Follow us

Συναγερμός για πυρκαγιές λόγω καύσωνα και ισχυρών ανέμων - 89 πτητικά μέσα πυρόσβεσης φέτος

Πρόληψη, έγκαιρη ειδοποίηση, άμεση κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων, είναι η τακτική πυρόσβεσης, προκειμένου να μην αφήνεται περιθώριο για την εκδήλωση ταυτόχρονων μεγάλων πυρκαγιών.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ

"Την εντοπίζουμε, την αξιολογούμε, την προσβάλουμε μαζικά" είναι το τρίπτυχο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πρόληψη, έγκαιρη ειδοποίηση, άμεση και μαζική κινητοποίηση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, είναι η τακτική πυρόσβεσης, προκειμένου να μην αφήνεται περιθώριο για την εκδήλωση ταυτόχρονων μεγάλων πυρκαγιών, που προκαλούν διασπορά των δυνάμεων και επικίνδυνη εξάπλωσή τους.

Από την πρώτη ειδοποίηση εκδήλωσης πυρκαγιάς, αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος, σε πραγματικό χρόνο, θα εξετάζουν ανάγλυφο περιοχής, καύσιμη ύλη, ένταση και φορά ανέμων, απόσταση από κατοικημένες περιοχές, και θα κινητοποιούν το σύνολο των δυνάμεων για άμεση προσβολή και γρήγορη κατάσβεση.

Διασπορά και "Κλέων"

Η διασπορά των εναέριων μέσων και η σωστή κατανομή τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδα, είναι το στοιχείο που θα λειτουργήσει κομβικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών για την φετινή αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο μεταξύ οι φωτιές αυξάνονται, και ο "Κλέων" μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Την εβδομάδα που πέρασε ο "Κλέων" είχε… άπνοια, από σήμερα όμως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ισχυρούς βόρειους ανέμους, επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ζητώντας την προσοχή προσωπικού αλλά και πολιτών. Γι αυτό το λόγο στον αντιπυρικό σχεδιασμό προβλέπονται μικτές περιπολίες σε δάση, απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιαστικά δάση με κατηγορία κινδύνου 3, και τακτικότερες πτήσεις-περιπολίες των ευέλικτων αεροσκαφών air tractor στις κρίσιμες περιοχές.

Η κατανομή των εναέριων μέσων

Η ενίσχυση του εθνικού εναέριου στόλου πυρόσβεσης είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ένα μέρος των σημαντικών επενδύσεων με αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δις ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, σταδιακά, από την επόμενη αντιπυρική περίοδο προβλέπεται η προμήθεια καινούργιων αεροσκαφών και ελικοπτέρων για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης είναι 89 πτητικά μέσα. Από αυτά τα 49 είναι αεροσκάφη (32 εθνικά-17 μισθωμένα) και 40 ελικόπτερα (8 εθνικά-32 μισθωμένα). Αυτό που έχει σημασία είναι διασπορά τους σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας της κατανομής αλλά και ανακατανομής τους όταν αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα και κυρίως η ένταση των ανέμων και οι θερμοκρασίες.

Διαβάστε Επίσης

Η κατανομή των αεροσκαφών (Canadair 415, Canadair 215, Air Tractor, Pezetel, Erickson, Chinook, AS 332, BK 117, BO 105, Mi8, Kamov, Bell 214) έχει ως εξής: Στην Αττική θα εδρεύουν 8 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα, Θεσσαλονίκη 4 αεροσκάφη 2 ελικόπτερα, Αλεξανδρούπολη 2 Air Tractor 1 ελικόπτερο, Βόλος 2 αεροσκάφη 3 Air Tractor 2 ελικόπτερα, Ανδραβίδα 2 αεροσκάφη 3 Air Tractor 1 ελικόπτερο, Κοζάνη 1 ελικόπτερο, Ιωάννινα 1 ελικόπτερο, Κέρκυρα 2 Pezetel, Άκτιο Πρέβεζας 2 Pezetel, Λαμία 2 Pezetel, Μυτιλήνη 2 Pezetel 1 ελικόπτερο, Κεφαλλονιά 2 Pezetel, Άραξο 2 ελικόπτερα, Χίο 1 ελικόπτερο, Σάμο 2 ελικόπτερα, Τρίπολη 2 Pezetel 1 ελικόπτερο, Καλαμάτα 2 Pezetel 2 Air Tractor 1 ελικόπτερο, Νάξο 1 ελικόπτερο, Ρόδο 3 Air Tractor 2 ελικόπτερα, Χανιά 2 ελικόπτερα, Ηράκλειο 2 ελικόπτερα.

Το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ" έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,97 δις ευρώ και χρηματοδότηση 466 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 713 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 794 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συγκεκριμένο έργο, όπως είπε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά αμφίβιων αεροσκαφών ελαφρού τύπου και αεροσκαφών Canadair, όπως και την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκ. ευρώ.

Προσωπικό και οχήματα

Το 2023 την δύναμη πυρόσβεσης θα αποτελέσουν 14.040 πυροσβέστες εκ των οποίων 8.784 μόνιμο προσωπικό, 2.320 πενταετούς απασχόλησης, 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες. Στα τρία στάδια του σχεδιασμού απαιτούνται περίπου 4.500 πυροσβέστες ανά βάρδια. Ο "γερασμένος" στόλος των οχημάτων αποτελείται συνολικά από 3.654 οχήματα εκ των οποίων 2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "ΑΙΓΙΣ" προβλέπεται η αγορά 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων αξίας 262 εκ. ευρώ. Στον σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνονται οι καθαρισμοί και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Αντινέρο Ι (Υπολειπόμενα έργα) 72 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 22 εκατ. € Εθνικοί Πόροι). Πρόγραμμα Αντινέρο ΙΙ 85 εκατ. € (50 εκατ. € Ταμείο Ανάκαμψης + 35 εκατ. € Εθνικοί Πόροι). Για τους καθαρισμούς των δήμων υπάρχουν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών 25 εκατ. € (από Μάρτιο τρέχοντος έτους).

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή τον "Κλέων" και τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών, δήλωσε: "Δεν νοείται αμέλεια αυτές τις μέρες, όταν όλοι γνωρίζουν τι καύσωνας έρχεται στη χώρα. Κάπνισμα μελισσιών, μπάρμπεκιου και καύσεις. Τα πρόστιμα θα αυστηροποιηθούν, έχω ζητήσει από την υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου να φέρει σχετική πρόταση".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 03 Δεκ 2023 | 09:01

Θρίλερ στο Μενίδι: Νεκρός ένας άνδρας μετά από φωτιά στο αυτοκίνητό του

Ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός μετά από φωτιά που ξέσπασε στο αυτοκίνητό του στο Μενίδι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 02 Δεκ 2023 | 11:52

Κικίλιας για εμπρηστές: Δεν θα αφήσουμε τη χώρα, τις περιουσίες και τις ζωές στα χέρια των λίγων

Παύει να υπάρχει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα υπάρχουν επισπεύσεις στις δίκες, τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με τις ποινές στους εμπρηστές

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 01 Δεκ 2023 | 15:45

Επεσε άνθρωπος στο μετρό Συγγρού - Φιξ - Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια

Ενας άνθρωπος έπεσε στον σταθμό του μετρό Συγγρού Φιξ

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 01 Δεκ 2023 | 08:39

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Μεγάλη φωτιά σε διαμέρισμα στον Βύρωνα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα επί της οδού Γεώργιου Γεννηματά, στον Βύρωνα. Η φωτιά πήρε αμέσως διαστάσεις.

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ 01 Δεκ 2023 | 07:59

Κάηκε ολοσχερώς διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη -Στο νοσοκομείο ένας 25χρονος

Παρανάλωμα του πυρός έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένα ισόγειο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ο 25χρονος ένοικος

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣ 01 Δεκ 2023 | 07:35

Πυρκαγιά σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βουλής 10, ξέσπασε λίγο πριν τις 07:00 το πρωί της Παρασκευής.

ΘΛΙΨΗ 30 Νοε 2023 | 23:34
ΚΡΗΤΗ 30 Νοε 2023 | 10:46

Τραγωδία στα Χανιά: Κάηκε ζευγάρι ηλιωμένων μέσα στο σπίτι του

Τραγωδία στο Δαράτσο Χανίων, το πρωί της Πέμπτης. Απανθρακωμένο εντοπίστηκε στο φλεγόμενο σπίτι του ζευγάρι ηλικιωμένων.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Νοε 2023 | 23:33
ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 28 Νοε 2023 | 12:39

Παπάγου: Επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς [βίντεο]

Από την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλη φωτιά στο πολυτελές τζιπ που καταστράφηκε ολοσχερώς

ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ 27 Νοε 2023 | 15:16

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο πήρε φωτιά εν κινήσει [βίντεο]

Το αυτοκίντο επιασε φωτιά εν κινήσει στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 27 Νοε 2023 | 11:52

Κικίλιας: Θα ζητήσω από τον εισαγγελέα να ελεγχθούν όσοι δήμαρχοι δεν κάνουν τη δουλειά τους [βίντεο]

"Η περιφέρεια καθάρισε τις κοίτες του Κηφισού και κάποιοι δήμαρχοι τα ρέματα δεξιά και αριστερά, στα όρια των Δήμων τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν όλοι στις οδηγίες", είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΚΛΙΜΑΚΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ 26 Νοε 2023 | 22:04

Ξέσπσε φωτιά σε διαμέρισμα στον Άγιο Δημήτριο: Αναφορές για εγκλωβισμένο άτομο - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε διαμέρισμα στον Άγιο Δημήτριο, ενώ υπάρχουν αναφορες για εγκλωβισμένο άτομο.