Στοπ στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

"Στοπ" στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, είπε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Στοπ" στην πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας, στο τμήμα από την Τσιμισκή έως την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, είπε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης με την απόφαση να λυθεί η σύμβαση του έργου με τον εργολάβο. Τη σύμβαση είχε υπογράψει η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία της, προκαλώντας τότε την αντίδραση του νεοεκλεγέντος δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Στις 8 Αυγούστου, κατακαλόκαιρο, ο Γιάννης Μπουτάρης καλεί τον εργολάβο και υπογράφει τη σύμβαση, παρά το ότι έχω εκλεγεί δήμαρχος και παρά το ότι του έχω ζητήσει τηλεφωνικά να μην το κάνει, διότι διαφωνώ. Εάν σας ακούγονται σωστά και ωραία αυτά, τότε απλώς συζητάμε», είπε ο κ. Ζέρβας μιλώντας κατά τη συζήτηση του θέματος, σε μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που εκτυλίχθηκε ξημερώματα Παρασκευής.

«Προφανώς θέλω πεζοδρόμους και όχι μόνο την Αγίας Σοφίας. Αλλά να είναι βιώσιμοι. Σκεφτείτε τον άνθρωπο που στοιβάζεται στον ΟΑΣΘ. Σκεφτείτε αυτόν που ψάχνει να παρκάρει. Τα καταστήματα που θα έχουν δύο χρόνια τα έργα. Το φέραμε εσπευσμένα για να προφυλάξουμε τον δήμο από όποιες επιπτώσεις. Θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτές, εάν ο Γιάννης Μπουτάρης δεν υπέγραφε», πρόσθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών 'Εργων, Εφραίμ Κυριζίδης, που έφερε την εισήγηση του θέματος προς συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είπε πως «κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα καθώς η διοίκηση Ζέρβα επανειλημμένα έχει εκφραστεί ενάντια του συγκεκριμένου έργου» και η απόφαση για ακύρωση της σύμβασης είναι πολιτική.

Οι λόγοι διάλυσης της σύμβασης, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, είναι πως δεν έγιναν οι σχετικές μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την Αγίας Σοφίας και πως επρόκειτο για έργο μη αναπτυξιακού χαρακτήρα με αποπληρωμή μέσω του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τα επόμενα 30 έτη.

Επίσης, πρόσθεσε πως θα δημιουργούσε σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη καθώς δεν υπάρχει άλλη κάθοδος για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ δίχως τη βασική γραμμή του Μετρό να λειτουργεί στην πόλη, είναι δύσκολες οι μετακινήσεις καθώς αυτή τη στιγμή το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς είναι ο ΟΑΣΘ που παρουσιάζει ελλείψεις.

Η θέση της αντιπολίτευσης

«Νιώθω διαρκώς ότι αυτή η διοίκηση φέρει ένα ψυχολογικό θέμα και ένα πρόβλημα ανάληψης ευθυνών. Μοιάζει πως θέλει να ξηλώσει ότι θυμίζει Μπουτάρη και αυτό είναι αντιπαραγωγικό για τη Θεσσαλονίκη», είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Μαζί" για την ανάπλαση της Αγίας Σοφίας.

Η κ. Νοτοπούλου άσκησε κριτική στον κ. Ζέρβα λέγοντας πως της προκαλεί «αλγεινή εντύπωση» το γεγονός ότι εισάγεται το θέμα της λύσης της σύμβασης, χωρίς να υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια υπηρεσία. «Αναρωτιέμαι γιατί ξανά και ξανά συζητάμε σε αυτή την πόλη για σταμάτημα έργων αντί να συζητάμε για καινούργια. Γιατί θέλετε να σταματήσετε μια σειρά από έργα και φυσικά το Μετρό;» αναρωτήθηκε.

Από την παράταξη "Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα", με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Γάκης, θύμισε πως από την πρώτη θητεία της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη το 2011 ήταν ο μόνος από τους σημερινούς συμβούλους που είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο έργο και επισήμανε το αντίτιμο που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος στον εργολάβο. «Και ο νυν δήμαρχος και άλλοι συνάδελφοι που σήμερα είναι αντίθετοι στην πεζοδρόμηση την υπερψήφιζαν. Εγώ είμαι πραγματικά αντίθετος στην διαμόρφωση της Αγίας Σοφίας από την αρχή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης "ΠΟΛΗχρωμη Πόλη" εξέφρασε αρχικά την απορία για το κατεπείγοντος του θέματος, ενώ πρότεινε να ξανασχεδιαστεί το επόμενο κομμάτι του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας και να κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια ένας σύγχρονος πεζόδρομος που θα χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" την ενέργεια του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, να υπογράψει τη σύμβαση λίγες ημέρες προτού ολοκληρώσει τη θητεία του. Επίσης, υπενθύμισε πως η παράταξή του ήταν αντίθετη στο συγκεκριμένο έργο από την αρχή. «Να μην παραδοθεί η πόλη περαιτέρω σε οικονομικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Από την "Οικολογία - Αλληλεγγύη", ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το ύψος των αποζημιώσεων που θα διεκδικήσει ο εργολάβος, είπε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα έπρεπε να εξηγήσουν τους λόγους για το σταμάτημα του έργου και πως το συγκεκριμένο τμήμα θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Ο Αντώνης Γαζάκης από την παράταξη "Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής" ανέφερε πως είναι υπέρ των πεζοδρομήσεων και πως η κυριαρχία του Ι.Χ. θα πρέπει να περιοριστεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καλώντας τη διοίκηση να καταθέσει συνολικό σχεδιασμό.

«Αντιδεοντολογική» χαρακτήρισε ο Γιώργος Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", την ενέργεια του Γιάννη Μπουτάρη να υπογράψει τη σύμβαση, τονίζοντας πως είναι ενάντια στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου που ευνοεί την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων. Με τη διάλυση της σύμβασης συντάχθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού, Ιωάννης Νασιούλας.

Η διάλυση σύμβασης για την εκτέλεση του έργου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Eurokinissi

ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΗΝΕΣ 30 Μαρ 2020 | 18:15

Κορονοϊός: Το 50% της δημαρχιακής του αποζημίωσης καταθέτει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ζέρβας

Το ήμισυ της δημαρχιακής του αποζημίωσης για δύο τουλάχιστον μήνες υπέρ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 30 Μαρ 2020 | 09:43

Έφτασαν τους 40 οι νεκροί - Πέθανε 55χρονος από την Καστοριά

Το έκτο θύμα του κορονοϊού στην περιοχή της Καστοριάς. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥΣ 27 Μαρ 2020 | 11:46

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό ζευγάρι ηλικιωμένων από φωτιά στο διαμέρισμα

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου.

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 27 Μαρ 2020 | 09:23

Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στο διαμέρισμα ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 27 Μαρ 2020 | 09:08
ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ 26 Μαρ 2020 | 19:41

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε 23χρονο που "ἐσπασε" την καραντίνα

Είχε επιστρέψει από Γερμανία και εντοπίστηκε στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΡΑΒΕΙ 25 Μαρ 2020 | 17:52

25η Μαρτίου: Σημαία 100 χρόνων σε μπαλκόνι στη Θεσσαλονίκη

Είναι η "προίκα" που έχει ο 54χρονος, Γιώργος Πολυχρονιάδης, από τον παππού και στη συνέχεια από τον πατέρα του

25 Μαρ 2020 | 16:30

25η Μαρτίου: Ουρές στη Θεσσαλονίκη για μπακαλιάρο [Εικόνες]

Eξω από καταστήματα κοντά στο λιμάνι της πόλης

25 Μαρ 2020 | 10:10

Νεκρός ψαράς στον Θερμαϊκό

Είχε μεταβεί χθες Τρίτη για ψάρεμα με το ερασιτεχνικό σκάφος του και τις τελευταίες ώρες αγνοούνταν.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙ 24 Μαρ 2020 | 12:19

Θεσσαλονίκη: Μειωμένη κατά 80% η κίνηση στα ταξί - "Χειρόφρενο" για 1.600 οχήματα

"Το χειρόφρενο"σε 1.600 οχήματα ταξί ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη, λόγω της αναδουλειάς, αλλά κυρίως του φόβου του κορονοϊού".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24 Μαρ 2020 | 09:36

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρώτη "καμπάνα" σε γυναίκα που βγήκε για... τζόγκινγκ χωρίς άδεια

Η γυναίκα υποστήριξε ότι είχε έτοιμα τα απαραίτητα χαρτιά αλλά τα ξέχασε στο σπίτι

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 22 Μαρ 2020 | 13:48

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου και drone στην παραλιακή ζώνη

"Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, ορισμένοι επιμένουν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας να συμπεριφέρονται αντικοινωνικά" δηλώνει ο Απ.Τζιτζικώστας.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 21 Μαρ 2020 | 15:26

Κορονοϊός: Περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. στην παραλία της Θεσσαλονίκης - Για να μην μαζεύεται κόσμος [εικόνες]

Περιπολικά και μοτοσικλέτες της Ελληνικής Αστυνομίας περιπολούσαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.