Στο ΣτΕ κάτοικοι από το Μάτι για ακύρωση υπουργικής απόφασης

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαιρεί υποψήφιους φοιτητές των πυρόπληκτων περιοχών των νομοθετημένων μέτρων

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο ΣτΕ κάτοικοι από το Μάτι για ακύρωση υπουργικής απόφασης

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο πυρόπληκτοι υποψήφιοι φοιτητές και ζητούν να ακυρωθεί η κοινή απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με την οποία περιορίστηκε ο κύκλος των υποψηφίων φοιτητών που μπορεί να πριμοδοτηθούν για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη στήριξη των πληγέντων.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική (Ραφήνα, Ν. Βουτσά και Μάτι), εξέδωσε την από 26 Ιουλίου 2018 ΠΝΠ με την οποία ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά.

Μεταξύ των άλλων τα μέτρα της ΠΝΠ προβλέπουν ότι τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών, πριμοδοτούνται και μοριοδοτούνται κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια (ΑΕΙ) με 20% προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση η οποία αναφέρει ότι η πριμοδότηση ισχύει για «τα τέκνα θανόντων», καθώς και τα τέκνα των οποίων «η μόνιμη πρώτη κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς».

Οι δύο νέοι από το Μάτι -που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης- οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2018 και «τα σπίτια των γονέων τους είναι τυπικά και στατικά μόνο, κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο» όπως αναφέρουν, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με δικηγόρο τον διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Γεώργιο Κότσηρα

Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση, καθώς περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 της ΠΝΠ, στερώντας έτσι τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της.

Τέλος, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση αυθαίρετα προέβη σε εκ νέου θέσπιση κριτηρίων και μάλιστα αυστηρότερων για την υπαγωγή των πληγέντων στην ευεργετική ρύθμιση της ΠΝΠ, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παιδεία.

Η ανακοίνωσή τους:

«Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη αίτηση για ακύρωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία περιορίζει αδικαιολόγητα και αναίτια το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήριξης, παραβιάζοντας πλήρως την εξουσιοδοτική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α138/26.7.2018).

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κκ Γιαβρόγλου (Κ.Υ.Α. 12985/Ζ1 ΦΕΚ Β3194/2.8.2018), Υπουργού Παιδείας και Χουλιαράκη αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, εξαιρεί υποψήφιους φοιτητές των πυρόπληκτων περιοχών των νομοθετημένων μέτρων μοριοδότησης και μετεγγραφής με αδικαιολόγητη, εκ των υστέρων, αυστηρότητα προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, εξέδωσαν την εν λόγω Κ.Υ.Α., κατά πρόδηλη υπέρβαση εξουσιοδοτικής διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ Α138/26.7.2018 άρθρο 16 και η οποία με τροπολογία σε Νόμο του Υπουργείου Παιδείας (03/08/2018) – επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και στις δευτερεύουσες κατοικίες – η οποία ορίζει ως δικαιούχους των μέτρων :"1. Τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018".

Ενώ η βαριά ατμόσφαιρα στο κατεστραμμένο Μάτι και ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος με ανυπολόγιστα ψυχικά τραύματα, είχε αρχίσει να περιβάλλεται από αίσθημα δικαίου με την έκδοση της ΠΝΠ, ''όλως περιέργως'' με την προσβαλλόμενη απόφαση, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν της μόνο την οικονομική κατάσταση των πληγέντων και όχι τις ηθικές και ψυχικές βλάβες των παιδιών μας που είναι σημαντικότερες.

Τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν οικονομικό κόστος και δεν επηρεάζουν λειτουργικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς, όσον αφορά την περιοχή μας, δεν αφορούν σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους στο σύνολό τους! Η δε εκ των υστέρων «εξαίρεση» από τα μέτρα ενδέχεται να αφορά μόνο τους δύο υποψηφίους της εν λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι επέζησαν του ολοκαυτώματος και των οποίων η πυρόπληκτη κατοικία είναι πρώτη και μόνιμη(ως κακώς περιορίζει η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού ο νόμος ορίζει ως δικαιούχους όλους όσους βρέθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης την νύκτα εκείνη) αλλά δυσκολότατα κατοικήσιμη ως ευρισκόμενη στο πυρόπληκτο Μάτι!

Το γεγονός ότι τόσο τα παιδιά μας, όσο κι εμείς, οι γονείς τους, καταφέραμε να επιβιώσουμε από την πύρινη λαίλαπα, δίνει το τιμωρητικό έναυσμα στον υπουργό Παιδείας. Από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο αναμέναμε υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη αντιμετώπιση των παιδιών μας.

Για τους εφήβους, που, εκτός από τους εαυτούς τους, μέσα στην κόλαση της φωτιάς και κατά τις τραγικές ημέρες που ακολούθησαν, έσωσαν συνανθρώπους μας και έδωσαν κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι μόνο δίκαιο να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ακαδημαϊκό μέλλον που ονειρεύτηκαν.

Κατά τους κρίσιμους μήνες που ακολουθούν, είναι αναγκαίο να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, τόσο για την ζωτική αμοιβαία στήριξη, όσο και για την αναγκαία υποστήριξη από ειδικούς, η οποία έχει διαγνωσθεί για τους πυρόπληκτους κατοίκους του Ματιού. Πριν προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, κατά την οποία δεν εισακούσθηκαν τα αιτήματά μας. Ακολούθησαν δύο υπομνήματά μας στον Υπουργό Παιδείας, κοινοποιημένα στον Πρωθυπουργό, στα οποία ο κύριος Γαβρόγλου απαξίωσε να απαντήσει. Η Κ.Υ.Α. των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών δεν είναι η μόνη Υπουργική Απόφαση η οποία καταργεί νομοθετημένα μέτρα κατά των πυροπλήκτων της φονικής πυρκαγιάς η οποία έδωσε την τραγική ιστορική πρωτιά απωλειών σε καιρό ειρήνης στο Μάτι.

Η εκατόμβη των νεκρών, η ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η καταστροφή του 70% με 75% των κατοικιών μας και η σχεδόν μηδένιση της εμπορικής αξίας των περιουσιών μας, αποτελούν τους πρωτοφανείς και αδιάσειστους λόγους για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει επείγοντα, έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των κατοίκων και αποκατάστασης των κατοικιών και της περιοχής μας. Τα μέτρα στήριξης για την περιοχή μας είναι το ελάχιστο αυτονόητο που οφείλει η Πολιτεία στο «αμελώς» κατεστραμμένο και φονευμένο Μάτι».

ΦΩΤΟ ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ 19 Μαϊ 2020 | 20:15

Tο ΣτΕ διέγραψε πρόστιμα 15,5 εκατ. ευρώ που επέβαλε ΔΟΥ

Είχαν επιβληθεί σε εταιρεία εμπορίας ιατρικών, κ.λπ. μηχανημάτων, λόγω της έκδοσης "μερικών εικονικών τιμολογίων", σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 18 Μαϊ 2020 | 19:05

"Τέλος" από το ΣτΕ στην εξαγορά δημοσίων εκτάσεων από καταπατητές

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών και του κράτους δικαίου

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ 06 Ιουν 2020 | 21:45

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα το καλοκαίρι [Βίντεο]

Ο κ. Μόσιαλος παραδέχτηκε πως "παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο που ανοίγουμε τα σύνορα και ενθαρρύνουμε την τουριστική περίοδο".

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ 06 Ιουν 2020 | 21:18

Καταρρακτώδης βροχή στη Θεσσαλονίκη: Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια στο κέντρο της πόλης [εικόνες, βίντεο]

Κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, όπως η Εγνατία, η Τσμισκή και η Λεωφόρος Νίκης έχουν πλημμυρίσει.

ΟΜΑΛΗ Η ΕΞΟΔΟΣ 06 Ιουν 2020 | 19:24

Μειωμένη κατά 20% η φετινή έξοδος για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος - Γιατί το lockdown "φρέναρε" τους εκδρομείς

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας από χθες έως το πρωί του Σαββάτου περίπου 92.000 οχήματα είχαν περάσει από τα διόδια, έναντι 115.000 πέρυσι.

ΣΕ ΔΥΣΒΑΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 06 Ιουν 2020 | 19:08
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΤΗΣ 06 Ιουν 2020 | 18:49

Επίθεση με βιτριόλι: Νέο χειρουργείο για την Ιωάννα - Τι λέει ο φίλος της που ταξίδεψαν μαζί στην Ισπανία [Βίντεο]

Το πρόσωπό της είναι κατά 93% καμένο και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους γιατρούς

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 06 Ιουν 2020 | 18:16
ΜΕ 108 ΕΠΙΒΑΤΕΣ 06 Ιουν 2020 | 18:04

Στο λιμάνι του Ρεθύμνου προσέκρουσε το επιβατηγό πλοίο OLYMPUS

Θα απαγορευθεί προσωρινά ο απόπλους του πλοίου, για επιθεώρησή του.

ΑΠΟ ΜΕΙΚΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 06 Ιουν 2020 | 17:50
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ 06 Ιουν 2020 | 17:50

Συγκλονίζει ο σύζυγος της Δώρας που "έφυγε" 19 ημέρες μετά τη γέννα – "Θέλω το παιδί μας να ξέρει την αλήθεια"

Η Δώρα ήταν σε κώμα όλες αυτές τις μέρες στην εντατική του ΠΓΝΠ, καθώς ήταν εγκεφαλικά νεκρή.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 06 Ιουν 2020 | 17:50

Άνοιξε η Λεωφόρος Ποσειδώνος - Τοποθετήθηκε η εντυπωσιακή πεζογέφυρα στον Άλιμο [εικόνες+βίντεο]

Δόθηκε νωρίτερα στην κυκλοφορία, αφού αποπερατώθηκαν οι εργασίες