"Στο ντιβάνι" και οι πυροσβέστες

Και οι πυροσβέστες στον… ψυχολόγο! Οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες και η ασκούμενη πίεση ήταν η αφορμή για την άμεση δημιουργία γραφείου ψυχοκοινωνικής μέριμνας

"Στο ντιβάνι" και οι πυροσβέστες

Και οι πυροσβέστες στον… ψυχολόγο! Οι δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες και η ασκούμενη ψυχολογική πίεση κατά τη διάρκεια κατάσβεσης αστικών και κυρίως των δασικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού, αποτέλεσαν την αφορμή για την άμεση δημιουργία και έναρξη λειτουργίας γραφείου ψυχοκοινωνικής μέριμνας για εν ενεργεία και συνταξιούχους πυροσβέστες. Μετά την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα σύστησε γραφείο, το οποίο στελεχώθηκε με επαγγελματίες ψυχικής υγείας ειδικότητας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Το γραφείο ψυχοκοινωνικής μέριμνας βρίσκεται στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 31 (Πειραιώς 31) στην Ομόνοια, στην Αθήνα, στον 6ο όροφο και λειτουργεί καθημερινά από 07:30-15:00. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 213-2158228, 229, 230, 231, 232 και για τις υπόλοιπες ώρες και αργίες στο 6934604001.

Κάποια στοιχεία έρευνας για την ψυχολογική κατάσταση των πυροσβεστών, σε συνδυασμό με μερικά δυσάρεστα περιστατικά, οδήγησαν στην δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου, σκοπός του οποίου είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης. Οι ψυχολόγοι θα δίνουν επίσης, συμβουλές και ενημέρωση σε θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικού ενδιαφέροντος και καθημερινότητας προς τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε ατομικό εργασιακό και οικογενειακό επίπεδο που βιώνουν συναισθηματική κρίση ή οπουδήποτε είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Ουσιαστικά θα δίνεται μια «στήριξη ψυχής» στους πιεσμένους πυροσβέστες και στις οικογένειές τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές και καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Επισημαίνεται ότι «επαφή» εκείνων που αναζητούν βοήθεια στο γραφείο διέπεται από τον κώδικα δεοντολογίας προστασίας του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, εξατομικευμένα για κάθε περίπτωση. Φυσικά το γραφείο απευθύνεται σε όλο το εν ενεργεία ένστολο και πολιτικό προσωπικό καθώς και στους συνταξιούχους του Πυροσβεστικού Σώματος από όλη την επικράτεια.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως και στην αστυνομία, θα αγοραστούν ψυχομετρικά τέστ τύπου MMPI-2-(Minnesota Multiphasic Personality Inventory). Ένα σημαντικό εργαλείο των ψυχολόγων της για την αξιολόγηση της προσωπικότητας και ψυχοπαθολογίας των εξεταζόμενων. Τα αποτελέσματα αυτών των τεστ, θα αποτελέσουν την βάση για τις επόμενες κινήσεις, που δεν αποκλείεται να είναι η υποχρεωτική επανεξέταση ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας το ίδιο ψυχομετρικό εργαλείο, αν και το κόστος προμήθειάς του είναι μεγάλο. Πρόκειται για ένα πολυφασικό ερωτηματολόγιο , που περιέχει περισσότερες από 130 κλίμακες, οι οποίες εξετάζονται μέσα από 567 ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σωστό ή Λάθος) και ο μέσος χρόνος συμπλήρωσης είναι 1,5 με 2 ώρες. Είναι το μοναδικό ψυχομετρικό τεστ στον κόσμο, που γίνεται δεκτό σε δικαστικό πλαίσιο για την σύνθεση ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανάληψη ευαίσθητων θέσεων επικινδυνότητας ή ασφάλειας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επιλογή προσωπικού.

Το MMPI-2 αξιολογεί μία σειρά παραμέτρων όπως: αντικοινωνική συμπεριφορά, συναισθηματική αστάθεια, ισχύς του Εγώ, παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενοχική προδιάθεση και κατάχρηση ουσιών. Επίσης αξιολογούνται: Συναισθηματική Αστάθεια, Ψυχασθένεια, Υπομανία, Υποχονδρίαση, Κατάθλιψη, Παρανοϊκός Ιδεασμός, Άγχος, Υστερία, Σχιζοφρένεια, Παράνοια, Επιθετικότητα, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, Εσωστρέφεια και έλλειψη κινήτρων.

Η τηλεφωνική γραμμή επιδιώκει να σώσει ζωές, να επουλώσει τις πληγές της ψυχής ενός μάχιμου πυροσβέστη, να προλάβει εκείνον που έχει πάρει απόφαση να προβεί στο απονενοημένο διάβημα ή να κάνει κακό στους «αόρατους εχθρούς» του. Οι ψυχολόγοι θα επιχειρήσουν να γίνουν «σανίδα σωτηρίας» των εξεταζόμενων που δεν μπορούν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν σε μία δύσκολη στιγμή τους. Είναι κοινή η διαπίστωση πως πυροσβέστες που έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς ή θεωρούν ότι δεν έχουν ανταποκριθεί σωστά σε κάποια περιστατικά, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαχείρισης της συμπεριφοράς τους σε επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πρώτα αποτελέσματα της αντίστοιχης τηλεφωνικής γραμμής που λειτούργησε για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Άνοιξη, το 17,64% των αστυνομικών που απευθύνθηκαν σε αυτή έχρηζαν περαιτέρω ψυχολογικής διερεύνησης και υποστήριξης. Περίπου 2 στους 10 αστυνομικούς αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα διαχείρισης της αγχωτικής καθημερινότητάς τους, και χρειάζονταν βοήθεια προκειμένου αυτά να μην εξελιχθούν με δυσάρεστες συνέπειες. Το 35,29% είχε την ανάγκη συμβουλών και οδηγιών αντιμετώπισης και χειρισμού οικογενειακών και επαγγελματικών καταστάσεων, ενώ το 29,41% θέλησε να λάβει ενημέρωση και πληροφορίες για την γραμμή επικοινωνίας και για τις ενδείξεις που παρουσιάζει κάποιο άτομο, ώστε να καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση βοήθειας σε ειδικούς.

Τα προβλήματα ψυχής ενός ένοπλου αστυνομικού θα λύνονται ή θα προλαμβάνονται με ένα... ανώνυμο τηλεφώνημα, από τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμη και από τον ίδιο που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε μια κορύφωση προσωπικής κρίσης με ακαθόριστες ίσως και θανατηφόρες συνέπειες.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 04 Δεκ 2020 | 15:05

Κορονοϊός: "Φρούριο" ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω - Επί ποδός άντρες της ΕΛΑΣ [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 07:57

Τσουνάμι 1.072.575 ελέγχων το Νοέμβριο από την αστυνομία: 18.692 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι τον Νοέμβριο - Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες- Δεύτερος αστυνομικός νεκρός από κορονοϊό.

ΚΑΙ ΤΟ ΗΓΕΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 02 Δεκ 2020 | 19:17

"Επνιξαν" την Αττική με ναρκωτικά - Με δέκα συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ εξάρθρωσε το κύκλωμα [Βίντεο - Εικόνες]

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ 02 Δεκ 2020 | 16:13

Ζάκυνθος: Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι του νησιού - Δέκα κλήσεις στην Π.Υ. για άντληση υδάτων [εικόνες]

Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι της Ζακύνθου, μετά την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το νησί σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι.

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 11:59

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 16χρονος από πυρκαγιά μέσα σε διαμέρισμα - Κάηκε προσπαθώντας να ζεσταθεί

Σε φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη ανασύρθηκε νεκρός ένας 16χρονος.

29 Νοε 2020 | 20:27

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Καίει δασικές εκτάσεις

Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα, και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Νοε 2020 | 19:24

Κορονοϊός: "Βροχή" τα πρόστιμα για μη τήρηση των μέτρων - Πάνω από μισό εκατομμύριο οι "καμπάνες" στους απείθαρχους

Πάνω από 500.000 ευρώ τα πρόστιμα από τους χθεσινούς ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού

ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ 29 Νοε 2020 | 14:30

Κορονοϊός - Πάτρα: Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Άγιου Ανδρέα - Συναγερμός σε ολόκληρη την πόλη ενόψει της εορτής [Εικόνες]

Αυστηρά αστυνομικά μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 28 Νοε 2020 | 17:31

Κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ - Τα διακινούσε μέσα σε σχολικό συγκρότημα

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως "βάση" σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι και το Άλσος Φιλαδέλφειας.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 21:06

Lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ σε Βουλιαγμένης και Μεσογείων - Σταματούν όλα τα οχήματα

Μπλόκα της Αστυνομίας και της Τροχαίας έχουν στηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και ελέγχουν αν οι οδηγοί φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ 27 Νοε 2020 | 17:11

Φωτιά σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη: Νεκρός ο ιδιοκτήτης - Εγκληματική ενέργεια εξετάζει η ΕΛΑΣ

Φωτιά ξέσπασε νωρίτερα σε ξενοδοχείο στη Σαντορίνη με τον ιδιοκτήτη να ανασύρεται νεκρός