Σε ενδοσχολικές και όχι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διαγωνιστούν οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου τον Ιούνιο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια μόνο από τις ριζικές και άμεσες αλλαγές στην Εκπαίδευση που προανήγγειλε η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Καλαμαρά, σε συνέντευξή της στον Alpha 989.
Λύκειο
- Ενδοσχολικές και όχι Πανελλαδικές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ και Β΄Λυκείου από εφέτος τον Ιούνιο.
- Τα θέματα θα τα επιλέξουν οι διδάσκοντες.
- Θα καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων ως δεξαμενή υποχρεωτικής άντλησης του 50% των θεμάτων.
- Δεν θα μετρήσει ο βαθμός των πρώτων δύο τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, για τους υποψήφιους του 2016
- Καμία αλλαγή για τους εφετινούς μαθητές της Γ΄Λυκείου
- Οι μαθητές της Γ΄Λυκείου της χρονιάς 2015-2016 θα εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν προετοιμαστεί. Θα μπορούν όμως να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους σχολές και τμήματα περισσότερα από 2 ή 3 επιστημονικά Πεδία.
- Πρόσβαση στα Παιδαγωγικά τμήματα από όλα τα Πεδία.
- Πρόσβαση στις Θετικές, Τεχνολογικές και τις επιστήμες Υγείας από την 3η ομάδα Πρασανατολισμού
- Δεν θα ξεκινήσει από εφέτος η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ
- Επαναλειτουργία, από την επόμενη σχολική χρονιά, των τομέων και των ειδικοτήτων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που έχουν καταργηθεί
Πανεπιστήμια
- Νέος νόμος Πλαίσιο
- Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος
- Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης, (ν+2)
- Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου
- Επανασύσταση συλλογικών Οργάνων με τη συμμετοχή και των φοιτητών με ποσόστωση
- Ανάκληση των διαγραφών φοιτητών, όπου έχουν γίνει
Προσωπικό Εκπαίδευσης
- Επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων και διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια
- Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, σε όλες τις βαθμίδες.
- Κατάργηση του ΑΣΕΠ
Ειδικά για τον ΑΣΕΠ, η κ. Καλαμαρά, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο δήλωσε ότι μέχρι να βρει ένα νέο «διαγωνισμό ΑΣΕΠ», ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις από τους εναπομείναντες επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 και στη συνέχεια οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση την προϋπηρεσία.
Ν.Δ: Θα αντικαταστήσουν τον ΑΣΕΠ με στρατό υμετέρων
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΑΣΕΠ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. Η Εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, δήλωσε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να καταργήσει το ΑΣΕΠ και να αντικαταστήσει τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο με στρατό υμετέρων. Μετά τη χυδαία προσβολή προς τους Ελληνες που εκτόξευσε ο κ. Τσίπρας από τη Ρόδο, τώρα το σχέδιο του διχασμού περιλαμβάνει αποκλειστικά κομματικές προσλήψεις. Οι Ελληνες δεν θα το επιτρέψουν».