X

Στην Τουρκία η ελληνική αποστολή: "Εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες, είναι Γολιάθ αυτοί οι σεισμοί", λέει ο Λέκκας

"Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική", είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκας.

Γράφει: TheToc team

Στην Τουρκία βρίσκεται από χθες, Δεύτερα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στο πλαίσιο της ελληνικής αποστολής για παροχή βοήθειας μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ο Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες, απουσία συντονισμού και θερμοκρασίες στους μηδέν βαθμούς Κελσίου με βροχή.

"Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού", είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αποστολή θα επιχειρήσει να απεγκλωβίσει άτομα που βρίσκονται στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, με τον Ευθύμιο Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

"Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο", εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Όσον αφορά στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξήγησε ότι "η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό".

"Γολιάθ αυτοί οι σεισμοί"

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους σεισμούς αυτούς ως Γολιάθ.

Αναφερόμενος στην ελληνική αποστολή, είπε ότι θα επιλέξουν κάποιο σημείο στο οποίο θα ξεκινήσουν τις έρευνες, σημειώνοντας πως ο ρόλος τους δεν είναι μόνο η διάσωση ανθρώπων, αλλά πολλαπλός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν καταλύματα και πως πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να μπουν σε κτίρια υπό τον φόβο της κατάρρευσης λόγω των συνεχών μετασεισμών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα έχουν προγραμματιστεί η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα, ωστόσο εάν χρειαστεί θα επεκτείνει την παραμονή της στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς.