Follow us

Σχέδιο κάθαρσης των Εξαρχείων α λα... παλαιά

Σχέδιο… κάθαρσης Εξαρχείων όπως παλιά! Αντιμετώπιση κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών με «επανίδρυση» της ΔΕΛΤΑ, που… βαφτίστηκε ΟΠΚΕ.

Σχέδιο κάθαρσης των Εξαρχείων α λα... παλαιά

Σχέδιο… κάθαρσης Εξαρχείων όπως παλιά! Αντιμετώπιση κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών με «επανίδρυση» της ΔΕΛΤΑ, που… βαφτίστηκε ΟΠΚΕ. Τα «διωγμένα» για… αστυνομική αυθαιρεσία μέλη της αναλαμβάνουν πάλι δίτροχη δράση στο πλευρό διμοιριών των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσία στην περιοχή, με στόχο τις προσαγωγές και συλλήψεις δραστών καταδρομικών επιθέσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι 17 εμπρηστικές επιθέσεις με στόχο τα αφύλακτα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να προσελκύσουν αστυνομικές δυνάμεις στα Εξάρχεια για την εκδήλωση επιθέσεων εναντίον τους, οι δύο αντίστοιχες στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη, φαίνεται πως αναθεώρησαν τις σκέψεις για «ήπια αστυνόμευση» στην περιοχή και την εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ολοκλήρωση των ερευνών για την δράση καταληψιών κτιρίων της περιοχής, τα οποία, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αποτελούν «οπλοστάσια» και ορμητήρια καταδρομικών επιθέσεων και τραμπουκισμών εναντίον πολιτικών στελεχών, με τον σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος των εμπλεκομένων και συλλήψεων τους.

Μετά τη διεξαγωγή των «καθυστερημένων» κρίσεων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ομάδων αντιεξουσιαστών που εκδηλώνουν τις πύρινες επιθέσεις τους όταν και όποτε θέλουν, και να ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση συλλήψεων ατόμων, οι οποίοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις καταλήψεις κτιρίων.

Οι διμοιρίες των ΜΑΤ, σύμφωνα με το αστυνομικό σχέδιο, θα συμπληρώνονται από ομάδες αστυνομικών με μοτοσυκλέτες, οι οποίοι θα έχουν την αρμοδιότητα καταδίωξης και σύλληψης ατόμων που εκδηλώνουν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και κτιρίων της περιοχής, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι «δυσκίνητοι» βαριά εξοπλισμένοι αστυνομικοί των ΜΑΤ. Η κάθε μηχανοκίνητη ομάδα θα αποτελείται, αρχικά από πέντε μοτοσυκλέτες των 10 αστυνομικών της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), ανά βάρδια με μία εφεδρική, η οποία θα συνεπικουρεί τουλάχιστον δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που θα βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων. Θα φορούν χακί στολή, θα έχουν ελαφρύ εξοπλισμό των ΜΑΤ, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενδεχομένως χωρίς οπλισμό, προστατευτικά κράνη της πρώην ΔΕΛΤΑ, όπως και παπάκια της ίδιας κατηργημένης ομάδας.

Aξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους 280 αστυνομικούς που στελέχωναν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία καταργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ο οποίος αποδέχθηκε τα «κελεύσματα» της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφομοιώθηκαν στις ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ.. Οι περίπου 140 είχαν μετακινηθεί στην ΟΠΚΕ, 70 στα ΜΑΤ και ακόμη 70 στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Άμεσης Δράσης.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ένστολων, υποστηρίζουν πως ουσιαστικά ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός με τον σχηματισμό «ομάδων συλλήψεων», στηρίζεται σε στελέχη της αστυνομικής μονάδας που καταργήθηκε, τα οποία πολύ πρόσφατα δεν απολάμβαναν την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας τους. Απορούν μάλιστα με την απόφαση επαναδραστηριοποίησής τους, καθώς τα περισσότερα από τα περιστατικά βίας για τα οποία κατηγορήθηκαν καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια καταδιώξεων και συλλήψεων, σαν αυτές που καλούνται να προβούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει γίνει «στο πόδι», χωρίς να έχουν εξεταστεί οι συνθήκες επικινδυνότητας και ασφάλειας των αστυνομικών που θα τον υλοποιήσουν, καθώς καλούνται να καταδιώξουν ομάδες ατόμων, με ελλειπή εξοπλισμό, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο απομόνωσής και μαζικών επιθέσεων εναντίον τους με δυσάρεστες συνέπειες.

Βασίλης Ντούμας: «Κωμωδία»

Η πρώτη ενυπόγραφη δήλωση συνδικαλιστή για την υπό δημιουργία ομάδα ήταν αυτή του προέδρου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλη Ντούμα: « ‘Ο καλύτερος Δημοκρατικός έλεγχος’ δια στόματος του κ. Τόσκα τα "εκδικητικά και τιμωρητικά κριτήρια" που εφάρμοζε η ΔΕΛΤΑ, αποδείχθηκαν επιχειρήματα πομφόλυγες στην ανάγκη του να παραδώσει "γη και ύδωρ" στα "παιδιά" που ήταν θύματα της σκληρότητας των αστυνομικών της ΔΕΛΤΑ. Τα "παιδιά" όμως τους πανηγυρισμούς τους για την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ, τους εκδήλωσαν στα παλιά λημέρια τους καίγοντας, καταστρέφοντας και λεηλατώντας ότι είχε περισωθεί στο κράτος του Εξαρχιστάν που πριν πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαμε καταγγείλει την επιστροφή του.

Τα άλλα "παιδιά" όμως εκείνα που στελεχώνουν τη ΔΕΛΤΑ που διαπομπευτήκαν και διασύρθηκαν, απαιτείται απύθμενο θράσος να τα καλείς μετά από λίγους μήνες να δημιουργήσουν όχι εκείνο που κατήργησες αλλά εκείνο που λεηλάτησες, φορτώνοντας τους τον ψόγο του ελλείμματος Δημοκρατικών ιδεωδών και τακτικών. Είναι σίγουρο ότι η προσήλωση στο καθήκον αλλά κυρίως στις Δημοκρατικές αρχές τους , όλων των Συναδέλφων που σκορπίστηκαν και διαμελίστηκαν σε άλλες υπηρεσίες θα τους υπαγορεύσει να πράξουν και πάλι το καθήκον τους με όλες τους τις δυνάμεις. Υπάρχει όμως μια ουσιώδης λεπτομέρεια και ένα αμείλικτο ερώτημα για το αν μπορείς να συνθέσεις την "ψυχή" και όχι το σώμα εκείνων που τα προέτασσαν και τα δύο απέναντι σε κάθε κίνδυνο. Εκτός αν ο υπηρεσιακός σχεδιασμός δημιουργήσει μια "καρικατούρα" τύπου και όχι ΔΕΛΤΑ που θα θέσει σε κίνδυνο όλους. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το έργο έχει ύφος "κωμωδίας" ευχόμαστε και θέλουμε να αποφύγουμε ένα θέαμα τραγωδίας. Σίγουρα μετά ταύτα θεωρώ αυτονόητο και οφείλει εκ των πραγμάτων ο κ. Υπουργός να πει "mea culpa" εξηγώντας και ερμηνεύοντας το προ μηνών mega culpa επανασυστήνοντας τη ΔΕΛΤΑ, χωρίς απομιμήσεις και υποκατάστατα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ 07 Μαϊ 2022 | 12:01

Άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ σε ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Οι άγνωστοι πέταξαν τις μολότοφ κατά των αστυνομικών και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν τρέχοντας.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 16 Μαϊ 2022 | 07:53

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμοί, bullying και παραβατικότητα από το... Δημοτικό

Άγριο ξύλο και παραβατικότητα από το... δημοτικό σχολείο δείχνουν τα στοιχεία της αστυνομίας.

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 15 Μαϊ 2022 | 09:17

Δολοφονία Σκαφτούρου: Γεωργιανός ο εκτελεστής του "Θείου Τζο" - Τον πρόδωσε η προφορά του

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΑΣ, ο βασικός από τους τρεις εκτελεστές του Γιάννη Σκαφτούρου, εκστομίζοντας ελληνικές λέξεις, είχε προφορά που παρέπεμπε σε άτομο από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πιθανότατα τη Γεωργία.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 14 Μαϊ 2022 | 17:48

Τρόμος στη Γλυφάδα: Επίθεση ανηλίκων σε γυμνάσιο - Συνελήφθησαν τρεις έφηβοι και οι γονείς τους

Δράστες μια παρέα ανήλικων που κινήθηκαν κατά δύο 15χρονων, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, μέσα σε γυμνάσιο στη Γλυφάδα.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΟΚ 14 Μαϊ 2022 | 09:23

Πάτρα: Γιατί οι ιατροδικαστές ζητούν εκταφή και για τα τρία παιδιά - Το διαλυμένο συκώτι της Μαλένας και η χαριστική βολή στη Τζωρτζίνα

Οι ιατροδικαστές θεωρούν επιβεβλημένες τις εκταφές για να βρεθεί η άκρη του νήματος στο θρίλερ της Πάτρας με τα τρία νεκρά παιδιά - Τι ψάχνουν.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 13 Μαϊ 2022 | 07:47

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στον αέρα η πρόβλεψη για ελεγχόμενη είσοδο - Στόχος να ξεκινήσουν οι περιπολίες άμεσα

Οι 400 Πανεπιστημιακοί αστυνομικοί ρίχνονται στη "φωτιά" στις 27 Μαΐου, με περιπολίες στους ανοιχτούς χώρους των ιδρυμάτων

ΣΕ 5 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 12 Μαϊ 2022 | 07:47

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Οι 400 που ρίχνονται στην... αρένα από 17 Μαΐου - Χωρίς όπλα, με πολεμικές τέχνες & χειροπέδες

Στις 17 Μαΐου ολοκληρώνεται η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών. Πώς θα διανεμηθούν στα πανεπιστήμια. Η εκπαίδευσή τους.

Η ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ 11 Μαϊ 2022 | 07:55

Μονεμβασιά: Τον πάτησε 4 φορές για να τον σκοτώσει - Η ρόδα πέρασε πάνω από το κεφάλι του - Μαρτυρίες σοκ

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για το φονικό τροχαίο με τους δύο νεκρούς στη Μονεμβασιά - Σε δολοφονικό αμόκ ο δράστης.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ 10 Μαϊ 2022 | 07:34

Μονεμβασιά: Φως στο δολοφονικό αμόκ από την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη - Σε κατάσταση απάθειας ο 52χρονος

Ιστορικό ψύχωσης ενδέχεται να υπήρχε στην οικογένεια του 52χρονου, που σκόρπισε το θάνατο στη Μονεμβασιά. Τι λένε οι αστυνομικοί.

ΓΙΑ 20 ΛΕΠΤΑ 09 Μαϊ 2022 | 07:25

Μονεμβασιά: Το δολοφονικό αμόκ του οδηγού με τους δύο νεκρούς - "Δεν έγινε και τίποτα, πηγαίντε με σπίτι μου…"

Για τουλάχιστον 20 λεπτά ο οδηγός στη Μονεμβασιά βρισκόταν σε ένα "δολοφονικό αμόκ", με την αστυνομία και τους κατοίκους της περιοχής, να προσπαθούν μάταια να βάλουν τέλος στο ανεξήγητο ξέσπασμα του.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ 08 Μαϊ 2022 | 08:40

Νέα τροπή στις έρευνες: Ψάχνουν κεταμίνη και στη Μαλένα - Στο μικροσκόπιο και το πανάκι της Ιριδας

Στην περίπτωση που προκύψουν, έστω και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από "εξωτερικό παράγοντα".

ΕΙΧΑΝ ΡΗΜΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 07 Μαϊ 2022 | 09:52

Πώς δρούσε η αδίστακτη συμμορία 15χρονων που λήστευε ανήλικους και τουρίστες στην Ακρόπολη

Οι νεαροί ληστές είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή της Ακρόπολης - Πραγματοποιούσαν επιθέσεις ομαδικά και με ιδιαίτερη σκληρότητα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η 19ΧΡΟΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ 07 Μαϊ 2022 | 09:36

Καταγγελία βιασμού στην Κάλυμνο: "Με το που είπα το όνομα του δράστη, ο αστυνομικός μου είπε να μην κάνω τίποτα"

Το καταγγελλόμενο περιστατικό συνέβη στις 14 Απριλίου, όταν η νεαρή είχε βγει με φιλικά πρόσωπα για ποτό σε νυχτερινό μαγαζί της Καλύμνου.