Σχολεία: Πότε σταματάει η τηλεκπαίδευση για τις γιορτές, πώς θα γίνουν τα διαγωνίσματα, πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά

"Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία" δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας. Πότε τελειώνει η τηλεκπαίδευση και πώς θα βγουν οι βαθμοί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εννέα και σήμερα μέχρι το τέλος των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης, και την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και ο γρίφος για το πώς και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία από το νέο έτος δεν έχει ακόμη λυθεί.

Στα πολλά ερωτηματικά ήρθε να προστεθεί και το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου ταυτοχρόνως όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στις 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν μόνο τα Δημοτικά;

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όταν σε ερώτηση σχετική με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, έθεσε την παράμετρο της επιδημιολογικής εικόνας ως κρίσιμο μέτρο για το άνοιγμα ή μη: "Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά", είπε ο κ. Σύψας, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των μέτρων στο διάστημα μέχρι την 7η Ιανουαρίου. "Αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα" ανέφερε.

Σχολεία: Πότε σταματάει η τηλεκπαίδευση για τις γιορτές, πώς θα γίνουν τα διαγωνίσματα, πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά

Μπορεί τα σχολεία να μην ανοίξουν;

Ο κ. Σύψας δεν έκρυψε την αγωνία των Ειδικών ως προς την πίεση του συστήματος υγείας. Εξάλλου, αυτή την ανησυχία εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης ζητώντας να μην χαλαρώσουν τα μέτρα του lockdown. Ο κ. Σύψας, συνάρτησε τις αντοχές του συστήματος υγείας με το άνοιγμα των σχολείων: "Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία", είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ένα ενδεχόμενο, αν η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού δεν είναι ικανοποιητική, να μην ανοίξει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε, επιπλέον ότι το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων στοχεύει κυρίως στον περιορισμό της κινητικότητας των ενηλίκων, παρά αυστηρά για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού στα σχολεία.

τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση και τηλεδιαγωνίσματα

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι μαθητές θα κάνουν μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης έως και τις 23 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει οδηγίες προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες διαγωνίσματα και τεστ μέσω της τηλε-πλατφόρμας, προκειμένου να μπορέσουν να εκδώσουν βαθμούς τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, για τη διενέργειά τους υφίστανται τρεις επιλογές, μέσω του εργαλείου "Ασκήσεις", της ηλεκτρονικής τάξης (e-class) για τον έλεγχο της γνώσης του μαθητή:

α) θέματα αυτόματης βαθμολόγησης,
β) θέματα ανάπτυξης (ελεύθερου κειμένου) και
γ) συνδυασμός θεμάτων αυτόματης βαθμολόγησης και θεμάτων ανάπτυξης (ελεύθερου κειμένου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται από την ηλεκτρονική τάξη (e-class) να αξιοποιηθούν συνδυαστικά ή αποκλειστικά, όπου κρίνεται σκόπιμο, η αξιοποίηση του εργαλείου "Ελεύθερου κειμένου", καθώς και τα ακόλουθα εργαλεία αυτόματης βαθμολόγησης μέσω των "Ασκήσεων" του e-class:

1. Πολλαπλής επιλογής με μοναδική σωστή απάντηση
2. Συμπλήρωσης κενών
3. Αντιστοίχισης
4. Σωστό/Λάθος

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αντιγραφής μεταξύ των μαθητών και μαθητριών, προτείνεται να δημιουργούνται περισσότερες από μία ασκήσεις (με ή χωρίς επικάλυψη ερωτήσεων) και να ανατίθενται σε κάθε ομάδα μαθητών και μαθητριών διαφορετική άσκηση.

Και προτείνονται πρόσθετα εργαλεία που συμβάλλουν στον περιορισμό της δυνατότητας συνεργασίας ή αντιγραφής είναι μέσω των ρυθμίσεων των ασκήσεων:

-εμφάνιση μίας ερώτησης ανά σελίδα που εμφανίζεται στην οθόνη του μαθητή,

-χρονικός περιορισμός εξέτασης κάθε μαθητή,

-ανάθεση διαφορετικών ασκήσεων ανά υπο-ομάδες μαθητών της τάξης,

-ενεργοποίηση τυχαίων ερωτήσεων από ένα ευρύτερο σύνολο ερωτήσεων που έχει ετοιμάσει ο/η εκπαιδευτικός (π.χ. 3 από τις 12 ή 5 από τις 20).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Σεπ 2021 | 12:43

Ανοιγμα σχολείων: Οι 14 οδηγίες του υπουργείου Παιδείας - Το τμήμα θα κλείνει μόνο αν είναι θετικοί τουλάχιστον οι μισοί μαθητές

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει τη Δευτέρα και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις αίθουσες και στη δια ζώσης διδασκαλία, με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

10 Σεπ 2021 | 07:25

Σχολεία: Γιατί δεν αποκλείεται να κλείσουν ξανά - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι με το άνοιγμα

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει σε λίγες ημέρες, όμως για τους ειδικούς, η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση στο μέτωπο της πανδημίας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 09 Σεπ 2021 | 11:48

Τζανάκης: Πέντε φορές μικρότερη η πιθανότητα να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι

"Οι εμβολιασμένοι έχουν 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από ό,τι οι ανεμβολίαστοι" είπε ο καθηγητής Ν. Τζανάκης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΜΗΜΑ 09 Σεπ 2021 | 09:37

Άνοιγμα σχολείων - Μακρή: Ρισκάρουν οι γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους

Τι είπε η Υφυπουργός Παιδείας για την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία, τα ποσοστά εμβολιασμού, τα self test στους μαθητές και τον αριθμό παιδιών ανά τάξη.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΣ Ο ΙΟΣ 09 Σεπ 2021 | 08:24

Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει ασφάλεια με το άνοιγμα των σχολείων - Θα επιδεινωθεί η κατάσταση [βίντεο]

"Σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό" παρομοίασε τους ημερήσιους αριθμούς των νεκρών ο Θ. Βασιλακόπουλος. Φόβοι από το άνοιγμα των σχολείων.

«ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» 08 Σεπ 2021 | 17:52

Παρατηρητήριο ΝΔ: Τα τρία Fake news για το άνοιγμα των σχολείων

Το παρατηρητήριο fake news της ΝΔ αναφέρετε στα fake news για το άνοιγμα των σχολείων

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ «ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ» 08 Σεπ 2021 | 14:04

Άνοιγμα σχολείων: Κινητοποιήσεις με το "καλημέρα" ανακοίνωσαν οι εκπαιδευτικοί - Συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου

Συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου -δύο ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς- ανακοίνωσαν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ. Προϊδεάζουν για συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΟ 1/4 ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 08 Σεπ 2021 | 11:17

Άνοιγμα σχολείων - Εφιαλτικές προβλέψεις: Θα μολυνθεί το 30% των μαθητών - "Θα έχουμε και θανάτους παιδιών"

"Με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα θα μολυνθεί το 30% των μαθητών σε μία τάξη", λέει ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου - Το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 07 Σεπ 2021 | 14:44

Εμβολιασμός των παιδιών πλέον και από τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους- Τι είπαν στη σύσκεψη Μητσοτάκης, Τσιόδρας

Και στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων θα μπορούν να εμβολιάζονται παιδιά άνω των 12 ετών - "Πράσινο φως" από τον Κ. Μητσοτάκη - Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ 07 Σεπ 2021 | 08:32

Σκουτέλης: Να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών

"Το μόνο μέτρο που υπάρχει για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός" είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αθ. Σκουτέλης.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2021 | 07:27

Επιχείρηση "ανοιχτά σχολεία": Αγωνία για την έξαρση κρουσμάτων στους νέους – Μόλις 1 στους 4 μαθητές Λυκείου έχει εμβολιαστεί

Σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή και καθηγητών παιδιατρικής με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή των μαθητών στον εμβολιασμό.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΜΗΜΑ 06 Σεπ 2021 | 12:44

Άνοιγμα σχολείων- Κεραμέως: Οι μαθητές που απουσιάζουν από την τάξη λόγω κρούσματος, θα παίρνουν αδικαιολόγητη απουσία

"Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει στο μάθημα, λόγω κρούσματος στην τάξη" είπε η Νίκη Κεραμέως.

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 06 Σεπ 2021 | 11:27

Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα μπαίνουν σε αναστολή οι εκπαιδευτικοί και πότε θα επανέρχονται στις αίθουσες

Η απόφαση για την αναστολή εργασίας σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που δεν προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Τα self test για μαθητές.