Στο «μικροσκόπιο» τα e-shops: Σωρεία παρατυπιών

Δειγματοληπτικός έλεγχος σε ηλεκτρονικά καταστήματα από τον Συνήγορο του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο «μικροσκόπιο» τα e-shops: Σωρεία παρατυπιών

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ηλεκτρονικά καταστήματα σχετικά με την τήρηση νομίμων υποχρεώσεών τους προχώρησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, δεδομένου του ορισμού τους ως σημείων επαφής για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών του Κανονισμού 524/2013, εξέτασαν δειγματοληπτικά ιστοσελίδες καταγγελλόμενων επιχειρήσεων και στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων που αφορούσαν εγχώριες και διασυνοριακές διαφορές καταναλωτών με ηλεκτρονικά καταστήματα διαπίστωσαν τα εξής:

- Είκοσι οκτώ ηλεκτρονικά καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς να πληρούν τις απαιτήσεις πληροφόρησης του άρθρου 3β του ν. 2251/1994 ή του άρθρου 3 του Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που ορίζουν ότι στην ιστοσελίδα κάθε ηλεκτρονικού καταστήματος θα πρέπει να αναφέρεται η ταυτότητα του προμηθευτή (επωνυμία), η γεωγραφική του διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ., αριθμός καταχώρησης στο ΓΕΜΗ (αν εδρεύει στην Ελλάδα), ουσιώδεις πληροφορίες που αφορούν τα χαρακτηριστικά των πωλούμενων προϊόντων, τις διάφορες επιβαρύνσεις των καταναλωτών (συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων χρεώσεων, φόρων, τελών, κ.λπ.), βασικές πληροφορίες σχετικά με την εμπορική πολιτική του καταστήματος (π.χ. κόστος μεταφορικών και αντικαταβολής), καθώς και αναφορά στο δικαίωμα υπαναχώρησης.

- Εννέα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν είχαν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που θεσπίστηκαν με το άρθρο 14 του Κανονισμού 524/2013 και το άρθρο 14 της Κ.Υ.Α. 70330/2015 και ορίζουν ότι προμηθευτές που είναι εγκατεστημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνάπτουν συμβάσεις ηλεκτρονικής πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών οφείλουν να παρέχουν μέσα από τις ιστοσελίδες τους: (α) ηλεκτρονικό σύνδεσμο προς την πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών (ΗΕΔ) κατά τρόπο ευπρόσιτο, ώστε να γίνει ευρέως γνωστή η σχετική διαδικασία, (β) τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, ως διαύλου επικοινωνίας με τους καταναλωτές. Η υποχρέωση, ειδικά, παροχής ηλεκτρονικού συνδέσμου προς την πλατφόρμα Η.Ε.Δ. καταλαμβάνει όλους τους προμηθευτές, ανεξαρτήτως εάν έχουν αναλάβει δέσμευση ή υποχρέωση να χρησιμοποιούν αναγνωρισμένους φορείς για την εναλλακτική επίλυση των διαφορών τους με καταναλωτές, με τη διαφορά ότι εφόσον τυχόν έχουν αναλάβει τέτοια δέσμευση, οφείλουν να καθιστούν, επιπλέον, γνωστή τη δυνατότητα επίλυσης των καταναλωτικών διαφορών μέσω της πλατφόρμας Η.Ε.Δ. και να παρέχουν τη σχετική ενημέρωση στους καταναλωτές, κατά περίπτωση, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ή μέσω των όρων των συναπτόμενων συμβάσεων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή Αθηνά Κοντογιάννη, οι ανωτέρω διαπιστώσεις γνωστοποιήθηκαν στην αρμόδια εποπτική αρχή (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) για τις ενέργειές της.

Σημείωσε επίσης ότι, από τα στοιχεία με βάση τις υποθέσεις που διαχειρίσθηκε το 2018 η Αρχή παρατηρείται αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ποσοστό 35%, με αντίστοιχη μείωση κατά 2,87% των κατά πρόσωπο (φυσικών) συναλλαγών.

Φωτο: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 17 Ιαν 2022 | 21:41

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 27χρονος που εμπλέκεται στην υπόθεση - Προκαλεί με φωτό στο Instagram

Αντιδράσεις στα social media με τον 27χρονο και την φωτογραφία που "ανέβασε" - Αδιάφορος για τη σοβαρότητα του ζητήματος και τις ποινικές του κυρώσεις.

ΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 21:21

Τραγωδία στον ΗΣΑΠ: Ντοκουμέντο - Οι αγωνιώδεις διάλογοι των τεχνικών - "Ετοιμάσου να πηδήξεις" [Βίντεο]

Οι 4 τεχνικοί της ΣΤΑΣΥ που βρίσκονται στο μπροστινό βαγόνι της μηχανής, ενημερώνουν τον έναν και μοναδικό συνάδελφό τους που βρίσκεται στο πίσω μέρος, ότι δεν έχουν τον έλεγχο

ΒΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΙΑΙΟΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 21:13

Τζώρτζης Μονογυιός: Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του όταν έμαθε για τον θάνατό του

Η γυναίκα ξέσπασε σε λυγμούς και ζήτησε να βγει από το νοσοκομείο προκειμένου να αποχαιρέτησε τον σύζυγό της

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 17 Ιαν 2022 | 21:02

Τι λέει ο αστυνομικός που έκανε έλεγχο σε πολίτη και εκείνος τον δάγκωσε στο πιγούνι και του έκοψε κομμάτι

Ο αστυνομικός που δέχτηκε την επίθεση περιέγραψε καρέ καρέ το συμβάν.

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ 17 Ιαν 2022 | 21:02

Κορονοϊός: Πέθανε 27χρονος χωρίς υποκείμενα - Νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στα Ιωάννινα

Ο 27χρονος είχε διακομισθεί προ λίγων ημερών από την Πρέβεζα. Λόγω της κατάστασής του χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 17 Ιαν 2022 | 21:02

Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις για την 24χρονη - "Η αγέλη των αστών βιάζει σε σουίτες" [εικόνες-βίντεο]

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του ομαδικού βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 20:59

Παπαζάχος: Ο θόρυβος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει σχέση με σεισμό

"Σε καμία περίπτωση ο θόρυβος στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης δεν συνδέεται με σεισμούς"

ΣΟΚΑΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ 17 Ιαν 2022 | 20:51

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Φοβάται η νεαρή κοπέλα - Δέχεται απειλές για τη ζωή της

Φως στην υπόθεση αναμένονται να ρίξουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διακριβωθεί, αν είχαν χορηγηθεί ναρκωτικές ουσίες στην 24χρονη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 17 Ιαν 2022 | 20:43

Στο δρόμο η Πάτρα: Κάλεσμα για μηχανοκίνητη πορεία στο Σύνταγμα στις 29 Ιανουαρίου

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετιδής καλεί σε μηχανοκίνητη πορεία από την Πάτρα μέχρι την Πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου

ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 1.000 ΜΕΤΡΩΝ 17 Ιαν 2022 | 20:27

Οίτη: Κυνηγόσκυλα εγκλωβίστηκαν στα χιόνια - Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση [Βίντεο]

Η περιπέτεια ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου όταν μια παρέα κυνηγών πήγε για κυνήγι στους πρόποδες της Οίτης πάνω από τις Μεξιάτες.

ΤΟ INSTASTORY ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ 17 Ιαν 2022 | 20:26

"Λύγισε" ο Ηλίας Γκιώνης: Τι του είπε η 24χρονη για τον ομαδικό βιασμό - Το μυστήριο με το ιδιωτικό συμφωνητικό

Συγκινημένος ο Ηλίας Γκιώνης μετά την επικοινωνία με την 24χρονη που κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ 17 Ιαν 2022 | 20:26

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2022: Πότε κορυφώνεται το "Φεγγάρι του Λύκου"

Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου έγινε γνωστή ως η Σελήνη του Λύκου επειδή οι λύκοι ήταν πιο πιθανό να ακούγονται να ουρλιάζουν

ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Κορονοϊός: Γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα από τους ενήλικες - Η εξήγηση Θεοδωρίδου και η συμβουλή στις έγκυες

Οι έρευνες που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό.