Συμμορίες ανηλίκων στην Αθήνα: Μαθητές με μαχαίρια και σιδερογροθιές

Επικίνδυνα παιχνίδια δύναμης και επικυριαρχίας ανάμεσα σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας, αιματηρές συμπλοκές, βίαιες επιδρομές.

Πάτρα: Ανήλικοι λήστευαν ανήλικους με την απειλή μαχαιριού

Επικίνδυνα παιχνίδια δύναμης και επικυριαρχίας ανάμεσα σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας, αιματηρές συμπλοκές, βίαιες επιδρομές. Τις 132 έφτασαν οι υποθέσεις όλων των ειδών σωματικών βλαβών με 194 ανήλικους πρωταγωνιστές που διαχειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".

Πολλές από αυτές καταγράφηκαν στα πλαίσια ενός "ακήρυχτου πολέμου" ανάμεσα σε "σχολικές" συμμορίες που συνεχίζει να κάνει την εμφάνιση του σε περιοχές της Αττικής. Μαθητές ηλικίας 13-17 ετών, σε ομάδες των 10-30 ατόμων, υπεύθυνοι για κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές με φόντο την επίδειξη δύναμης.

Την τελευταία 5ετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν ασχοληθεί με 586 υποθέσεις από τις οποίες έχουν συλληφθεί 836 ανήλικοι, μόνο για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο σύνολο των υποκατηγοριών της, δηλαδή απλή, απρόκλητη, επικίνδυνη, βαριά, θανατηφόρα, συμπλοκή, από αμέλεια και απόπειρα. Το 2018 είχε καταγραφεί μία τέτοια… σωματική βλάβη, που είχε αφήσει πίσω της ένα νεκρό ανήλικο παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

17 σπείρες ανηλίκων εξαρθρώθηκαν

Μια "κληρονομημένη" επικυριαρχία σε περιοχές διεκδικούν οι συμμορίες ανηλίκων, σύμφωνα με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, με τις επιθέσεις όπως λένε να είναι πάντοτε στοχευμένες, καθώς η κάθε ομάδα έχει λίστα με τα μέλη από τις "εχθρικές" παρέες γειτονικών περιοχών. Συνολικά 17 σπείρες ανηλίκων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. το 2020, υπεύθυνες για κάθε λογής αδικήματα, ανάμεσα τους και "ομάδες" ανηλίκων που κρύβονται πίσω από αιματηρές επιθέσεις και συμπλοκές.

Τα κλειστά λόγω lockdown, γυμνάσια και λύκεια, δεν φαίνεται να έχουν περιορίσει τις "μάχες" ανάμεσα στα "αντίπαλα στρατόπεδα", με τους μαθητές να εξορμούν σε κοντινές, "εχθρικές περιοχές" με στόχο να δείξουν το ποιος έχει το πάνω χέρι. Μια από αυτές τις επιδρομές, πραγματοποιήσαν ανήλικοι στην Αργυρούπολη το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας με μαχαίρι έναν 17χρονο.

"Λάφυρα νίκης" τα κινητά

"Τι με κοιτάς του είπαν, πιάστηκαν στα χέρια και του πήραν το κινητό". Με αυτά τα λόγια περιγράφει η μητέρα του 17χρονου, τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η επίθεση που δέχτηκε ο γιος της από ομάδα περίπου 30 νεαρών στην Πλατεία Έλενας Βενιζέλου στην Αργυρούπολη. Ο μαθητής που αντιστάθηκε κατέληξε στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι, ένα εκ των οποίων λίγα μόλις χιλιοστά από την καρωτίδα του. Νωρίτερα είχαν ξυλοκοπήσει και έναν 16χρονο από τον οποίο είχαν επίσης αποσπάσει το κινητό του τηλέφωνο. Τα κινητά αποτελούν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές "λάφυρα", στη μάχη που δίνουν συμμορίες ανηλίκων για να αποκτήσουν "κυριαρχία" σε γειτονιές της Αθήνας. Έναν τέτοιο πόλεμο φαίνεται ότι έχουν κηρύξει σε μαθητές της Αργυρούπολης νεαροί από την Άνω Γλυφάδα, που πραγματοποίησαν επιδρομή και επίδειξη δύναμης στην περιοχή το προηγούμενο Σάββατο, τραυματίζοντας τα δυο παιδιά. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο 15χρονους και έναν 16χρονο, μέλη της ομάδας, που κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα με βίαιες επιθέσεις ανηλίκων της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες έφτασαν τις 229, μόνο για απλή σωματική βλάβη και όχι και των υπόλοιπων υποκατηγοριών του ίδιου αδικήματος. Το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί 69 υποθέσεις απλής σωματικής βλάβης με ανήλικους δράστες. Ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς το 2016, τα αντίστοιχα περιστατικά δεν ξεπερνούσαν τα 33. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι συνήθως τα θύματα δέχονται επίθεση από πολλά άτομα, καθώς οι δράστες στους 69 αυτούς ξυλοδαρμούς ήταν συνολικά 99. Όσον αφορά τα ανήλικα θύματα τέτοιων συμβάντων, τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν τα 141.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χάρτης των σχολικών "εμφυλίων"

Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Ζωγράφου, Πανόρμου, Γαλάτσι, είναι μερικές μόνο από τις περιοχές, στις οποίες τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί, συμπλοκές και βίαιες επιθέσεις με ανήλικους πρωταγωνιστές. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας 17χρονος είχε καταλήξει στον Ευαγγελισμό με κάταγμα στη γνάθο και χτυπήματα σε όλο το σώμα μετά από επίθεση που δέχτηκε από περίπου 20 νεαρούς στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στο Γαλάτσι. Η αστυνομία είχε συλλάβει 4 άτομα, ηλικίας 15 και 17 ετών. Καταγγελίες έκαναν λόγο για συμμορία που τρομοκρατούσε μαθητές στην περιοχή. Όπως ανέφερε μάλιστα η δικηγόρος της οικογένειας του 17χρονου, ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα το θύμα να μην δώσει συνέχεια μετά την επίθεση.

Η "ομερτά" του φόβου

Χαρακτηριστικό του τρόμου που έχουν σκορπίσει τέτοιες συμμορίες, είναι το γεγονός ότι τα νεαρά θύματα, σπάνια επιλέγουν να μιλήσουν στις αρχές, εκτός και αν καταλήξουν στο νοσοκομείο. Οι διαφορές συνήθως λύνονται στο δρόμο, με συμπλοκές και επιθέσεις αντιποίνων.

Στις 17 Ιουνίου ένα βίαιο ραντεβού ανάμεσα σε μαθητές στην οδό Σπανοβαγγέλη στου Ζωγράφου, είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει μαχαιρωμένος στο νοσοκομείο ένας 15χρονος. Ανάμεσα στα 40-50 άτομα που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη συμπλοκή ήταν μαθητές από σχολεία του Βύρωνα, του Παγκρατίου και της Καισαριανής και αντίπαλες ομάδες από τους Αμπελόκηπους και του Ζωγράφου. Πάνω τους είχαν πτυσσόμενα γκλοπ, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ ανάμεσα στα άτομα που ταυτοποιήθηκαν υπήρχαν νεαροί που είχαν απασχολήσει τις αρχές για σωματικές βλάβες και κλοπές. Τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα, είχαν σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον άλλες δυο συμπλοκές στο ενεργητικό τους, μια στου Ζωγράφου και μια στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

"Ξύλο" και στα social media SOCIAL MEDIA

Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της συμπλοκής στου Ζωγράφου, δεν δίσταζαν να κάνουν επίδειξη των παραβατικών τους συμπεριφορών με αναρτήσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας την ονομασία pagkratihood. Μέσα από τέτοιες αναρτήσεις "επίδειξης δύναμης", καταφέρνει σε αρκετές περιπτώσεις η ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίζει τους ανήλικους δράστες επιθέσεων και συμπλοκών, καθώς αρκετοί από αυτούς δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές. Στην πρόσφατη επίθεση στην Αργυρούπολη, αστυνομικοί είχαν εντοπίσει φωτογραφία στα social media των συλληφθέντων, στην οποία περισσότερα από 50 άτομα είναι παρατεταγμένα μπροστά από εκκλησία στην Άνω Γλυφάδα, κρατώντας στα χέρια τους στυλιάρια. Ανάμεσα τους φαίνεται ότι βρίσκονται τα περίπου 30 άτομα που επιτέθηκαν στους δύο μαθητές τραυματίζοντας τους.

Σε μια άλλη περίπτωση τον Φεβρουάριο του 2020, ανήλικοι δράστες βίαιου περιστατικού σχολικού εκφοβισμού στο Βύρωνα, είχαν αναρτήσει ιστορία στο Instagram μέσα από το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο είχαν προσαχθεί, γράφοντας χαρακτηριστικά: "Τ’ αδέρφια μου δεν μασάνε π…..ες!". Οι 8 προσαχθέντες (μαθητές και εξωσχολικοί), ήταν ανάμεσα στα άτομα που είχαν ξυλοκοπήσει άγρια έναν 17χρονο που προσπαθούσε να υπερασπιστεί την αδερφή του που είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού. "Με περίμεναν 17 άτομα και άρχισαν να με χτυπούν, να με γρονθοκοπούν και να με κλωτσούν για ενάμιση λεπτό με ασταμάτητες μπουνιές και κλωτσιές" είχε δηλώσει το θύμα της επίθεσης, που είχε αναγνωρίσει ανάμεσα στους δράστες μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποινικό μητρώο πριν τα… 17

Εκτός όμως από τις συμμορίες που έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο κυριαρχίας στις γειτονιές της Αθήνας, ανήλικοι φαίνεται να πρωταγωνιστούν σε κάθε λογής εγκληματική δραστηριότητα, πολλές φορές ακόμα και ως μέλη σε σπείρες ενηλίκων. Ληστείες, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές Ι.Χ., είναι μερικά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται συμμορίες νεαρών ηλικίας κάτω των 17 ετών. Σπείρα ληστών που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχε 21 ανήλικα μέλη ανάμεσα τους ακόμα και ένα 8χρονο αγόρι. Οι συλληφθέντες ξυλοκοπούσαν με μανία τα θύματα τους για να τους πάρουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα, τις περισσότερες φορές μάλιστα μπροστά σε κόσμο στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Συντάγματος, Θησείο). Η συγκεκριμένη είναι μια από τις 17 συνολικά εγκληματικές οργανώσεις ανηλίκων που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ το 2020. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό την τελευταία πενταετία. Αντίστοιχες συμμορίες δρούσαν τα τελευταία χρόνια και σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Γκύζη και Εξάρχεια.

Περίοπτη θέση στον χάρτη της παραβατικότητας των ανηλίκων συνεχίζουν να έχουν οι κλοπές καθώς το προηγούμενο έτος, καταγράφηκαν συνολικά 828 υποθέσεις. Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει οι βιασμοί από ανηλίκους, που το 2020 έφτασαν τους 20, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2019.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 23 Φεβ 2021 | 21:35

Βλάχος για Λιγνάδη: "Υπάρχουν κι άλλες μαρτυρίες σε βάρος του - Πώς προσέγγιζε τους ανήλικους" [Βίντεο]

Ο δικηγόρος του μηνυτή του σκηνοθέτη, Ιωάννης Βλάχος, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει ως προς το πόσοι από αυτούς είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν στην Ανακρίτρια για κατάθεση

ΕΙΧΑΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΦΕΙΓ ΒΟΛΑΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ 21 Φεβ 2021 | 15:19

Μαζικές συλλήψεις για την επίθεση με τρικάκια στα γραφεία της ΝΔ: Χειροπέδες σε 111 άτομα

Ποιες κατηγορίες βαραίνουν τους 111 συλληφθέντες για την επίθεση με τρικάκια στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο

ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 21 Φεβ 2021 | 14:08

Χειροπέδες στον "ομπρελάκια" του Ελ. Βενιζέλος: Ξάφριζε τσάντες επιβατών με τη βοήθεια ομπρέλας [Βίντεο]

Συνελήφθη ο "ομπρελάκιας", ο ληστής του Ελ. Βενιζέλος που έκλεβε τσάντες επιβατών

ΑΝΘΕΙ Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Φεβ 2021 | 18:35

"Βροχή" τα πρόστιμα και οι συλλήψεις για κορονοπάρτι και καταστήματα με πελάτες εντός

Χθες Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 75.361 έλεγχοι και καταγράφηκαν 1.457 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΡΟΜΑ 19 Φεβ 2021 | 11:28

Λαμία: Έπιασαν τους ανήλικους που λήστευαν ηλικιωμένες

Είχαν κάνει τουλάχιστον 4 ληστείες στη Λαμία το προηγούμενο 15νθημερο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΙ SILVER ALERT ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ 18 Φεβ 2021 | 09:57

Θρίλερ στη Λαμία με 81χρονο αγνοούμενο: Παραμένει άφαντος για 15 ημέρες - Βρέθηκε το αυτοκίνητό του [Εικόνες]

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του 81χρονου από τη Λαμία που αγνοείται τις τελευταίες 15 ημέρες

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. 17 Φεβ 2021 | 19:07

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε πτώμα σε κτίριο του ΑΠΘ [Εικόνες - Βίντεο]

Το πτώμα ενός άνδρα εντοπίστηκε σε κτίριο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΟΧΗΜΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΟ 15 Φεβ 2021 | 15:26

Απίστευτο: Σήκωσαν όλο το αυτοκίνητο και πήραν τον καταλύτη [Εικόνες]

Συνεχίζονται οι κλοπές καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Φεβ 2021 | 07:41

Κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία - Ποιοι στρατηγοί προάγονται, ποιοι πήγαν σπίτι τους - Ολα τα ονόματα

Επιφανειακές, ρηχές και συμβατικές για την εποχή που διανύουμε, ήταν οι κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που εξελίχθηκαν το Σαββατοκύριακο.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 13 Φεβ 2021 | 21:21

ΕΛ.ΑΣ: Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις υποστρατήγων - Αντιστράτηγος ο μέχρι σήμερα Αττικάρχης

Ο μέχρι σήμερα Αττικάρχης, Γεώργιος Γιάννινας, προήχθη από υποστράτηγος σε αντιστράτηγος, κατά τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ 4 ΙΧ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ 11 Φεβ 2021 | 19:58

Καραμπόλα στον Κηφισό: Απίστευτο - Η κλούβα της ΕΛ.ΑΣ μετέφερε την Πόλα Ρούπα

Η κλούβα της Ελληνικής Αστυνομίας που ενεπλάκη στην καραμπόλα μετέφερε κρατούμενους, μεταξύ τους ήταν και η Πόλα Ρούπα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 11 Φεβ 2021 | 19:27

Αποκαλύψεις - σοκ για γνωστό σκηνοθέτη: Φωνές παιδιών από Βαλκάνια και Πακιστάν ακούγονταν από το διαμέρισμά του [Βίντεο]

Καταγγελία στην ΕΛΑΣ για γνωστό ηθοποιό - σκηνοθέτη που αφορούσε για παρουσία ανηλίκων σε οροφοδιαμέρισμα κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11 Φεβ 2021 | 14:44

"200 άτομα με καδρόνια έκαναν τα επεισόδια": Αποκαλυπτικό βίντεο της ΕΛΑΣ για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ανακοίνωση και βίντεο της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο