Για μίζες 1,6 εκατομμυρίων σε Άκη και Σμπώκο κατηγορείται ο Λιακουνάκος

Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος. Κατηγορίες για μίζα 1,6 εκατ. ευρώ σε Άκη και Σμπώκο για εξοπλιστικά.

Για μίζες 1,6 εκατομμυρίων σε Άκη και Σμπώκο κατηγορείται ο Λιακουνάκος

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε από την ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος επέστρεψε στη ΓΑΔΑ ως προσωρινά κρατούμενος, έως την Παρασκευή. Το ένταλμα εναντίον του, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε για μίζα περίπου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ η οποία διακινήθηκε μέσω της off shore εταιρίας INTERACTION η οποία φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία. Τα χρήματα φέρονται να κατέληξαν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος που αντιμετωπίζει για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη, όπως αναμενόταν, ζήτησε και έλαβε προθεσμία ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να ετοιμάσει την απολογία του.

Η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ερευνά μίζες από τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON της οποίας ο Θωμάς Λιακουνάκος κατονομάστηκε κατά την ανάκριση ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Οι συνολικές μίζες, σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ με στόχο η σουηδική εταιρία ERICSSON να "πάρει" τη δουλειά για την κατασκευή του ραντάρ με την κωδική ονομασία ERIEYE με ύψος αμοιβής 531,6 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.

Ο ρόλος Άκη και Σμπώκου

Το συμβόλαιο υπεγράφη το 1999, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ήταν ο Γιάννης Σμπώκος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Αντώνης Κάντας, οι οποίοι σήμερα είναι προφυλακισμένοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού. Ο Αντώνης Κάντας ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις μίζες για τη συγκεκριμένη προμήθεια στις δικαστικές αρχές το Δεκέμβρη του 2013 παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος πήρε μίζα 250.000 ευρώ.

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα ήταν ο αντιπρόσωπος της βραζιλιάνικης εταιρίας, απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας Χρήστος Τούμπας, ο οποίος κατονομάστηκε από τον Κάντα ως ο άνθρωπος που του έδωσε τη μίζα. Ο Χρ. Τούμπας όταν βρέθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών κατηγορούμενος φέρεται να συνεργάστηκε δίνοντας στοιχεία. Παραδέχτηκε τη μίζα στον Καλντα υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το ύψος της ήταν 150.000 ευρώ. Κατονόμασε ως αντιπρόσωπο της Σουιδικης εταιρίας Ericsson τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν δοθεί και άλλου μίζες. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ.

Η έφοδος στο σπίτι που προηγήθηκε

Το Νοέμβριο του 2014 έγινε έφοδος στο σπίτι του επιχειρηματία με εντολή των ανακριτών διαφθοράς. Παράλληλα η εμπλοκή της εταιρίας ERICSSON προκάλεσε το ενδιαφέρον των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία. Μάλιστα έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τις αρχές της Σουηδίας.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και μια ραδιοφωνική συνέντευξη στελέχους της ERICSSON στη Σουηδία. Ο Liss Olof Nenzel μίλησε για τις μίζες της Σουιδικης εταιρίας προκαλώντας το ενδιαφέρον των ελληνικών δικαστικών αρχών. Μάλιστα αναφερόμενος στις επίμαχες μίζες και επικαλούμενος όσα του είπε βρετανός δικηγόρος, ανέφερε ότι τα χρήματα φέρονται να κατέληξαν σε "πολιτικούς, στρατηγούς και ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους". Η Σουηδική εταιρία ωστόσο έχει αρνηθεί ότι γνώριζε οτιδήποτε για μίζες.

Εκκρεμεί και άλλη υπόθεση

Ο Θωμάς Λιακουνάκος ωστόσο αντιμετωπίζει και άλλη ενδεχόμενη παραπομπή σε δίκη για μίζες απο εξοπλιστικά προγράμματα. Η υπόθεση αφορά την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου απο την εταιρία SONAK και η εισαγγελέας έχει προτείνει να καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία.

Μαζί του προτείνεται να δικαστούν τρεις πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επι υπουργείας ¨ακη Τσοχατζόπουλου, Γίαννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μειμαράκη. Οι Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος που διατέλεσαν διευθυντές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επίσης έχει προταθεί η παραπομπή 14 ακόμα κατηγορούμενων για τη σύμβαση ύψους 35 εκατ. ευρώ που φέρεται να πληρώθηκε αλλά να μην υλοποιήθηκε ποτέ.

Τι λέει ο Θ. Λιακουνάκος για τη δίωξή του

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος μετά την προθεσμία που έλαβε από την ανακρίτρια διαφθοράς προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στην ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας αναφέρει:

"Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών."

Η προσαγωγή του στον ανακριτή:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Revenge Porn: "Καταστράφηκε ο κόσμος μου, κάνω ψυχοθεραπεία για να κρατηθώ στη ζωή" - Συγκλονίζει η τραγουδίστρια

Η τραγουδίστρια καταγγέλλει πως σύντροφός της, πρώην μπασκετμπολίστας είναι αυτός που διέρρευσε προσωπικές τους στιγμές στο διαδίκτυο.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Kακοκαιρία Ελπίδα: Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

Σε επιφυλακή τα προβλεπόμενα από το σχέδιο "Ξενοκράτης" για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20 Ιαν 2022 | 20:21

Ανησυχία στη Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου

Η Όμικρον δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 20 Ιαν 2022 | 20:17

Με κορονοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας: "Πρώτη μέρα φρικτό πονοκέφαλο"

Αν και τριπλά εμβολιασμένος, ο Χρήστος Κούτρας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 20:17

"Καμπανάκι" από Εξαδάκτυλο: "Είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα"

Προβληματισμένος από την ταυτόγχρονη παρουσία των μεταλλάξεων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα εμφανίζεται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Ιαν 2022 | 19:52

Κακοκαιρία "Ελπίδα": Πότε η διπλή ψυχρή εισβολή θα σαρώσει την Ελλάδα - Χιόνια σε Αττική και νησιά

Διαδοχικά καιρικά συστήματα φέρνει η κακοκαιρία "Ελπίδα" στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες - Τα δύο σενάρια για την Αττική

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 20 Ιαν 2022 | 19:42

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους ο 16χρονος που συνελήφθη ύστερα από καταγγελία 17χρονης ότι τη βίασε

Στην απολογία του ο 16χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της 17χρονης - Προσκόμισε μηνύματα από τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 19:35

Βιασμός 24χρονης: Αρνείται τα πάντα ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης - Τα πρώτα λόγια του μετά τον σάλο από τη μήνυση

Ο 27χρονος Βασίλης Λεβέντης σημειώνει ότι "στη δικογραφία υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν όσα ανυπόστατα ισχυρίζεται η μηνύτρια"

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 20 Ιαν 2022 | 19:30

Θεσσαλονίκη: Κόλλησε κορονοϊό και πήγε κανονικά για δουλειά στη λαϊκή αγορά - Η εξήγησή του

Ο 42χρονος πωλητής φρούτων από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί, καθώς φοβάται.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 19:08

Πάτρα: Την ξυλοκόπησε άγρια μπροστά στο 17 μηνών παιδί τους - Τι καταγγέλλει 29χρονη [Βίντεο]

Σύμφωνα με την καταγγελία της 29χρονης μητέρας, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο σύζυγός της την ξυλοκόπησε.

«ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ» 20 Ιαν 2022 | 19:05

Βιασμός 24χρονης: Συγκινεί η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της - "Έχει τη στήριξή μας, είναι δικό μας παιδί"

"Η Γεωργία έχει τη στήριξη και την αγάπη μας", λέει η μητέρα του αδικοχαμένου αρραβωνιαστικού της 24χρονης Γεωργίας

ΤΑ "ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ" ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ 20 Ιαν 2022 | 19:01

Δίκη ψευτογιατρού: Ουρές ασθενών σε μοναστήρια για να τους εξετάσει στο "αναρρωτήριο"

Σοκάρουν τα όσα κατέθεσαν ότι δύο γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας για τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν τον ψευτογιατρό.

ΣΕ ΕΞΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 20 Ιαν 2022 | 18:50

Χαλκιδική: Παραληρεί αρνήτρια μητέρα "Μπουμπουλίνα" που δεν στέλνει το παιδί της σχολείο - "Όποιος σταθεί μπροστά μου τον έφαγα ρε"

Αρνήτρια μητέρα που αποκαλεί τον εαυτό της Μπουμπουλίνα έδιωξε τους κοινωνικούς λειτουργούς που την επισκέφθηκαν