Συγκλονιστικές καταγγελίες από πρώην φοιτήτριες για τον καθηγητή του ΑΠΘ: Για δύο δεκαετίες όλοι γνώριζαν...

Ανοίγουν στόματα μετά τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ, οι οποίες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΠΘ

Ανοίγουν στόματα μετά τις καταγγελίες πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ, οι οποίες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από καθηγητή του Πανεπιστημίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν πρώην φοιτήτρια του Τμήματος Γεωλογίας έγραψε στην ομάδα του facebook ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΠΘ, καταγγέλλοντας καθηγητή του τμήματος για σεξουαλική παρενόχληση και εκδικητική συμπεριφορά.

Η καταγγελία της έφερε ένα κύμα συμπαράστασης και σχόλια από άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τις δραματικές εμπειρίες με τον εν λόγω καθηγητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΠΘ: Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης", είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέφερε ακόμα ότι βρήκε "τοίχο" όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. "Επιτέλους σπάει ένα απόστημα", τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα parallaximag.gr, δημοσίευσε αποκλειστικά ένα κείμενο γυναικών-θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης από τον συγκεκριμένο καθηγητή του ΑΠΘ. Πρόκειται για γυναίκες που έχουν πλέον ενώσει τις δυνάμεις τους και μετά την αναφορά τους στον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου, τίθενται στη διάθεση της δικαιοσύνης μαζί με τη δικηγόρο τους, Αννα Τσιφτελίδου.

Το κείμενο λέει τα εξής:

"Με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές μας σε επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εμείς, ομάδα πρώην φοιτητριών διαφόρων ετών και ειδικοτήτων από Κύπρο και Ελλάδα, απευθυνόμαστε προς όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένου και του ακαδημαϊκού περίγυρου που γνώριζε επί εικοσαετίας ότι στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και δη στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα αναπαράγονταν και συγκαλύπτονταν αντιλήψεις και πράξεις από καθηγητές σε θέση ισχύος που ευνοούσαν την σεξουαλική παραβατικότητα. Η ερώτηση δεν θα έπρεπε να είναι ‘’Γιατί τώρα;’’ και η ευθύνη να μετατοπίζεται στα θύματα, ρωτήστε τους εαυτούς σας κύριοι και κυρίες: Γιατί το αφήσατε να συμβεί τότε; Δραστηριοποιηθήκαμε και συνταχθήκαμε γιατί ήρθε η ώρα να σπάσει η αλυσίδα, για ένα ακαδημαϊκό κόσμο καθαρότερο για τα δικά μας παιδιά.

Ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες για τις αξιόποινες πράξεις που προσβάλουν την αξιοπρέπεια όλων μας, και δημιούργησαν ένα εκφοβιστικό, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό περιβάλλον. Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε δικαίωση από το Πανεπιστήμιο το οποίο σεβόμαστε σαν θεσμό και πολλές από εμάς υπηρετούμε. Οι μαρτυρίες μας αφορούν συγκεκριμένο καθηγητή της σχολής, που η φήμη τους περί σεξουαλικής παρενόχλησης με πράξεις, λέξεις και σωματική και έμφυλη βία προς φοιτήτριες κυκλοφορούσε για δύο δεκαετίες στους διαδρόμους του ΑΠΘ, όπου δεν υπήρχαν υποστηρικτικές δομές από φορείς και ειδικούς για περιπτώσεις όπως η σεξουαλική παρενόχληση, όπως προνοείται από τον ευρωπαϊκό νόμο για να στηρίξουν τα θύματα και να απωθήσουν τέτοια συμβάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμη και σήμερα υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια κοινοποίησης των γεγονότων, αφού γνωρίζουμε ότι οι μαρτυρίες μας θα βρίσκουν εμπόδια την ελλιπή προστασία των θυμάτων και την απουσία ισχυρού νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα η οποία λειτουργεί αποθαρρυντικά. Κορυφαίο γεγονός το ακατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα και η πενταετής παραγραφή του αδικήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ είναι ευρέως γνωστό και μέσα από πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας ότι τα θύματα ίσως χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτή την εμπειρία ή και να βρουν το θάρρος να μιλήσουν. Με όση δύναμη ψυχής μας έχει απομείνει θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στις δεκάδες κοπέλες πρώην φοιτήτριες που επικοινώνησαν μαζί και μας εμπιστεύτηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και απεχθή βιώματα.

Επίσης, εξαιρετικής σημασίας είναι τα πολλαπλά μηνύματα συμπαράστασης και πίστης που δεχτήκαμε από άντρες φοιτητές καθώς και προσωπικές τους μαρτυρίες ότι γνώριζαν τις φήμες. Αυτό καταδεικνύει πως το ζήτημα της αναγνώρισης της ισότητας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής ταυτότητας στον εκπαιδευτικό χώρο αφορά όλους. Οι απόφοιτες και οι φοιτήτριες της Φιλοσοφικής ΑΠΘ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 08 Μαρ 2021 | 09:29

Κατάληψη στο ΑΠΘ: Λουκέτο βάζει η Σύγκλητος στην κεντρική διοικητική και οικονομική λειτουργία

Κλείνουν οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του ΑΠΘ - Η απόφαση της Συγκλήτου μετά από 15 ημέρες κατάληψης.

ΣΤΟ ΑΠΘ 08 Μαρ 2021 | 09:15

Θεσσαλονίκη: Ανιχνεύθηκε η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη στα λύματα

Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέλιξης των μεταλλάξεων του κορονοϊού από τα λύματα της Θεσσαλονίκης - Ανιχνεύθηκε η βρετανική και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ 07 Μαρ 2021 | 15:33

Οι οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης: "Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου"

Συμβουλές και οδηγίες στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης δίνει η ΕΛ.ΑΣ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 07 Μαρ 2021 | 15:08

Εβελίνα Παπούλια: Αν έκανε κάποιος κάτι στην κόρη μου, θα ήταν θαμμένος μπρούμυτα και θα έσκαβε προς τα κάτω για να βγει

Η απάντηση της Εβελίνας Παπούλια και η θέση της απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 07 Μαρ 2021 | 12:18

Λυδία Κονιόρδου: "Οταν ήμουν 15 ετών αποπειράθηκαν να με βιάσουν" - Tι είπε για Λιγνάδη

Η Λυδία Κονιόρδου αποκάλυψε ότι υπήρξε θύμα απόπειρας βιασμού όταν ήταν 15 ετών - Η συγκλονιστική περιγραφή της - Τι είπε για τον Δ. Λιγνάδη.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΗ 07 Μαρ 2021 | 08:30

Μπιμπίλας: Οταν στάθηκαν όλοι στο πλευρό μου, έκλαιγα από συγκίνηση στο κρεβάτι μου

Για το κύμα συμπαράστασης που δέχεται μετά το τσουνάμι καταγγελιών στο ΣΕΗ και την επίθεση του Δημήτρη Λιγνάδη στο πρόσωπό του, μίλησε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 06 Μαρ 2021 | 14:00

Καμπανάκι για τη Θεσσαλονίκη: Αυξητική η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Το ιικό φορτίο των τελευταίων δύο ημερών είναι αντίστοιχο των τιμών μέτρησης του Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν την δραματική αύξηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 06 Μαρ 2021 | 11:39

Viral το βίντεο του Δημήτρη Μυράτ: "Παραιτήθηκα από το Εθνικό Θέατρο όταν βγήκα ραντεβού με μαθήτρια μου"

"Παραιτήθηκα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να μη δώσω την εντύπωση ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου ως καθηγητής και έχω σχέση με μαθήτριες", είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μυράτ.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ 05 Μαρ 2021 | 21:50

"Έχεις φωνή": Συμβουλές και οδηγίες της ΕΛΑΣ για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

Πού μπορεί να απευθυνθεί το θύμα για να διαχειριστεί την κατάσταση και άλλες χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές.

ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 05 Μαρ 2021 | 10:05

Και άλλος πασίγνωστος ηθοποιός στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα - "Βαρύς" φάκελος από το ΣΕΗ για σεξουαλικές επιθέσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε βάρος ανθρώπων του θεάτρου, ενώ στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα βρίσκεται ακόμα ένας πασίγνωστος ηθοποιός, για σεξουαλικές επιθέσεις.

«ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΕΙΜΑΙ» 05 Μαρ 2021 | 09:35

Ελένη Φιλίνη: Πήγα στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη και με παρενόχλησε σεξουαλικά η σύζυγός του

Το απίστευτο περιστατικό που εξομολογήθηκε η Ελένη Φιλίνη: "Άρχισε να με χαϊδεύει να μου λέει πόσο ωραία είμαι...".

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 04 Μαρ 2021 | 19:00

Αιμίλιος Ράφτης: Ο Λιγνάδης εκθείαζε το σώμα μου όταν ήταν καθηγητής μου [βίντεο]

Ο Αιμίλιος Ράφτης μίλησε για το πώς ήταν ο Δημήτρης Λιγνάδης ως καθηγητής δραματικής σχολής.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 04 Μαρ 2021 | 12:30

Νίκος Ορφανός: Σκηνοθέτης μου έλεγε "άντε γ@μ@σ@ αρχ@@@" μπροστά στον κόσμο

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός αποκάλυψε ένα έντονο περιστατικό που του είχε τύχει παλιότερα με σκηνοθέτη.