Η πανδημία του κορονοϊού δεν πτοεί τους Έλληνες που έχουν αποφασίσει πως θα γιορτάσουν -και με το παραπάνω- τα φετινά Χριστούγεννα παρότι θα μείνουν μακριά από συγγενείς και φίλους λόγω των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η "φρενίτιδα" για την αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων που φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το περσινό ρεκόρ των 25.000 - 30.000 ελάτων.
Μετά το "πράσινο φως" που δόθηκε από τις Αρχές, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, της περιοχής στη Χαλκιδική που ουσιαστικά προμηθεύει όλη την χώρα με έλατα, άρχισαν ήδη να βρίσκονται στα πόστα τους. Οι παραγγελίες που έχουν δεχτεί εδώ και έναν μήνα από τους πελάτες τους αποδεικνύουν την μεγάλη ανάγκη των πολιτών να νιώσουν την ομορφιά των Χριστουγέννων. Πόσω μάλλον φέτος που θα περάσουν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι και προφανώς θέλουν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα, στολίζοντας τα δέντρα τους.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι φετινές πωλήσεις σε έλατα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τις 40.000
Τιμές για όλα τα βαλάντια αλλά και ...παζάρια
"Εννοείται ότι το πιο πιθανόν είναι φέτος να ενδίδουμε στα παζάρια που παραδοσιακά γίνονται, αφού αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός λόγω της κατάστασης", επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός και ο ίδιος.
Στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 25-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού "στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά "ψηφίζουν" τα πολύ ψηλά δέντρα".
Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης υποστήριξε ότι "οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους".

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον ίδιο, κυμαίνεται από 400 έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Όπως εξήγησε, στην Αθήνα, ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. "Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκης", διευκρίνισε.
Ανοίγουν και τα εποχικά με τα χριστουγεννιάτικα είδη
Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει και για το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων που θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η απόφαση αφορά μόνο 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα και όχι όλα τα μαγαζιά με τα χριστουγεννιάτικα, προκειμένου να περιοριστεί το ρίσκο της διασποράς του ιού.

Οι 110 επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και όλα τα μέτρα που ισχύουν, δηλαδή μάσκες και αποστάσεις, ενώ οι καταναλωτές που θα τα επισκεφθούν θα πρέπει πρώτα να έχουν στείλει μήνυμα στο 13033, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 2 που ισχύει για τις αγορές από τα σούπερ μάρκετ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr