Στο Κιλκίς η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου

Ανοίγει στο Κιλκίς η αυλαία των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο Κιλκίς η επέτειος για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου

Ανοίγει τις επόμενες μέρες στο Κιλκίς η αυλαία των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, τις οποίες πλέον θυμίζουν χώροι μνήμης όπως τα πεδία της μάχης στη Δοϊράνη και το Σκρα, ο λόφος των ηρώων στο Κιλκίς, το πολεμικό μουσείο της πόλης και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα μνημεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Κιλκίς, οι οχυρώσεις στην κοιλάδα του Αξιού και οι γενικότερες πολιτικές μνήμες της εποχής θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων. Το συνολικό πρόγραμμα θα γνωστοποιηθεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 17 Σεπτεμβρίου, στην αντιπεριφέρεια Κιλκίς, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής στις 16 Σεπτεμβρίου, στην αντιπεριφέρεια και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Στις 30 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο διασυμμαχικό μνημείο Πολυκάστρου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων του βρετανικού στρατού και το ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο Δοϊράνης.

Κεντρικό σημείο των εκδηλώσεων αποτελεί και η περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς με θέμα "αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου: από τα χαρακώματα των μαχών στα σκάμματα των ανασκαφών". Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 11 Νοεμβρίου ενώ αντικείμενό της θα είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Πολύκαστρο, την Αξιούπολη, το Αξιοχώρι, τον Λιμνότοπο και την Ποντοηράκλεια του Κιλκίς. Τα ευρήματα είναι οικιστικά ή ταφικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (10ος - 7ος αι. π.Χ) ή και των αρχαϊκών χρόνων (6ος αι. π.Χ). Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, χρυσά και χάλκινα περιδέραια και κοσμήματα, κτερίσματα τάφων γυναικών ή όπλα, δόρατα και ξίφη ανδρών της ίδιας περιόδου.

Τις εκδηλώσεις συντονίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με συμμετοχή των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, του Βρετανικού Συμβουλίου, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων, της Βρετανικής Πρεσβείας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, του στρατιωτικού - πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της 71ης Ταξιαρχίας «Πόντος», της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακών, ερευνητών και συλλεκτών.

Αυξάνεται το τουριστικό ενδιαφέρον για το πολεμικό παρελθόν της περιοχής του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, αυξάνεται διαρκώς το τουριστικό ενδιαφέρον για το πολεμικό παρελθόν της περιοχής του Κιλκίς. "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιστορικά μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ μνημεία πολέμου εντάσσονται σε τουριστικά προγράμματα και διαδρομές" εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η σύμβουλος τουριστικού μάρκετινγκ και συνεργάτρια του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, Σοφία Μπουρνατζή.

Όπως αναφέρει, μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν βρετανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί για τα μνημεία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, τα τελευταία εντάχθηκαν στα προγράμματά τους. "Παράλληλα, γίνεται στην Ελλάδα μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η σχετική στόχευση να μην αφορά μόνο ένα περιορισμένο τουριστικό κοινό, όπως τα άτομα που έρχονται εδώ είτε για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, είτε για να ενημερωθούν για τα γεγονότα, είτε για να αναζητήσουν τους τάφους των οικείων τους" τονίζει η κ. Μπουρνατζή. "Προσπαθούμε να διοργανώσουμε γενικότερα προγράμματα και επισκέψεις για γκρουπ στα οποία περιλαμβάνονται και ειδικότερες επισκέψεις σε σημεία πολεμικού ενδιαφέροντος. Με τον τρόπο αυτό απευθυνόμαστε σε πολύ περισσότερο κόσμο και γνωστοποιούμε τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα πολεμικά μνημεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου" προσθέτει με νόημα. Σημειώνει επίσης ότι με την ευκαιρία αυτή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και άλλους, άγνωστους τομείς του προορισμού που επισκέπτονται, όπως η τοπική γαστρονομία, παράδοση, μουσική κουλτούρα και ιστορία.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, ιταλικά, γαλλικά και σερβικά) ενημερωτικό υλικό που έχει δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα για την παρουσίαση της ιστορίας του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Το υλικό αυτό θα είναι στη διάθεση κάθε φορέα τουρισμού και όχι μόνο, για την ευρύτερη διάχυση της σχετικής πληροφόρησης, την ενημέρωση τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων και κατ΄ επέκταση την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή του Κιλκίς" προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: WIKIPEDIA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ 20 Ιαν 2022 | 22:40

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Τι θα συμβεί αν βρεθεί DNA δεύτερου άνδρα

Εν αναμονή του πορίσματος από τα εγκληματολογικά εργαστήρια - Το στοιχείο που μπορεί να καταρρίψει την υπερασπιστική γραμμή των υπόπτων.

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 22:18

"Όμικρον 2": Τι γνωρίζουμε για τον "κρυφό κλάδο" της μετάλλαξης - Σε ποια χώρα έχει εντοπιστεί

Η εξήγηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη μετάλλαξη Όμικρον - Σε ποια χώρα έχει επεκταθεί ο "κρυφός κλάδος".

ΤΙ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 22:08

Βιασμός στην Θεσσαλονίκη: Σε κατάσταση σοκ η 24χρονη, δέχεται τη βοήθεια ψυχολόγου

Πώς αλλάζει τα δεδομένα η εύρεση υπνωτικής ουσίας στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Ιαν 2022 | 21:24

Σοκ στα Χανιά: 49χρονος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μέσα σε σουβλατζίδικο

Ένας 49χρονος που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε σουβλατζίδικο στα Χανιά, αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι μπροστά στα έντρομα μάτια των θαμώνων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Revenge Porn: "Καταστράφηκε ο κόσμος μου, κάνω ψυχοθεραπεία για να κρατηθώ στη ζωή" - Συγκλονίζει η τραγουδίστρια

Η τραγουδίστρια καταγγέλλει πως σύντροφός της, πρώην μπασκετμπολίστας είναι αυτός που διέρρευσε προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Με κορονοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: "Πρώτη μέρα φρικτό πονοκέφαλο"

Αν και τριπλά εμβολιασμένος, ο Χρήστος Κούτρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Ιαν 2022 | 19:52

Κακοκαιρία "Ελπίδα": Πότε η διπλή ψυχρή εισβολή θα σαρώσει την Ελλάδα - Χιόνια σε Αττική και νησιά

Διαδοχικά καιρικά συστήματα φέρνει η κακοκαιρία "Ελπίδα" στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Τα δύο σενάρια για την Αττική

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 19:42

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 16χρονος που συνελήφθη ύστερα από καταγγελία 17χρονης ότι τη βίασε

Στην απολογία του ο 16χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της 17χρονης - Προσκόμισε μηνύματα από τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 19:35

Βιασμός 24χρονης: Αρνείται τα πάντα ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης - Τα πρώτα λόγια του μετά τον σάλο από τη μήνυση

Ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης σημειώνει ότι "στη δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια"

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 20 Ιαν 2022 | 19:30

Θεσσαλονίκη: Κόλλησε κορονοϊό και πήγε κανονικά για δουλειά στη λαϊκή αγορά - Η εξήγησή του

Ο 42χρονος πωλητής φρούτων από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς φοβάται.