Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία

Ενα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και τα Ειδικά Σχολεία υπολειτουργούν. «Τα παιδιά μας δεν είναι παρίες», λένε οι γονείς.Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία

Σχολεία κλειστά, μαθήματα εκ περιτροπής, έλλειψη σχολικών λεωφορείων για τη μετακίνηση, μαθητές που αναγκάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο, να μένουν σε «κατ΄οίκον περιορισμό».

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, ύψωσαν στις 6 το απόγευμα κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην ειδική εκπαίδευση.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία - εικόνα 2

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία - εικόνα 3
Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία - εικόνα 4

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα: «Κραυγή» των γονιών για τα κλειστά ειδικά σχολεία - εικόνα 5
ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου: 80 από τα 230 παιδιά πάνε σχολείο

Στο ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, μπορεί το σχολείο να έκανε αγιασμό στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω των ελλείψεων ο σύλλογος διδασκόντων πήρε απόφαση να έρχονται μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση 80 από τα 230 παιδιά των δύο πρώτων τάξεων. Τα υπόλοιπα μένουν στο σπίτι και οι γονείς που εργάζονται αναγκάζονται να πληρώνουν ιδιώτες για να τα φροντίζουν.

Το εργαστήριο κεραμικής των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου
Το εργαστήριο κεραμικής των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου

Στο ίδιο σχολείο, έχουν εγγραφεί 230 μαθητές με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down και λίγα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Ολο το προσωπικό δεν ξεπερνά τα 30 άτομα, εκ των οποίων 16 είναι διδακτικό προσωπικό και 12 ειδικό βοηθητικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα τρία δρομολόγια λεωφορείων, από Πατήσια και βόρεια προάστια, δεν γίνονται ακόμη, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να μεταφέρονται από τους γονείς τους.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες, ύψωσαν στις 6 το απόγευμα κραυγή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην ειδική εκπαίδευση.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος κατά τη συζήτηση και ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Ζητούν:

 • Να ανοίξουν τώρα όλα τα Ειδικά Σχολεία, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό.
 • Να διοριστεί τώρα όλο το απαραίτητο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και για την παράλληλη στήριξη.
 • Καμία πληρωμή από τους γονείς για παράλληλη στήριξη και συνοδεία, σε Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
 • Κανένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του επειδή ο γονιός δεν έχει να πληρώσει. Είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να το αναλάβει.
 • Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων τώρα, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των Κέντρων Ειδικής Αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό με προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.
 • Αποκλειστικά δημόσια και υψηλής ποιότητας Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και Ειδική Αγωγή.
Απαράδεκτη ολιγωρία στην κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία. Μαθητές μένουν στο σπίτι

Μπορεί η υποστελέχωση των ειδικών σχολείων να είναι φαινόμενο κάθε σχολικής χρονιάς -αποδεικνύοντας ότι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της ελληνικής πολιτείας είναι και ο Πολιτισμός της απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες- αλλά φέτος η κατάσταση είναι απελπιστική ειδικά σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο κρίνονται ως εύπορες και κατά συνέπεια λαμβάνουν από μηδενική έως εξαιρετικά χαμηλή πίστωση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

 • Στην Αττική, τα λειτουργικά κενά υπολογίζονται περίπου στα 800, με την πίστωση να καλύπτει μόλις και μετά βίας 7 θέσεις
 • Στη Στερεά Ελλάδα τα κενά φτάνουν τα 320 και το πρόγραμμα καλύπτει λιγότερο από τα μισά, δηλαδή 150 θέσεις
 • Ιδια εικόνα παρουσιάζει και το Νότιο Αιγαίο
 • Στη Δυτική Μακεδονία η πίστωση είναι μηδενική.

Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά πως τα κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ ανέρχονται συνολικά σε 2.917, από τα οποία θα καλυφθούν μόνο τα 2.134. Δηλαδή θα παραμείνουν 783 λειτουργικά κενά.

«Τα παιδιά μας δεν είναι παρίες. Δικαιούνται εκπαίδευση με αξιοπρέπεια»
Εργαστήριο κηπουρικής μαθητών Ειδικού Σχολείου
Εργαστήριο κηπουρικής μαθητών Ειδικού Σχολείου

Στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κωφών και Βαρηκόων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) Γιάννης Λυμβαίος περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί: «Καλούμαι να πληρώσω για την παράλληλη στήριξη του παιδιού μου και να φεύγω από τη δουλειά μου για να το παίρνω από το σχολείο. Δυστυχώς δεν υπάρχει δημόσια ειδική εκπαίδευση. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά μας δεν είναι παρίες και ότι δικαιούνται να λαμβάνουν εκπαίδευση με αξιοπρέπεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία η εικόνα των Ειδικών Σχολείων, των Τμημάτων Ένταξης και των λοιπών εκπαιδευτικών δομών για άτομα με αναπηρία είναι η εξής:

 • Στη Λήμνο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο παραμένει κλειστό, αφού δεν υπάρχει καθόλου προσωπικό.
 • Στη Μυτιλήνη το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί με έλλειψη τριών δασκάλων, βοηθητικού προσωπικού και πολλών σημαντικών ειδικοτήτων.
 • Στη Λαμία, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο δεν έχει σχολικό, βοηθητικό προσωπικό, ενώ στο Νηπιαγωγείο δεν υπάρχει καν νηπιαγωγός!
 • Στην Κέρκυρα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο χρειάζεται 4 εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου βιβλία και ειδικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός. Παρόμοια η εικόνα και στο Νηπιαγωγείο. Αγανάκτηση προκαλεί και η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων Κέρκυρας, που δεν λειτουργεί λόγω παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού. Τέλος από τα 25 τμήματα ένταξης λειτουργούν 3 στην Α’ Βάθμια εκπαίδευση και 5 στη Β’ Βάθμια, που από πέρυσι λειτουργούσαν με καθηγητές σχολείων χωρίς εμπειρία.
 • Στην Κοζάνη, το ΕΕΕΕΚ λειτουργεί χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ στην Πτολεμαϊδα, λείπουν όλες οι ειδικότητες από το ΕΕΕΕΚ.
 • Στη Φλώρινα, στο ΕΕΕΕΚ, υπάρχουν μόνο 2 εκπαιδευτικοί και ένας διευθυντής για 30 μαθητές.
 • Στο Ρέθυμνο, στο ΕΕΕΕΚ, εργάζονται 3 εκπαιδευτικοί για 40 μαθητές, ενώ καμιά σχολική μονάδα δεν είναι προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.
 • Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ΕΕΕΕΚ, το μάθημα πραγματοποιείται σε λυόμενες αίθουσες, ενώ δεν υπάρχει διευθυντής, αφού ο νέος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους παραιτήθηκε.
 • Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα σχολεία. Στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης παρατηρούνται 17 κενά, με αποτέλεσμα να λειτουργούν 3 από τις 8 τάξεις, ενώ στο 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, υπάρχουν 10 κενά.
 • Στην Αθήνα, στο Ειδικό Γυμνάσιο στο Ίλιον, υπάρχει έλλειψη εκπαιδευτικού, βοηθητικού προσωπικού, δεν υπάρχει εξοπλισμός και επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις
 • Στον Πειραιά, στο 4θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, λείπουν 3 δάσκαλοι (1 στους 4)
 • Στο 3θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος, υπάρχει μόνο μια δασκάλα και καθόλου ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ 26 Νοε 2020 | 09:28

Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown - Άρση σε τρία στάδια από τις 7 Δεκεμβρίου - Ολα τα σενάρια

Καθοριστικός δείκτης για την άρση του lockdown είναι η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε όλη τη χώρα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 08:29

Την Παρασκευή οι πρώτες αποφάσεις για τη χαλάρωση του lockdown - Βατόπουλος: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Όπως είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, "διαφαίνεται επιπέδωση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι όμως στην περιφέρεια".

24ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ 25 Νοε 2020 | 11:30

"Επιχείρηση" άνοιγμα σχολείων: Τι είπε η Κεραμέως για την επιστροφή στα θρανία

Πότε θα γίνουν οι εισηγήσεις των ειδικών και πότε θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 25 Νοε 2020 | 07:36

Τα τρία κρίσιμα 24ωρα που θα κρίνουν πόσο θα παραταθεί το lockdown – Χριστούγεννα σε στενό κύκλο

Πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες και προβληματισμός για άνοιγμα όλων των σχολείων. Ολα τα σενάρια στο τραπέζι.

ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ 24 Νοε 2020 | 21:03

Άρση του lockdown: Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις - Τι προβλέπεται για σχολεία και λιανεμπόριο

Η άρση των μέτρων του lockdown θα γίνει σταδιακά - Οι ημερομηνίες "κλειδιά"

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ SMS 24 Νοε 2020 | 09:48

Πέτσας: Φρένο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό – Πότε και πώς θα ανοίξουν εστίαση και σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 23 Νοε 2020 | 22:09

Σχολεία: "Στο τραπέζι" σχέδιο για άνοιγμα όλων των βαθμίδων στις 7 Δεκεμβρίου - Πληροφορίες για νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Σκέψεις για να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί, την ίδια μέρα και σε όλη την χώρα.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Νοε 2020 | 17:02

"Θρίλερ" με το άνοιγμα των σχολείων - Κεραμέως: Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών στον πρωθυπουργό

Άγνωστο παραμένει το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς το υπουργείο Παιδείας αναμένει τις οδηγίες των ειδικών.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 23 Νοε 2020 | 16:08

Οριστικό: Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα- Σκέψεις για περιορισμό των ατόμων στα "ρεβεγιόν"

Οι πληροφορίες λένε ότι το lockdown είναι δεδομένο ότι θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου ενώ οι ανακοινώσεις για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς καθυστερούν

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 21 Νοε 2020 | 13:43

Σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων - Ποια θα ανοίξουν πρώτα - Οι δηλώσεις Κεραμέως

Σε τρία στάδια θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία - Τι είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το αν αποτελούν εστίες διασποράς

ΣΩΖΕΙ Η ΜΑΣΚΑ 19 Νοε 2020 | 13:04

ΠΟΥ: Αναποτελεσματικό το κλείσιμο των σχολείων - Με χρήση μάσκας σε ποσοστό 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown

Ο ΠΟΫ αντιτίθεται και στα νέα lockdown στην Ευρώπη, όπως και στο κλείσιμο των σχολείων.

ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΟΛΙΣ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18 Νοε 2020 | 21:56

Κορονοϊός: Κλείνουν ξανά τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη λόγω έξαρσης του κορονοϊού

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, ανακοίνωσε μέσω twitter το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της διασποράς του κορονοϊού