Follow us

Στο Σούλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Γιάννα Αγγελοπούλου, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

Το Σούλι επισκέπτονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Γιάννα Αγγελοπούλου για τις εκδηλώσεις μνήμης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σακελλαροπουλου

Διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία χαρακτήρισε το Σούλι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέπτεται την περιοχή για τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 218 χρόνια του Ολοκαυτώματος.

Η κυρία Σακελλαροπούλου παρέστη στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτου.

Στη συνέχεια μετέβη την εκκλησία του Αγίου Δονάτου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου και ξεναγήθηκε στην περιοχή. Τη συνόδευαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Καραγιάννης.

Αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Σουλίου και τόνισε ότι "με συγκίνηση βρίσκομαι στο ηρωικό Σούλι, τον περήφανο τόπο που το όνομά του αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία".

"Τιμάμε τη μνήμη αυτών των τολμηρών ψυχών, των γυναικών του Ζαλόγγου, των ανδρών που τινάχτηκαν στον αέρα στο Κούγκι, των γενναίων πολεμιστών που πέρασαν από τούτα τα βουνά και τα λαγκάδια σαν ιερή φωτιά που θα καταυγάζει πάντα, με το λαμπρό της φως, τη μοίρα του ελληνισμού.

Στο Σούλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η Γιάννα Αγγελοπούλου, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος

"Στο Σούλι, άνδρες και γυναίκες προσέδωσαν στην έννοια της αυτοθυσίας το πιο βαθύ περιεχόμενο. Τους ευγνωμονούμε για την ανδρεία τους και εμπνεόμαστε από το όραμά τους" υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια η κα Σακελλαροπούλου μετέβη στον ξενώνα του Σουλίου όπου την υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Σουλίου Ιωάννη Καραγιάννη είπε:

"Στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων το Σούλι είναι σύμβολο, μύθος και πραγματικότητα. Ή μάλλον είναι μια πραγματικότητα που μυθοποιήθηκε μέσα στον χρόνο, ακριβώς γιατί τα στοιχεία που την συναπάρτιζαν ήταν ηρωικά, ποιητικά. Ο τόπος ορεινός, άγριος, δυσπρόσιτος, φυσικά οχυρωμένος.

Ανυπότακτοι και αδούλωτοι

"Οι άνθρωποι ανυπότακτοι, αδούλωτοι στο φρόνημα, με ήθη αυστηρά και ισχυρό το αίσθημα της τιμής, μεγαλόψυχοι, φιλοπάτριδες. Όπως έγραψε ο Χριστόφορος Περραιβός, που γνώρισε τους Σουλιώτες όταν τον έστειλε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να τους μυήσει στην Επανάσταση, "όλη τους η γύμνασις παιδιόθεν είναι εις τα άρματα. Με αυτά τρώγουν, με αυτά κοιμούνται, με αυτά ξυπνούν".

"Άντρες, γυναίκες, παιδιά πολεμούν ισότιμα. Από το 1635, όταν σύμφωνα με την τοπική παράδοση άρχισαν να συγκρούονται με τους Οθωμανούς, με αποκορύφωμα τους πολέμους τους εναντίον του Αλή Πασά, η ανδρεία, η αυτοθυσία, η φλογερή προσήλωσή τους στο ιδανικό της ελευθερίας ενέπνευσαν σεβασμό και δέος.

""Η διαυθέντευσις των Σουλιωτών κατά του της Ηπείρου τυράννου αρκετώς θέλει αποδείξει, ότι η Ελλάς γεννά ακόμη Λεωνίδας και Θεμιστοκλείς", έγραψε ο ανώνυμος συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας.

Σακελλαροπούλου

"Το Σούλι, η θυσία των γυναικών του Ζαλόγγου, η ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο Κούγκι από τον καλόγηρο Σαμουήλ, η γενναία αντίσταση της Δέσπως Σέχου στον πύργο του Δημουλά, η ηρωική έξοδος από τη Μονή του Σέλτσου και ο σφαγιασμός των πολιορκημένων, το άλμα των γυναικόπαιδων προς τον θάνατο μετά την κατάληψη της Μονής για να αποφύγουν τον εξανδραποδισμό και την ατίμωση, είναι κορυφαίες στιγμές μιας τραγικής και ένδοξης, πολύχρονης ιστορίας.

"Κρατώ τον συγκλονιστικό σχολιασμό του τέλους της δεκαοκτάχρονης άνισης πάλης των Σουλιωτών με τον "τρομερότερον των τυράννων Αλή Πασά", από τον Λάμπρο Κουτσονίκα, εγγονό του συμπολεμιστή των Μποτσαραίων γέρο Κουτσονίκα.

"Ο Λάμπρος Κουτσονίκας που έχασε παππού, πατέρα και θείο στη μάχη του Σέλτσου (1804) όταν ο ίδιος ήταν παιδί, θα αγωνιστεί αργότερα ως επικεφαλής μιας ένοπλης μονάδας στην Επανάσταση του 1821 και θα συγγράψει την "Γενική Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως". Από τις σελίδες της Ιστορίας του αντλώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

""Ο Αλή Πασάς, τον οποίον η κακή μοίρα αυτών έφερε εν τη γειτονία των, μη έχων ουδέν όσιον ουδ’ ιερόν εν εαυτώ, μετεχειρίσθη άπαντα τα μέσα των απιστιών, δολιοτήτων και πάσης μοχθηρίας, μαχόμενος και δολιευόμενος επί δεκαοεκτατείαν τους ελευθέρους αυτούς πατριώτας της Ηπείρου. Δια των μοχθηροτέρων μέσων, απεξένωσε μεν της πατρίδος αυτών, αλλά δεν ηδυνήθη να υποδουλώση, διότι οι ήρωες ούτοι Έλληνες επρόκριναν οι μεν με τα όπλα εις τας χείρας να αποθάνουν, ως οι εν Θερμοπύλαις Σπαρτιάται, οι δε δυνάμενοι, πατώντες επί των εχθρικών πτωμάτων, να διέλθουν και μεταναστεύσουν εις ελεύθερον κράτος, ουχί όμως και ποτέ να υποκύψωσι και να γίνωσι δούλοι των βαρβάρων τυράννων".

Παρόντες στην επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Σούλι ήταν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής Βασίλειος Γιόγιακας, η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου και ο βουλευτής Μάριος Κάτσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ 20 Σεπ 2022 | 18:13

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υπόθεση των υποκλοπών

Η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 20 Σεπ 2022 | 08:18

Τέσσερις ατμοσφαιρικές βραδιές στη Χάλκη - Μεγάλη επιτυχία στο 1ο "Φεστιβάλ Μουσικής - Δημήτρης Κρεμαστινός"

Ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης - Δημήτρης Κρεμαστινός με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΣΤΟ ΑΒΒΑΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΕΣΤΜΙΝΣΤΕΡ 19 Σεπ 2022 | 20:56

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Η "βρετανική" εμφάνιση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στην εξόδιο ακολουθία της Βασίλισσας Ελισάβετ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 19 Σεπ 2022 | 16:53

Κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ: Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου [Βίντεο]

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκπροσωπεί την Ελλάδα στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 16 Σεπ 2022 | 12:54

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Ό,τι κάνουμε είναι μετρημένο - Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για αέριο και θέρμανση

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, όπως είπε πρωθυπουργός.

ΣΤΙΣ 12 16 Σεπ 2022 | 07:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ 15 Σεπ 2022 | 15:30

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – Τηλεφωνική επικοινωνία με Κάρολο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Βασιλιά για την ανάρρησή του στον θρόνο

ΟΛΟΣΕΛΙΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 14 Σεπ 2022 | 11:43

Εκνευρισμός στον τουρκικό Τύπο για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο: "Πολεμική πόζα σε πλοίο"

"Επισκέφθηκε το νησί, πολεμική πόζα, επισκέφτηκε πολεμικό πλοίο" αναφέρει η εφημερίδα Σοτζoύ για την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 14 Σεπ 2022 | 11:28

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα πάει στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, εκπροσωπώντας στο ανώτατο δυνατό επίπεδο την ελληνική πολιτεία.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 13 Σεπ 2022 | 12:43

Σακελλαροπούλου από Καστελόριζο: Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα...αν χρειαστεί

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Καστελόριζο, για τον εορτασμό της 79ης Επετείου απελευθέρωσης του νησιού.

ΣΤΟ ΝΗΣΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 12 Σεπ 2022 | 12:51

"Βάλτο αγόρι μου" - Πώς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου πανηγύρισε τη νίκη της Εθνικής στο Eurobasket

Τον κρίσιμο αγώνα της εθνικής ομάδας μπάσκετ με την Τσεχία είδε το βράδυ της Κυριακής στη Χάλκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 12 Σεπ 2022 | 10:34

Στον αγιασμό του σχολείου της Χάλκης η Σακελλαροπούλου - Τα δώρα της ΠτΔ που συγκίνησαν μαθητές και γονείς

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της στη Χάλκη, μετέβη στα σχολεία του νησιού για την τελετή του αγιασμού για την εναρξη της σχολικής χρονιάς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 11 Σεπ 2022 | 22:34

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Χάλκης [Εικόνες]

Επίσκεψη στη Χάλκη πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του νησιού.