Για μίζες 1,6 εκατομμυρίων σε Άκη και Σμπώκο κατηγορείται ο Λιακουνάκος

Προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος. Κατηγορίες για μίζα 1,6 εκατ. ευρώ σε Άκη και Σμπώκο για εξοπλιστικά.

Για μίζες 1,6 εκατομμυρίων σε Άκη και Σμπώκο κατηγορείται ο Λιακουνάκος

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε από την ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος επέστρεψε στη ΓΑΔΑ ως προσωρινά κρατούμενος, έως την Παρασκευή. Το ένταλμα εναντίον του, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδόθηκε για μίζα περίπου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ η οποία διακινήθηκε μέσω της off shore εταιρίας INTERACTION η οποία φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία. Τα χρήματα φέρονται να κατέληξαν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιάννη Σμπώκο.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος που αντιμετωπίζει για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη, όπως αναμενόταν, ζήτησε και έλαβε προθεσμία ως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και να ετοιμάσει την απολογία του.

Η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη ερευνά μίζες από τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON της οποίας ο Θωμάς Λιακουνάκος κατονομάστηκε κατά την ανάκριση ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Οι συνολικές μίζες, σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ με στόχο η σουηδική εταιρία ERICSSON να "πάρει" τη δουλειά για την κατασκευή του ραντάρ με την κωδική ονομασία ERIEYE με ύψος αμοιβής 531,6 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.

Ο ρόλος Άκη και Σμπώκου

Το συμβόλαιο υπεγράφη το 1999, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ήταν ο Γιάννης Σμπώκος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Αντώνης Κάντας, οι οποίοι σήμερα είναι προφυλακισμένοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού. Ο Αντώνης Κάντας ήταν ο άνθρωπος που αποκάλυψε τις μίζες για τη συγκεκριμένη προμήθεια στις δικαστικές αρχές το Δεκέμβρη του 2013 παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος πήρε μίζα 250.000 ευρώ.

Ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα ήταν ο αντιπρόσωπος της βραζιλιάνικης εταιρίας, απόστρατος αξιωματικός της αεροπορίας Χρήστος Τούμπας, ο οποίος κατονομάστηκε από τον Κάντα ως ο άνθρωπος που του έδωσε τη μίζα. Ο Χρ. Τούμπας όταν βρέθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών κατηγορούμενος φέρεται να συνεργάστηκε δίνοντας στοιχεία. Παραδέχτηκε τη μίζα στον Καλντα υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το ύψος της ήταν 150.000 ευρώ. Κατονόμασε ως αντιπρόσωπο της Σουιδικης εταιρίας Ericsson τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν δοθεί και άλλου μίζες. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ.

Η έφοδος στο σπίτι που προηγήθηκε

Το Νοέμβριο του 2014 έγινε έφοδος στο σπίτι του επιχειρηματία με εντολή των ανακριτών διαφθοράς. Παράλληλα η εμπλοκή της εταιρίας ERICSSON προκάλεσε το ενδιαφέρον των σουηδών εισαγγελέων οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τους έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία. Μάλιστα έχουν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου η φερόμενη δωροδοκία να ερευνηθεί και από τις αρχές της Σουηδίας.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και μια ραδιοφωνική συνέντευξη στελέχους της ERICSSON στη Σουηδία. Ο Liss Olof Nenzel μίλησε για τις μίζες της Σουιδικης εταιρίας προκαλώντας το ενδιαφέρον των ελληνικών δικαστικών αρχών. Μάλιστα αναφερόμενος στις επίμαχες μίζες και επικαλούμενος όσα του είπε βρετανός δικηγόρος, ανέφερε ότι τα χρήματα φέρονται να κατέληξαν σε "πολιτικούς, στρατηγούς και ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους". Η Σουηδική εταιρία ωστόσο έχει αρνηθεί ότι γνώριζε οτιδήποτε για μίζες.

Εκκρεμεί και άλλη υπόθεση

Ο Θωμάς Λιακουνάκος ωστόσο αντιμετωπίζει και άλλη ενδεχόμενη παραπομπή σε δίκη για μίζες απο εξοπλιστικά προγράμματα. Η υπόθεση αφορά την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου απο την εταιρία SONAK και η εισαγγελέας έχει προτείνει να καθίσει στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική απιστία.

Μαζί του προτείνεται να δικαστούν τρεις πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επι υπουργείας ¨ακη Τσοχατζόπουλου, Γίαννου Παπαντωνίου και Βαγγέλη Μειμαράκη. Οι Αντώνης Κάντας, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος που διατέλεσαν διευθυντές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επίσης έχει προταθεί η παραπομπή 14 ακόμα κατηγορούμενων για τη σύμβαση ύψους 35 εκατ. ευρώ που φέρεται να πληρώθηκε αλλά να μην υλοποιήθηκε ποτέ.

Τι λέει ο Θ. Λιακουνάκος για τη δίωξή του

Ανακοίνωση εξέδωσε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος μετά την προθεσμία που έλαβε από την ανακρίτρια διαφθοράς προκειμένου να απολογηθεί για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Στην ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας αναφέρει:

"Προκαλεί εύλογη εντύπωση, το γεγονός ότι επελέγη αυτή η «πρακτική» βεβιασμένης «απολογίας μου», καθόσον:

α) ‘Ήμουν πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

β) Δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη.

γ) Δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο.

δ) Όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα.

Προφανώς, εξομοιώνονται, άδικα, πρόσωπα και πρακτικές, στον χώρο των εξοπλιστικών συμβάσεων και παραγνωρίζεται ότι εγώ, προσωπικά, καθώς και οι εταιρείες συμφερόντων μου, έχουμε υποστεί 155 φορολογικούς ελέγχους που διενήργησαν 594 ελεγκτές των φορολογικών αρχών από τους οποίους (ελέγχους) , ουδέποτε, προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο την τελευταία 15ετία έχουμε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει στο ακέραιο το έργο της και θα αγνοήσει τις διάφορες Κασσάνδρες που πανηγυρίζουν, δημόσια, για τη σύλληψή μου, αδιαφορώντας για τους 3.500 εργαζόμενους στις εταιρείες μου και το μέλλον αυτών."

Η προσαγωγή του στον ανακριτή:

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ 17 Ιαν 2021 | 19:19

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Συναγερμός σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο - Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Το νέο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα, από το βράδυ της Κυριακής έως τη Δευτέρα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 17 Ιαν 2021 | 19:06

Στην "κατάψυξη" η Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή Περιφέρεια και δήμοι εν όψει της νέας επιδείνωσης του καιρού από το βράδυ

Από το βράδυ προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, με πυκνές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και ισχυρό παγετό σε περιοχές της Μακεδονίας.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιαν 2021 | 18:44

Αντιδράσεις για τη δήλωση Ιερώνυμου για το Ισλάμ - Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Ισλάμ, και το Γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση.

ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ 17 Ιαν 2021 | 18:16

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Σε ποιες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας θα είναι κλειστά την Δευτέρα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της κακοκαιρίας "Λέανδρος".

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 17 Ιαν 2021 | 18:11

Σκηνικό από παραμύθι: Η χιονισμένη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία [εικόνες]

Σαν βγαλμένες από κάποιο παραμύθι είναι οι εικόνες από τη χιονισμένη λίμνη Μπελέτσι, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 17 Ιαν 2021 | 18:06

Κορονοϊός: 94 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική - 31 μολύνσεις στην Θεσσαλονίκη.

Από τα συνολικά 237 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, τα 94 εντοπίστηκαν στην Αττική (ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια).

ΜΗΤΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 17 Ιαν 2021 | 17:46

Δολοφονία 54χρονης στα Χανιά: "Θα με σκοτώσει" - Αυτός είναι ο Νορβηγός που αναζητούν οι Αρχές [εικόνες]

Σε ανθρωποκτονία απέδωσε ο ιατροδικαστής τον θάνατο της 54χρονης μητέρας στα Χανιά. Οι Αρχές αναζητούν τον Νορβηγό σύντροφό της.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Ιαν 2021 | 17:31

Κορονοϊός: 237 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, 320 οι διασωληνωμένοι

Έπεσε και άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 17 Ιαν 2021 | 17:13

Προχωρούν οι εμβολιασμοί στους άνω των 85 ετών: 100χρονος από την Κρήτη, ο μεγαλύτερος σε ηλικία

Ο 100χρονος, κατέβηκε από τον Ψηλορείτη, πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου και έκανε το εμβόλιο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ 17 Ιαν 2021 | 17:07

Ανοίγουν οι εκκλησίες τη Δευτέρα με αυστηρά μέτρα - Επιτρέπονται ξανά τα μυστήρια

Μαζί με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς.

ΚΑΙ ΜΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΜΕ... ΧΙΟΝΙ 17 Ιαν 2021 | 16:40

Οι Αθηναίοι αψήφησαν... τον "Λέανδρο" και με κασκόλ και σκουφιά έκαναν βόλτα στον Φλοίσβο [εικόνες]

Μπορεί οι θερμοκρασίες στη χώρα να είναι... πολικές, λόγω της κακοκαιρίας "Λέανδρος", ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Αθηναίους να κάνουν τη βόλτα τους.

ΥΠΟ ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η 33ΧΡΟΝΗ 17 Ιαν 2021 | 16:16

Απαγωγή Μαρκέλλας: Συγκλονίζει το βούλευμα για την κακοποίηση της 10χρονης- Τη νάρκωσε και την φωτογράφισε

Η 33χρονη κατηγορούμενη φέρεται να άρπαξε την μαθήτρια από το σχολείο της- με πρόσχημα ότι έπαθε κάτι η μητέρα της- και την οδήγησε σε διαμέρισμα, όπου τη νάρκωσε και την φωτογράφισε.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Ιαν 2021 | 15:54

Χανιά: Δολοφονία 54χρονης μητέρας τριών παιδιών - Αναζητείται ο Νορβηγός σύντροφός της

Σε συναγερμό τέθηκε οι αστυνομικές αρχές των Χανίων το μεσημέρι της Κυριακής, μετά τον εντοπισμό γυναίκας μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι της.