Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί-Κατολισθήσεις και ζημιές--Οικονομική ενίσχυση 100.000 - Τρίμηνη παράταση για φορολογικές δηλώσεις και οφειλές -Αναβλήθηκε η εξεταστική στο ΤΕΙ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

«Το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο TheToc.gr ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος βρέθηκε στο νησί από την πρώτη στιγμή.

Οικονομική ενίσχυση και παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων με απόφαση του πρωθυπουργού

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να στηριχθούν άμεσα οι πληγέντες από το σεισμό της Κεφαλονιάς, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει οικονομική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ στους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενώ για τρεις μήνες αναστέλλονται οι καταβολές πάσης φύσεως στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα, θα σταλούν και 200 κλινοσκεπάσματα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών τρίμηνη παράταση θα δοθεί τόσο στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όσο και στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αναβάλλεται η εξεταστική του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Κεφαλλονιάς

Δύσκολη ήταν η νύχτα που πέρασε για τους Κεφαλλονίτες. Πολλλοί πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητα τους στις πλατείες, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Οι κάτοικοι μετά κι από την παρότρυνση των τοπικών αρχών δεν επέστρεψαν στα σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα των οποίων τα σπίτια δεν είχαν πρόβλημα.

Με τον καιρό να χαλάει και τον κοσμό να φοβάται να επιστρέψει σπίτι του από σήμερα βρίσκεται στην περιοχή το πλοίο SUPERFAST FERRIES, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν επτακόσια άτομα, ενώ αναμένεται στο νησί και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο διαθέτει 1300 κλίνες.

Η παραμονή των κατοίκων στο SUPERFAST FERRIES θα γίνεται δωρεάν και χωρίς καμία προϋποθέση. Ειδικά όμως για τους κατοίκους της Παλικής επειδή το SUPERFAST FERRIES λόγω μεγέθος δεν μπορεί να ελλιμενιστεί οι κάτοικοι που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί θα μεταφέρονται δωρεάν με τα φέρυ μπόουτ από το Ληξούρι προς το Αργοστόλι.

Η παραμονή των κατοίκων στο SUPERFAST FERRIES θα γίνεται δωρεάν και χωρίς καμία προϋποθέση

Οσοι επιθυμούν την παραμονή στο SUPER FAST FERRIES θα δηλώνουν κατά την επιβίβαση τους στο φέρυ μπόουτ ότι μετακινούνται για αυτό το σκοπό και δε θα καταβάλουν εισιτήριο.

Επίσης στο χώρο αποβίβασης από τα φέρυ μπόουτ βρίσκεται μισθωμένο πούλμαν που θα μεταφέρει τους πολίτες στο SUPER FAST FERRIES. Ηδη η προσέλευση των κατοίκων είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα νέα για τον καιρό για την Κεφαλλονιά, δεν είναι καλά, καθώς από «Αύριο Τρίτη νέο κύμα κακοκαιρίας θα κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά
Tο Superfast XI έφτασε στην Κεφαλλονιά - Μπορεί να φιλοξενήσει 700 άτομα(φωτογραφία Χρήστος Λαμπράκης)

Αυτή την ώρα συνεργεία βρίσκονται στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι, στις δύο περιoxές όπους έχουν «χτυπηθεί» από το σεισμό και διενεργούν αυτοψία σε δημόσια κτίρια και σπίτια.

Μηχανικοί, είναι στους δρόμους και στα σημεία όπου έχουν γίνει κατολισθήσεις ελέγχοντας την στατικότητα.

Προσοχή στο νερό

Λόγω του σεισμού στο σύστημα ύδρευσης σημειώνονται συνεχείς διακοπές. Για αυτό τον λόγο εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία συνιστούν στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου στην περίπτωση που παρατηρήσουν θολότητα ή οσμή. Πάντως από τις μέχρι τώρα δειγματοληψίες δεν έχουν παρατηρηθεί αποκλίσεις από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά.

Αναβάλλεται η εξεταστική του ΤΕΙ - Κλειστοί οι αθλητικοί χώροι

Αναβάλλεται για μια εβδομάδα η εξεταστική περίοδος του χειμερινού εξαμήνου σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων της Κεφαλονιάς η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα. Λόγω των έκτακτων συνθηκών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 03/02/2014, όπως ανακοινώθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Κλειστοί οι αθλητικοί και πολιστικοί χώροι

Η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Κεφαλλονιάς, ενημερώνει όλους τους φορείς ότι θα παραμείνουν κλειστοί οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια.

Επτά άτομα τραυματίστηκαν

Επτά άτομα έχουν τραυματιστεί ευτυχώς όχι σοβάρα. Οι περισσότεροι χτύπησαν πάνω στον πανικό τους, στην προσπάθεια τους να βγουν από τα σπίτια τους. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο του νησιού αλλά και στα κέντρα υγείας.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα των οποίων τα σπίτια δεν είχαν πρόβλημα

Με ανακοίνωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής κάλεσε όσους πολίτες είδαν ρωγμές στα σπίτια τους να καλούν στα τηλέφωνα 26710-28450, 26710-22188, 26710-27311, 26710-22198, 2671028740

Επίσης, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλλονιάς, 26713-62650, 26713-62652, 26713-62653, 26713-62655 προκειμένου να δηλώσουν ζημιές στις οικοσκευές και είδη σπιτιού.

Ζημιές σε σπίτια - Κατολισθήσεις

Κλειστά είναι σήμερα όλα τα σχολεία του νησιού προκειμένου το κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, να δώσει το «πράσινο φως» μετά τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους.

Καμία μονάδα Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν θα λειτουργήσει σήμερα Δευτέρα αλλά ούτε και αύριο Τρίτη, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση λόγω της συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι δρόμοι μετά και τις συνεχείς κατολισθήσεις. Βράχια αποκολλήθηκαν από τα βουνά και κατέληξαν στους κεντρικούς δρόμους.

Σπασμένες τζαμαρίες σε σπίτια και καταστήματα ήταν η εικόνα την οποία αντίκρισαν οι κάτοικοι. Ο επίσημος απολογισμός των ζημιών, αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, αλλά όπως τονίζουν οι τοπικοί φορείς, η Κεφαλλονιά άντεξε, καθώς τα περισσότερα κτίρια έχουν χτιστεί από την αρχή μετά και τον καταστροφικό σεισμό του 1953.

Η ηλεκτροδότηση του νησιού έχει αποκατασταθεί, καθώς αρκετές φορές είχαν σημειωθεί διακοπές ρεύματος από τους συνεχείς μετασεισμούς.

Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αργοστολίου

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αργοστολίου, ενώ αποφασίστηκε η μεταφορά 60 υπερήλικων από το γηροκομείο της περιοχής στο μοναστήρι Αγίου Γερασίμου.

Δυνάμεις και ειδικά κλιμάκια στην περιοχή από την πρώτη στιγμή

Οι δυνάμεις έχουν αρχίσει να φτάνουν στο νησί και αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή και στη συνέχεια η αποκατάσταση.

Ηδη από χθες το βράδυ τριανταμελής δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά κατεύθονταν στην περιοχή για ενίσχυση.

Ειδικά κλιμάκια από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, βρίσκονται στο νησί, ενώ σήμερα αναμένονται κι άλλοι μηχανικοί στην περιοχή.

Μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα συγκροτήσουν μικτές επιτροπές για την εκτίμηση ζημιών, δίνονταν προτεραιότα στον έλεγχο στατικότητας των δημόσιων κτιρίων που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όπως για παράδειγμα η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλλονιάς.

«Προσευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός. Δύσκολα τα πράγματα αλλά ελεγχόμενα. Κανείς δεν ξέρει με το σεισμό τι μπορεί να γίνει. Ο κόσμος ωστόσο αντέδρασε ψύχραιμα», δήλωσε στο TheToc.gr ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

Ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετέβη στην Κεφαλονιά με C-130 μετά από εντολή του πρωθυπουργού. Μαζί με το δήμαρχο Ληξουρίου Αλέξανδρο Παρίση αλλά και άλλους παράγοντες, επισκέφθηκαν το Ληξούρι και συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε ολονύχτια σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε στις 04:00 τα ξημερώματα. «Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτίρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα», τόνισε ο υπουργός στις δηλώσεις του.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο συντονισμού στο κτίριο του ΤΕΙ, όπου εκεί θα βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των παραπάνω Υπουργείων και όλοι οι υπεύθυνοι που θα συντονίζουν από εκεί όλες τις ενέργειες. Ενώ σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να τηλεφωνούν στο 2671027311 αλλά και στο 100.

Συνεχείς οι μετασεισμοί

Ολη τη νύχτα στο νησί σημειώνονταν μετασεισμοί. Στην περιοχή σημειώθηκαν τουλάχιστον 45 μετασεισμοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά - εικόνα 2

Τι λένε οι επιστήμονες

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και θεωρούν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Οπως εξηγεί στο TheToc.gr ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος «Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πλούσια και έχει δώσει αρκετά μεγάλα μεγέθη. Εχει παρατηρηθεί ότι όταν γίνεται ένας σεισμός σε μια περιοχή, η πιθανότητα να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αυξάνεται κατά 50% μέσα στα πρώτα δύο 24ωρα».

Η Κεφαλλονιά και γενικότερα τα Ιόνια νησιά είναι περιοχές του Ελληνικού χώρου με την υψηλότερη σεισμικότητα. Ωστόσο, η Κεφαλλονιά είναι καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με άλλες περιοχές όπως οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου.

Συμπαράσταση από ομογενείς της Νέας Υόρκης στους Κεφαλλονίτες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά - εικόνα 3
Φωτογραφίαinkefalonia.gr

Ο σύλλογος «Κέφαλος» Νέας Υόρκης εκφράζει στην συμπαράσταση του στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς. Κρατώντας ένα πανό στο οποίο έγραψαν «Κεφαλλονίτικη Αδελφότητα της Νέας Υόρκης» βγήκαν στο δρόμο, δηλώνοντας ότι οι σκέψεις όλων είναι στο νησί.

Σπασμένες τζαμαρίες (inkefalonia.gr)

Δεν άντεξε ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο

banner

Στην εκκλησία Αγίας Θέκλης τοίχος καταπλάκωσε αυτοκίνητο και μηχανή (inkefalonia.gr)

Αυτή την εικόνα αντίκρυσαν πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων

Δρόμοι κόπηκαν στη μέση

banner

Ζημιές και σε αυτοκίνητα από πτώσεις σοβάδων

Τζάμια σπιτιών σπασμένα

Μηχανήματα στα σημεία των κατολισθήσεων (inkefalonia.gr)

banner

Συνεχείς οι καταλισθήσεις στο οδικό δίκτυο

Μαντρότειχοι έπεσαν

Δοκάρι έπεσε πάνω σε ΙΧ (inkefalonia.gr)

banner

Ο Μύρτος μετά το σεισμό - Το σχίσμα του Χάρακα (e-kefalonia.net)

Πέτρες στη μέση του δρόμου από γκρεμισμένους τοίχους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 30 Οκτ 2020 | 16:52

Σεισμός στη Σάμο: Στο νησί ο Χαρδαλιάς με κυβερνητικό κλιμάκιο- Αναβάλλεται η συνέντευξη τύπου

Εσπευσμένα μεταβαίνει στη Σάμο ο Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο μετά τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 16:32

Σεισμός στη Σάμο: Καρέ - Καρέ η καταστροφή των 6,7 Ρίχτερ

Εικόνες από την καταστροφή που προκλήθηκε από το σεισμό στη Σάμο

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Οκτ 2020 | 16:12

Σεισμός - Σμύρνη: 17 νεκροί, πάνω από 700 οι τραυματίες - Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα [εικόνες - βίντεο]

Τουλάχιστον 144 μετασεισμοί, οι 21 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών. 17 κτίρια είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ 30 Οκτ 2020 | 14:24

Σεισμός στη Σάμο: Σύννεφα καπνού πάνω από τη Σμύρνη- Επεσαν πολυκατοικίες [εικόνες- βίντεο]

Ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σάμου λίγα λεπτά πριν από τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, "ταρακούνησε" σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

ΠΟΙΚΙΛΛΕΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 29 Οκτ 2020 | 12:05

Κορονοϊός: Κόπηκαν πρόστιμα για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο- Πώς πρέπει να τη φοράμε

Ακόμα και για μη σωστή χρήση μάσκας μέσα σε ΙΧ έκοψαν πρόστιμο οι αστυνομικοί σε ελέγχους.

ΑΣΠΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 20 Οκτ 2020 | 16:20

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Απίστευτες εικόνες καταστροφής στα Μάλια από την κακοκαιρία και τη χαλαζόπτωση

Τα Μάλια χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία στην Κρήτη με την έντονη χαλαζόπτωση να δημιουργεί εκτεταμένες καταστροφές

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟ 15 Οκτ 2020 | 16:10

Αποκάλυψη από το Meteo: Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος [Βίντεο]

Το Νέο Ηράκλειο χτύπησε κανονικός ανεμοστρόβιλος τα ξημερώματα της Τρίτης αποκαλύπτει το meteo του Αστεροσκοπείου

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 13 Οκτ 2020 | 14:00

Κακοκαιρία στην Εύβοια: Σοβαρές ζημιές στο Δήλησο στα Νέα Στύρα - Ξηλώθηκαν σκεπές, έπεσαν δέντρα [εικόνες]

Η κακοκαιρία που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στο τοπικό διαμέρισμα Δήλησος στα Νέα Στύρα της Εύβοιας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 13 Οκτ 2020 | 12:06

Κακοκαιρία στην Αττική: Τρεις τραυματίες στο Νέο Ηράκλειο - Γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση, την καταπλάκωσε τοίχος

Τρεις τραυματίες ανάμεσά του μια γυναίκα σε σοβαρή κατάσταση στο Νέο Ηράκλειο, αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στην Αττική

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ 13 Οκτ 2020 | 09:57

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Αττική: Ξεριζώθηκαν δέντρα - Κατέρρευσαν στέγες - Καταπλακώθηκαν ΙΧ [βίντεο - εικόνες]

Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Ηρακλείου Αττικής λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα.

ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 12 Οκτ 2020 | 22:43

Κεφαλονιά: Συνελήφθησαν 31 μετανάστες - Προσπαθούσαν να βγουν παράνομα από την χώρα με σκάφος

Κατασχέθηκε το σκάφος ανοιχτά της Κεφαλονιάς - Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών βλέπουν οι Αρχές.

ΜΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΛΕΟΝ ΕΝΤΑΣΗ ΟΜΩΣ 12 Οκτ 2020 | 12:20

Κρήτη: Χωρίς τέλος οι μετασεισμοί, μετά τα 5,2 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Απανωτοί μετασεισμοί σημειώνονται στην Κρήτη μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,2 Ρίχτερ σήμερα τα ξημερώματα

11 Οκτ 2020 | 13:03

Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε σκάφος με 30 παράνομους μετανάστες - Ανάμεσά τους 6 παιδιά

Μεταξύ των τριάντα παράτυπων μεταναστών ήταν έξι παιδιά και τρεις γυναίκες.