ειδικό κλιμάκιο Επιστημόνων του ΕΟΔΥ προέβη σε επιτόπια διερεύνηση των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης και ενημέρωσης κοινού, στην περιοχή της Βορείας Κέρκυρας όπου συναντήθηκαν με τους Δήμαρχους Β. Κέρκυρας και Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο πρόκειται να προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου (εκτίμηση πληθυσμού τρωκτικών, παράγοντες κινδύνου μετάδοσης κλπ). Παράλληλα, γίνονται ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

-Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον

-Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου

-Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών

-Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.

-Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα

-Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά

Μπορείτε για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθείτε στο Τμήμα Ζωανθρωπονόσων (210-8899136) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: www.eody.gov.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Νοε 2023 | 16:47

Κορονοϊός: Στους 27 οι θάνατοι, 42 άνθρωποι διασωληνωμένοι – 1 θάνατος από γρίπη

Στους 27 οι νεκροί από κορονοϊό, σημειώνοντας σημαντική μείωση σε σχέση με τους 50 νεκρούς την προηγούμενη εβδομάδα

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ 3-6 ΜΕΡΕΣ 23 Νοε 2023 | 16:15

Ανησυχία για τον ιο Κοξάκι: Αυξημένα τα περιστατικά σε παιδιά – Προληπτικά μέτρα συστήνει ο ΕΟΔΥ

Τα αυξημένα περιστατικά ιού Κοξάκι σε παιδιά ανησυχούν τους ειδικούς.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 14 Νοε 2023 | 13:41

Συναγερμός στη Λάρισα: 41 παιδιά με ιό κοξάκι - Τα 35 κάτω των 6 ετών - Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για τις πλημμύρες

Ανησυχία στην περιοχή της Λάρισας μετά τα 41 κρούσματα με κοξάκι που κατέγραψαν οι ειδικοί. Τι είναι ο ιός, τι λέει ο ΕΟΔΥ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 12 Νοε 2023 | 15:39

Συναγερμός για τον ιό Κοξάκι: Αυξάνονται τα κρούσματα - Ποια τα συμπτώματα, πώς να προστατεύσετε τα παιδιά

Πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της Λάρισας.

«ΚΑΛΠΑΖΕΙ» Η ΝΟΣΟΣ 11 Νοε 2023 | 14:26

Μεγάλη αύξηση των περιστατικών διαβήτη στην Ελλάδα - Νοσεί το 12% του πληθυσμού

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 09 Νοε 2023 | 19:20

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κέρκυρα

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,6 χλμ και το επίκεντρο 11 χλμ. βορειοανατολικά της Παλαιοκαστρίτσας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09 Νοε 2023 | 17:33

ΕΟΔΥ για κορονοϊό: 57 θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των θανάτων πάντως παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ 07 Δεκ 2023 | 15:55

Στην αντεπίθεση οι ξενοδόχοι για το #cancelArachova: Με αυτή τη λογική μην ξαναπάμε στη Σαλαμίνα που έγινε ανθρωποκτονία

Κύμα οργής στα social media μετά την ανακοίνωση των ξενοδόχων για την κακοποίηση του χάσκι στην Αράχωβα και την αναφορά στη γυναικοκτονία της Σαλαμίνας.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 07 Δεκ 2023 | 15:33

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν όταν θα αναχωρήσει ο Ερντογάν από την Αθήνα

Αυτοί είναι οι δρόμοι που θα κλείσουν στην Αθήνα όταν θα αναχωρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ 07 Δεκ 2023 | 15:26

Meteo: "Βουτιά" της θερμοκρασίας και βοριάδες 8 μποφόρ αύριο - Πού θα ξεσπάσουν βροχές και καταιγίδες [χάρτες]

Η θερμοκρασία θα πέσει 5 με 6 βαθμούς την Παρασκευή - Οι χάρτες του Meteo με τα ύψη βροχής.

ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 07 Δεκ 2023 | 15:24

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο: Οι πυροσβέστες ανέσυραν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του

Οι πυροσβέστες ανέσυραν άντρα χωρίς τις αισθήσεις του κατά την κατάσβεση φωτιάς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο.

ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΟΔΗΓΟΣ 07 Δεκ 2023 | 14:48

Άγιοι Θεόδωροι: Φωτιά σε αυτοκίνητο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου

Το αυτοκίνητο έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, από άγνωστα μέχρι στιγμής αιτία