Συνεργασία ΕΚΠΑ - Επιτροπής "Ελλάδα 2021" για σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του επετειακού έτους

Ανακοίνωση της συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" για σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του επετειακού έτους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
εκπα

Σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που συνδέουν την ιστορία της Επανάστασης και του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας με το σήμερα, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με την Επιτροπή "Ελλάδα 2021". Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα "1821-2021. Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης", ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής, και τη δημιουργία ψηφιακής διαδραστικής έκθεσης για την ιστορία και την σύγχρονη παρουσία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η Πρόεδρος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κωστής Κοντογιάννης.

Συνεργασία ΕΚΠΑ - Επιτροπής "Ελλάδα 2021" για σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του επετειακού έτους

"Η επέτειος των 200 ετών είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού"

"Όπως κι εσείς, είδαμε την ευκαιρία της επετείου των 200 ετών μετά την Επανάσταση ως μία δυνατότητα συνολικού αναστοχασμού του ελληνικού Έθνους, με τις δυσκολίες που έχει περάσει και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά. Μια ευκαιρία να αναδείξουμε την Επανάσταση και να την τοποθετήσουμε στο πλαίσιο των διαδοχικών Επαναστάσεων που ξεκίνησαν από το 1770 και συνεχίστηκαν μέχρι το 1846. Μια ευκαιρία, επίσης, να αναδείξουμε τη διαδρομή που έχουμε κάνει ως κράτος αυτά τα 200 χρόνια" ανέφερε ο κύριος Δημόπουλος και πρόσθεσε: "Σε αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε, "δεν θα μπορούσαμε να μην επιδιώξουμε, τη συνεργασία με την Επιτροπή, η οποία συντονίζει συνολικά σε όλα τα επίπεδα τις δραστηριότητες που αφορούν την επέτειο".

"Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτές οι δύο δράσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα της εκπαίδευσης, της μόρφωσης, της παιδείας. Ένα ζήτημα που ήταν κεντρικό για την ίδια την Επανάσταση, από την πρώτη στιγμή" ανέφερε ο κ. Καραμανωλάκης και πρόσθεσε: "Ας μην ξεχνάμε ότι από τα πρώτα κείμενα της Επανάστασης, η ίδρυση μιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κορωνίδα το Πανεπιστήμιο ήταν στα σχέδια των επαναστατών". Ο μαθητικός διαγωνισμός, σημείωσε, "έρχεται να ακουμπήσει ένα ευαίσθητο κοινό, αυτό των παιδιών, τα οποία θα έρθουν σε επαφή με την μνήμη του Αγώνα", ενώ, μέσα την ψηφιακή πλατφόρμα για την ιστορία και την παρουσία του Πανεπιστημίου, δίνεται η δυνατότητα αναστοχασμού για τη διαδρομή τη Ανώτατης Εκπαίδευσης.

"Από την πρώτη στιγμή αναζητήθηκαν δρόμοι συνεργασίας"

"Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε. Έχουμε ουσιαστικά συναντηθεί από το ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας", σημείωσε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής. "Από την πρώτη στιγμή αναζητήθηκαν και επιδιώχθηκαν δρόμοι συνεργασίας της Επιτροπής μας με το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας και τους ανθρώπους του" τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι πολλά μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής είναι Καθηγητές – εν ενεργεία ή ομότιμοι – του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρκετοί άλλοι απόφοιτοί του.

Αναφερόμενη στον μαθητικό διαγωνισμό, η κυρία Αγγελοπούλου είπε ότι πρόκειται για μια δράση που "επιδιώκει να συνδέσει τον Αγώνα του τότε για την Ελευθερία, με τον αγώνα του σήμερα για την καλλιέργεια της γνώσης, την συνεχή πρόοδο, τη ματιά στο μέλλον". Ειδικά για την ψηφιακή διαδραστική έκθεση της οποίας μελετάται η υλοποίηση, επισήμανε ότι "οι επισκέπτες της πλατφόρμας θα μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και μέσα από αυτήν την εξέλιξη της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας".

"Εκτός από τις δύο αυτές δράσεις θα υπάρξουν και κάποιες ευρύτερες συνεργασίες όχι κεντρικά με το Πανεπιστήμιο ως φορέα, αλλά με καθηγητές και ερευνητές του, όπως για παράδειγμα η δράση που αφορά την αποδελτίωση του επαναστατικού Τύπου", κατέληξε η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου για τη συνεργασία.

"Είμαστε ευγνώμονες στο Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία που αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην οποία εμπλέκεται και η Επιτροπή, καθώς και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχετε ως Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ μεγάλη τιμή να είμαστε συστρατευμένοι σε αυτή την προσπάθεια", σημείωσε το Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής κ. Κοντογιάννης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 12 Απρ 2021 | 10:24

Κορονοϊός: Ελπίδες με τη χορήγηση πλάσματος - Αυξάνει την επιβίωση στη μέτρια και σοβαρή νόσο

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας σε ασθενείς με κορονοϊό με χορήγηση πλάσματος.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Απρ 2021 | 17:02

Τσιβγούλης για AstraZeneca: Σπάνια η επιπλοκή που προκαλεί το εμβόλιο - Τι να προσέξουμε [audio]

Για μια πολύ σπάνια επιπλοκή που προκαλεί το εμβόλιο της Astrazeneca μίλησε ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 06 Απρ 2021 | 09:42

Lockdown: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της εστίασης - Ερευνα του ΕΚΠΑ

Για να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά ξανά τα εστιατόρια, τότε οφείλουν να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 22 Απρ 2021 | 12:48

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 79χρονος που έπεσε από τον 7ο όροφο [βίντεο]

Τη ζωή του έχασε ένας άνδρας πέφτοντας από τον έβδομο όροφο πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 12:38

Προσοχή: Θα είναι δρακόντεια τα μέτρα για "κορονο - εκδρομείς" το Πάσχα: Μπλόκα της ΕΛΑΣ σε όλα τα διόδια

Κλοιό στα διόδια των αστικών κέντρων για το Πάσχα θα στήσει η ΕΛΑΣ, προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος εκτός νομού σε υποψήφιους "κορονο - εκδρομείς"

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΕΤΕΟ 22 Απρ 2021 | 12:24

Επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή - Βροχές, σκόνη και ισχυροί άνεμοι το τριήμερο

Ένα βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει βροχές με ισχυρούς ανέ μους

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ 22 Απρ 2021 | 12:22

Πάτρα: Έπαιξε 400 ευρώ στο ΚΙΝΟ και όταν έχασε...άρχισε να τρέχει [εικόνες]

Πάτρα. Νεαρός έπαιξε 400 ευρώ στο KINO και όταν είδε ότι έχασε, βγήκε έξω από το κατάστημα και αρχισε να τρέχει για να μην πληρώσει.

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΝ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ 22 Απρ 2021 | 12:20

Λαμία: Ανήλικος Ρομά "μπούκαρε" το πρωί σε σπίτι και ο ιδιοκτήτης κοιμόταν

Ανήλικος Ρομά, "τρύπωσε" σε σπίτι ηλικιωμένου στη Λαμία. Την ώρα εκείνη ο ιδιοκτήτης κοιμόταν και δεν κατάλαβε τίποτα.

ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΡΙΠΗ 22 Απρ 2021 | 11:56

Μόσιαλος: Θα ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό - Πιθανός ο εμβολιασμός κάθε χρόνο

"Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία για πάνω από 1 χρόνο.", είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Απρ 2021 | 11:44

ΠΙΣ: Όχι στην παράταση επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών - Το υπουργείο να κάνει προσλήψεις

Αντίθετος στην παραμονή και την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 22 Απρ 2021 | 11:41

Οριστικό: Τέλος τα SMS στο 13033 από τις 3 Μαΐου- Με το άνοιγμα της εστίασης

Ερχεται η σταδιακή άρση των μέτρων μετά το Πάσχα και -όπως είναι λογικό- θα καταργηθεί και το SMS για τις μετακινήσεις μας.

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΔΩΡΑ 22 Απρ 2021 | 11:34

Νέος Μεγάλος Μπασκετικός Διαγωνισμός από την Interwetten

H Interwetten συνεχίζει τους μεγάλους διαγωνισμούς και τα μοναδικά δώρα!

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 22 Απρ 2021 | 11:11

Εμβολιαστικά κέντρα: Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστά - Στο φουλ οι μηχανές των εμβολιασμών

Κανονικά και με γοργούς ρυθμούς θα λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τις ημέρες των εορτών του Πάσχα.