Στους «αδιάφθορους» η έρευνα για τη σίτιση στα κέντρα κράτησης

Παράλληλη έρευνα αναμένεται να κάνουν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταγγελίες σε σχέση με τις συμβάσεις του Υπουργείου για τα τρόφιμα στα κέντρα κράτησης

Στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ανατέθηκε παράλληλη έρευνα για τις καταγγελίες που αφορούν τις συμβάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τα τροφεία των κέντρων κράτησης μεταναστών και των επαναπροωθήσεων στις χώρες καταγωγής του, και κυρίως τις τυχόν επιλήψιμες εμπλοκές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με τους ιδιοκτήτες εταιρειών που έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα έργα. Μία άλλη έρευνα για το ίδιο θέμα γίνεται και σε πολιτικό επίπεδο όπως είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης εκφράζοντας την αίσθησή του πως γίνεται ένα «μεγάλο πάρτι με μεγάλα χρηματικά ποσά», και είχε ζητήσει τον έλεγχο των επίμαχων συμβάσεων.

ΕΔΕ στα... λόγια

Στο μεταξύ, η πολυθρύλητη διενέργεια ΕΔΕ για τους υπεύθυνους έκδοσης ή «ενήμερους» της επίμαχης διαταγής του αποστρατευθέντα υποστράτηγου Γ. Νίτσα για τη «νέα πολιτική» διαχείρισης των παράτυπων μεταναστών, δεν έχει ακόμη... ξεκινήσει.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Πανούσης τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του είχε εκφράσει τις υπόνοιες του για ύποπτες... copy paste ΕΔΕ

Παρότι ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε με έντονο τρόπο τη διενέργειά της κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης τύπου, μετά τον σάλο που ξέσπασε από την αποστολή της συγκεκριμένης διαταγής, η ΕΔΕ δεν έχει ανατεθεί ακόμη σε ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.. Κάποια στελέχη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δήλωναν πως ένα μέρος του πορίσματος της έρευνας -που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει- αποτυπώθηκε στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών της αστυνομίας, υπονοώντας τις αποστρατείες του υποστράτηγου Γ. Νίτσα και του ταξίαρχου Γιάννη Φραγκίσκου. Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Πανούσης τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του είχε εκφράσει τις υπόνοιες του για ύποπτες... copy paste ΕΔΕ, που αφορούσαν υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, και για άλλες ατελείωτες, χρονοβόρες με καταθέσεις που καθοδηγούσαν στην «αθώωση». Στο ίδιο μήκος κύματος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, προέβαιναν σε βροχή καταγγελιών για ΕΔΕ που καθυστερούσαν, και τώρα βλέπουμε μία εξαγγελόμενη έρευνα να μην έχει καν ξεκινήσει.

«Βάφτιζαν» τις πατάτες, ψάρι

Σχετικά με την έρευνα συμβάσεων έργου για την σίτιση των μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, τουλάχιστον για την Αμυγδαλέζα, εντοπίζεται η ανάθεση σε... τρεις εταιρείες κέτερινγκ, και όχι σε μία με την οικονομικότερη προσφορά.

Μάλιστα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2014 δεν έχουν πληρωθεί οι συγκεκριμένες εταιρείες με αποτέλεσμα οι μερίδες φαγητού να είναι ελλιπής και «βαφτισμένες». Το πρόβλημα πληρωμής τους συνεχίζει να υφίσταται και τους πρώτους μήνες του 2015 παρότι υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση για την αποδέσμευση χρημάτων από ειδικό λογαριασμό, όπως αποκάλυψε στον «Ε.Τ», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δ. Αναγνωστάκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος MIDAS (Migration & Detention Assessment) του ΕΛΙΑΜΕΠ, δύο ερευνήτριες (Δανάη Αγγελή και Άννα Τριανταφυλλίδου), συνέταξαν έκθεση, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το newsbomb.gr, από την οποία προέκυπτε ότι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα της Αμυγδαλέζας είναι 10.500.000 ευρώ. Δηλαδή τουλάχιστον 14 ευρώ την ημέρα ανά κρατούμενο. Το ημερήσιο κόστος σίτισης για κάθε μετανάστη ήταν 5,87 ευρώ την ημέρα, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα πορτοκάλι την εβδομάδα, μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή ψάρι (10 γραμμαρίων), πατάτες, μακαρόνια και ρύζι, αλλά όχι γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλα αυτά το ετήσιο κόστος σίτισης ξεπερνούσε τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά τα 5,87 ευρώ την ημέρα για τη σίτιση κάθε μετανάστη δεν αντιστοιχούσαν σε μερίδες και ποιότητα φαγητού αντίστοιχα του συγκεκριμένου χρηματικού ποσού.

Από την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ, μία μόνο εταιρεία σίτισης της Αμυγδαλέζας κατέγραφε ημερήσια έσοδα περίπου 12.000 ευρώ!

Ανύπαρκτες κουβέρτες και ρούχα

Το 2012 αγοράστηκαν 3.000 κουβέρτες προς 73.308 ευρώ, και τον επόμενο χρόνο 2.000 κουβέρτες προς.... 73.062 ευρώ! Τον ένα χρόνο δηλαδή 20 ευρώ η κουβέρτα και 30 ευρώ τον επόμενο. Τον Απρίλιο του 2014 δόθηκαν 74.000 ευρώ για ρούχα και παπούτσια στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Στην πρόσφατη εορταστική περίοδο σύλλογοι εθελοντών ακόμη και αστυνομικοί οργάνωναν μπαζάρ συλλογής ρουχισμού και υποδημάτων

Τον Απρίλιο του 2013 δόθηκε ίδιο ποσό για ρούχα και παπούτσια στην Αμυγδαλέζα. Πέρα από τις όποιες «φθορές» σε αυτά τα είδη, σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (Μάιος 2013) επισημαίνεται το παράδοξο ότι η κάλυψη του ρουχισμού στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών. Στην πρόσφατη εορταστική περίοδο σύλλογοι εθελοντών ακόμη και αστυνομικοί οργάνωναν μπαζάρ συλλογής ρουχισμού και υποδημάτων προκειμένου να προμηθεύσουν τους μετανάστες των κέντρων κράτησης.

Όπως προκύπτει από σχετικό ΦΕΚ, (αριθμ.Φύλλου 118) με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2015 (λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) τα... έξοδα για τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών σε ότι αφορά τη σίτιση για την περίοδο από 1/1/2015 έως και 30/06/2015 ορίστηκαν στα 5.775.000 ευρώ εκ των οποίων το ποσό που αναλογεί στην Αμυγδαλέζα να ανέρχεται στο 1.850.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για την καθαριότητα η δαπάνη ορίζεται στα 635.000 ευρώ, για τον ηλεκτρισμό στο 1.311.500 και για την ύδρευση στα 180.000 ευρώ.

«Κόκκινες» ναυλώσεις τσάρτερ

Μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και εθνικούς πόρους για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Το 2013 και 2014 προωθήθηκαν 26.186 και 27.789 αντίστοιχα. Και σε αυτό το κομμάτι εξελίσσεται έρευνα για τις συμβάσεις και τους διαγωνισμούς ανάθεσης των επιστροφών σε συγκεκριμένα ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για άλλου τύπου οικονομικό «πάρτι». Σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίζεται πως υπήρχαν διευκολύνσεις, το νόμιμο των οποίων ερευνάται, για τις καθυστερήσεις αναχώρησης παράνομων μεταναστών προκειμένου να συμπληρώνεται ικανοποιητικός αριθμός ατόμων έτσι ώστε να γεμίζουν όλες οι θέσεις των ναυλωμένων πτήσεων τσάρτερ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης φαίνεται να έχει γνώση του θέματος, έχει γίνει και ο ίδιος ακροατής της «βοής» για τα τροφεία του Έβρου, τα κέτερινγκ της Αμυγδαλέζα και τα τσάρτερ του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ενδεικτικά να θυμίσουμε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα», που δημοσίευσε έγγραφο το οποίο συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2012 , βάση του οποίου το ελληνικό δημόσιο θα κατέβαλε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση επιπλέον 4,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχωρήσουν την επόμενη διετία από την Ελλάδα, με κανονικές πτήσεις αερογραμμών, συνολικά περίπου 3.700 παράνομα κατοικούντες στην Ελλάδα μετανάστες αλλά και περίπου 1.800 συνοδοί αστυνομικοί (αναλογία ένας αστυνομικός για δύο αλλοδαπούς). Δηλαδή, ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο και η ΕΕ θα πλήρωναν για την αεροπορική επαναπροώθηση κάθε λαθρομετανάστη περίπου 1.800 ευρώ, χωρίς σε αυτή την τιμή να συνυπολογίζεται και η έξτρα αμοιβή για τους αστυνομικούς-φρουρούς τους.

Απορίες είχαν δημιουργηθεί για την προκήρυξη διαγωνισμών «εξπρές» για κάθε πτήση τσάρτερ. Οι αεροπορικές εταιρείες καλούνταν αιφνιδιαστικά να καταθέσουν τις προσφορές τους μέσω e-mail και μόλις εντός 24 ωρών από τη στιγμή που εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. να ορίσει νέα ναυλωμένη πτήση. Παρότι αποδέκτες της έγγραφης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ. ήταν 17 αεροπορικές εταιρείες, τελικώς για όλες τις πτήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί επιλέγησαν μόνο δύο εταιρείες, οι οποίες μάλιστα είχαν και τον ίδιο εκπρόσωπο. Η τιμή που οριζόταν ήταν της τάξης των 130.000-200.000 ευρώ, που θεωρείτο «φουσκωμένη». Μάλιστα, η μία εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων διέθετε ένα παλιό επιβατηγό αεροσκάφος για τις επαναπροωθήσεις, ενώ κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές υπηρεσίες για σπάσιμο του εμπάργκο προώθησης προϊόντων στο Ιράν. Η δεύτερη αεροπορική εταιρεία, που προτιμήθηκε περισσότερο, ήταν αραβικών συμφερόντων, στην οποία η ΥΠΑ επέβαλε τετράμηνη αναστολή λειτουργίας λόγω προβλημάτων στη στελέχωση του προσωπικού της και τεχνικών ελλείψεων

ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ 04 Απρ 2020 | 21:23

Με τραύμα από "αδέσποτη" σφαίρα στο Παίδων 8χρονη από το Ίλιον

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού δεν φαίνεται να ανησυχεί τους γιατρούς.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 04 Απρ 2020 | 08:12

24ωρο αστυνομικό… τείχος στην είσοδο-έξοδο διοδίων - Πόσο θα επηρεαστούν οι μετακινήσεις

Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 330 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 337 άτομα

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 03 Απρ 2020 | 08:08

Κορονοϊός - Νέα μέτρα για το Πάσχα: Χωρίς δικαίωμα επιστροφής το πέρασμα από τα διόδια

Η μοναδική ίσως δικαιολογημένη μετακίνηση από νομό σε νομό, θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΗΛΩΣΗ 02 Απρ 2020 | 11:12

Νέα μέτρα πριν από το Πάσχα: Εξοδος μόνο με sms, χρονικό όριο στη βόλτα και περιορισμένος αριθμός εξόδων

Οι έξι δήμοι που έχουν μπει συνολικά σε καραντίνα, είναι ένα δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει σταδιακά σε άλλες περιοχές.

ΠΡΟΣ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ 01 Απρ 2020 | 12:10

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι: SMS για 3 ώρες, ημερήσιο όριο εξόδων, κατάργηση γραπτής δήλωσης

Ακόμη και απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας,  ενδέχεται να είναι τα επόμενα, σταδιακά, και αυστηρότερα μέτρα.

ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ 01 Απρ 2020 | 10:11

Κορονοϊός: Αύξηση ληστειών και διαρρήξεων τις τελευταίες ημέρες

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ανησυχητική ανάκαμψη ληστρικών συμμοριών κυρίως στα δυτικά προάστια της Αττικής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 31 Μαρ 2020 | 07:37

Ποιος είναι 23χρονος "αναρχικός πρόσφυγας" από το Ιράν που συνελήφθη στην Κυψέλη

Ο 23χρονος είχε σχέσεις και επαφές με τον καταζητούμενο Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 31 Μαρ 2020 | 07:32

Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού - Αυξάνονται οι παραβάσεις

Ανησυχητικό, παρά τις συμβουλές και παραινέσεις, ήταν το φαινόμενο ηλικιωμένων να συνωστίζονται χθες στα ΑΤΜ και τις τράπεζες.

ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 30 Μαρ 2020 | 11:21

Συνελήφθη στην Κυψέλη "αναρχικός μετανάστης" από το Ιράν

Έχει σχέσεις με τον καταζητούμενο Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 30 Μαρ 2020 | 07:24

Κορονοϊός: Ολοκληρώνεται η "φάση 2" των περιοριστικών μέτρων - Τι φέρνει η επόμενη φάση

Η Φάση 3 του επιχειρησιακού σχεδίου ξεκινά με την πλήρωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

10-20 ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 28 Μαρ 2020 | 09:28

5.500 Έλληνες υπό το...άγρυπνο μάτι των ελεγκτικών αρχών για την τήρηση της καραντίνας

Το κέντρο της ΓΑΔΑ έχει λάβει λίστα του ΕΟΔΥ με 233 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά προέκυψαν 741 υψηλού κινδύνου στενές επαφές τους και 371 χαμηλού κινδύνου.

ΠΗΡΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 5.000 ΕΥΡΩ 27 Μαρ 2020 | 14:41

Απίστευτο: Οδηγός νταλίκας που είχε έρθει από Ισπανία, έσπασε την καραντίνα και... τον "μαρτύρησε" η μάνα του

Ο νταλικέρης είχε φθάσει στην Ελλάδα από την Ισπανία στις 22 Μαρτίου, και  άμεσα τέθηκε σε καραντίνα.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΜΑΓΑΖΙΩΝ 27 Μαρ 2020 | 08:16

"Επιδημία" προστίμων για τον κορονοϊό: 2.318.650 ευρώ θα πληρώσουν οι παραβάτες

Παραβάτες καραντίνας: 95, παραβάτες απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων:3.491, παραβάτες απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων: 264.