Συναγερμός στην Κατεχάκη-Πως θα αντιμετωπίσουν τους αναρχικούς

Επικεφαλής αξιωματικοί ζήτησαν την ενδυνάμωση των «αδύναμων» πληροφοριών προειδοποίησης για την συγκέντρωση ατόμων, πυκνές και εντατικές περιπολίες σε διαρκή κίνηση.

Τρεις συσκέψεις ανασχεδιασμού των μέτρων αντιμετώπισης καταδρομικών επιθέσεων αντιεξουσιαστών σε 8 ημέρες! Εκ του αποτελέσματος, τα προηγούμενα μέτρα δεν έχουν αποδώσει σε επίπεδο πρόληψης, αποτροπής, ούτε σε μετέπειτα συλλήψεις ή προσαγωγές των δραστών. Σε πρώτο στάδιο ζητήθηκε εκτεταμένη έρευνα ταυτοποίησης ατόμων που συμμετείχαν στις καταδρομικές επιθέσεις του κέντρου της Αθήνας και στο Μαρούσι και σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος ατόμων.

Επικεφαλής αξιωματικοί ζήτησαν την ενδυνάμωση των «αδύναμων» πληροφοριών προειδοποίησης για την συγκέντρωση ατόμων, πυκνές και εντατικές περιπολίες σε διαρκή κίνηση. Σε όλες τις προηγούμενες συσκέψεις είχε ζητηθεί η αύξηση περιπολιών σε εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας και περιφερειακά ενόψει των εορτών με σωστή κατανομή και διαρκή κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων καθώς υπήρχαν φόβοι πύρινων και καταστροφικών ενεργειών ενόψει εορτών. Τα παραπάνω μέτρα δεν απέδωσαν ή τουλάχιστον η διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων δεν ήταν ενδεδειγμένη για την πρόληψη και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Το υπουργικό τελεσίγραφο αυτόβουλων εκκενώσεων καταλήψεων ήταν σίγουρο πως θα έφερνε τις «εύλογες» αντιεξουσιαστικές αντιδράσεις. Η «προαναγγελλόμενη» εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου όμως, επέφερε πολιτικές αναταράξεις και εσωτερικές επιθέσεις αμφισβήτησης στο πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, τον οποίο πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν βλέπουν με «καλό μάτι» και τον θεωρούν… ξένο σώμα. Με κάθε ευκαιρία του αποδίδουν, δικαίως και αδίκως, επιχειρησιακά και κυρίως επικοινωνιακά λάθη διαχείρισης σε εγκληματικότητα, προσφυγικό-μεταναστευτικό και αστυνομικές ενέργειες.

Η «περίεργη» εκκένωση της κατάληψης Ματρόζου, ανέδειξε και έναν ιδιότυπο «κλασικό» πόλεμο ίντριγκας ανάμεσα σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενόψει τον κρίσεων του ερχόμενου Ιανουαρίου. Παροπλισμένοι και δυσαρεστημένοι αξιωματικοί μπήκαν στη διαδικασία αποδόμησης των «αγαπημένων» του αρμόδιου υπουργού, τοποθετώντας επιχειρησιακές… μπανανόφλουδες!

Τα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων και ενεργειών φάνηκαν άμεσα με καταδρομικές επιθέσεις σε Ερμού, Μητροπόλεως, Μοναστηράκι και εμπορικού δρόμους της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή, αναδείχθηκε εμφατικά αυτή η αντίδραση σε εμπορική αγορά του Αμαρουσίου, με επιθέσεις αντιεξουσιαστών που χρησιμοποίησαν πέτρες, ξύλα, πυροσβεστήρες, καταστροφές καταστημάτων και χρήση δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σε όλα αυτά προστέθηκαν οι αυξανόμενες καταγγελίες αστυνομικής βίας με τελευταίο το περιστατικό που αποκάλυψε η εφημερίδα DOCUMENTO όταν δύο αστυνομικοί του Α.Τ. Ομονοίας χρησιμοποίησαν μάνικα με νερό σε γυναίκα ΑΜΕΑ!

Όλα τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα και όπως επισημαίνουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου και αρχηγείου της αστυνομίας, ζητούνται άμεσες λύσεις και σίγουρα πάνε πίσω το χρονοδιάγραμμα αστυνομικών ενεργειών, όπως τις «προγραμματισμένες» αστυνομικές επιχειρήσεις εκκενώσεων κτηρίων υπό κατάληψη.

Μέχρι και τις εκκενώσεις των καταλήψεων Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλη στο Κουκάκι, 7+21 κτίρια υπό κατάληψη βρίσκονταν στο φάσμα των υποψήφιων… εορταστικών εκκενώσεων!

Η πρώτη εκκένωση μιας… ημι-εγκαταλελειμμένης κατάληψης αλλά ενεργού ορμητηρίου, είχε έρθει 12 ημέρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, στην έπαυλη Κουβέλου στο Μαρούσι. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε καταληφθεί από το 2010 και το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, είχε… υποτονική προσέλευση 2-3 ατόμων. Η μεγάλη προσέλευση 50-60 ατόμων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, είχε γίνει αντιληπτή στις επετείους του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο εσωτερικό της κοντάρια, πυροσβεστήρες και κράνη. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, περίπου 30 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Διονύσου στο Μαρούσι, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στις καταλήψεις, ενώ έγραψαν συνθήματα αλληλεγγύης σε ένα υποκατάστημα τράπεζας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταγράφηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι με σύνθημα «Η αλληλεγγύη το όπλο μας. Δεν μας τρομοκρατούν».

Την Κυριακή εκδηλώθηκε το δεύτερο σκέλος αντίδρασης με μία προσπάθεια ανακατάληψης της έπαυλης Κουβέλου από περίπου 150 άτομα, κάποια από τα οποία πέρασαν στον περίβολο και ανήρτησαν πανό. Αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν εκεί κατέβασαν το πανό, ενώ οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς τον σταθμό ΗΣΑΠ Αμαρουσίου. Ακολούθησαν οι επιθέσεις εναντίον καταστημάτων και αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με την χρήση δακρυγόνων σε εμπορικούς δρόμους της περιοχής.

Φωτό: Ευρωκίνηση

ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ 27 Μαρ 2020 | 09:26

Σάμος: Στον εισαγγελέα 4 άτομα που έκαιγαν και έσπαγαν οχήματα και οίκημα ΜΚΟ

Προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, είτε πετώντας πέτρες είτε βάζοντας φωτιά.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΜΑΓΑΖΙΩΝ 27 Μαρ 2020 | 08:16

"Επιδημία" προστίμων για τον κορονοϊό: 2.318.650 ευρώ θα πληρώσουν οι παραβάτες

Παραβάτες καραντίνας: 95, παραβάτες απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων:3.491, παραβάτες απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων: 264.

ΤΙ ΨΑΧΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 26 Μαρ 2020 | 09:21
ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ 25 Μαρ 2020 | 14:05

Αυτό είναι το νέο ηχητικό μήνυμα σε 10 γλώσσες που ακούγεται από τα περιπολικά στους δρόμους της χώρας [βίντεο]

Μεταδίδεται σε 10 γλώσσες: Από Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά μέχρι Αραβικά, Παστού και Φαρσί.

250 ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 24 Μαρ 2020 | 11:44

Κορονοϊός: Εφτασαν τις 258 οι συλλήψεις σε μαγαζιά για την παραβίαση των μέτρων

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 24 Μαρ 2020 | 10:26
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ 23 Μαρ 2020 | 19:13

Κορονοϊός: Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σπίτι του Σωτήρη Τσιόδρα [Βίντεο]

Στο σπίτι του υπάρχει συνεχής και αυξημένη αστυνόμευση - Τι είπε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23 Μαρ 2020 | 12:38
ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ 23 Μαρ 2020 | 10:49

Έλεγχοι αστυνομίας: Το 99,9% των οδηγών είχαν τις βεβαιώσεις κίνησης στην εθνική οδό

Από αύριο η παράβαση θα καταγράφεται κανονικά στα μπλοκ των τροχονόμων με την σημείωση της παράβασης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 23 Μαρ 2020 | 10:25

Χρυσοχοΐδης: Σήμερα δεν επιβάλλονται πρόστιμα, από αύριο θα υπάρχουν κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν θα περάσει κανείς χωρίς το νόμιμο δικαιολογητικό και την ταυτότητά του.

ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ 23 Μαρ 2020 | 08:47

Έλεγχοι και μπλόκα από την αστυνομία σε πεζούς και οδηγούς - Πρώτα οι συστάσεις, μετά τα πρόστιμα [βίντεο-εικόνες]

Έλεγχοι σε όλη τη χώρα - Μπλόκα στις εθνικές οδούς - Συστάσεις σε πολίτες πριν πέσουν τα πρόστιμα.

ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 23 Μαρ 2020 | 07:34

Υπάρχουν και χειρότερα: Το τελικό σχέδιο για την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Το τελικό σχέδιο ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας περιλαμβάνει ακόμη και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 23 Μαρ 2020 | 07:29

Κορονοϊός ...εισαγωγής: 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία

Τις τελευταίες επτά ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων έχει ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες.