Στον «αέρα» τα πτυχία δικηγόρων που σπούδασαν στην Κύπρο

Μεγάλη αναταραχή στον δικηγορικό κόσμο καθώς επίκειται επανέλεγχος πτυχίων δικηγόρων που σπούδασαν Νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στον «αέρα» τα πτυχία δικηγόρων που σπούδασαν στην Κύπρο

Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον δικηγορικό κόσμο, καθώς επίκειται επανέλεγχος πτυχίων εκατοντάδων νέων δικηγόρων που σπούδασαν Νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου. Ο επανέλεγχος σύμφωνα με δηλώσεις στα «Νέα» του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, καθίσταται αναγκαίος μετά τη διαπίστωση ότι 33 νέα πτυχία που υποβλήθηκαν προς έλεγχο στους ελληνικούς δικηγορικούς συλλόγους παρουσίαζαν σοβαρές αντιφάσεις.

Πριν ανατεθεί στους δικηγορικούς συλλόγους ο έλεγχος των πτυχίων μέσω Επιτροπής Αξιολόγησης, πολλοί νέοι δικηγόροι είχαν προέλθει από τα ίδια ιδιωτικά πανεπιστήμια με αναγνωρισμένα πτυχία, οι οποίοι ήδη δικηγορούν και τώρα θα ελεγχθούν ξανά.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων πτυχιούχων αλλοδαπής των δικηγορικών συλλόγων βγάζει ουσιαστικά κόκκινη κάρτα στον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) επειδή έχει αναγνωρίσει πτυχία για τα οποία μετέπειτα διαπιστώθηκαν ελλείψεις.

Επανεξέταση

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των δικηγόρων πριν από λίγες ημέρες εξέτασε αιτήσεις εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους τις οποίες μεταξύ των άλλων, είχαν υποβάλει υποψήφιοι απόφοιτοι από δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.

«Διαπιστώθηκε ότι σε όλους τους προς αξιολόγηση φακέλους υπάρχουν αντιφάσεις στα προσκομισθέντα έγγραφα για περισσότερα ζητήματα (ενδεικτικά ως προς τον αριθμό των μεταφερόμενων μαθημάτων, το ύψος των πιστωτικών μονάδων ανά μάθημα, τη διάρκεια σπουδών), που καθιστούν αδύνατη την αξιολόγηση των φακέλων. Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση όλων των ως άνω αιτήσεων και να σταλούν έγγραφα προς τα πανεπιστήμια με κοινοποίηση στους αιτούντες, προκειμένου να παρασχεθούν επεξηγήσεις, διατηρώντας κάθε νόμιμη επιφύλαξη. Εισήχθησαν προς εξέτασε 93 φάκελοι, εκ των οποίων οι 60 οι οποίοι ήταν πλήρεις αξιολογήθηκαν και για 33 φακέλους αναβλήθηκε η αξιολόγηση προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος» αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής.

Οπως εξηγεί ο Βασίλης Αλεξανδρής, σε αρκετές υποθέσεις οι ασάφειες ήταν σημαντικές όπως σε περίπτωση αποφοίτου για τον οποίο ζητήθηκε από το πανεπιστήμιο να βεβαιώσει πόσες πιστωτικές μονάδες (ECTS) είχε αποκτήσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Μας έστειλαν δύο διαφορετικά πιστοποιητικά, στο ένα εκ των οποίων εμφανιζόταν το ίδιο πρόσωπο να έχει λάβει x ECTS και στο άλλο σχεδόν διπλάσια για το ίδιο χρονικό διάστημα» λέει.

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε δεν αφορά μόνο τις 33 περιπτώσεις ελλιπών φακέλων αλλά ανοίγει επίσης τον ασκό του Αιόλου γιατί τα περισσότερα από αυτά τα πτυχία έχουν αναγνώριση από τον ΔΟΑ-ΤΑΠ.

Η νέα διαδικασία εγγραφής στα μητρώα

Ο Αιτών καταθέτει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στον Δικηγορικό Σύλλογο όπου επιθυμεί να κάνει την άσκησή του. Ο Σύλλογος αποστέλει το φάκελο του αιτούντος στην Επιτροπή Αξιολόγησης επαγγελματικών προσόντων. Σε πρώτο στάδιο ελέγχεται κατά πόσον ο αιτών είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, το οποίο του παρέχει στο κράτος προέλευσης του πτυχίου δικαίωμα πρόσβασης στο επάγγελμα του δικηγόρου. Εφόσον πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις, σε δεύτερο και βασικό στάδιο, η Επιτροπή διερευνά την αντιστοιχία των προσόντων του αιτούντος προς εκείνα που απαιτούνται για την εγγραφή πτυχιούχου Νομικής ως ασκούμενου. Η τελική κρίση αφορά την υποβολή ή μη του υποψηφίου σε δοκιμασία επάρκειας για ένα ή περισσότερα μαθήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, δεκτά προς αξιολόγηση είναι και πτυχία Νομικής ελληνικών κολεγίων, δεδομένου ότι ως «πτυχίο» σύμφωνα με την Οδηγία 2013/55 ΕΕ, θεωρείται εκείνο που έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών, το οποίο μπορεί να εκφράζεται με αντίστοιχο αριθμό πιστωτικών μονάδων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 25 Σεπ 2020 | 20:06

Γνωστός μεγαλογιατρός - καρδιοχειρουργός πιάστηκε στα πράσα για "φακελάκι" - Συνελήφθη σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας

Στη σύλληψη μεγαλογιατρού που ζητούσε "φακελάκι" για να χειρουργήσει προχώρησε η ΕΛΑΣ

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 25 Σεπ 2020 | 19:53

Καρδίτσα: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία της φαρμακοποιού που έχασε τη ζωή της από τον "Ιανό" [εικόνες-βίντεο]

Συντετριμμένη η οικογένεια της αδικοχαμένης 41χρονης φαρμακοποιού από την Καρδίτσα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της κακοκαιρίας "Ιανός".

«ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 19:49

Αντιγριπικό εμβόλιο: Μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή η χορήγησή του

Με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή θα χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει τη Δευτέρα.

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 25 Σεπ 2020 | 19:49

Επεισόδια με χημικά μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν υπέρ των απεργών πείνας στην Τουρκία

ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 25 Σεπ 2020 | 19:35

Voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια - Διαβάστε αναλυτικά

Σημαντική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα voucher αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.

ΜΑΚΡΑΙΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ 25 Σεπ 2020 | 19:35
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 19:12

Κορονοϊός: Κλειστά από τα μεσάνυχτα περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες στην Αττική - Σε ποιες άλλες περιοχές βάζουν λουκέτο στις 12

Αναστέλλεται η λειτουργία περιπτέρων και άλλων καταστημάτων λιανικής από τις 12 μέχρι τις 5 το πρωί - Ανοιχτά τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 18:58

Γιατρός της 17χρονης που βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 40 μέρες: Η περίπτωση της πραγματικά σπάνιο περιστατικό

Η νεαρή κοπέλα δεν είχε υποκείμενο νόσημα αλλά πέρασε βαριά τη νόσο του κορονοϊού - Κόλλησε στις διακοπές της στη Χαλκιδική.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Σεπ 2020 | 18:57

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Το δεύτερο κύμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία - Προτελευταίο βήμα το κλείσιμο σχολείων

Μόνο το 20% των ηλικιωμένων που διασωληνώνονται καταφέρνουν να επανέλθουν

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 25 Σεπ 2020 | 18:42

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" και τα Τρίκαλα - Mίνι lockdown με μάσκες παντού

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού μπαίνει και η Περιφεριακή Ενότητα Τρικάλων.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 25 Σεπ 2020 | 18:38

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συναγερμός στην Ξάνθη - Αυξήθηκαν σε 11 τα κρούσματα

Ανησυχία στην Ξάνθη όπου τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξάνονται διαρκώς.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ 25 Σεπ 2020 | 18:17

Κορονοϊός: Παραμένει "εστία" η Αττική - 163 νέα κρούσματα σε μια μέρα - Ο χάρτης της διασποράς

Οι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους στην Αττική όπου τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ 25 Σεπ 2020 | 18:03

Κακοκαιρία σε δύο κύματα: Πότε και πού θα "χτυπήσουν" καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι – Νέα επιδείνωση από Δευτέρα [Χάρτες]

Έντονα τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται από το βράδυ της Παρασκευής και νέα κακοκαιρία από Δευτέρα.