Τα 5 «καυτά» ερωτήματα των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας Μαυρίκου

Πέντε απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα θέλουν να δώσουν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας του Παναγιώτη Μαυρίκου από την αυτοψία του πολυτελούς τζιπ.

Τα 5 «καυτά» ερωτήματα των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας Μαυρίκου

Πέντε απαντήσεις σε αντίστοιχα ερωτήματα θέλουν να δώσουν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας του Παναγιώτη Μαυρίκου από την αυτοψία του πολυτελούς τζιπ. Οι κ.κ. Νίκος Διαμαντής και Γιώργος Ραυτογιάννης σήμερα ή αύριο μαζί με τους πραγματογνώμονες της ΕΛ.ΑΣ. και το Πυροσβεστικού Σώματος θα εξετάζουν το όχημα, με τους τεχνικούς συμβούλους να αναζητούν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Υπήρχε μηχανολογικό πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου, στα φρένα, στα ηλεκτρικά συστήματα ή κάπου αλλού;
  2. Ποια ήταν η καύσιμη ύλη της πυρκαγιάς;
  3. Σε ποια σημεία ξέσπασε η πυρκαγιά;
  4. Αν εντοπίζεται δολιοφθορά που προκάλεσε μηχανολογικό πρόβλημα και πυρκαγιά;
  5. Η διαρροή ήταν λάδια ή βενζίνη;
  6. Αν τα κομμάτια που έχουν εντοπιστεί στην Αττική Οδό προέρχονται από το πολυτελές τζιπ;

Προς το παρόν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας έχουν τεκμηριώσει ότι το 70% από τα αντικείμενα που έχουν συλλέξει από τον τόπο του περιστατικού ανήκουν στο όχημα του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Επίσης, τρία μεταλλικά καπάκια, που είχαν συλλέξει, τα οποία ήταν παραμορφωμένα με ίχνη καύσης, ήταν προστατευτικά για μάτια ηλεκτρικής κουζίνας και δεν σχετίζονται με την υπόθεση.

Από το οπτικό υλικό διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον ένας διερχόμενος οδηγός επιχείρησε 4-5 φορές, χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρα να σπάσει το τζάμι του συνοδηγού, κάτι που κάποια στιγμή κατάφερε αλλά οι φλόγες είχαν τυλίξει το όχημα. Θα γίνουν προσπάθειες να εντοπιστεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος, προκειμένου να δώσει κατάθεση για τα όσα εκείνος αντιλήφθηκε και έσπευσε σε βοήθεια.

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο που προς το παρόν ταιριάζει περισσότερο στους τεχνικούς συμβούλους της οικογένειας, κ. Γιώργο Ραυτογιάννη και Νικόλαο Διαμαντή, είναι αυτό της «τυφλής-αόρατης» φωτιάς στον κινητήρα, αναθυμιάσεις στην καμπίνα του οχήματος, «ζάλη» στον οδηγό, «ομαλές» προσκρούσεις στο προστατευτικό τοιχίο (τουλάχιστον 5 σε απόσταση 358 μέτρων), ακινητοποίηση, καύση στα σωληνάκια καυσίμου, διαρροή καυσίμου και πρόκληση πυρκαγιάς που τύλιξε στις φλόγες το πολυτελές τζιπ.

Ωστόσο οι τεχνικοί σύμβουλοι αναζητούν επιστημονικές απαντήσεις σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς από τον εμπρόσθιο χώρο στην καμπίνα των επιβατών και την καθυστέρηση αντίδρασης του οδηγού τα 34 δευτερόλεπτα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά. Στο πρώτο επίπεδο σημαντικές απαντήσεις θα δοθούν από την αυτοψία του οχήματος και στο δεύτερο από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Αναφορικά με το επικρατέστερο ενδεχόμενο ο κ. Ραυτογιάννης εκφράζει τους προβληματισμούς του: «Το θέμα είναι το εξής: Το καίγεται ένα σωληνάκι και δημιουργείται η διαρροή καυσίμου είναι εύκολο να το λέμε αλλά δεν δημιουργεί αυτή την έκταση πυρκαγιάς.

Ένα σωληνάκι έχει μία διατομή όπως το σωληνάκι που πίνουμε αναψυκτικό. Εάν αυτό το σωληνάκι και να το κόψεις και να βάλεις φωτιά η έκταση της φωτιάς δεν μπορεί να είναι ταχύτατη και μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, σε 34 να μην έχουμε ίχνος πυρκαγιάς και στα 40 να καίγεται ο άνθρωπος.

Αυτή η έκταση πρέπει να δικαιολογηθεί πως έγινε γιατί αν κάηκε το σωληνάκι σε προγενέστερο χρόνο δεν θα μπορούσε να κινηθεί το αυτοκίνητο, άρα είχε τροφοδοσία. Μετά, η ροή που βλέπουμε στην άσφαλτο σίγουρα έχουν καεί σωληνάκια και έχει καεί και ο κεντρικός πλαστικός σωλήνας που συνδέει το ρεζερβουάρ. Εκεί έχει αδειάσει όλο και καίγεται η άσφαλτος και καίγεται το αυτοκίνητο. Αυτό είναι δεδομένο ότι έχουμε διαρροή καυσίμου, το θέμα είναι που ξεκίνησε;».

Και οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι επισημαίνουν: «Όλα τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν σύντομα, γιατί αν δεν απαντηθούν τώρα που υπάρχουν τα στοιχεία θα αφήσουν σκιές που αύριο θα ερμηνεύονται ποικιλοτρόπως. Όποια και αν είναι η ερμηνεία τους θα πρέπει να έχει επιστημονική τεκμηρίωση και εργαστηριακά αποτελέσματα. Αν αυτά υπάρξουν θα περάσουμε σε μια ερμηνεία που θα οδηγεί κάπου».

Επίσης προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Εμείς θέλουμε να δούμε τι έγινε δεν δημιουργούμε εγκληματικές προσεγγίσεις. Ερμηνεύουμε ευρήματα επιστημονικά με τεκμηρίωση αν και εφόσον αυτή υπάρχει. Τώρα που υπάρχουν τα στοιχεία, γιατί αύριο δεν θα υπάρχουν και ο καθένας θα μπορεί να βγει και να πει ότι θέλει, καλό είναι λοιπόν τώρα που υπάρχουν να επιλυθούν όλες οι αμφιβολίες που μπορεί να δημιουργηθούν για το τι έγινε και αν είναι δυστύχημα να υπάρξει 100% από όλες τις πλευρές και από εμάς. Να μην λένε οι μισοί είναι έτσι και άλλοι μισοί είναι αλλιώς. Ότι πούμε θα υπάρχει εύρημα για να το πούμε άρα αυτό το εύρημα θα έχει μία και μόνη ερμηνεία δεν θα μπορεί να έχει άλλη».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 25 Νοε 2020 | 07:54

Οι αμετανόητοι του κορονοϊού: Παράνομα black jack, γυμναστήρια και... μανάβικα - Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας

Παραδείγματα ανευθυνότητας στην τήρηση του απαγορευτικού, την ώρα που στην Ελλάδα των 24.597 ενεργών κρουσμάτων και των 61.492 στενών επαφών τους, οι πολίτες που χάνουν την μάχη με τον ιό αυξάνονται καθημερινά.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΗΣΙ 25 Νοε 2020 | 07:49

Φονικό στις Σπέτσες: Προσωπικές οι διαφορές του γιου του καθηγητή στο ΕΜΠ με τον 26χρονο - Μπαρ, ναρκωτικά και όπλα

Το τελευταίο διάστημα είχαν προκύψει προσωπικές διαφορές ανάμεσα στους δύο νέους. Ο 22χρονος κατηγορούμενος είναι γιος καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 24 Νοε 2020 | 07:55

Αγριο φονικό στη Μάνη: Λόγω ερωτικής αντιζηλίας σκότωσε με καραμπίνα τη γυναίκα του μπροστά στην κόρη του

Η ζήλια όπλισε το χέρι του συζυγοκτόνου που πυροβόλησε το θύμα δυο φορές.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ 24 Νοε 2020 | 07:46

Λίγοι και "χαλαροί" οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στις "κόκκινες" περιοχές παρά τους 295 νεκρούς σε τρεις ημέρες

Τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 10:43

Κορονο-κρυφτούλι με την αστυνομία σε κλειστά καταστήματα, εκκλησίες και πάρτι σε σπίτια

Το "κρυφτούλι" ορισμένων με τις διωκτικές αρχές, συνεχίζεται με τραγικές επιπτώσεις στο δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 21 Νοε 2020 | 09:46

Σοκάρει ο 27χρονος τζιχαντιστής: "Εκτελέστηκαν μπροστά μου τέσσερις όμηροι"

Στην κατάθεσή του ο τζιχαντιστής που συνελήφθη στην Αθήνα υποστηρίζει ότι πολεμούσε για τον ISIS μέχρι και το 2018 όταν αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του και να ταξιδέψει προς την Ελλάδα

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 21 Νοε 2020 | 09:33

Συναγερμός στις φυλακές Διαβατών: Δύο νεκροί από κορονοϊό και πάνω από 90 κρατούμενοι θετικοί

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη έχει "χυπήσει" και τις φυλακές Διαβατών - Τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 20 Νοε 2020 | 07:57

Θερίζει την Αστυνομία ο κορονοϊός: Πάνω από 770 κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες στο "κόκκινο" υπάρχουν πολλά κρούσματα και σε αστυνομικούς.

ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ 20 Νοε 2020 | 07:55

Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη: "Μπήκα στον ISIS για να πάρω εκδίκηση"

Ο 27χρονος τζιχαντιστής ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.

ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ 19 Νοε 2020 | 07:46

Ο απολογισμός του Πολυτεχνείου: 37 συλλήψεις, 352 προσαγωγές και 290 πρόστιμα των 300 ευρώ

Από τις 100 προσαγωγές που έγιναν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λίγες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ "ΑΙΑΝΤΕΣ" 18 Νοε 2020 | 07:45

Πώς το ΚΚΕ αιφνιδίασε δύο φορές την Αστυνομία - Προσαγωγές και "πόλεμος" στο κέντρο της Αθήνας

Πως απάντησε η ΕΛΑΣ στις παράνομες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Διερεύνηση ποινικών ευθυνών για διασπορά του κορονοϊού.