Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττει τη χώρα, το οποίο επηρεάζει αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα.
Μάλιστα, νωρίς το βράδυ της Τρίτης 17/2 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών του Αχελώου, το οποίο τους καλεί να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, λόγω ελεγχόμενης υπερχείλισης του φράγματος του Στράτου στο Καστράκι Αιτωλοακαρνανίας.
Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: "Λόγω ελεγχόμενης υπερχείλισης του φράγματος του Στράτου στο Καστράκι Αιτωλοακαρνανίας, αποφύγετε τις μετακινήσεις σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών".
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
— 112 Greece (@112Greece) February 17, 2026
🆘 Λόγω ελεγχόμενης υπερχείλισης του φράγματος του #Στράτου στο #Καστράκι #Αιτωλοακαρνανίας, αποφύγετε τις μετακινήσεις σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές του #Αχελώου
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών.@pyrosvestiki@hellenicpolice
"Καμπανάκι" Τσατραφύλλια για την κακοκαιρία των επόμενων ωρών: Οι οκτώ περιοχές που κινδυνεύουν
Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για την ισχυρή κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, ο μετεωρολόγος του Alpha έγραψε πως αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν σε οκτώ περιοχές υπερχείλιση ρεμάτων και ποταμών, τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις και καθίζηση εδάφους.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται στις περιοχές Δυτική και νότια Πελοπόννησος, δυτικά Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιά - Ιθάκη, Ζάκυνθος νότια Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος προειδοποίησε για θυελλώδεις ανέμους που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ στο Ιόνιο στο νότιο Αιγαίο σε περιοχές του Θερμαϊκού. Από το πρωί της Τετάρτης 18/2 τα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν στο κεντρικό Αιγαίο και σε περιοχές της Χαλκιδικής.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
Νέα κακοκαιρία στην Ελλάδα: Σε "red code" τέσσερις Περιφέρειες
Λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων την Τρίτη, η ΕΜΥ προειδοποίησε για κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.
Ειδικότερα, σε "red code" τέθηκαν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ηπείρου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και παράκτιων πλημμυρών λόγω των θυελλωδών ανέμων.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ την Τρίτη 17/2 προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά έως το απόγευμα.
- Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από τις προμεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες.
- Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια τμήματα) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
- Στις Κυκλάδες (κυρίως τα νοτιότερα νησιά) πρόσκαιρα το απόγευμα.
- Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ.
Επιπλέον, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν
- Στο Ιόνιο και τα παράκτια της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (Ηπείρου, δυτικής Στερεάς και δυτικής Πελοποννήσου) την Τρίτη 17/2 μέχρι το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 Μποφόρ και από το απόγευμα - βράδυ έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 18/2 βορειοδυτικοί 9 με 10 Μποφόρ.
- Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο την Τρίτη 17/2 από τις πρωινές ώρες νοτιοδυτικοί 7 με 8 Μποφόρ και από το βράδυ έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 18/2 δυτικοί 9 Μποφόρ.
Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία: Καταστροφές, κατολισθήσεις, αποκλεισμένα χωριά
Το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, έχει προκαλέσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, όπως κατολισθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφές στο οδικό δίκτυο, εκκενώσεις σπιτιών και οικισμών, αλλά και αποκλεισμό χωριών.
Στην τοπική κοινότητα Μαζαράκι Πηνείας, στην ορεινή ζώνη του Δήμου Ήλιδας, οι περίπου 150 κάτοικοι αποκλείστηκαν, καθώς κατολίσθηση έκλεισε από χώματα και βράχια και τις δύο εισόδους του χωριού.
Συνεργείο ολοκλήρωσε τις εργασίες ενός πρόχειρου ανοίγματος της μιας εισόδου και την Τετάρτη 18/2 θα συνεχιστούν οι εργασίες, προκειμένου να αρθεί πλήρως η ταλαιπωρία.
Ο κίνδυνος νέας κατολίσθησης ελλοχεύει, καθώς στα εδάφη έχει συσσωρευτεί πολύ νερό στα εδάφη. Την Τρίτη 17/2 έβρεχε ακατάπαυστα και εκφράζεται ανησυχία ότι τις επόμενες ημέρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν.
Παράλληλα, οι μαθητές που είχαν μεταβεί το πρωί της Τρίτης 17/2 στο σχολείο, αποκλείστηκαν και για να επιστρέψουν σπίτια τους χρειάστηκε η βοήθεια συγγενών, φίλων και άλλων πολιτών για να μπορέσουν να περάσουν, σηκωμένα στους ώμους, μέσα από διπλανό χωράφι για μπουν μέσα στο χωριό.

Βράχος 40 τόνων αποκολλήθηκε στο Κατάκολο
Στο Κατάκολο, βράχος 40 τόνων που αποκολλήθηκε από το βουνό συγκρατείται από συρματόσχοινα, προκειμένου να μην κατρακυλήσει στην πλαγιά και να φτάσει μέχρι την προκυμαία.
Κάτω από τον βράχο υπάρχουν περίπου δέκα σπίτια, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ και ο κεντρικός δρόμος για το λιμεναρχείο παραμένει κλειστός.
Προβλήματα και στον Ταΰγετο
Στην Αλαγονία του Δήμου Καλαμάτας δύο οικισμοί εκκενώθηκαν και συγκεκριμένα οι οικισμοί του Μαχαλά και της Πάνω Μεριάς, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο, σε όλους τους δρόμους που συνδέουν τα χωριά του Ταϋγέτου.
Οι περιοχές που είναι τα σπίτια είναι "κόκκινες" περιοχές από το ΙΓΜΕ, καθώς υπάρχει φαινόμενο κατολισθήσεων και καθιζήσεων.
Οι κάτοικοι του Ταϋγέτου λένε ότι είχαν πολλά χρόνια να δουν τόσο νερό στον ποταμό Νέδοντα που διασχίζει και την πόλη της Καλαμάτας, ενώ η κακοκαιρία στην περιοχή συνεχίζεται.
Η περιοχή του Ταϋγέτου βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης από την προηγούμενη εβδομάδα, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, ενώ λόγω των παρομοίων ζημιών σε ολόκληρο τον νομό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει καταθέσει ήδη το αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο για να τεθεί ολόκληρος ο νομός σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Κέρκυρας
Παράλληλα τεράστιες είναι οι καταστροφές τόσο στο οδικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο και στην Κέρκυρα, οι κάτοικοι της οποίας βιώνουν πρωτοφανή φαινόμενα βροχόπτωσης.
Στην περιοχή Μπούκαρη, ο παραλιακός δρόμος που ενώνει συνοικίες στη νοτιοανατολική Κέρκυρα έχει υποχωρήσει σε πάρα πολλά σημεία, κάνοντάς τον ουσιαστικά απροσπέλαστο και πολύ επικίνδυνο.
Στην παραλία του Αρρίλα από τα πιο τουριστικά θέρετρα του νησιού, το οδόστρωμα σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί εντελώς. Χείμαρροι και ποτάμια έχουν διαβρώσει το έδαφος σε τέτοιο βαθμό που καθιστούν επικίνδυνη τη διέλευση για αυτοκίνητα και πεζούς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
