Το κατώφλι του Αεροδικείου Αθηνών πέρασε λίγα λεπτά μετά τις 9:00 το πρωί της Τρίτης ο 54χρονος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας , ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί σήμερα για τη σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Κίνας που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο σμήναρχος θα βρεθεί ενώπιον στρατιωτικού ανακριτή και εισαγγελέα οι οποίοι θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του.
Ο συνήγορός του, την περασμένη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι ο εντολέας του παραμένει ψύχραιμος και πως αναμένει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σμήναρχος αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε προανακριτικά, όταν παραδέχθηκε την ενοχή του για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας και κατονόμασε τον Κινέζο σύνδεσμό του.
"Στίβεν" το όνομα του Κινέζου πράκτορα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το όνομα του Κινέζου συνδέσμου του σμηνάρχου ήταν "Στίβεν".
Ο 54χρονος φέρεται να αντάλλασσε μηνύματα και συναντιόταν σε Αθήνα και Πεκίνο με εκείνον. Το όνομα αυτό βέβαια δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για αληθινό όνομα ή προσωνύμιο και οι Αρχές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.
Αρχικά, οι πληροφορίες που διοχέτευε ο αξιωματικός αφορούσαν γεωπολιτικές μελέτες με την αμοιβή του να κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ. Ωστόσο, η σχέση τους εξελίχθηκε γρήγορα και, αφού κερδήθηκε η απαραίτητη εμπιστοσύνη, ο κατηγορούμενος άρχισε να αποστέλλει απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μεγάλης εθνικής σημασίας.
Ο "Στίβεν" φέρεται να κατέθετε στο ψηφιακό πορτοφόλι που διέθετε ο σμήναρχος στο κρυφό κινητό του το ποσό των 5.000 ευρώ τον μήνα ή 15.000 ευρώ το τρίμηνο. Προκειμένου να μην κινήσει υποψίες, ο 54χρονος αξιωματικός ομολόγησε πως πήγαινε μεταμφιεσμένος σε ΑΤΜ τραπεζών και έκανε αναλήψεις μικρών ποσών, της τάξεως των 200 με 300 ευρώ, ώστε να ρευστοποιεί σταδιακά τα χρήματα της κατασκοπευτικής του δραστηριότητας.
Σε απόστρατους που είχαν σχέση με την Κίνα εστιάζεται η έρευνα
Η έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας εστιάζει στους απόστρατους που έχουν σχέση εργασίας με την Κίνα και διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με παρόμοιους συνδέσμους σαν αυτόν που επικοινωνούσε αξιωματικός της Αεροπορίας.
Παράλληλα, κατηγοριοποιούν ανά διαβάθμιση τις πληροφορίες που έχει στείλει ο 54χρονος στον Κινέζο σύνδεσμό του που είχε παρουσιαστεί ως επιχειρηματίας από τη χώρα του μεταξιού.
Ψηλά στην πυραμίδα των κατασκόπων η μυστηριώδης γυναίκα
Ο άνθρωπος "σκιά" που αποκάλυψε το ΕΡΤnews ότι κινεί τα νήματα στο κατασκοπευτικό θρίλερ που εξελίσσεται, είναι γυναίκα και μάλιστα για τους στρατιωτικούς που χειρίζονται την υπόθεση θεωρείται ένας εκ των πλέον βασικών συνδέσμων του 54χρονου με τον Κινέζο τροφοδότη.
Η γυναίκα αυτή φέρεται να είναι ψηλά στην κατασκοπευτική πυραμίδα και ίσως έχει ιδιαίτερη αξία για την Κίνα, πολύ μεγαλύτερη από τον 54χρονο αξιωματικό. Ήταν παρούσα σε συναντήσεις του σμηνάρχου στην Αθήνα με την πηγή του από την Κίνα, γεγονός που απαθανατίζει σε υλικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
![Στο Αεροδικείο ο κατάσκοπος σμήναρχος για να απολογηθεί [βίντεο]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fbc/1200x630/crop/both/2e/2e1d00b3cc424148b8effbad2f88eb75.jpg?width=300&height=200&mode=crop&anchor=topcenter)
![Στο Αεροδικείο ο κατάσκοπος σμήναρχος για να απολογηθεί [βίντεο] - εικόνα 2](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/fbc/1200x630/crop/both/f8/f899a48fa99649f4934f8fbf74848e57.jpg?width=300&height=200&mode=crop&anchor=topcenter)