Σχέδιο με 4 βήματα της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης

Σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στελέχη του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Συλλήψεις αλληλέγγυων

Σχέδιο με 4 βήματα της ΕΛΑΣ για την εκκένωση της Ειδομένης

Σχέδιο ήπιας και ομαλής εκκένωσης της Ειδομένης έχουν θέσει σε εφαρμογή τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπεται:

  1. Περιορισμός της δράσης των παράξενων ΜΚΟ, με έντονη αστυνομική παρουσία στον καταυλισμό και στους δρόμους προσέγγισης σε αυτόν. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχό τους.
  2. Αστυνομικοί έλεγχοι «πυγμής», προσαγωγές και συλλήψεις, στις τάξεις αλληλέγγυων εθελοντών, που φέρονται από τις αρχές ως καθοδηγητές επιχειρήσεων περάσματος των συνόρων
  3. Σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση γυναικόπαιδων και οικογενειών, που αποτελούν το 50%-60% των προσφύγων οι οποίοι μένουν στην Ειδομένη
  4. Ειδησεογραφική και τηλεοπτική «αποστείρωση»
  5. Πρωινή επιχείρηση απομάκρυνσης όσων έχουν απομείνει στον καταυλισμό και μεταφορά τους με λεωφορεία σε κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν και σε άλλα που ολοκληρώνονται στην Βόρεια Ελλάδα

Συλλήψεις αλληλέγγυων, έλεγχος ΜΚΟ

Δύο Ισπανοί αλληλέγγυοι, συνελήφθησαν χθες το βράδυ στην Ειδομένη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια κοντά στον φράχτη με τα Σκόπια.

Όπως σημειώνεται, οι δύο Ίβηρες αλληλέγγυοι πετούσαν μαζί με τους πρόσφυγες πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις και έχουν αναγνωριστεί σε καταθέσεις. Δεν προέκυψε να είναι μέλη κάποιας ΜΚΟ.

Ηδη από το πρωί της περασμένης Τρίτης, αστυνομικές δυνάμεις προέβαιναν σε ελέγχους ατόμων και οχημάτων σε τρία σημεία προσέγγισης στην Ειδομένη και κυρίως σε αυτό της Γέφυρας Αξιού. Προέβησαν σε 27 προσαγωγές ατόμων, αλλοδαπών και ημεδαπών, αλληλέγγυων και εθελοντών, εκ των οποίων οι 8 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, που δεν ανήκαν σε ΜΚΟ και κινούνταν ανεξέλεγκτα στον καταυλισμό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ.

Δύο από τους αλλοδαπούς από την Γερμανία, άνδρας και γυναίκα (23 και 24 χρόνων), συνελήφθησαν, ο πρώτος για κατοχή μαχαιριού και η δεύτερη γιατί είχε σπρέι πιπεριού, ενώ τέσσερα άτομα, οι τρεις από τη Νορβηγία (ένας άνδρας και δύο γυναίκες) και μία Βρετανίδα, συνελήφθησαν για κατοχή τριών ασυρμάτων, που μπορούσαν να συντονιστούν στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.

Νωρίτερα, σε άλλο έλεγχο, συνελήφθησαν ένας Νορβηγός, δύο Νορβηγίδες και μία Βρετανίδα, καθώς είχαν στην κατοχή τους τρεις ασύρματους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, οι οποίοι βρέθηκαν στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσω αυτών των ασυρμάτων είχαν τη δυνατότητα να συντονιστούν και να ακούν τις συχνότητες της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τέσσερις αλλοδαποί ήταν μέλη ΜΚΟ με την επωνυμία «Ιντερβολβερ» που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο με έδρα το Πολύκαστρο Κιλκίς.

Η ΜΚΟ έχει 16 μέλη, ενώ υπεύθυνη είναι μια 32χρονη η οποία έχει γεννηθεί στην Αμερική και μένει στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη οργάνωση το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε διευκρινίσει με μήνυμά της στο διαδίκτυο, το οποίο συνυπέγραφαν 17 ακόμα αντίστοιχες ομάδες εθελοντών, ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριζε πρόσφατες διαμαρτυρίες μεταναστών κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας - Σκοπίων.

Δύο ακόμη Τσέχοι υπήκοοι συνελήφθησαν χθες καθώς εντοπίστηκαν πάνω τους ένα μαχαίρι, μικροποσότητα ναρκωτικών και ένα φυσίγγιο πολεμικού όπλου.

«Οι προσαγωγές ήταν απλά για έλεγχο, για να καταλάβουν όλοι εκεί πέρα η περιοχή ελέγχεται. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να κάνει ό,τι θέλει στην περιοχή. Δεν έχουμε τίποτα με τους αλληλέγγυους. Δεν μας άρεσαν κάποιες ενέργειες ανθρώπων που παραπλανούσαν τους πρόσφυγες και οφείλουμε να προστατέψουμε και τους πρόσφυγες και την κυριαρχία της τάξης στη χώρα μας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο».

Η έντονη αστυνομική παρουσία στην περιοχή έχει σκοπό και τον έλεγχο μελών ύποπτων ΜΚΟ, οι οποίες πέρα από το φιλανθρωπικό τους έργο, φέρονται να έχουν καθοδηγήσει πρόσφυγες και μετανάστες σε προσπάθειες περάσματος των συνόρων και να τους προτρέπουν να μείνουν στην περιοχή γι αυτό τον σκοπό.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ΑΦΜ, αναλυτική κατάσταση των μελών τους, από που προέρχονται, το αντικείμενό τους και τους φορείς χρηματοδότησής τους, ενώ θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές χωρίς να παρουσιάζουν ανεξέλεγκτη δράση.

«Πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες να πάνε σε οργανωμένους χώρους και εκεί δεν μπορεί να πηγαίνει το κάθε μέλος ΜΚΟ και να κάνει ό,τι θέλει. Ήδη προχωρούμε σε νομοθετική ρύθμιση σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία ώστε να υπάρχει καταγραφή και τάξη και να μην μπορούν οι ΜΚΟ να παραβαίνουν τους κανόνες και τους νόμους της χώρας» δήλωσε σχετικά ο κ. Τόσκας.

Ήπια και «πιεστική» απομάκρυνση

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, και μετά τα επικίνδυνα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, εκδηλώνεται η βούληση όλο και περισσότερων προσφύγων και μεταναστών και κυρίως οικογενειών με παιδιά να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό.

Από το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν γεμίσει τουλάχιστον 20 λεωφορεία με περίπου 1.000 ανθρώπους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όταν διαπιστωθεί πως η εθελούσια απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από τον καταυλισμό, δηλαδή γυναίκες και παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν το 50%-60% του συνολικού αριθμού, έχει φθάσει σε μεγάλο ποσοστό, θα ακολουθήσει η τελική φάση.

Αρχικά θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο σε όσους έχουν απομείνει στην περιοχή, για την περίπτωση να εκφράσουν μόνοι τους την βούληση να μεταφερθούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Αν η οικειοθελής αποχώρηση δεν φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί έως τις εορτές του Πάσχα, θα υπάρξει μιας μορφής πιεστικός εξαναγκασμός των ανθρώπων να επιβιβαστούν σε λεωφορεία για την μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο χρόνος αυτής της ενέργειας θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που θα παραμείνουν στην Ειδομένη. Όταν κριθεί ότι είναι διαχειρίσιμος, θα υπάρξει αρχικά απομάκρυνση δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων όπως είχαμε δει και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή, για να ακολουθήσει... πρωϊνή αστυνομική επιχείρηση, προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να οδηγηθούν με ήπιο τρόπο, αν αυτός είναι εφικτός, σε λεωφορεία, με τα οποία θα μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

«Αντίποινα» βίας

Την ίδια ώρα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου στην Ειδομένη, υποκινούμενα από κύκλους «αλληλέγγυων», οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιδράσουν στο σχέδιο εκκένωσης της περιοχής.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έχουν κάποιες πληροφορίες για την εκδήλωση επεισοδίων κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Κάθε Σαββατοκύριακο, όπως επισημαίνουν, συγκεντρώνονται στην Ειδομένη, Έλληνες «αλληλέγγυοι» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι συμπαραστέκονται και καθοδηγούν τους αλλοδαπούς συντρόφους του, οι οποίοι είναι συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκονται σε ξένη χώρα και δεν γνωρίζουν τα... κατατόπια και τις αστυνομικές αντιδράσεις.

«Οι Έλληνες ‘αλληλέγγυοι’ οργανώνουν Γερμανούς, Ισπανούς, Ιταλούς, Νορβηγούς και Βρετανούς και τους υποκινούν σε ταραχές. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν πάντα τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα βίας γίνονται τις Κυριακές» αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ..

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί, εντόπισαν υλικά «μάχης» σε βαγόνια του ΟΣΕ, κυρίως πέτρες και άλλα αντικείμενα για την εκδήλωση επιθέσεων. Υπό τον φόβο τα βαγόνια να χρησιμοποιηθούν ως «πολιορκητικοί κριοί» για το σπάσιμο των συνόρων και ορμητήρια εξοπλισμού, τα προηγούμενα δύο βράδια, οι συρμοί απομακρύνθηκαν.

Οι τελευταίες πληροφορίες, κάνουν λόγο για «σκόρπια» υλικά κατασκευής βομβών μολότοφ, που βρίσκονται εντός του καταυλισμού, ενώ κάποιοι τις τελευταίες ημέρες αναζητούσαν πετρέλαιο και έκλεψαν καύσιμα από οχήματα, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν τα ήθελαν για να ανάβουν φωτιές ή ήταν προπαρασκευαστικές εργασίες άλλων ενεργειών.

Στελέχη της αστυνομίας αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτός ο έλεγχος σκηνών επειδή υπάρχει φόβος πρόκλησης επεισοδίων. Οι ίδιες πηγές ανησυχούν για την αντίδραση των κατασταλτικών δυνάμεων των Σκοπίων στην περίπτωση που δεχθούν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ γι αυτό χθες για πρώτη φορά είδαμε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να παρατάσσονται μεταξύ των αλλοδαπών και του φράχτη με συνέπεια η ένταση να εκτονωθεί. Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνει: «Την περασμένη Κυριακή αντέδρασαν με πλαστικές σφαίρες, φοβόμαστε μην αυτές αντικατασταθούν με κανονικές»...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 14 Οκτ 2021 | 19:51

Κακοκαιρία Μπάλλος: Μπάχαλο η κίνηση στους δρόμους - Σε ποιες περιοχές της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί σε διάφορα σημεία της Αττικής

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 13 Οκτ 2021 | 17:25

Ανήλικος με αλλεργικό σοκ: Καρέ - καρέ η αστραπιαία μεταφορά στο νοσοκομείο από την ΕΛΑΣ [Βίντεο]

Ανάρτηση της ΕΛ.ΑΣ. δείχνει σε βίντεο τη μεταφορά του ανηλίκου στο νοσοκομείο

10 Οκτ 2021 | 13:43

Διάψευση της ΕΛ.ΑΣ για δημοσίευμα που αναφέρεται σε 100.000 πλαστούς εμβολιασμούς

Διαψεύδει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα σε ρεπορτάζ για 100.000 πλασματικούς εμβολιασμούς πολιτών για τον κορονοϊό

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

09 Οκτ 2021 | 19:18

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο: Η θέση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση στην Ομόνοια

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια, που σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 06 Οκτ 2021 | 21:34

Vor V ZaKone: Αυτοί είναι ο αρχηγός και τα μέλη της γεωργιανής μαφίας - Ρήμαζαν σπίτια σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι [Εικόνες]

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες επτά 7 αλλοδαπών, κατηγορούμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης VOR V ZAKONE

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ 04 Οκτ 2021 | 22:42

Καλλιθέα: Παράνομο "μίνι καζίνο" εντόπισαν οι Αρχές - 23 συλλήψεις

Κατάστημα όπου διεξάγονταν τυχερά παιχνίδια χωρίς άδεια εντόπισε η ΕΛΑΣ στην Καλλιθέα - Υπήρχε και τσιλιαδόρος που επιτηρούσε το χώρο εξωτερικά του καταστήματος

ΔΗΛΩΝΕ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 04 Οκτ 2021 | 14:22

Με ψυχολογικά προβλήματα ο αγρότης από τη Μεσσηνία που ήθελε να "ανατιναχθεί" στον Αγνωστο Στρατιώτη- Αφησε μανιφέστο

Μέχρι και ...."Μανιφέστο" όπου εξηγούσε τους λόγους του "απονενοημένου διαβήματός" του να "ανατιναχθεί" μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, είχε αφήσει ο 58χρονος αγρότης,

ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ 01 Οκτ 2021 | 19:39

Επεισόδια με χημικά στο Σύνταγμα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Δακρυγόνα και ρίψεις νερού [Εικόνες - Βίντεο]

Ένταση ξέσπασε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Επεισόδια στο Σύνταγμα, χρήση χημικών από την Αστυνομία και ρίψη νερού από τον "Αίαντα"

Ο «ΑΡΧΗΓΟΣ» 01 Οκτ 2021 | 15:29

"VOR V ZAKONE": Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο 42χρονος αρχιμαφιόζος με αδυναμία στα Louis Vuitton [Βίντεο]

Μέλη της "VOR V ZAKONE" είχαν προχωρήσει σε 42 διαρρήξεις από οικίες και αποθήκες σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι - Συνελήφθη ο 42χρονος "VOR"

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 30 Σεπ 2021 | 08:16

Ενισχύονται οι νυχτερινές περιπολίες στην Αθήνα: Στους δρόμους 100 νέα περιπολικά και 1.026 αστυνομικοί

"Ενισχυμένες" νυχτερινές περιπολίες στις γειτονιές της Αθήνας και αριθμητική "ενδυνάμωση" των υποστελεχωμένων ΑΤ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

ΚΥΚΛΩΜΑ 28 Σεπ 2021 | 22:26

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση - Έφερνε χιλιάδες ποτά "μπόμπες" από τη Βουλγαρία [Βίντεο]

Δώδεκα συλλήψεις μελών σπείρας που μετέφεραν, συστηματικά και σε ευρεία κλίμακα από τη Βουλγαρία, λαθραία αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά

ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ 28 Σεπ 2021 | 09:32

Σεισμός στην Κρήτη: Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. αναφορές για πλιάτσικο στις σεισμόπληκτες περιοχές

Η ΕΛ.ΑΣ διαψεύδει αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό για πλιάτσικο στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης.