X

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων για τον ΦΠΑ στα σχολεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γονέων για τη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γράφει: TheToc team

Συγκέντρωση στο αμφιθέατρο της Λεοντείου Σχολής Πατησίων πραγματοποίησαν οι γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας» ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες γονείς με τον πρόεδρο του οργάνου Ιωακείμ Καλιβρούση να χαρακτηρίζει «τέχνασμα» τον διαχωρισμό των ιδιωτικών σχολείων από τα φροντιστήρια (πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει στα πρώτα ΦΠΑ 13% και στα δεύτερα 6%). Ο ίδιος έκανε λόγο για «έλλειψη σεβασμού» σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Στη συγκέντρωση έδωσαν επίσης το «παρών» συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων.

Σε απόγνωση οι γονείς : «Θα υποστούμε τριπλή φορολόγηση»

Η απόφαση για επιβολή 13% στα ιδιωτικά σχολεία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς των 85.000 μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

«Η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού:

Τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία.

Στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών».

Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους και ζητούν την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, «όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση».

«Όσοι γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας στα ιδιωτικά σχολεία πληρώνουμε φόρους, αλλά δεν κάνουμε χρήση του αγαθού, της δημόσιας παιδείας», σημειώνει στο theTOC το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Ιδιωτικών σχολείων, Ερασμία Παπαδοπούλου και συμπληρώνει ότι οι γονείς των παιδιών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία υφίστανται τριπλή φορολόγηση: «Οσοι στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, επειδή θεωρείται τεκμήριο, επιβαρύνονται με φόρο. Υπάρχουν λοιπόν, ένας επιπλέον φόρος, άρα διπλή φορολογία. Έρχεται λοιπόν, το κράτος και σου λέει: Και τρίτος φόρος, ΦΠΑ. Σε ποιο κράτος μπορεί να προστεθεί τρίτος φόρος; Και μάλιστα, σε ένα αγαθό το οποίο είναι κοινωνικό, είναι άυλο, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και το σύνταγμα προβλέπει ισότιμη μεταχείριση παιδιών που φοιτούν στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι κατάφωρη καταστρατήγηση και του συντάγματος».