Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
bia

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021 διαδικτυακό συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά στην ανάπτυξη και υποστήριξη διατομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών μεταναστριών και προσφύγων.

Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Πρόγραμμα "Δικαιώματα Ισότητα και Ιθαγένεια 2014-2020".

Σκοπός του Έργου "ARIADNE2: Developing and supporting multidisciplinary police reporting procedures to prevent and respond to domestic violence against migrant / refugee women" είναι η υποστήριξη των στελεχών των νεοσυσταθέντων Γραφείων Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σε 3 Περιφέρειες στόχους της χώρας (Αττική, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία), με ειδική στόχευση την ενίσχυση των διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα μετανάστριες / γυναίκες πρόσφυγες.

Διαβάστε Επίσης

Στην κοινοπραξία του Έργου, που υλοποιεί το ΚΕ.ΜΕ.Α από τις 15 Απριλίου 2020, συμμετέχουν οι φορείς - εταίροι: το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) ως Συντονιστής του Έργου, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), ο Δήμος Αθηναίων, το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών - ΔΙΟΤΙΜΑ, η ACTIONAID HELLAS και το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Κορομάντζος. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Ακολούθως, εκπρόσωποι από το ΚΕ.ΜΕ.Α., το ΚΕ.Θ.Ι, Γυναικείες Οργανώσεις και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών και γυναικών προσφύγων και στην αναγκαιότητα ανταπόκρισης, εκ μέρους των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ανάλογα περιστατικά. Ένα επιπλέον ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της δικτύωσης των αστυνομικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, με τις δομές αρωγής και στήριξης των γυναικών προσφύγων και των μεταναστριών.

Διαβάστε Επίσης

Στις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν μέρος περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες προερχόμενοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την Κοινωνία των Πολιτών, τα Συμβουλευτικά Κέντρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το προσωπικό ξενώνων προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής Βίας, Γυναικείες Οργανώσεις και άλλους θεσμικούς φορείς.

Το Έργο ARIADNE2 αναπτύσσεται στους εξής λειτουργικά αλληλένδετους επαγωγικά άξονες:

Άξονας 1: Διακρίβωση αναγκών - Διενέργεια ερευνητικών δράσεων με σκοπό τη διερεύνηση / αξιολόγηση των Τυποποιημένων Διαδικασιών Λειτουργίας που εφαρμόζονται για την προστασία και υποστήριξη των μεταναστριών / γυναικών προσφύγων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, με έμφαση στον ρόλο της Αστυνομίας και διακρίβωση των αναγκών παρέμβασης σε θέματα αναφοράς των σχετικών περιστατικών και προστασίας των θυμάτων.

Άξονας 2: Εκπαίδευση 164 αστυνομικών που υπηρετούν σε Γραφεία Καταπολέμησης Ενδοοικογενειακής Βίας ή / και Αστυνομικά Τμήματα, σε 3 Περιφέρειες της χώρας, σε θέματα αστυνομικής αναφοράς και διατομεακής συνεργασίας, με έμφαση σε ζητήματα διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Αστυνομικών Αρχών και φορέων αρωγής και στήριξης μεταναστριών / γυναικών προσφύγων επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας.

Άξονας 3: Πιλοτική εφαρμογή στο πεδίο - Πιλοτική χρήση της εργαλειοθήκης ARIADNE2, υποστήριξη των εκπαιδευμένων αστυνομικών με τη συγκρότηση 8 Ομάδων Εργασίας, υποβολή συστάσεων πολιτικής προς την ελληνική πολιτεία και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα σε συναφή ζητήματα με έμφαση σε θέματα διατομεακής συνεργασίας Αστυνομικών Υπηρεσιών και δομών αρωγής και στήριξης μεταναστριών / προσφυγισσών και στην προτυποποίηση διαδικασιών συλλειτουργίας για την προστασία των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας.

Οι δράσεις του Έργου έχουν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο του 2022.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 13 Οκτ 2021 | 10:19

"Δεν θα σας εγκαταλείψουμε": Το συγκινητικό μήνυμα της Σακελλαροπούλου σε γυναίκες βουλευτές και δικαστές από το Αφγανιστάν

Γυναίκες βουλευτές, δικαστές και δικηγόροι από το Αφγανιστάν συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ 12 Οκτ 2021 | 23:01

Ερντογάν από G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν

Ο Ερντογάν πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με θέμα το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επόμενης G20.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΕΡΑΛ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 09 Οκτ 2021 | 23:03

Μεταναστευτικό: Ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι - "Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει για τη φύλαξη των συνόρων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στα τέλη Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022 για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 08 Οκτ 2021 | 20:33

ΕΕ: Δώδεκα χώρες ζητούν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Δώδεκα χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ 08 Οκτ 2021 | 13:16

Βόλος: Χτυπούσε και έσερνε από τα μαλλιά τη σύζυγό του μπροστά στο παιδί τους

Γερή "καμπάνα" περίμενε έναν 59χρονο, που κατηγορούνταν για επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση, κατά της 46χρονης εν διαστάσει συζύγου του.

ΝΕΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 01 Οκτ 2021 | 11:05

Μητσοτάκης από Σάμο: Να καταλήξει η ΕΕ σε ένα κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως βαθύτατα ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 30 Σεπ 2021 | 19:10

Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Σάλος με τις δηλώσεις του για τις γυναίκες - "Θέλουν παιδιά ή θέλουν να γίνουν διαιτητές;"

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αναχρονιστικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΕΔ, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, για τις γυναίκες διαιτητές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DAILY MAIL 29 Σεπ 2021 | 15:02

Τάνκερ του Μαρινάκη διέσωσε στη θάλασσα πάνω από 150 μετανάστες- Τους μετέφερε στην Κρήτη [εικόνες]

Τάνκερ του Βαγγέλη Μαρινάκη διέσωσε στη θάλασσα πάνω από 150 μετανάστες γράφει η Daily Mail

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ 29 Σεπ 2021 | 12:02

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ θα καταθέσει κατά του Σαλβίνι στην υπόθεση "Open Arms" - Η απάντηση του ακροδεξιού πολιτικού

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ συμφώνησε να καταθέσει εναντίον του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, στην δίκη για την υπόθεση "Open Arms"

28 Σεπ 2021 | 08:04

Ιταλία: Πάνω από 500 μετανάστες έφτασαν στη Λαμπεντούζα με παλιό αλιευτικό [βίντεο]

Περισσότεροι από πεντακόσιοι μετανάστες έφθασαν στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα με παλιό σιδερενιο αλιευτικό μήκους 15 μέτρων.