Σύνταγμα «δεύτερης γενιάς» για την Ελλάδα, από πολίτες για πολίτες

100 συμμετέχοντες, 10 ομάδες, ένας κοινός σκοπός. Πάρε μέρος στο 4ο εργαστήριο πολιτών για ένα Σύνταγμα “δεύτερης γενιάς” για την Ελλάδα, από πολίτες για πολίτες.

suntagma-deuteris-genias-gia-tin-ellada-apo-polites-gia-polites
SHARE THIS
0
SHARES

Το Σύνταγμα μιας χώρας περιγράφει τους πολιτικούς θεσμούς, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Πολιτείας, καθώς επίσης τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών της. Μήπως έχει έρθει η ώρα η κατανόηση και ο σχεδιασμός του Συντάγματος της Ελλάδας να γίνει υπόθεση όλων μας;

Η δράση “Σύνταγμα 2.0” (Σύνταγμα δεύτερης γενιάς) επιχειρεί την ανάπτυξη μίας πρότυπης δημοκρατικής διαδικασίας σχεδιασμού και νομιμοποίησης ενός νέου συντάγματος για την Ελλάδα μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Στόχος της δράσης είναι η ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στη διαμόρφωση και την υπεράσπιση ριζικών αλλαγών στους τρόπους διακυβέρνησης της χώρας μας.

 

To εργαστήριο πολιτών πραγματοποιείται με τη μέθοδο “Kαφενείο του κόσμου” (World Café) μία απλή και κατανοητή μέθοδο διαλόγου η οποία δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφράζονται ελεύθερα σε μικρές ομάδες, να συζητούν σε βάθος και να αναδεικνύουν κοινές ανάγκες, ιδέες και προτάσεις για την πολιτεία στην οποία θέλουμε να ζούμε. Στόχος είναι τα ποιοτικά δεδομένα που συγκεντρώνονται από τα εργαστήρια σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα να αποτελέσουν τη βάση πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας σχετικά με τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος για την Ελλάδα, από τους πολίτες για τους πολίτες. Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης αποτελέι το 4ο σε συνέχεια από τα εργαστήρια της Αθήνας, του Μεσολογγίου και της Ν. Σμύρνης. Αναλύσεις και δεδομένα της μεθοδολογίας του εγχειρήματος “Σύνταγμα 2.0” κοινοποιούνται τακτικά στην ιστοσελίδα www.syntagma.politeia2.org.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δήλωσε συμμετοχή και γίνε ένας από τους 100.

Τοπικοί διοργανωτές του εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη είναι οι ομάδες Dubium και Γειτονιές σε Δράση. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook