Σχολεία: Καταλήψεις σε δεκάδες γυμνάσια και λύκεια - Συλλαλητήριο στις 11 Οκτωβρίου - Αυξάνονται τα "κρούσματα"

Αρκετές δεκάδες σχολείων τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα. Στις 11 Οκτωβρίου μαθητικό συλλαλητήριο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καταληψη

Σε ρυθμό καταλήψεων μπαίνουν δεκάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα και οι μαθητές στην Αθήνα προγραμματίζουν πορεία τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, στα αιτήματά τους οι μαθητές ζητούν:

  • Να καταργηθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
  • Κάλυψη των σε καθηγητές και προσλήψεις
  • Να διδάσκονται στα σχολεία τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. σχέδιο)
  • Υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος και τον ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό
  • Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές χωρίς διαχωρισμό, όχι μόνο σελφ τεστ.
  • Ολιγομελή τμήματα με αξιοποίηση περισσότερων κατάλληλων αιθουσών για μάθημα.

Ενδεικτικά η εικόνα των καταλήψων έχει ως εξής:

Διαβάστε Επίσης

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Υπό κατάληψη, σύμφωνα με το alfavita.gr, βρίσκονται σχολεία στην Καλλιθέα, (4ο Λύκειο, 10ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο κ.λπ.), στη Νέα Σμύρνη (2ο Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Γυμνάσιο) και άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ τα υπό κατάληψη σχολεία στη Θεσσαλονίκη είναι 19, ενώ ήδη ανακοινώθηκε παμμαθητική κινητοποίηση στις 11 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των αιτημάτων των μαθητών, περιλαμβάνονται η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η κάλυψη των μεγάλων κενών που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση αλλά και των κενών σε καθηγητές με νέες προσλήψεις. Ακόμη, οι μαθητές ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό, δωρεάν και συχνά rapid tests στα σχολεία σε όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμό και όχι μόνο self tests, ολιγομελή τμήματα, καθώς και προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Βέροια

Κλειστά λόγω κατάληψης είναι στη Βέροια, το 1ο 2ο και 4ο Λύκειο, το 1ο, 2ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο, ενώ για λίγη ώρα είχαν κατάληψη και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου και του 3ου Λυκείου Βέροιας. Τα εσπερινά σχολεία και το ΕΠΑΛ λειτούργησαν κανονικά. Σε κατάληψη ήταν επίσης χθες το Γυμνάσιο -Λύκειο Μελίκης και το 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας.

Στη Νάουσα λειτούργησαν κανονικά όλα τα σχολεία.

Στην Κοζάνη, οι μαθητές στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολικών μονάδων, ενώ από την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν και οι αποχές όπως στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης.

Πελοπόννησος

Υπό κατάληψη βρίσκονται πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο. Ήδη στην Τρίπολη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Δημοτική Ραδιοφωνία, υπό κατάληψη βρίσκονται το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, το 3ο Λύκειο, το 4ο Λύκειο και το ΕΠΑΛ Τρίπολης.

Το βασικό αίτημα των μαθητών αφορά την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Παρά την κατάληψη στα σχολεία πάντως τα μαθήματα γίνονται κανονικά μέσω webex και όσοι μαθητές – μαθήτριες δεν συμμετέχουν στο μάθημα της τηλεκπαίδευσης, παίρνουν κανονικά απουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flynews, υπό κατάληψη τελεί από σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου το 3ο Γυμνάσιο Σπάρτης.

Τα μαθήματα θα γίνουν και εκεί μέσω τηλεκπαίδευσης και ήδη η διεύθυνση της σχολικής μονάδας έχει ενημερώσει τους μαθητές και τους γονείς.

Στην Κορινθία, η σχολική εβδομάδα ουσιαστικά δεν άρχισε, καθώς οι μαθητές έβαλαν λουκέτο στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ζευγολατιού, το Γυμνάσιο και Λύκειο Βραχατίου αλλά και το Γυμνάσιο και Λύκειο Βέλου.

Ηπειρος

Κύμα καταλήψεων και στα σχολεία της Ηπείρου. Οι καταλήψεις ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί της Δευτέρας βρήκε συνολικά 24 σχολικές μονάδες να βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, υπό κατάληψη τελούν έντεκα σχολεία στην Άρτα, επτά στα Γιάννινα, δύο στην Πρέβεζα και τέσσερα στην Θεσπρωτία.

Στα Γιάννινα κατάληψη γίνεται στο 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ, στο 2ο, το 3ο και το ΓΕΛ Ανατολής, το 5ο Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Ζίτσας. Οι μαθητές προβάλουν αιτήματα που σχετίζονται με τα μέτρα για την πανδημία αλλά και θέματα που αφορούν στις σχολικές υποδομές. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη συνεχίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης ενώ μετράνε κανονικά οι απουσίες.

Στη Θεσπρωτία, σε κατάληψη βρίσκεται το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, το ΕΠΑΛ Φιλιατών, το ΓΕΛ Φιλιατών καθώς και το γυμνάσιο Φιλιατών.

Μαγνησία

Μετά τη Λάρισα και στη Μαγνησία ξεκίνησαν οι καταλήψεις σχολικών μονάδων από μαθητές

Σε κατάληψη λοιπόν τελούν οκτώ σχολικές μονάδες στη Μαγνησία με τους μαθητές να θέτουν πολλά ζητήματα κυρίως για τα μέτρα για τον κορονοϊό. Σε κατάληψη είναι το 7ο Γυμνάσιο βόλου, το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, το Γυμνάσιο Λεχωνίων, το Γυμνάσιο Βελεστίνου το Γυμνάσιο Πτελεού, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Φθιώτιδα

Υπό κατάληψη βρίσκεται το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας από το πρωί της Τρίτης (28/9), με αρκετά αιτήματα από τους καταληψίες - μαθητές, μεταξύ των οποίων τα self test που ζητούν να είναι για όλους, αλλά και η χρήση μάσκας, σύμφωνα με το lamiareport.gr.

Ειδικότερα στο χειρόγραφο κείμενο που παρέδωσαν στους καθηγητές που έμειναν έξω από το κτίριο, τονίζουν ότι λένε "όχι στις ρατσιστικές διακρίσεις" και ζητούν, εκτός από καθαριότητα, επισκευή βλαβών, θρανίων και καρεκλών, να κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές self test ώστε να μη θέτουν σε κίνδυνο τους ανεμβολίαστους συμμαθητές τους.

Επιπλέον ζητούν το τμήμα να κλείνει όταν νοσεί ένας μαθητής και καταλήγοντας εκφράζουν την αντίρρηση τους για τις μάσκες καθώς τους δυσκολεύει.

Στο 7ο Γυμνάσιο μετέβη άμεσα η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, Δήμητρα Τσιάκα και η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Αικατερίνη Καλογήρου.

Στο μεταξύ έληξε η κατάληψη στο 9ο Γυμνάσιο που μαζί με το Γυμνάσιο Λάρυμνας ξεκίνησαν τη Δευτέρα το "χορό των καταλήψεων". Μάλιστα το Γυμνάσιο της Λάρυμνας έχασε μόνο την 1η ώρα μαθήματος, καθώς οι μαθητές πείσθηκαν να επιστρέψουν στις τάξεις τους, ενώ στην περίπτωση του 9ου Γυμνασίου δόθηκαν άμεσα λινκ για την εκπαίδευση των παιδιών που δε συμμετείχαν στην κατάληψη.

Κέρκυρα

Στο χορό των καταλήψεων μπαίνει το ένα σχολείο μετά το άλλο στην Κέρκυρα, καθώς σήμερα μπήκαν νέα λούκετα στα διδακτήρια. Συνολικά τελούν επτά σχολεία υπό κατάληψη στην Κέρκυρα, καθώς και ένα στους Παξούς.

Συγκεκριμένα λουκέτο έχει μπει στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, στο 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας και στο Γυμνάσιο Παξών, όπου λειτουργούν λυκειακές τάξεις.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τον αριθμό ατόμων στις τάξεις εν μέσω πανδημίας αλλά και για θέματα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, καθώς ζητούν την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση από την επόμενη ημέρα της κατάληψης και για όσο χρειαστεί.

Αντίδραση ωστόσο υπάρχει από την ΕΛΜΕ Κέρκυρας που καλεί σε αποχή από την διαδικασία, δηλώνοντας ότι θα οι καθηγητές θα βρίσκονται κάθε μέρα από το πρωί έξω από τα σχολεία τους, γιατί η θέση τους είναι στο σχολείο και δίπλα στους μαθητές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2021 | 19:56

Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές δεν θα γίνουν μαθήματα λόγω κακοκαιρίας - Τι ισχύει με την τηλεκπαίδευση

Σε ποιες περιοχές και δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας - Τι ισχύει για τους παιδικούς σταθμούς

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 14 Οκτ 2021 | 15:42

Κακοκαιρία Μπάλλος: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική

Κλειστά αύριο τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος -Κλειστά και σήμερα όσα λειτουργούν απογευματινές και βραδινές ώρες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ 14 Οκτ 2021 | 10:10

Κακοκαιρία Μπάλλος: Σε ποιες περιοχές είναι κλειστά τα σχολεία

Ποια σχολεία θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη κλειστά, λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 14:00

Self test για μαθητές: Από αύριο δωρεάν στα φαρμακεία - Πόσα δικαιούνται

Τα self test θα διατεθούν στους μαθητές για τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 13 Οκτ 2021 | 12:43

Σχολεία - Ο τιμοκατάλογος των κυλικείων: Ποιες είναι οι ανώτατες τιμές για κουλούρια, τοστ και χυμούς

Δείτε αναλυτικά τις ανώτατες τιμές για τα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των σχολείων.

ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΛΕΙΣΤΑ 12 Οκτ 2021 | 15:41

Σεισμός στην Κρήτη: Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία [βίντεο]

Οι γονείς έτρεξαν αμέσως να πάρουν τα παιδιά τους. Λίγη ώρα αργότερα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν όλα τα σχολεία σε Ηράκλειο και Λασίθι.

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΣΤΟ TWITTER 08 Οκτ 2021 | 23:05

ΑΔΕΔΥ: Παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Δευτέρας - Το ανακοίνωσε η Κεραμέως

Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου - Και χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ 08 Οκτ 2021 | 17:48

ΑΔΕΔΥ: Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα - Απεργούν οι εκπαιδευτικοί

Μαίνεται ο πόλεμος της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών οργανώσεων με το υπουργείο Παιδείας.

ΠΟΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 07 Οκτ 2021 | 11:56

Εκπληξη: Ανοιξαν τα σχολεία αλλά μειώθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στους μαθητές- Μόνο 6-7 τμήματα κλειστά

Τα κρούσματα το Σεπτέμβριο στα σχολεία ήταν 3.000 λιγότερα στα παιδιά ηλικίας 4 - 18 ετών σε σχέση με τον Αύγουστο, που ξεπέρασαν τις 17.000.

ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ 06 Οκτ 2021 | 23:38

Κλειστά σχολεία την Πέμπτη λόγω της κακοκαιρίας "Αθηνά"

Κλειστά θα μείνουν σχολεία σε κάποιες περιοχές της χώρας, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας "Αθηνά"

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ 05 Οκτ 2021 | 11:04

Σχολεία: Χωρίς απουσίες οι μαθητές την ημέρα του εμβολιασμού και την επόμενη, εάν έχουν συμπτώματα

Δεν θα μπαίνουν οι απουσίες των μαθητών τόσο την ημέρα του εμβολιασμού όσο και την επόμενη ημέρα, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα από τον εμβολιασμό τους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ 03 Οκτ 2021 | 17:58

Σεισμός στο Ηράκλειο: Κλειστά και τη Δευτέρα τα σχολεία - Ανοίγουν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί

Κλειστά θα παραμείνουν και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου Δημοτικά. Γυμνάσια και Λύκεια στο Ηράκλειο. Ανοίγουν ξανά βρεφονηπιακοί κα παιδικοί σταθμοί