Follow us

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Λακωνία: Πλημμύρες, αδιάβατοι δρόμοι και ζημιές στον Δήμο Ευρώτα [εικόνες]

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία στον δήμο Ευρώτα στη Λακωνία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν από το πρωί της Πέμπτης (26/1) στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία, με τις Αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Lakonikos.gr στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται εκτεταμένες πλημμύρες, λόγω της ισχυρής και αδιάκοπης βροχόπτωσης, σε μία έκταση από την περιοχή του Βρονταμά έως το Έλος και τον Λεήμονα, ενώ ο Ευρώτας έχει "φουσκώσει" και η στάθμη του έχει ανεβεί σε επικίνδυνα επίπεδα, λίγους πόντους από το ύψος του οδοστρώματος.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Εθνικής οδού, καθώς η μεταλλική γέφυρα παραμένει αποκλεισμένη, ενώ και άλλα σημεία στο τμήμα μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη είναι αδιάβατα λόγω μεγάλου όγκου νερού, εφόσον έχουν υπερχειλίσει παραπόταμοι και ρέματα, όπως αυτό του επικίνδυνου "Βορβά". Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου Σκάλα-Βλαχιώτη και στην ευρύτερη περιοχή, που στο παρελθόν -όπως το 2016- είχαν καταγραφεί ζοφερές εικόνες με εγκλωβισμό ανθρώπων και κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

Επίσης, στο ύψος της Στεφανιάς, τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης, όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος από νωρίς βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή του Δ. Ευρώτα για την επιθεώρηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή του Γερακίου, όπου δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει, καθώς έχουν ξεχειλίσει ρέματα και σε αρκετά σημεία είναι δύσκολη ως αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων σε κατοικίες κι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο "μάτι" των καιρικών φαινομένων.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Διακοπή της κυκλοφορίας καταγράφεται στο τμήμα της Εθνικής οδού από Σκάλα ως Βλαχιώτη, λόγω υπερχείλισης ρεμάτων όπως ο "Βορβάς" και το "Μαγιόρεμα", που διασχίζουν κάθετα την ΕΟ, ενώ αδιάβατοι είναι δρόμοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Γερακίου, στη Ζαραφώνα, στο τμήμα Βρονταμά-Σκάλας (στις θέσεις Μεσονησια και Βρωμοπήγαδο), στο ύψος της Στεφανιάς κ.α.. Νωρίτερα, προβλήματα στην κυκλοφορία υπήρξαν στην περιοχή του Γερακίου με προσωρινη ακινητοποίηση οχημάτων, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, στο τμήμα μεταξύ Γερακίου-Μυρτιάς, στο τμήμα Σκάλας-Κροκεών, αλλά και στην παραλιακή οδό Σκάλας-Γυθείου, λόγω καθόδου φερτών υλικών. Χάρη σε άμεση επέμβαση των εργαζομένων και μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Δ. Ευρώτα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς ωστόσ να εκλείπουν ακόμα οι δυσκολίες στη διέλευση των οχημάτων.

Δήμαρχος Ευρώτα: Όχι άσκοπες μετακινήσεις

Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος επιβεβαίωσε τη δυσκολία της κατάστασης, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία σε όλους, καθώς καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων συνεπειών. Έχει γίνει ενεργοποίηση του μνημονίου Πολιτικής Προστασίας και τεχνικά συνεργεία και μηχανήματα εργάζονται σε κομβικές τοποθεσίες για να δημιουργήσουν ειδικά αναχώματα, μήπως προληφθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Βέρδος ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για άνθρωπο που να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η ισχυρή βροχή, που αν και κοπάζει κατά διαστήματα, συνεχίζεται με έντονη δυναμική.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την απουσία κατάλληλων παρεμβάσεων: "Εδώ και χρόνια ζητώ να γίνει ένα σοβαρό αντιπλημμυρικό έργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είμαστε η λεκάνη απορροής Ταϋγέτου-Πάρνωνα και, λόγω της γεωμορφολογίας, αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα".

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Ευρώτα από Σπάρτη έως Σκάλα τους προηγούμενους μήνες, οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν με τη σημερινή κακοκαιρία, εκτιμάται, ότι θα ήταν δυσμενέστερες.


Μεγάλες ζημιές, δεν έρχεται κανείς

Όπως καταγγέλει πολίτης της περιοχής υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, ιδίως στην περιοχή του Έλους, όπου επιχειρήσεις και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. "Έχουμε καλέσει το 112, αλλά έχει περάσει αρκετή ώρα και δεν έχει έρθει κανείς. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη" αναφέρει. Σύμφωνα με την καταγγελία, το πρόβλημα προκύπτει για μία ακόμα φορά, καθώς δεν έχει γίνει κατάλληλος καθαρισμός του Ευρώτα, παρά τις εκτεταμένες εργασίες που υλοποιήθηκαν τους περασμένους μήνες.

Διαβάστε Επίσης

Κλειστά τα σχολεία

Με απόφαση του δημάρχου Ευρώτα, ανεστάλη η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ευρώτα, για σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ
ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΩΣ 12 ΒΑΘΜΟΥΣ 24 Μαρ 2023 | 15:37

Μαρουσάκης-Τσατραφύλλιας: Τι λένε για το πολικό κύμα που θα χτυπήσει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Για πολικό κύμα, πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, προειδοποιούν οι Μαρουσάκης-Τσατραφύλλιας για τον καιρό, μετά την 25η Μαρτίου

ΜΕ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 24 Μαρ 2023 | 12:33

Μαρουσάκης: Έρχονται πολικές μάζες με χιόνια και βροχές - Πότε θα χτυπήσει ο ανοιξιάτικος χιονιάς

Για πολικές μάζες που φέρνουν χιόνια και βροχές κάνει λόγο σε πρόγνωσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 24 Μαρ 2023 | 06:12

Ανοιξιάτικη ημέρα σήμερα, έως 21 βαθμούς ο υδράργυρος - Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βόρεια τους 17 με 19 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΟ STAR 23 Μαρ 2023 | 22:29

Λακωνία: Δήλωση σοκ από τη μητέρα της 13χρονης που βιάστηκε - "Δεν ξέρω ποιος είναι ο πατέρας, έμπλεκε με πολλούς..."

"Μας το έκρυβε μέχρι τελευταία ώρα. Δεν μας είπε ποτέ τον πατέρα γιατί έμπλεκε με πολλούς ανθρώπους. Μίλαγε, είχε επαφές" είπε η μητέρα της 13χρονης που γέννησε το παιδί του ανθρώπου που τη βίασε.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 23 Μαρ 2023 | 11:50

Φρίκη στη Μάνη με τη 13χρονη που βιάστηκε, έμεινε έγκυος και γέννησε - Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση μέσω του σχολείου

Η ανήλικη στη Μάνη φέρεται να είχε βιαστεί από δύο αλλοδαπούς και από συγγενικό της πρόσωπο - Γέννησε σε μαιευτήριο των Αθηνών, έχει μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 23 Μαρ 2023 | 10:35

Έρχεται νέα κακοκαιρία από Δευτέρα: Μαρουσάκης και Αρναούτογλου προβλέπουν ακόμη και χιόνια

Κλέαρχος Μαρουσάκης και Σάκης Αρναούτογλου προβλέπουν νέα κακοκαιρία και με χιόνια, πιθανά τα τελευταία της χρονιάς.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 23 Μαρ 2023 | 06:12

Καιρός: Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Στους 20 βαθμούς θα "σκαρφαλώσει" ο υδράργυρος

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται ο καιρός σήμερα, Πέμπτη, με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική χώρα. Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΡΡΩΣΤΙΑ 22 Μαρ 2023 | 18:55

Φρίκη στη Λακωνία: Ανήλικη καταγγέλλει ότι γέννησε το παιδί του βιαστή της

Αρχικά υπέδειξε δύο αλλοδαπούς που παραδέχτηκαν την πράξη. Ύστερα από νέα κατάθεση συνελήφθη συγγενής που είναι ο πατέρας του παιδιού. Μετά τη γέννα, τη βίαζε κι άλλος συγγενής.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 22 Μαρ 2023 | 06:16

Συννεφιά με υψηλές θερμοκρασίες σήμερα - Πού θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες

Αίθριος ο καιρός σήμερα, με τη θερμοκρασία στην Αττική να κυμαίνεται από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Μαρ 2023 | 20:57
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 21 Μαρ 2023 | 18:40

Σάκης Αρναούτογλου: Συννεφιά και τοπικές μπόρες την Τετάρτη - Πώς θα είναι ο καιρός την 25η Μαρτίου [βίντεο]

Για μπόρες και καταιγίδες τοπικά έντονες κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου για την Τετάρτη 22 Μαρτίου - Ο καιρός την 25η Μαρτίου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 21 Μαρ 2023 | 06:10

Ανοιξιάτικος καιρός με τον υδράργυρο έως 19 βαθμούς - Πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα, Τρίτη, ενώ η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 8 έως 19 βαθμούς Κελσίου.