Σύμβουλος Ακεραιότητας στο Δημόσιο: Θα δέχεται καταγγελίες για περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας διαμεσολαβεί, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των αναφορών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
δημόσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο, το οποίο εισάγει τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας, ενώ περιέχει και πλήθος διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προβλέπεται, ειδικότερα, για πρώτη φορά η σύσταση αυτοτελούς γραφείου Συμβούλου Ακεραιότητας, στον οποίο οι υπάλληλοι θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας, σοβαρής αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ακόμα και σεξουαλικής παρενόχλησης και γενικά παραβιάσεων ακεραιότητας από συναδέλφους ή προϊσταμένους τους.

Ο Σύμβουλος Ακεραιότητας διαμεσολαβεί, προκειμένου να επιληφθούν τα όργανα του φορέα ή εξωτερικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση των αναφορών. Παρακολουθεί τη διαδικασία της διερεύνησής τους και ενημερώνει σχετικά τον υπάλληλο που την υπέβαλε. Κάθε έτος συντάσσει έκθεση και την υποβάλλει στον επικεφαλής του φορέα και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας που χρησιμοποιεί ο φορέας, το έργο που επιτελέστηκε, καθώς και για την πορεία των υποθέσεων που χειρίστηκε. Γενικά η δραστηριοποίηση του Συμβούλου Ακεραιότητας έχει περισσότερο προληπτικό παρά κατασταλτικό ή τιμωρητικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σύσταση του σχετικού γραφείου προβλέπεται σε κάθε υπουργείο και υπό προϋποθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές, σε δήμους και περιφέρειες, σε αυτοτελείς υπηρεσίες, σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.

Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων Συμβούλου Ακεραιότητας θα πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Συμβούλων Ακεραιότητας, που θα τηρείται ηλεκτρονικά στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτό εγγράφονται, κατόπιν αίτησής τους, μόνιμοι ή αορίστου χρόνου διοικητικοί υπάλληλοι, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, έχουν τον Α' βαθμό και τριετή κατ' ελάχιστο πραγματική δημόσια υπηρεσία, και διαθέτουν Πιστοποιητικό Επάρκειας, που θα αποκτάται κατόπιν παρακολούθησης ειδικού προγράμματος από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου σε κάθε δημόσιο φορέα

Με το εν λόγω νομοσχέδιο θεσπίζεται, επίσης, ενιαίο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για το σύνολο των φορέων του δημόσιου φορέα για τη βελτίωση της απόδοσής τους και την αποφυγή παραβίασης της νομοθεσίας, των κανονισμών και των πολιτικών που διέπουν τη λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλο τον δημόσιο τομέα με σκοπό την ενίσχυση των μηχανισμών λογοδοσίας στο εσωτερικό κάθε φορέα.

Σχετικά με τις λοιπές διατάξεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ των δήμων μπορούν να επιλέγονται σε θέσεις προϊσταμένων Γενικής Διεύθυνσης.

- Αυξάνονται περαιτέρω οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων και των περιφερειών.

- Παρατείνονται κατά δύο έτη οι μισθώσεις δημοτικών ακινήτων και κυλικείων.

- Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του πειθαρχικού παραπτώματος που σχετίζεται με τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής εντός και εκτός της υπηρεσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Ορίζεται ότι ο Υπηρεσιακός Γραμματέας είναι πειθαρχικός προϊστάμενος για το προσωπικό των οργανικών μονάδων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του και μπορεί να επιβάλει την πειθαρχική ποινή του προστίμου ύψους ίσου με τις αποδοχές έως δύο μηνών.

- Επιτρέπεται η μετάταξη του προσωπικού του ΟΛΠ και του ΟΛΘ στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

- Δημοτικοί Αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε σωφρονιστικά καταστήματα και επέστρεψαν στους δήμους διατηρούν την τυχόν προσωπική διαφορά αναδρομικά από τον χρόνο ανάληψης καθηκόντων στον φορέα υποδοχής.

- Η μοριοδότηση εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης ως κριτηρίων επιλογής Προϊσταμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 33 έτη (396 μήνες).

Τέλος, απαλλάσσονται από την συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις για απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση όσοι έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο, ή σε σχολείο που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας, εφόσον έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης απαλλάσσονται όσοι έχουν αποφοιτήσει από ελληνόγλωσσο πρόγραμμα ελληνικού ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο ελληνόγλωσσου προγράμματος ελληνικού ΑΕΙ ή έχουν εκπονήσει διδακτορική διατριβή στα ελληνικά σε ελληνικό ΑΕΙ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 09 Απρ 2021 | 08:16

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Τι εξετάζεται για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών, με το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων να τίθεται επί τάπητος.

09 Απρ 2021 | 07:22

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, οι σεξουαλικές επιθέσεις και η επιστολή Τσίπρα - Το πρώτο ελληνικό #MeToo

Η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας -

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ 08 Απρ 2021 | 16:01

"Εκλογές το 2021" έγραφε η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ και προκάλεσε πανικό- Τεχνικό λάθος λέει το υπουργείο

Η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών με το λάθος "Εκλογές 2021".

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2021 | 15:44

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: "Εχω καταθέσει ήδη στο ΣΕΗ για περιστατικό που ήμουν μάρτυρας"

Όπως αποκάλυψε ο Γερ. Σκιαδαρέσης έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό και έχει καταθέσει στο πειθαρχικό της ΣΕΗ

ΤΟΥΣ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ 07 Απρ 2021 | 11:15

Καταγγελίες σοκ για κακοποίηση από 22 αθλήτριες της ενόργανης: Εριχναν σφαλιάρες και κλοτσιές - "Μας τραβούσαν από το αιδοίο"

Απίστευτα βασανιστήρια καταγγέλλουν σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό αθλητές της ενόργανης, όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 05 Απρ 2021 | 21:33

Μανώλης Λιδάκης: "Γνώρισα απάνθρωπες συμπεριφορές, μου έχουν συμβεί σεξουαλικές παρενοχλήσεις"

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Μανώλη Λιδάκη που μοιράστηκε τις εμπειρίες του λέγοντας πως τον "κακομεταχειρίστηκαν πάρα πολύ. Γνώρισα απάνθρωπες συμπεριφορές".

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ 05 Απρ 2021 | 11:34

Συνέντευξη Χατζηδάκη στο Capital.gr για εκκρεμείς συντάξεις, αναδρομικά, υπερωρίες και ανεργία

Ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνει πως το εργασιακό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει αλλαγές στις υπερωρίες.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 1 ΔΙΣ 03 Απρ 2021 | 10:38

Πνεύμονας πρασίνου 80 στρεμμάτων στην ΠΥΡΚΑΛ - Το σχέδιο για τη μεταφορά 9 υπουργείων στο πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" [εικόνες-βίντεο]

Στον χώρο θα μετεγκατασταθούν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτική Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ 02 Απρ 2021 | 11:41

Η Ελληνίδα σεφ που κακοποιήθηκε από τον πρέσβη της Βενεζουέλας: Πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησε να μη μιλήσω

Η απίστευτη περιπέτεια της Ξένιας Μπουζαρανίδου που εδώ και 8 χρόνια αναζητά δικαίωση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φράνκλιν Γκονζάλες.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 31 Μαρ 2021 | 12:23

Αυτός είναι ο τραυματιοφορέας που κατηγορείται για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών - Απολογείται στον ανακριτή [εικόνες]

Στον ανακριτή ο τραυματιοφορέας του Παίδων "Αγία Σοφία" που φέρεται να κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 30 Μαρ 2021 | 19:05

Τέλος το lockdown: Από το Σάββατο ελεύθερη η μετακίνηση μεταξύ δήμων, μετά ανοίγει το λιανεμπόριο και μετά τα Λύκεια

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown

«ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ» 30 Μαρ 2021 | 17:03

Συζήτηση στη Βουλή για σύσταση προανακριτικής- Ν. Παππάς: Διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική η πρόταση της ΝΔ

Όπως είπε ο κ. Παππάς, ο Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια.