X

Σύρος: Τα 7 δευτερόλεπτα που οδήγησαν στη δολοφονία - Παραμένει το μυστήριο πίσω από το κίνητρο της επίσκεψης

Η οικογένεια της 42χρονης διασώστριας του ΕΚΑΒ που έπεσε νεκρή στην Άνω Σύρο, απορρίπτει τον ισχυρισμό περί νόμιμης άμυνας που επικαλείται το ζευγάρι

Γράφει: TheToc team

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως για το φονικό στην Άνω Σύρο με θύμα μια 42χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ. Τα μόλις 7 δευτερόλεπτα που παρέμεινε μέσα στο σπίτι του ζευγαριού, αποτελούν πλέον το βασικό σημείο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας.

Το όλο σκηνικό χαρακτηρίζεται αρκετά περίπλοκο, καθώς το βιντεοληπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας και οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί των δύο πλευρών, δεν έχουν φανερώσει ακόμη την άκρη του νήματος στην υπόθεση.

Από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, το βασικό αποτελεί ο λόγος που η γυναίκα βρέθηκε στην κατοικία του ζευγαριού.

Παράλληλα, ανατροπή μπορεί να προκαλέσει μια πιθανή επιβεβαίωση πως το φονικό τραύμα που δέχθηκε η διασώστρια στην ωμοπλάτη, δόθηκε εκτός σπιτιού.

Το μεγάλο ερώτημα για το φονικό στην Άνω Σύρο: Γιατί πήγε στο σπίτι;

Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι η 42χρονη πήγε στο σπίτι τους με σκοπό να τους ληστέψει. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει οριστικά αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι ανακριτικές Αρχές αξιοποιούν το υλικό από κάμερες ασφαλείας, τις καταθέσεις και τις αναπαραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν διαπιστωθεί ουσιώδεις αντιφάσεις στις καταθέσεις του ζευγαριού.

Σύμφωνα με το σχετικό υλικό, η διασώστρια έφτασε έξω από το σπίτι λίγο μετά τις 17:00. Φορούσε σκούρα ρούχα, μπλε χειρουργικά γάντια, γυαλιά και κάλυμμα στο κεφάλι, ενώ είχε μαζί της ένα σακίδιο.

Για περίπου 20 δευτερόλεπτα παρέμεινε έξω από την είσοδο, φαινόταν να παρακολουθεί τον χώρο και στη συνέχεια άφησε το σακίδιό της σε σημείο του μπαλκονιού πριν χτυπήσει το κουδούνι.

Στο ίδιο βιντεοληπτικό υλικό διακρίνεται να κρατά μαχαίρι, στοιχείο που εξετάζεται από τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρά της ή τι ακριβώς επιδίωκε με την παρουσία της στο συγκεκριμένο σπίτι.

Σύρος: Τα 7 δευτερόλεπτα μέσα στο σπίτι που ζητούν απαντήσεις

Σύμφωνα πάντα με το υλικό από την κάμερα ασφαλείας, όταν η πόρτα της κατοικίας άνοιξε, η 42χρονη εισήλθε στο εσωτερικό. Μόλις 7 δευτερόλεπτα αργότερα βγήκε τρέχοντας, εμφανώς πανικόβλητη. Πήρε το σακίδιό της και απομακρύνθηκε γρήγορα από το σημείο.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο 41χρονος ιδιοκτήτης της κατοικίας βγήκε από το σπίτι και ξεκίνησε να την καταδιώκει με μια καρέκλα και ένα μαχαίρι στα χέρια.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η γυναίκα επιτέθηκε αρχικά στη σύζυγο του 41χρονου, προκαλώντας της ελαφρύ τραυματισμό, και ότι εκείνος άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα, προκειμένου να την προστατεύσει.

Διαβάστε Επίσης

Σύρος: Η οικογένεια της διασώστριας αμφισβητεί την εκδοχή της άμυνας

Η καταδίωξη συνεχίστηκε έξω από την κατοικία, όπου η 42χρονη εντοπίστηκε περίπου 70 μέτρα μακριά, έχοντας δεχθεί ένα σοβαρό τραύμα στον θώρακα.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, το τραύμα προκάλεσε διάτρηση του πνεύμονα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Το ακριβές σημείο όπου δέχθηκε το θανατηφόρο χτύπημα παραμένει κομβικό ζήτημα της έρευνας, καθώς από αυτό ενδέχεται να κριθεί η αξιολόγηση των ισχυρισμών των δύο κατηγορουμένων.

Η οικογένεια της διασώστριας απορρίπτει τον ισχυρισμό περί νόμιμης άμυνας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη", οι άνθρωποι της 42χρονης πιθανολογούν πως το φονικό χτύπημα έλαβε χώρα εκτός της οικίας του 41χρονου.

Η ανακοίνωση της οικογένειας αναφέρει:

"Η οικογένεια του θύματος, μετά την αξιολόγηση του οπτικοακουστικού υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία και διέρρευσε προ ολίγων ωρών στον Τύπο, διαπιστώνει ότι, ανεξάρτητα από το λόγο που η θανούσα μετέβη στην κατοικία των φερομένων δραστών, ο χρόνος που παρέμεινε εντός αυτής ήταν απειροελάχιστος (μόνο ακριβώς επτά (7) δευτερόλεπτα).

Κατά την κοινή λογική, μέσα σε αυτά τα επτά (7) δευτερόλεπτα, κάποιος που αιφνιδιάζεται δεν προλαβαίνει να κάνει όλες τις υποτιθέμενες αμυντικές κινήσεις που φέρεται να έκανε ο φερόμενος δράστης.

Στο ίδιο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η θανούσα να βγαίνει από την κατοικία των κατηγορουμένων ταχύτατα και πολύ ευέλικτα, να σκύβει άνετα και να αρπάζει το σακίδιο της με το δεξί της χέρι (από την πλευρά δηλαδή που επήλθε το θανατηφόρο χτύπημα), με ιδιαίτερα ευκίνητες και γρήγορες κινήσεις, να κατεβαίνει τα σκαλάκια της αυλής δύο – δύο, κάνοντας σπριντ, χωρίς να δείχνει το παραμικρό ίχνος ενόχλησης, πόνου ή τραυματισμού

Απορίας άξιο είναι πώς καταφέρνει αυτές τις κινήσεις, εάν το χτύπημα επήλθε εντός της οικίας.

Μέχρι λοιπόν του σημείου που απομακρύνεται από την κατοικία των κατηγορουμένων, καταδιωκόμενη από το φερόμενο δράστη, δε δείχνει σε κανένα σημείο και με κανένα τρόπο να είναι τραυματισμένη.

Αντίθετα, στο οπτικοακουστικό υλικό διαπιστώνεται ότι εκείνος, αντί να φοβηθεί την υποτιθέμενη εισβολέα, με θάρρος και αυτοπεποίθηση τρέχει ξωπίσω της, της εκσφενδονίζει καρέκλα με ορμή, την οποία πιθανότατα η θανούσα καταφέρνει να αποφύγει, καθώς αυτή έγινε κομμάτια πέφτοντας σε τοίχο (ενώ σε περίπτωση που την πετύχαινε, το σώμα της θα είχε αποτρέψει το διαμελισμό της) και συνεχίζει να την καταδιώκει, κινούμενος ταχύτατα, κρατώντας καθαρά στο χέρι του μαχαίρι (πράσινου χρώματος).

Είναι λοιπόν πολύ πιθανότερο, καταδιώκοντάς την με αυτό το μαχαίρι και ενώ δεν βρίσκεται πια σε άμυνα, αλλά της επιτίθεται εκείνος, να της καταφέρνει το μοιραίο χτύπημα με αυτό εκτός της κατοικίας, πενήντα με εβδομήντα μέτρα από αυτήν.

Ένα τέτοιο χτύπημα σε καμία περίπτωση δεν είναι αμυντικό, αλλά άκρως επιθετικό, που κατέληξε, όπως αποδείχτηκε, δυστυχώς θανατηφόρο. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατός της οφείλεται "σε κακώσεις θώρακα από νήσον και τέμνον όργανο". Η έκθεση εκτιμά ότι η μαχαιριά ήταν το θανατηφόρο χτύπημα που της στέρησε τη ζωή, καθώς προκάλεσε διάτρηση στον πνεύμονα.

Η οικογένεια της θανούσης αναζητά δικαίωση για την άδικη απώλεια της μονάκριβης κόρης τους και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι αυτή θα αποδοθεί".