Σχολεία: Στο τραπέζι "κούρεμα" απουσιών - Σε ποια μαθήματα δεν θα δοθούν βαθμοί τετραμήνου - Διευκρινίσεις υπουργείου

Μεγάλος αριθμός μαθητών έχει ήδη πιάσει... ταβάνι στις απουσίες - Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος - Τι θα γίνει με τους βαθμούς τετραμήνου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ως ένα "παράθυρο" για να μην μετρηθεί ένα μέρος των απουσιών των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από την τηλεκπαίδευση, εκτιμάται ότι είναι η εγκύκλιος που έστειλε χθες, Δευτέρα, προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η καταχώριση των απουσιών γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών θα εξετασθεί κατά το τέλος του Β΄ Τετραμήνου.

Με νέα ανακοίνωση το υπουργείο διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν προσμετρώνται οι απουσίες που προέκυψαν στην τηλεκπαίδευση λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Παιδείας δεν απέκλειαν να δοθεί επιπλέον, στο τέλος του Β' Τετραμήνου η δυνατότητα να οριστεί ένα ποσοστό καταχωρημένων απουσιών που δεν θα προσμετρηθεί.

Νωρίτερα, σήμερα, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στο MEGA, είπε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Παιδείας "με ευαισθησία και με γνώση των δεδομένων θα εξετάσει όλα τα στοιχεία προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας μαθητής". Και σημείωσε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για τη βαθμολογία των μαθητών, η οποία θα βασίζεται εν μέρει και στην εικόνα που έχει ο εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή. "Στο τέλος του Β' τετραμήνου θα αξιολογήσει το υπουργείο Παιδείας τον χαρακτηρσισμό της φοίτησης. Όλα θα κριθούν με βάση τα δεδομένα που θα έχει το υπουργείο Παιδείας" ανέφερε.

Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με βαθμολογίες και απουσίες

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, σήμερα, σχετικά με το τι ισχύει για τη βαθμολόγηση μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου και Λυκείου στο Α' τετράμηνο, καθώς επίσης και για την προσμέτρηση απουσιών:

  • Για όποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α' τετράμηνο, υπάρχει η δυνατότητα να μην κατατεθεί βαθμολογία εάν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών.
  • Όσο για την καταχώρηση των απουσιών, το υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (δεν προσμετρώνται οι απουσίες λόγω τεχνικών ζητημάτων και ασθενείας). Επιπλέον, ο χαρακτηρισμός της φοίτησης των μαθητών/τριών θα εξεταστεί στο τέλος του Β ́ τετραμήνου.

Μεγάλος αριθμός μαθητών έχει ήδη πιάσει... ταβάνι στις απουσίες

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, η εγκύκλιος εκδόθηκε μετά από ερωτήματα που αφορούν στη φοίτηση των μαθητών σε Γυμνάσια, ΓΕ.Λ. ΕΠΑ.Λ., Ειδικά Γυμνάσια, Ειδικά Λύκεια, Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια-Λύκεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μήνυμα που έχει πάρει το υπουργείο από τα σχολεία είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών -αφύσικα μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως- έχει πιάσει... ταβάνι στις απουσίες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλά σχολεία έχουν ήδη αποστείλει σε γονείς και κηδεμόνες ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία τους ενημερώνουν ότι τα παιδιά τους έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό απουσιών και βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να συμπληρώσουν άμεσα της 114 απουσίες και να μείνουν στην ίδια τάξη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται σε δυσλειτουργίες τεχνικής φύσεως -όπως αδυναμία διαδικτυακής σύνδεσης- που υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στην τηλεκπαίδευση.

Τι ισχύει με το παρουσιολόγιο

Σύμφωνα με την προηγούμενη οδηγία του υπουργείου που εκδόθηκε τον Νοέμβριο, για την παρακολούθηση των μαθημάτων στα διαδικτυακά τμήματα τηρείται καθημερινά παρουσιολόγιο. Ο κάθε εκπαιδευτικός συμπληρώνει ανελλιπώς και κάθε μέρα δελτίο καταγραφής απουσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υποχρεούμενος να αποστέλλει τις απουσίες, ανά βδομάδα, στη σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών προκειμένου οι Διευθυντές να ενημερώνουν την πλατφόρμα του myschool.

Στην πράξη, όμως, το σύστημα αυτό δεν μπόρεσε να προβλέψει τις τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν. Έτσι, μελετάται να γίνει μια συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις απουσίες στο τέλος της σχολικής χρονιάς, καθώς οποιαδήποτε άμεση απόφαση για "κούρεμα" απουσιών σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές να... χαλαρώσουν αναμένοντας ότι οι απουσίες τους δεν θα μετρηθούν.

Επιπλέον το υπουργείο θα πρέπει να έχει τη συνολική εικόνα για να αποφασίσει με ποιους όρους και σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέψει το "κούρεμα" στις απουσίες.

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα

Πρώτο κουδούνι μετά το lockdown θα χτυπήσει -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου για τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Από τη διαδικασία εξαιρούνται οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται στις "κόκκινες" περιοχές, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ενώ αυστηροί κανόνες θα ισχύουν για τα σχολεία που θα ανοίξουν. Σημειώνεται ότι τα φροντιστήρια δε θα ανοίξουν μαζί με τα σχολεία τη Δευτέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 22 Φεβ 2021 | 18:43

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πρώτα να ανοίξει το εμπόριο με click away και μετά τα σχολεία

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαρηγιάννης "βλέπει" παράταση του lockdown στην Αττική.

ΑΥΣΤΗΡΟ LOCKDOWN 21 Φεβ 2021 | 21:25

Εύοσμος: Τι θα ισχύσει από την Δευτέρα για τα καταστήματα και τους μαθητές του δήμου

Oι μαθητές του Δήμου Ευόσμου που φοιτούν σε σχολεία γειτονικών δήμων, δεν θα μετακινηθούν και θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 Φεβ 2021 | 13:12

Υπουργείο Παιδείας: Οριστικό - Εξ αποστάσεως το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ - Με τηλεκπαίδευση οι φοιτητές

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ της χώρας θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 18 Φεβ 2021 | 15:46

Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη [εικόνες βίντεο]

Οι αρχές έχουν φράξει την πρόσβαση προς το ΑΠΘ με δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και Ζ.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 18 Φεβ 2021 | 11:53

Συρίγος : Δύσκολο να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια – Τι είπε για τα σχολεία

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε και στην Πανεπιστημιακή αστυνομία, λέγοντας ότι το ειδικό αυτό σώμα είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα.

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ 17 Φεβ 2021 | 20:48

Σχολεία:  Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη

Δείτε σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα ανοίξουν αλλά τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αργότερα.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ 17 Φεβ 2021 | 18:23

Ανοιχτές από αύριο Πέμπτη οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής στην Αττική

Μετά από τη σχετική ενημέρωση και την αξιολόγηση των δεδομένων αποφασίστηκε να λειτουργήσουν από αύριο το πρωί κανονικά οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής

ΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ 17 Φεβ 2021 | 07:32

Κακοκαιρία "Μήδεια": Ανοιξε η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας μέχρι τη Βοιωτία - Μάχη με τον παγετό

Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που προέκυψαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Μήδεια".

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ 16 Φεβ 2021 | 20:51

Μπλακ άουτ σε χωριά στα Χανιά: Τηλεκπαίδευση για μαθητές στα καφενεία με γεννήτριες

Μαθητές σε χωριά των Χανίων καταφεύγουν σε καφενεία για να παρακολουθήσουν το μάθημά τους, με τη συμβολή γεννήτριας για την παροχή ρεύματος.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 16 Φεβ 2021 | 17:18

Σχολεία: Πού θα λειτουργήσουν αύριο και πού θα παραμείνουν κλειστά

Θα παραμείνει το "λουκέτο" και αύριο σε πολλά σχολεία της χώρα, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Φεβ 2021 | 11:40

Κακοκαιρία Μήδεια: Τι ισχύει για τις απουσίες στα σχολεία και για εξετάσεις στα ΑΕΙ - Διευκρινίσεις Κεραμέως

Δεν θα προσμετρηθούν απουσίες στην περίπτωση διακοπής ρεύματος στα εξ αποστάσεως μαθήματα των σχολείων, είπε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

"ΣΠΑΝΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ" 16 Φεβ 2021 | 11:01

Επανεμφάνιση Καμμένου μέσω Twitter: Οχι σχολεία σήμερα, αφήστε τα παιδιά του δημοτικού να χαρούν το χιόνι

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους δασκάλους να αφήσουν τα παιδιά να απολαύσουν το χιόνι.

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 16 Φεβ 2021 | 07:47

Σχολεία: Ποια θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου

Κλειστά θα μείνουν και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου σχολεία σε περιοχές της χώρας, λόγω των χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.