Στρατιώτες πΓΔΜ: «Θα σας βγάλουμε σαν τους αρουραίους»

Σοκάρουν οι μαρτυρίες προσφύγων για τη συμπεριφορά που τους επεφύλαξαν οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ.

stratiwtes-pgdm-tha-sas-bgaloume-san-tous-arouraious
SHARE THIS
0
SHARES

Σοκάρουν οι μαρτυρίες προσφύγων που επέστρεψαν στην Ειδομένη μετά την απόπειρά τους να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, για τη συμπεριφορά που τους επεφύλαξαν οι στρατιώτες της γειτονικής χώρας. Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζουν «πραγματικό μαρτύριο» το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.

 

«Μας έβλεπαν σαν εχθρό που ήθελε να επιτεθεί»

«Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μου φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία που συνελήφθη από τις αρχές της πΓΔΜ.

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούμε. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ' ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», σημειώνει.

Όπως υποστηρίζει ο Χάλεντ, στο σημείο που τους πήγαν υπήρχε ένας φράχτης και οι στρατιώτες της πΓΔΜ άνοιξαν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος.

 

«Θα σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους»

Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας […] Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει. «Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. Άλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο Μοχάμεντ, μετά τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ' όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: “θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα”», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.

 

Και περιστατικά ξυλοδαρμών 

Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ.

«Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε η κ. Γκαρανέ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook