Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ για την υπόθεση χρυσού

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση γύρω από την αποφυλάκιση των οκτώ προσωρινά κρατούμενων που εμπλέκονται στην φερόμενη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ για την υπόθεση χρυσού

Σε δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση γύρω από την αποφυλάκιση των οκτώ προσωρινά κρατούμενων που εμπλέκονται στην φερόμενη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, ανάμεσα τους και ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής, καθώς το κατηγορητήριο φαίνεται πως οδηγείται σε κατάρρευση.

Ενώ χθες ανακλήθηκαν και τα 8 εντάλματα προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας χρυσού και αναμενόταν η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων, έχει προκύψει δικαστική εμπλοκή, αφού η εισαγγελία δεν έχει απαντήσει με τους «8» να παραμένουν σε καθεστώς κράτησης.

Λίγα 24ωρα μετά την απολογία τους στον ανακριτή και τον δρόμο της φυλακής που ακολούθησε, σε μια αιφνίδια εξέλιξη και με απόφαση της Ανακρίτριας ανακλήθηκαν και τα 8 εντάλματα προσωρινής κράτησης και αναμενόταν εντός της χθεσινής ημέρας η αποφυλάκιση τους. Ωστόσο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν έχει δώσει ακόμη σύμφωνη γνώμη για την αποφυλάκιση των οκτώ κατηγορουμένων και όλα δείχνουν διχογνωμία με την ανακρίτρια.

Την ίδια στιγμή η υπόθεση προκαλεί και πολιτικές αναταράξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας σε φερόμενες καταγγελίες περί φιάσκου της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «υπεράσπιση κλεπταποδόχων». Κυβερνητικές πηγές συστήνουν υπομονή και εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές και επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση..

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το σχόλιο πηγών της ΝΔ περί φιάσκου για την υπόθεση του Ριχάρδου. Από πότε βάλθηκαν στη ΝΔ να δουλεύουν και για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού; Αυτή είναι η δήθεν έγνοια τους για την ανομία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας; Λίγη περισσότερη υπομονή και εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές δε θα έβλαπτε…», καταλήγουν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται αναφορικά με τον τρόπο που λειτούργησε η Αστυνομία και υποστηρίζει πως για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν πως η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

Το χρονικό

Το δικαστικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως εξετάζεται διαφορετική στοιχειοθέτηση του αδικήματος της λαθρεμπορίας. Μάλιστα οι συνήγοροι υπεράσπισης κάνουν λόγο για «νομική κατασκευή» ώστε να μην αποφυλακιστούν οι οκτώ. Σε αυθαιρεσίες, αστυνομικές και δικαστικές, αναφέρθηκε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, Πέτρος Πανταζής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Ελλη Στάη.

Ο κος Πανταζής επανέλαβε ότι κατερρίφθη η κατηγορία της λαθρεμπορίας, μιλώντας μάλιστα για ενδεχόμενη απλή τελωνειακή παράβαση που επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ

Όσον αφορά την αποφυλάκιση του ενεχυροδανειστή και τη διχογνωμία ανακριτή εισαγγελέα σχολίασε πως προέκυψαν καινούργια στοιχεία. Σημείωσε όμως πως η ανακρίτρια μπορούσε να άρει, έχει τη δυνατότητα, την προσωρινή κράτηση. «Μου κάνει εντύπωση που δεν τους αποφυλακίζει» σημείωσε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή «Ενα δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την εισαγγελική πρόταση. Μπορούσε να εκδώσει εισαγγελική διάταξη», είπε αναφερόμενος στην ανακρίτρια

Μέχρι στιγμής, η εμπλοκή στην αποφυλάκιση των οκτώ κρατουμένων για την υπόθεση εξαγωγών χρυσού δημιουργεί η διαφορετική εκτίμηση της Εισαγγελίας στις διατάξεις της ανακρίτριας για την άρση της κράτησης τους. Λίγες ώρες μετά την κίνηση της ανακρίτριας για ανάκληση των 8 ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, η Εισαγγελία δεν δίνει σύμφωνη γνώμη ώστε να αποφυλακιστούν οι οκτώ κατηγορούμενοι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τους ετοιμάζουν την επόμενη δικονομική κίνηση τους, δηλαδή την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την άρση της προσωρινής κράτησης των εντολέων τους. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτημα αποφυλάκισης θα κριθεί τις επόμενες μέρες από τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία φαίνεται να σταθμίζει διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης και μάλιστα να επικαλείται αντίθετες αποφάσεις σε ανάλογες υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση ανάμεσα σε ανακρίτρια και εισαγγελείς αποτυπώνει νομική διάσταση απόψεων που έχει προκύψει για την υπόθεση αυτή.

Να σημειωθεί ότι στις διατάξεις άρσης της κράτησης που εξέδωσε η δικαστική λειτουργός αναφέρει, επικαλούμενη το έγγραφο της ΑΑΔΕ, πως «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις» ζητώντας παράλληλα από την Εισαγγελία να «μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινής κράτησης τους».Η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση της ανάκλησης μετά από έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι.

Τι αναφέρει η δικογραφία

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο, στην ογκωδέστατη δικογραφία αλλά και στο διαβιβαστικό υποβολής της προς τον Εισαγγελέα επισυνάπτονται και τονίζονται δύο καταθέσεις τελωνειακών υπαλλήλων όπου ερμηνεύουν την νομοθεσία και τις ποινές που επιβάλλονται. Ο ένας από αυτούς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παράνομη εξαγωγή χρυσού σε τρίτη χώρα σύμφωνα με την από 19-11-2018 Έκθεση Ένορκης Εξέτασης Μάρτυρα του Σπυριδάκου Μιχαήλ συνιστά λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα σε περίπτωση εντοπισμού παράνομου εμπορεύματος (τοποθετημένο εντός κρύπτης και μη δηλωμένο στην αρμόδια Αρχή) επιβάλλονται επί της αξίας του εμπορεύματος δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ΦΠΑ 24% σύμφωνα με το Ευρωπαικό/Εθνικό Δασμολόγο (TARIC CODE) και σχηματίζεται δικογραφία για λαθρεμπόριο Πλημ/τικής ή κακουργηματικής μορφής ανάλογα με το ύψος των απωλειών του Κράτους».

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αναφορικά με την δραστηριότητα της 1ης φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνεται πως «εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάση της επισύνδεσης 3.019.000 ευρώ και εκτιμώμενης αξίας βάσει του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού περί τα 5.419.000 ευρώ, με απώλειες για το Κράτος, στην πρώτη περίπτωση 724.560 ευρώ και στη δεύτερη περί τα 1.300.560 ευρώ».

Για την περίπτωση της 2ης φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης βάσει των καταθέσεων των τελωνειακών, στο διαβιβαστικό αναφέρεται: «… εξήγαγε παράνομα χρυσό στην Τουρκία αποδεδειγμένης αξίας βάση της επισύνδεσης 2.488.965, 45 ευρώ με απώλειες για το Κράτος 597.371, 70 ευρώ».

Τονίζεται πως ο υπολογισμός των παραπάνω ποσών έγινε με βάση το δελτίο τιμών της 23-11-2018 της Τ.τ.Ε και παραπέμπουν ξανά στις από «19-11-2018 Εκθέσεις Ένορκη Εξέτασης Μάρτυρα και την από 26-11-2018 Έκθεσης Υπολογισμού Αξίας Παράνομα Εξαχθέντος Χρυσού στην Τουρκία και Απωλειών του Κράτους από το Λαθρεμπόριο».

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που σχημάτισαν την δικογραφία στην εισαγωγή της Αξιολόγησης-Διερεύνησης Πληροφορίας γράφουν: «... Εξετάστηκαν ειδικοί μάρτυρες που περιέγραψαν τον υπολογισμό των χρηματικών απωλειών του Κράτους κατά την λαθρεμπορία χρυσού και τη μεσοσταθμική περιεκτικότητα χρυσού σε πλάκες προερχόμενες από τήξη διαφόρων πολύτιμων τιμαλφών και του τρόπου υπολογισμού της αξίας αυτού...».

Στη συνέχεια αναφορικά με τον Προσδιορισμό Δράσης Εγκληματικών Οργανώσεων γράφουν επίσης ότι: «... Αντικείμενο δραστηριότητας των Ε.Ο ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιούσαν λαθρεμπορία χρυσού σε μορφή (σκραπ) που οι απώλειες του Κράτους μόνο κατά το διάστημα από Ιούνιο έως Οκτώβριο τρέχοντος έτους, υπερέβαιναν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ που απαιτεί ο νόμος για κακουργηματική δίωξη και προσέγγιζε ή ακόμα ξεπερνούσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ για κάθε Ε.Ο…» καταλήγει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Συνεχίζεται το δικαστικό θρίλερ για την υπόθεση χρυσού

Στις φυλακές Ναυπλίου ο ενεχυροδανειστής

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής μεταφέρθηκε στις φυλακές Ναυπλίου. «Η κράτηση του Ριχάρδου Μ. είναι παράνομη θα προσφύγουμε στην ανακρίτρια με αίτηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Αλ. Κούγια. Επισημαίνοντας ότι η κράτηση του κατηγορούμενου ενεχυροδανειστή είναι «εντελώς παράνομη» και ότι διαπράττονται ποινικά αδικήματα, το δικηγορικό γραφείο του εκ των συνηγόρων του, Αλέξη Κούγια γνωστοποιεί με δελτίο τύπου ότι θα προσφύγει στην ανακρίτρια της υπόθεσης εξαγωγής χρυσού ζητώντας την άρση της κράτησής του.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΤΡΟΠΑ 18 Νοε 2020 | 14:58

ΝΔ για Πολυτεχνείο και ΚΚΕ: Νίκη της Δημοκρατίας και της κοινής λογικής - Θα διερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες

Στην ανακοίνωση της Ν.Δ για το Πολυτεχνείο σημειώνεται ότι η Δημοκρατία και η κοινή λογική έδωσαν την απάντησή τους σε όσους επένδυαν στο μπάχαλο.

18 Νοε 2020 | 12:07

Κόντρα Χρυσοχοΐδη - Τσίπρα για το πρόστιμο σε γυναίκα στο Πολυτεχνείο: "Η συμπόνια του ΣΥΡΙΖΑ άργησε πάλι"

Ήρθη το πρόστιμο των 300 ευρώ που επιβλήθηκε στη γυναίκα στο Πολυτεχνείο - Για μικροκομματική εκμετάλλευση κατηγορεί το υπ. Προστασίας του Πολίτη τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2019 17 Νοε 2020 | 20:32

Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake News η ανάρτηση του ΠΑΜΕ - Από τα γαλλικά "κίτρινα γιλέκα" η φωτογραφία [Εικόνα]

Fake News: Φωτογραφία τραβηγμένη κατά την περίοδο της εξέγερσης των "κίτρινων γιλέκων" παρουσιάστηκε ως σημερινή από την Αθήνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Νοε 2020 | 18:00

Πολυτεχνείο: Πολιτική κόντρα για τις παράνομες συγκεντρώσεις - Τι απαντά η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια και τα "σκισμένα πουκάμισα"

Τα γεγονότα "είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα", αναφέρει το υπουργείο για όσα συνέβησαν σήμερα με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ 07 Νοε 2020 | 14:19

Μητσοτάκης για lockdown: "Να συγκρατήσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας για να σώσουμε τα Χριστούγεννα"

"Στόχος μας να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 04 Νοε 2020 | 15:09

Η ατάκα της Ρένας Δούρου "με...πρόσχημα την πανδημία" προκάλεσε πόλεμο με τη ΝΔ- "Εισαι πρωταθλήτρια των ψεκασμένων"

Η αναφορά της Ρένας Δούρου ότι "με πρόσχημα την πανδημία" η κυβέρνηση θυσιάζει τους ανθρώπους της εστίαςης, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Νοε 2020 | 11:50

Ηλιόπουλος: Χαρακτήριζαν "πεταμένα λεφτά" την ενίσχυση των ΜΕΘ και τώρα ακυρώνουν χειρουργεία

Στην κυβέρνηση επιτέθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ 30 Οκτ 2020 | 11:15

Δημοσκόπηση GPO: Οι πολίτες ζητούν και άλλα μέτρα αλλά όχι lockdown - Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%).

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ 28 Νοε 2020 | 22:13

Σύψας: Παράταση του lockdown μέχρι 21 Δεκεμβρίου - Οι Έλληνες δεν έχουν αντισώματα

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου και τόνισε πως στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια.