Σχέδιο με 4 βήματα της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης

Σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στελέχη του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Συλλήψεις αλληλέγγυων

Σχέδιο με 4 βήματα της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης

Σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται:

  1. Περιορισμός της δράσης των παράξενων ΜΚΟ, με έντονη αστυνομική παρουσία στον καταυλισμό και στους δρόμους προσέγγισης σε αυτόν. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχό τους.
  2. Αστυνομικοί έλεγχοι «πυγμής», προσαγωγές και συλλήψεις, στις τάξεις αλληλέγγυων εθελοντών, που φέρονται από τις αρχές ως καθοδηγητές επιχειρήσεων περάσματος των συνόρων
  3. Σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση γυναικόπαιδων και οικογενειών, που αποτελούν το 50%-60% των προσφύγων οι οποίοι μένουν στην Ειδομένη
  4. Ειδησεογραφική και τηλεοπτική «αποστείρωση»
  5. Πρωινή επιχείρηση απομάκρυνσης όσων έχουν απομείνει στον καταυλισμό και μεταφορά τους με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν και σε άλλα που ολοκληρώνονται στην Βόρεια Ελλάδα

Συλλήψεις αλληλέγγυων, έλεγχος ΜΚΟ

Δύο Ισπανοί αλληλέγγυοι, συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Ειδομένη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια κοντά στον φράχτη με τα Σκόπια.

Όπως σημειώνεται, οι δύο Ίβηρες αλληλέγγυοι πετούσαν μαζί με τους πρόσφυγες πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και έχουν αναγνωριστεί σε καταθέσεις. Δεν προέκυψε να είναι μέλη κάποιας ΜΚΟ.

Ηδη από το πρωί της περασμένης Τρίτης, αστυνομικές δυνάμεις προέβαιναν σε ελέγχους ατόμων και οχημάτων σε τρία σημεία προσέγγισης στην Ειδομένη και κυρίως σε αυτό της Γέφυρας Αξιού. Προέβησαν σε 27 προσαγωγές ατόμων, αλλοδαπών και ημεδαπών, αλληλέγγυων και εθελοντών, εκ των οποίων οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, που δεν ανήκαν σε ΜΚΟ και κινούνταν ανεξέλεγκτα στον καταυλισμό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ.

Δύο από τους αλλοδαπούς από την Γερμανία, άνδρας και γυναίκα (23 και 24 χρόνων), συνελήφθησαν, ο πρώτος για κατοχή μαχαιριού και η δεύτερη γιατί είχε σπρέι πιπεριού, ενώ τέσσερα άτομα, οι τρεις από τη Νορβηγία (ένας άνδρας και δύο γυναίκες) και μία Βρετανίδα, συνελήφθησαν για κατοχή τριών ασυρμάτων, που μπορούσαν να συντονιστούν στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Νωρίτερα, σε άλλο έλεγχο, συνελήφθησαν ένας Νορβηγός, δύο Νορβηγίδες και μία Βρετανίδα, καθώς είχαν στην κατοχή τους τρεις ασύρματους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, οι οποίοι βρέθηκαν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσω αυτών των ασυρμάτων είχαν τη δυνατότητα να συντονιστούν και να ακούν τις συχνότητες της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις αλλοδαποί ήταν μέλη ΜΚΟ με την επωνυμία «Ιντερβολβερ» που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο με έδρα το Πολύκαστρο Κιλκίς.

Η ΜΚΟ έχει 16 μέλη, ενώ υπεύθυνη είναι μια 32χρονη η οποία έχει γεννηθεί στην Αμερική και μένει στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη οργάνωση το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε διευκρινίσει με μήνυμά της στο διαδίκτυο, το οποίο συνυπέγραφαν 17 ακόμα αντίστοιχες ομάδες εθελοντών, ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριζε πρόσφατες διαμαρτυρίες μεταναστών κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας - Σκοπίων.

Δύο ακόμη Τσέχοι υπήκοοι συνελήφθησαν χθες καθώς εντοπίστηκαν πάνω τους ένα μαχαίρι, μικροποσότητα ναρκωτικών και ένα φυσίγγιο πολεμικού όπλου.

«Οι προσαγωγές ήταν απλά για έλεγχο, για να καταλάβουν όλοι εκεί πέρα η περιοχή ελέγχεται. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή. Δεν έχουμε τίποτα με τους αλληλέγγυους. Δεν μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Η έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή έχει σκοπό και τον έλεγχο μελών ύποπτων ΜΚΟ, οι οποίες πέρα από το φιλανθρωπικό τους έργο, φέρονται να έχουν καθοδηγήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε προσπάθειες περάσματος των συνόρων και να τους προτρέπουν να μείνουν στην περιοχή γι αυτό τον σκοπό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ, αναλυτική κατάσταση των μελών τους, από που προέρχονται, το αντικείμενό τους και τους φορείς χρηματοδότησής τους, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές χωρίς να παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη δράση.

«Πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένους χώρους και εκεί δεν μπορεί να πηγαίνει το κάθε μέλος ΜΚΟ και να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μην μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους της χώρας» δήλωσε σχετικά ο κ. Τόσκας.

Ήπια και «πιεστική» απομάκρυνση

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, και μετά τα επικίνδυνα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, εκδηλώνεται η βούληση όλο και περισσότερων προσφύγων και μεταναστών και κυρίως οικογενειών με παιδιά να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν γεμίσει τουλάχιστον 20 λεωφορεία με περίπου 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όταν διαπιστωθεί πως η εθελούσια απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τον καταυλισμό, δηλαδή γυναίκες και παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 50%-60% του συνολικού αριθμού, έχει φθάσει σε μεγάλο ποσοστό, θα ακολουθήσει η τελική φάση.

Αρχικά θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο σε όσους έχουν απομείνει στην περιοχή, για την περίπτωση να εκφράσουν μόνοι τους την βούληση να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Αν η οικειοθελής αποχώρηση δεν φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί έως τις εορτές του Πάσχα, θα υπάρξει μιας μορφής πιεστικός εξαναγκασμός των ανθρώπων να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για την μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο χρόνος αυτής της ενέργειας θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν στην Ειδομένη. Όταν κριθεί ότι είναι διαχειρίσιμος, θα υπάρξει αρχικά απομάκρυνση δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων όπως είχαμε δει και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή, για να ακολουθήσει... πρωϊνή αστυνομική επιχείρηση, προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγηθούν με ήπιο τρόπο, αν αυτός είναι εφικτός, σε λεωφορεία, με τα οποία θα μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

«Αντίποινα» βίας

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην Ειδομένη, υποκινούμενα από κύκλους «αλληλέγγυων», οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιδράσουν στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Κάθε Σαββατοκύριακο, όπως επισημαίνουν, συγκεντρώνονται στην Ειδομένη, Έλληνες «αλληλέγγυοι» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμπαραστέκονται και καθοδηγούν τους αλλοδαπούς συντρόφους του, οι οποίοι είναι συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται σε ξένη χώρα και δεν γνωρίζουν τα... κατατόπια και τις αστυνομικές αντιδράσεις.

«Οι Έλληνες ‘αλληλέγγυοι’ οργανώνουν Γερμανούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Νορβηγούς και Βρετανούς και τους υποκινούν σε ταραχές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν πάντα τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα βίας γίνονται τις Κυριακές» αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ..

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί, εντόπισαν υλικά «μάχης» σε βαγόνια του ΟΣΕ, κυρίως πέτρες και άλλα αντικείμενα για την εκδήλωση επιθέσεων. Υπό τον φόβο τα βαγόνια να χρησιμοποιηθούν ως «πολιορκητικοί κριοί» για το σπάσιμο των συνόρων και ορμητήρια εξοπλισμού, τα προηγούμενα δύο βράδια, οι συρμοί απομακρύνθηκαν.

Οι τελευταίες πληροφορίες, κάνουν λόγο για «σκόρπια» υλικά κατασκευής βομβών μολότοφ, που βρίσκονται εντός του καταυλισμού, ενώ κάποιοι τις τελευταίες ημέρες αναζητούσαν πετρέλαιο και έκλεψαν καύσιμα από οχήματα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν τα ήθελαν για να ανάβουν φωτιές ή ήταν προπαρασκευαστικές εργασίες άλλων ενεργειών.

Στελέχη της αστυνομίας αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος σκηνών επειδή υπάρχει φόβος πρόκλησης επεισοδίων. Οι ίδιες πηγές ανησυχούν για την αντίδραση των κατασταλτικών δυνάμεων των Σκοπίων στην περίπτωση που δεχθούν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ γι αυτό χθες για πρώτη φορά είδαμε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να παρατάσσονται μεταξύ των αλλοδαπών και του φράχτη με συνέπεια η ένταση να εκτονωθεί. Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει: «Την περασμένη Κυριακή αντέδρασαν με πλαστικές σφαίρες, φοβόμαστε μην αυτές αντικατασταθούν με κανονικές»...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑΞΥ ΟΔΗΓΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 13:33

Μάχη συμμοριών στον Άγιο Παντελεήμονα: Περαστικός βρέθηκε ανάμεσα στους πυροβολισμούς και τραυματίστηκε [Εικόνες]

Πολίτης βρέθηκε ανάμεσα σε πυροβολισμούς στιον Άγιο Παντελεήμονα και τραυματίστηκε

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ 19 Οκτ 2020 | 13:07

Ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής που κρατήθηκε στην ΓΑΔΑ: Γιατί έμεινε 4 ημέρες στο κρατητήριο

Στον ανακριτή απολογείται ο 14χρονος μαθητής που συνελήφθη κατά τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο και κρατείται από την Πέμπτη στη ΓΑΔΑ

17 Οκτ 2020 | 15:16

ΕΛΑΣ: Αυτή είναι η σπείρα που ξάφριζε σπίτια στην Ανατολική Αττική - Προσποιούνταν τους ενοικιαστές σπιτιών

Έξι ημεδαποί, μελών εγκληματικής οργάνωσης, διέπραττε διακεκριμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής προσποιούμενοι τους ενοικιαστές σπιτιών.

ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ 17 Οκτ 2020 | 10:41

Έτοιμο το ηλεκτρονικό "μάτι" της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Πως θα λειτουργεί το Κέντρο διαχείρισης καμερών θερμικής απεικόνισης

Το νέο σύστημα δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές του Έβρου, με αποτ'έλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί.

ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΚΗΑΤ 16 Οκτ 2020 | 18:09

Ελ. Βενιζέλος: Επιχείρησαν να περάσουν 100 κιλά ναρκωτικά "KHAT" σε βαλίτσες - Πώς τους "τσίμπησε" η ΕΛΑΣ

Συνελήφθησαν δύο άτομα από την ΕΛΑΣ στο Ελευθέριος Βενιζέλος που επιχείρησαν να περάσουν 100 κιλά ναρκωτικά κρυμμένα σε βαλίτσες

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ 16 Οκτ 2020 | 16:05

Επεισόδια στο Εφετείο: H ΕΛΑΣ απαντά με βίντεο από drone - "Καμία προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης"

Οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, διαψεύδονται όσοι μίλησαν για "προσπάθεια" της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση, λέει η ΕΛΑΣ.

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 14:11

E-shop απατεώνες: Πουλούσαν κινητά, έπαιρναν τα λεφτά...αλλά δεν τα παρέδιδαν ποτέ στους αγοραστές

Συνελήφθησαν δύο άτομα για διαδικτυακή απάτη με αγοραπωλησία κινητών

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ 12 Οκτ 2020 | 12:17

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 36χρονου δραπέτη φυλακών

Σύλληψη 36χρονου δραπέτη φυλακών στην Θεσσαλονίκη από τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας

ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 10 Οκτ 2020 | 16:15

"Λαβράκι" έβγαλε η ΕΛ.ΑΣ. στις Σέρρες- Συνελήφθη άντρας με αρχαία αντικείμενα, όπλα και ναρκωτικά [εικόνες]

Στο σπίτι του σε περιοχή των Σερρών βρέθηκε πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων, όπλα, ναρκωτικές ουσίες και λαθραίος καπνός.

ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΛΟΠΙΔΑ 09 Οκτ 2020 | 17:02

Άγριο οικογενειακό έγκλημα στο Μενίδι: Σκότωσε τον αδερφό του με μαχαίρι - Βρήκαν το πτώμα του στη μέση του δρόμου

Στην περιοχή των Αχαρνών εντοπίστηκε πτώμα 54χρονου τον οποίο δολοφόνησε ο αδερφός του με μαχαίρι

ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 09 Οκτ 2020 | 16:09

ΕΛΑΣ: Αυτός είναι ο 49χρονος παιδόφιλος που συνελήφθη στην Αθήνα [Εικόνες]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του 49χρονου παιδόφιλου που συνελήφθη στην Αθήνα

ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 04 Οκτ 2020 | 18:21

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών στο "Ελ.Βενιζέλος" - Εξετάζεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή

Συνελήφθησαν πέντε άτομα για διακίνηση αλλοδαπών στο Ελευθέριος Βενιζέλος από την ΕΛΑΣ η οποία εξετάζει και τη σμμετοχή ποδοσαφιριστή στο κύκλωμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 04 Οκτ 2020 | 12:06

Διαψεύδει η ΕΛΑΣ τις κλήσεις μαθητών από καταλήψεις για συστάσεις - "Καταγγελία για εξύβριση ανήλικης"

Η ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζει πως η κλήση σε ανήλικο για συστάσεις, έγινε μετά από καταγγελία ανήλικης και γονέα της για δια ζώσης και διαδικτυακές απειλές.