Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την έκρηξη βίας στα hotspots

SOS από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την έκρηξη βίας στα hotspots

SOS από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και για την τήρηση των συμφωνηθέντων από την Τουρκία. Την ώρα που στους προσφυγικούς καταυλισμούς η κατάσταση είναι εκρηκτική, σε Ειδομένη, Πειραιά, Χίο με επεισόδια σε καθημερινή βάση, πετροπόλεμο και μαχαιρώματα η Υπατη Αρμοστεία κάνει λόγο για θλιβερές συνθήκες και μεγάλα κενά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Η επικεφαλής του οργανισμού Μελίσα Φλέμινγκ ζήτησε να υπάρξουν εχέγγυα πριν ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι απόλυτα έτοιμη για την εφαρμογή της συμφωνίας είπε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας. Η Υπατη Αρμοστεία εκφράζει φόβους ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις στο Αφγανιστάν.

Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η περαιτέρω στήριξη των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου από την ΕΕ. Αναφορά γίνεται και στις συνθήκες που επικρατούν στη Σάμο και τη Λέσβο, στα επεισόδια και τα μαχαιρώματα.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά πρόσβαση και ελέγχους στην Τουρκία για τους πρόσφυγες-μετανάστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους διεθνείς οργανισμούς και να αποτραπεί ο κίνδυνος απέλασής τους από την Τουρκία.

«Καίγεται» η Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις

Η κυβέρνηση «καίγεται» να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία με τις Τουρκικές αρχές να έχουν δηλώσει ότι σε αυτήν τη φάση μπορούν να δεχθούν μόνο 500 μετανάστες. Αυτήν τη στιγμή πάντως δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση κανενός αιτήματος ασύλου αφού ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η καταγραφή τους και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου (εντός 14 ημερών προβλέπει η συμφωνία) προσφύγων και μεταναστών που αυτήν τη στιγμή είναι στον αέρα.

Η βοήθεια σε προσωπικό από την Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη ενώ η υπηρεσία ασύλου δεν έχει ακόμη κλιμάκια σε όλα τα νησιά. Αύριο Σάββατο αναμένεται να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου 400 αστυνομικοί της Frontex. Σε αυτό που ελπίζει τώρα η κυβέρνηση είναι αν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε όσους επιθυμούν να περάσουν το Αιγαίο. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, δεν είναι αισιόδοξος αφού χθες, μιλώντας στη Διάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια συμφωνία «με μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της».

Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την έκρηξη βίας στα hotspots

Γενικευμένη έκρηξη στα hotspots

Χθες Σύροι και Αφγανοί έκαναν στην κυριολεξία γυαλιά καρφιά το ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Χίο με αποτέλεσμα οι οργάνωση να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κέντρο κλειστού τύπου στο νησί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, στα χθεσινά επεισόδια καταστράφηκε το ιατρείο και τα μηχανήματα που υπήρχαν σε αυτό, με τις ζημιές να υπολογίζονται στα 30.000 ευρώ.

Mεμονωμένες ομάδες για άγνωστο λόγο ήρθαν σε αντιπαράθεση με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Από την καταστροφική τους μανία δεν ξέφυγαν ούτε οι υποδομές του hotspot αφού έσπασαν ότι βρήκαν μπροστά τους. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια διακοπής των επεισοδίων και προκειμένου να αποφευχθούν επιπλέον τραυματισμοί η Αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙ.ΑΛ. με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Να σημειωθεί ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Συναγερμός από τον ΟΗΕ για την έκρηξη βίας στα hotspots - εικόνα 2

52.046 πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα


Συνολικά 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες καταμετρήθηκαν σήμερα το πρωί, ενώ οι νέες αφίξεις στα νησιά ήταν 339.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 5.720 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων η πλειονότητα παραμένει στη Λέσβο (3.311). Στην Αττική μετρήθηκαν 14.608 άτομα, εκ των οποίων τα 5.377 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.577 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη βόρεια Ελλάδα φθάνουν τους 28.813, εκ των οποίων οι 11.318 καταλύουν στην Ειδομένη.

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα

Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, η Διεθνής Αμνηστία εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Αγκύρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τους τελευταίους μήνες καθημερινά εξαναγκάζει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην χώρα τους παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βγαίνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας στο Βερολίνο ο ακριβής αριθμός των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες. «Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο», αναφέρει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία. «Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία».

Έρευνες στα νότια σύνορα της χώρας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία στους πρόσφυγες και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Amnesty International.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 28 Οκτ 2021 | 14:54

Συγκίνηση: Παρέλαση στο "λαβωμένο" από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι [εικόνες]

Μαθητές, γονείς και αρχές τίμησαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο "λαβωμένο" από τους σεισμούς Αρκαλοχώρι

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ HOTSPOT ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 28 Οκτ 2021 | 14:42

Σχιστό: Βίντεο ντοκουμέντο από την άγρια επίθεση Ρομά σε πυροσβεστικό όχημα

Στη δημοσιότητα βίντεο από την επίθεση σε πυροσβεστικό όχημα στο Σχιστό. Χτύπησαν και λήστεψαν τους δύο πυροσβέστες.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 28 Οκτ 2021 | 14:30

28η Οκτωβρίου: 15 στιγμιότυπα από τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα μετά από δύο χρόνια [εικόνες]

Πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα σήμερα, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μετά από δύο χρόνια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 28 Οκτ 2021 | 14:25

ΝΔ για 28η Οκτωβρίου: Συμβολίζει την εθνική περηφάνια και τη δύναμη που πηγάζει από την ενότητα και το δίκαιο

"81 χρόνια μετά το ΟΧΙ και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία και θάρρος το μέλλον της", σημειώνει η ΝΔ.

ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 28 Οκτ 2021 | 14:19

Ηράκλειο: Ψαράδες χτυπήθηκαν από μεγάλο κύμα - Ενας νεκρός και δύο στο νοσοκομείο

Τέσσερις άνδρες ψάρευαν στα βράχια, στην περιοχή Αλυκές. Ένα μεγάλο κύμα τους χτύπησε και τους παρέσυρε μέσα στη θάλασσα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΠΟ 6 ΓΥΝΑΙΚΕΣ 28 Οκτ 2021 | 13:59

Πέραμα: Μπλόκο γυναικών σε Χρυσαυγίτη δημοτικό σύμβουλο που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι [βίντεο]

Μια ανθρώπινη αλυσίδα από 6 γυναίκες έφραξαν το δρόμο σε Χρυσαυγίτη δημοτικό σύμβουλο που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι.

ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΑΤΟΜΑ 28 Οκτ 2021 | 13:57

Επεισόδια στο Ζευγολατιό με Ρομά: Κλειστή η Εθνική Κορίνθου-Πατρών -Πετροπόλεμος και εγκλωβισμένοι οδηγοί

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η αστυνομία, ειδικά σε περιοχές με καταυλισμούς Ρομά, μετά τη φονική καταδίωξη στο Πέραμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΗ 28 Οκτ 2021 | 13:55

Φρίκη στον Βόλο: Ηλικιωμένος είχε δεμένο πίτμπουλ από το μηχανάκι και σερνόταν στο οδόστρωμα

Ηλικιωμένος κακοποιούσε πίτμπουλ, μια φιλόζωη το κατήγγειλε και έτσι υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα.

84 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Οκτ 2021 | 13:51

28η Οκτωβρίου: Κατάδυση με τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία στη λίμνη Βουλιαγμένης [βίντεο]

Στη Βουλιαγμένη καταδύεται η μεγαλύτερη Ελληνική σημαία.

ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ ΤΟ 2002 28 Οκτ 2021 | 13:37

Χριστόδουλος Γιακουμής: Ποιος είναι ο πιλότος του F16 που πέταξε πάνω από τη Θεσσαλονίκη

Ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής που πέταξε ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου είναι 37 ετών και έχει καταγωγή από το Πέραμα.

ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ 28 Οκτ 2021 | 13:12

Κώστας Μπακογιάννης: Με τον μικρό του γιο στην παρέλαση στο Σύνταγμα - Με κοστούμι ο 4χρονος Δήμος [εικόνες]

Ο γιος του Κώστα Μπακογιάννη και της Σίας Κοσιώνη έκλεψε τις εντυπώσεις στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 235 ΣΧΟΛΕΙΑ 28 Οκτ 2021 | 12:58

Ο μικρός σημαιοφόρος από την Αφρική που έκλεψε την παράσταση στην μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα [εικόνες]

Γεμάτοι υπερηφάνεια οι μαθητές παρήλασαν για την Εθνική Επέτειο. Ανάμεσά τους και παιδιά κάθε θρησκεύματος και κάθε καταγωγής.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 28 Οκτ 2021 | 12:50

Καραμανλής και Παζαΐτη για... σπέσιαλ παϊδάκια σε ταβέρνα στα Αμπελάκια Λάρισας [εικόνες]

Στα Αμπελάκια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη και φίλους, για σπέσιαλ παϊδάκια σε ταβέρνα.