Τα αναπάντητα «γιατί» της αυτοκτονίας του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη

Η χώρα συγκλονισμένη ετοιμάζεται να «αποχαιρετίσει» μέσα σε πλήθος «γιατί» τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ποιοι και τι δεν έκαναν σωστά;

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Οικογένεια, συγγενείς ,φίλοι και ολόκληρη η χώρα συγκλονισμένη ετοιμάζεται να «αποχαιρετίσει» μέσα σε πλήθος «γιατί» τον 20χρονο Βαγγέλη Γιακουμάκη στον οποίο η μοίρα επιφύλαξε μια αδιανόητη πρωτιά: να είναι ο πρώτος νεκρός - θύμα bullying στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η πομπή με τη σορό του 20 χρονου φοιτητή αναχώρησε με προορισμό τον Πειραιά - και από κει με πλοίο - θα καταλήξει στο πατρογονικό χωριό ,τους Αρμένους όπου αύριο Τρίτη θα γίνει η κηδεία του.

Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής  έρευνας οδηγούν με ασφάλεια στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του Βαγγέλη ήταν αυτοχειρία

Στη συνείδηση όχι μόνο των συγγενών ,φίλων και γνωστών αλλά και της κοινωνίας ο χαμός του 20χρονου συνιστά έγκλημα. 

Πάντως την ώρα που θα πέφτει η αυλαία μιας σύντομης ζωής και μιας αναίτιας τραγωδίας η πολιτεία σε όλες τις εκφάνσεις της οφείλει να δώσει απαντήσεις: γιατί συνέβη,πως συνέβη, αν μπορούσε να αποτραπεί,ποιος ευθύνεται, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη και κυρίως πως δεν θα επαναληφθεί. 

Tα ερωτήματα και οι αποδέκτες τους 

ΣΧΟΛΗ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ - ΦΟΙΤΗΤΈΣ  

 Σχεδόν δυο χρόνια ο νεαρός Βαγγέλης υπόκειται σε μια σειρά σωματικούς και ψυχολογικούς εξευτελισμούς μέσα στην γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων. 

Ο διευθυντής , καθηγητές, εργαζόμενοι, συμφοιτητές γνωρίζουν αλλά δεν αντιδρούν. Αφήνουν τον Βαγγέλη στο έλεος των «νταήδων». Σιωπούν ακόμη και την ώρα που επιβάλλεται να μιλήσουν. Μια αδιανόητη «ομερτά» είχε επιβληθεί στο Ιδρυμα.

 Ο κατεξοχήν αρμόδιος, ο αποπεμφθείς πλέον διευθυντής μιλάει μόνον για να ισχυριστεί ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του διότι... δεν είχε τα μέσα και τις υποδομές.

Ποια «μέσα» και «ποιες υποδομές» ακριβώς χρειαζόταν να προστατεύσει ένα 20χρονο παιδί που κάποιοι βασανίζουν στο χώρο που η πολιτεία έχει ορίσει εκείνον υπεύθυνο. Ανευθυνότητα, ανεπάρκεια, έλλειψη ευαισθησίας ή κάτι ακόμη χειρότερο;  

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ - ΤΑ ΚΕΝΆ -   

Το άψυχο σώμα του Βαγγέλη βρίσκεται 38 ολόκληρες μέρες μετά την εξαφάνισή του σχεδόν 800 μέτρα σε μια νοητή ευθεία από τη Γαλακτοκομική Σχολή.

Η επίκληση της υγρασίας και του δύσβατου της περιοχής δεν μοιάζει επαρκής δικαιολογία για τις χαμένες μέρες της έρευνας ενώ τα στοιχεία της νεκροψίας δείχνουν πως το παιδί αυτοκτόνησε σχεδόν αμέσως μετά την εξαφάνισή του από το χώρο της σχολής. 

Ο εντοπισμός του θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν μία απλή διαδικασία λένε έμπειρα στελέχη της ΕΛ. ΑΣ   

Μήπως η έρευνα αντιμετωπίστηκε με ακατανόητη ελαφρότητα; 

Πόση δύναμη είχε διατεθεί για τις έρευνες;ποια εμπειρία διέθεταν σε σχετικές έρευνες, ποιος είχε το συντονισμό;  

Η ποιότητα της αστυνομικής έρευνας μπορεί - με τα έως τώρα στοιχεία - να αμφισβητηθεί και ως προς τη συλλογή πληροφοριών στο περιβάλλον της σχολής. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι να ανοίγει να «κλειστά στόματα» ιδίως όταν ερευνά την εξαφάνιση ενός παιδιού με ορατό το ενδεχόμενο τραγικής κατάληξης.

ΤΡΥΠΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑ ΓΙΑ ΤΟ BULLYING  

Και ενώ γνώστες της δικογραφίας σημειώνουν πως  σ αυτή υπάρχουν καταγεγραμμένα σειρά αδικημάτων για σωματικές βλάβες και κακοποίηση, για πρόκληση ψυχικής οδύνης και άλλα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσία διατυπώνονται εκτιμήσεις  πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ώθηση σε αυτοχειρία.

Ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί καθώς η εντολή στη δικαιοσύνη είναι η έρευνα να αρχίσει εξαρχής και να προκύψει νέος φάκελος. 

Επισημαίνεται μάλιστα πως συχνά λόγος για ηθικούς αυτουργούς σε αυτοκτονίες, αλλά αυτό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί νομικά  και πως η μόνη περίπτωση προσδιορισμού ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία θα ήταν κάποιος να ζητούσε και να επέβαλε στον άλλο να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο πανελλήνιος θρήνος και οι αδιανόητες ύβρεις      

 

Η επιβεβαίωση των φόβων για την τύχη του 20χρονου σκόρπισε οργή και θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα.

Μηνύματα αγνώστων, τραγούδια των φίλων οιμωγές των συγγενών συνοδεύουν τον Βαγγέλη στο μεγάλο ταξίδι του.   

 Στον αντίποδα υπήρξαν πρωτοφανείς ύβρεις και προκλήσεις που οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας στην οποία δημοσιεύτηκαν τα απαράδεκτα σχόλια.

Κατηγορούνται πλέον για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Διαβάστε εδώ