Στο μικροσκόπιο οι «συνεργασίες» του εφοπλιστή του καρτέλ ηρωίνης

Με sms ξέφυγε ο «Yusel Sevda». Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό «κρίκο» του καρτέλ της ηρωίνης, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του Λιμενικού Σώματος.

Στο μικροσκόπιο οι «συνεργασίες» του εφοπλιστή του καρτέλ ηρωίνης

Ο Τούρκος υπήκοος, είχε κάνει όλες τις κρατήσεις των μελών του κυκλώματος για τη διαμονή τους στο πολυτελές ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Εμενε και εκείνος εκεί έως τη στιγμή που ειδοποιήθηκε, από τον 40χρονο εφοπλιστή λένε αξιωματικοί του Λιμενικού, για την επιχείρηση των διωκτικών αρχών, εξαφανίστηκε και τώρα πια αναζητείται.

Οι έξι που θα απολογηθούν σήμερα σε ανακριτή και εισαγγελέα είναι Ινδοί υπήκοοι, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου

Τα στελέχη των αρμόδιων αρχών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, δεν αποκλείουν μετά τις αρχικές συλλήψεις, ο συγκεκριμένος άνθρωπος να συντόνισε τα ασύλληπτα μέλη, έναν άνδρα από το Ιράν και έναν ακόμη Έλληνα, στην μεταφορά της υπόλοιπης ποσότητας ηρωίνης στα παλιά ορνιθοτροφεία του Κορωπίου.

Στο μεταξύ, στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκαν το πρωί έξι από τα 14 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση εντοπισμού σε αποθήκη στο Κορωπί, της δεύτερης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, βάρους 986 κιλών και 600 γραμμαρίων, που συνδέεται με τον εντοπισμό ίδιας ναρκωτικής ουσίας, βάρους ενός τόνου, 133 κιλών και 420 γραμμαρίων (1.133,420 κιλά) που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί, στις 12 Ιουνίου, σε άλλη αποθήκη στην ίδια περιοχή και σε έπαυλη στη Φιλοθέη.

Οι έξι που θα απολογηθούν σε ανακριτή και εισαγγελέα είναι Ινδοί υπήκοοι, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «NOOR ONE» που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα.

Οι απολογίες τους αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 11 το πρωί, καθώς θα πρέπει να ορισθούν συνήγοροι και μεταφραστής.

Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών.

Την Τετάρτη θα απολογηθούν ο 47χρονος Ιρανός και ένας 32χρονος Έλληνας, ενώ την Πέμπτη η 53χρονη εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας και οι υπόλοιποι Ινδοί του πληρώματος.

Ερευνα στις «συνεργασίες»

Στο μεταξύ επιχειρηματίες και «εφοπλιστές» που με κάποιο τρόπο συνδέθηκαν με την ιδιοκτησία ή τη ναύλωση του «Noor One», αλλά και με τον κατηγορούμενο 40χρονο εφοπλιστή, αποτελούν μέρος της έρευνας αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών DEA και της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν ικανά στοιχεία που θα στηρίξουν κατηγορίες, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο συλλήψεων ή ποινικών διώξεων, δεν αποκλείεται όμως αυτό να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 40χρονος εφοπλιστής να έχει «συνεργασίες» με έναν επιχειρηματία στο κοντινό περιβάλλον της 53χρονης εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Αρμόδια στελέχη του Λιμενικού και της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών DEA, εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 40χρονος εφοπλιστής να έχει «συνεργασίες» με έναν επιχειρηματία στο κοντινό περιβάλλον της 53χρονης εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας, και με έναν ακόμη που στα τέλη του 2013 είχε καταγγελθεί απόπειρα δολοφονίας του στον Αλιμο.

Για έναν «εφοπλιστή» όμως, που συμμετείχε σε πετρελαϊκή εταιρεία μαζί με έναν άλλο επιχειρηματία, πρώην ιδιοκτήτη νησιωτικού ποδοσφαιρικού σωματείου που είχε κατηγορηθεί στην υπόθεση των «στημένων αγώνων», φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία τα οποία τον θέλουν να έχει ναυλώσει το «Noor One» για την μεταφορά πετρελαίου από το Ιράν στη Λιβύη και αναλύονται διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με πηγές από στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, έχουν υπάρξει κάποιες «άτυπες» συνομιλίες με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα προκύψουν στοιχεία που θα τον καθιστούν κατηγορούμενο, ενώ υπήρχε η πιθανότητα να προσέλθει αυτοβούλως στις λιμενικές αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις στις όποιες... απορίες των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη διάρκεια χθεσινών του συνεντεύξεων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα βρούμε και άλλους ανθρώπους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα, εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επικεφαλής του κυκλώματος ήταν ο Γιαννουσάκης, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε ταυτοποιήσει κι άλλους, αλλά δεν τους έχουμε συλλάβει ακόμη». Συμπλήρωσε επίσης πως «το κύκλωμα αυτό φαίνεται ότι δεν έχει δράσει μόνο μία φορά. Δεν μπορείς να φέρνεις μία ποσότητα δύο τόνων και εκατό είκοσι κιλών και να είναι η πρώτη σου φορά. Σίγουρα είχαν τσεκάρει και διαδρομές, είχαν τσεκάρει και τρόπους. Άρα, μπορεί και κατά το παρελθόν, να έχουν ξαναπεράσει ποσότητες».

«Χαμένο» για δύο χρόνια το Noor One

Κλιμάκιο αξιωματικών του Λιμενικού, πήγαν χθες το πρωί στο πλοίο «Noor One», συνοδεύοντας τους συλληφθέντες, πλοίαρχο και υποπλοίαρχο, από την Ινδία, προκειμένου να πάρουν τους χάρτες των δρομολογίων του πλοίου. Στο μεταξύ, με την βοήθεια ιδιώτη και πραγματογνώμονα θα γίνει η απάντληση-μετάγγιση των 18 τόνων πετρελαίου που μετέφερε παράνομα, μέσα στο οποίο φαίνεται να ήταν ποντισμένοι οι δύο τόνοι ηρωίνης. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι έχει εντοπιστεί το σύνολο της ποσότητας ηρωίνης που είχε μεταφερθεί με το πλοίο, όπως έλεγε και η αρχική πληροφορία, ωστόσο πρέπει να ερευνήσουν τις δεξαμενές, τα στεγανά και συνολικά τα έγκατα του πλοίου για παν ενδεχόμενο.

Τελευταίο στίγμα του «Noor One» ήταν τον Αυγουστο του 2012 από λιμάνι του Περσικού Κόλπου. Από τότε δεν υπήρχε GPS για τον έλεγχο της πορείας του

Ο ειδικός πραγματογνώμονας Γιώργος Αντωνάτος, ο οποίος συνεργάζεται με το Λιμενικό, μετά από τον έλεγχο του πλοίου είπε:

«Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει πολλά ύποπτα στοιχεία που δημιουργούν υπόνοιες σχετικά με ενδεχόμενη χρήση του για εγκληματικό σκοπό. Ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρόκειται για μικρό, παλιό πλοίο, που έχει αλλάξει πολλά ονόματα και χρήσεις στο παρελθόν, ανήκει σε μια άγνωστη ναυτιλιακή εταιρία και έχει σημαία που βρίσκεται στη μαύρη λίστα του ΙΜΟ (International Maritime Organization)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Noor One είχε δώσει το τελευταίο του στίγμα του πριν από δυο χρόνια, στις 18 Αυγούστου 2012 από λιμάνι του Περσικού Κόλπου. Από τότε δεν υπήρχε GPS για τον έλεγχο της πορείας του, ενώ είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο ανεφοδιαζόταν και λιμενιζόταν. Το συγκεκριμένο πλοίο στο παρελθόν έχει ταξιδέψει με τις επωνυμίες «Kythnos», «Κithνos», «Εnvi II», «Kori» και «Akori».

Οπως έγινε γνωστό χθες, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εντόπισαν νόμιμο ναυτιλιακό πράκτορα, στον οποίο είχε απευθυνθεί ο 40χρονος εφοπλιστής και ο νεαρός από την Αλβανία προκειμένου να αναλάβει τα διαδικαστικά διαχείρισης του πλοίου όπως τροφοδοσία, επισκευές και έγγραφα. Μάλιστα οι δύο κατηγορούμενοι ήταν παρόντες όταν το πλοίο έδεσε στην Ελευσίνα προκειμένου να του το δείξουν. Ο ναυτιλιακός πράκτορας τους αναγνώρισε, αλλά επεσήμανε ότι δεν παρουσιάστηκαν σε εκείνον με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας αλλά πλαστά...

Πολλές «αποδείξεις» προετοιμασίας

Από το προανακριτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στην ογκωδέστατη δικογραφία προκύπτουν όλες οι προπαρασκευαστικές κινήσεις των κατηγορουμένων, 2-3 ημέρες πριν από την «υποδοχή» του ενός τόνου ηρωίνης. Ολες οι αποδείξεις και τα τιμολόγια αγοράς, που έκοψαν τα μέλη του κυκλώματος οδηγούν σε εταιρείες στο… Βέλγιο!

Οι αποδείξεις και τα τιμολόγια αγοράς, που έκοψαν τα μέλη του κυκλώματος οδηγούν σε εταιρείες στο… Βέλγιο

Στο υλικό της δικογραφίας, συμπεριλαμβάνεται μεγάλο μέρος αποδεικτικού υλικού που αφορά τη διαμονή των μελών του κυκλώματος, τις τελευταίες αγορές, την προετοιμασία τους για την παραλαβή των ναρκωτικών και την προεργασία για την προώθησή τους στο εξωτερικό. Απόδειξη αγοράς δείχνει ότι μερικές ημέρες νωρίτερα αποκτήθηκε για 5.000 ευρώ το τζιπ μερσεντές με το οποίο μετέφεραν την ηρωίνη από τη βίλα της Φιλοθέης στην αποθήκη στο Κορωπί. Στις 4 Ιουνίου δίνουν 2.000 ευρώ προκαταβολή για την ενοικίαση της αποθήκης στην οδό Σωτήρος στο Κορωπί.

Με 3.120 ευρώ αγόρασαν την ποσότητα της μαρμαρόσκονης. Στις 11 Ιουνίου έδωσαν 1.560 ευρώ για να αγοράσουν περίπου 1.000 μεγάλα σακιά. Μία μέρα νωρίτερα είχαν αγοράσει ανυψωτικό μηχάνημα (κλάρκ) αντί 2.250 ευρώ.

Ως αγοραστές των παραπάνω εμφανίζονται οι εταιρείες Deep Ocean στο Σαρλερουά Βελγίου, η Vip Export στο Masmechelllen Βελγίου. Οι λιμενικοί συγκέντρωσαν, επίσης, παραστατικά από την πολυτελή διαμονή, σε ξενοδοχείο την τελευταία εβδομάδα, του 40χρονου Τούρκου «εγκεφάλου», Serhan Baskale -ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα- από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου. Σύμφωνα με την κατάθεση ανώτερου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, ο παραπληγικός αρχηγός είχε κάνει πρόταση 20.000.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του πολυτελούς ξενοδοχείου προκειμένου να το αγοράσει. Άμεσος «βοηθός» του, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Λιμενικού, ήταν ο Metin Sevimil.

Ιρανός «συνοδός» τηλεφωνεί στον εφοπλιστή

Ο 47χρονος άνδρας από το Ιράν, που συνελήφθη στην τελευταία επιχείρηση των λιμενικών, φέρεται να επιβιβάστηκε στο δεξαμενόπλοιο «Νοοr One» κατά τη μεταφόρτωση των ναρκωτικών σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Πακιστάν και Ομάν και είχε ρόλο συνοδού της ηρωίνης ως την Ελλάδα.

Η αμοιβή του 47χρονου άντρα από το Ιραν για να συνοδεύσει και να φυλάξει τα ναρκωτικά ήταν 50.000.000 σε ιρανικό νόμισμα

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φαίνεται να έχει κάνει μία τηλεφωνική κλήση με αποδέκτη τον 40χρονο προφυλακισμένο εφοπλιστή. Η αμοιβή του για τη συνοδεία και φύλαξη των ναρκωτικών θα ήταν 50 εκατομμύρια σε ιρανικό νόμισμα, δηλαδή 1.438,97 ευρώ. Ο 47χρονος φαίνεται να προσπάθησε να παραλάβει στις 22 Ioυνίου το φορτηγό με το οποίο είχε γίνει η μεταφορά της ηρωίνης προς τα ορνιθοτροφεία του Κορωπίου και βρισκόταν σε πάρκινγκ στο Σχιστό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 30 Ιουλ 2020 | 09:45

Κορονοϊός: Παγίδα κρουσμάτων η Μύκονος - Ξέφρενα πριβέ πάρτι με είσοδο ακόμα και 1.000 ευρώ

Πάρτι ακόμα και με 1.000 καλεσμένους στη Μύκονο. Χωρίς προστασία και μέτρα για τον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 28 Ιουλ 2020 | 13:50

Στέφανος Χίος: Η πρώτη κατάθεση μετά την απόπειρα δολοφονίας- "Δεχόμουν απειλές για τις αποκαλύψεις μου"

Την πρώτη κατάθεση στους αστυνομικούς μετά την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας έδωσε ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος,

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΛΑΛΟΥΜ 26 Ιουλ 2020 | 08:49

Φωτιά στο Μάτι- Οι καταθέσεις που επιβεβαιώνουν το "μπάχαλο": "Ακουσα τις κραυγές των ανθρώπων που καίγονταν"...

Φωτιά στο Μάτι: Στη δημοσιότητα οι καταθέσεις αστυνομικών και πυροσβεστών που επιβεβαιώνουν το πλήρες "μπάχαλο"

ΤΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΕΜΠΟΔΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 07:40

Φωτιά στο Μάτι - Νέες αποκαλύψεις: "Θα επιβιώσεις εσύ μεθαύριο; Μόνος θα μείνεις, θυμήσου το", έλεγε ο Ματθαιόπουλος στον Λιότσιο

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος περιγράφει τις πιέσεις που αντιμετώπισε από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο για το πόρισμα για το Μάτι.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 22 Ιουλ 2020 | 10:55

Φωτιά στο Μάτι: Bullying καταγγέλλει ο πραγματογνώμονας - "Που πας ρε, εδώ μιλάμε για χρήμα", του έλεγε ο Ματθαιόπουλος

Ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος αποκάλυψε νέες συνομιλίες με τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο.

ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΡΧΗΓΟΣ 22 Ιουλ 2020 | 07:37

Φωτιά στο Μάτι: Ο Ματθαιόπουλος ρίχνει την ευθύνη σε όλους τους άλλους, αλλά ιεραρχούσε τη φωτιά ως 4η σε προτεραιότητα

Η φωτιά στο Μάτι όπως είχαν ενημερώσει αξιωματικοί του Π.Σ. "είχε λήξει και μαζεύουμε νεκρούς" αλλά ο Β. Ματθαιόπουλος την ιεραρχούσε ως τέταρτη, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό.

ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ 21 Ιουλ 2020 | 07:52

Φωτιά στο Μάτι: Βγήκαν τα μαχαίρια στην Πυροσβεστική - Έκαψαν Κύθηρα και Μάνη για να "κάψει" ο αρχηγός τον υπαρχηγό

Ο δήμαρχος Κυθήρων υπενθυμίζει ότι ζητούσε συνεχώς εναέρια μέσα για να δεχθεί την επίθεση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» 19 Ιουλ 2020 | 10:53

Τραγωδία στο Μάτι: Τι άλλαξε και τι όχι στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία δύο χρόνια μετά

Η τραγωδία στο Μάτι, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις "θανατηφόρες", όπως εξελίχθηκαν, εντολές στην μεταφορά επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 17 Ιουλ 2020 | 07:47

Με action cameras τα κράνη και οι στολές της αστυνομίας - Live εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων

Επιδίωξη είναι οι αρμόδιες Αρχές, να έχουν σαφή και live εικόνα από το επιχειρησιακό πεδίο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 17 Ιουλ 2020 | 07:34

Συναγερμός για τον κορονοϊό: Γιατί μένουν κρυφά τα αποτελέσματα των 123.000 τεστ

Το κενό ενημέρωσης θα καλυφθεί, από τις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις που θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΤΑ ΑΠΙΘΑΝΑ...ΣΥΝΕΡΓΑ 16 Ιουλ 2020 | 08:06

Ψευτογιατρός - Νέες αποκαλύψεις: Αυτό είναι το φαρμακείο της απάτης στο σπίτι του Κοντοστάθη [εικόνα]

"Ιατρικοί" φάκελοι των ασθενών-θυμάτων του αλλά και βιβλία για τις δήθεν πρωτοποριακές δίαιτες.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ 16 Ιουλ 2020 | 07:59

Θάνατος 26χρονου στο Βόλο: Εν αναμονή των τοξικολογικών - Πνευμονικό οίδημα έδειξε η νεκροψία

Ο θάνατος του νέου αποτέλεσε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 14 Ιουλ 2020 | 07:36

Πώς εξιχνιάστηκαν οι δύο ενέδρες θανάτου σε Χαϊδάρι και Περιστέρι: Η εκτέλεση και η αντεκδίκηση

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής εξιχνίασαν και τα δύο εγκλήματα, με το δεύτερο να είναι αντεκδίκηση του πρώτου…